Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

6ο Συνέδριο ΣΥΝ - Προσυνεδριακός διάλογος


Ανοικτή επιστολή προς τα ηγετικά στελέχη του Συνασπισμού και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α - της Αρχοντούλας Καλογερά*


Κοινή είναι η διαπίστωση των απλών ανθρώπων που αγωνίζονται και στηρίζουν αταλάντευτα την Αριστερά χρόνια τώρα, ότι για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε, με τα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ (ως πειθήνιο όργανο του διευθυντηρίου της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ) συνεπικουρούμενη από τη Ν.Δ και το ΛΑ.Ο.Σ., αυτό που προέχει και είναι χρέος όλων μας, είναι η ενότητα και η κοινή δράση της Αριστεράς.

Αντί γι αυτό βιώνουμε για μια ακόμα φορά τη γνωστή διαπάλη που σπέρνει τη μιζέρια και την απογοήτευση. Δεν μας φθάνει που η ηγεσία του Κ.Κ.Ε., πάνω και πέρα από την ανάγκη για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, πάνω και πέρα από το καθήκον για την υπεράσπιση του λαού, ακολουθεί πιστά την πολιτική της μοναχικής καθαρότητας που έχει ανακηρύξει ως αυτοσκοπό. Βλέπουμε και την υπόλοιπη πολύχρωμη – δημοκρατική Αριστερά, να σπαράσσεται, ο καθένας για τη δική του καθαρότητα.

Αναρωτιόμαστε: Υπάρχει τελικά Αριστερά που να βάζει πάνω από τη μικροεξουσία της, το πραγματικό συμφέρον του λαού; Υπάρχει Αριστερά που δεν ενδιαφέρεται απλά να υπάρχει μέσα στο σύστημα, αλλά όχι μόνο να λέει αλλά και να το εννοεί ότι θέλει να μας βγάλει απ’ αυτό; Και πως θα το κατορθώσει αυτό αν στα λόγια μιλάει για συμμαχίες, συσπειρώσεις, ενότητα κλπ. αλλά στην πράξη δεν ανέχεται δεύτερη άποψη; Και ως γνωστόν γνώμη και άποψη έχουμε όλοι από μία! Ειδικά στην Αριστερά!!!

Ακούγονται σοβαρές προτάσεις από ειδικούς επιστήμονες για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, έως την παύση πληρωμών και έξοδο από την Ευρωζώνη... Για να τις εφαρμόσει ποιός; Ο Γ. Α. Παπανδρέου ή κάποιος άλλος και ποιός;

Τη στιγμή που η Αριστερά θα έπρεπε να είναι ενωμένη, ώστε να ξεσηκώνει και να οδηγεί την αντίσταση και πάλη του λαού μας, να μπορεί να υποδέχεται τη διογκούμενη δυσαρέσκεια, να μπορέσει εν δυνάμει να αναδειχθεί σε δύναμη εξουσίας και να αναλάβει αυτή να βγάλει τη χώρα από την κρίση, σε μια άλλη όμως κατεύθυνση σε όφελος των εργαζομένων με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη...

Αυτή τη στιγμή οι ηγέτες μας αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Γαντζώνονται στις ηγετικές και βουλευτικές θέσεις που εμείς τους έχουμε αναδείξει, θεωρώντας αυτονόητο ότι πάντα έτσι θα είναι, ότι είναι λίγο-πολύ αναντικατάστατοι. Δεν δέχονται να ‘τσουβαλιαστούν’ (όπως άλλοι να λερωθούν) μαζί με άλλες απόψεις. Η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός, λένε κάποιοι απ΄ αυτούς, ξεχνώντας όμως τον κύριο σκοπό που πρέπει αυτή να υπηρετεί. Μήπως γιατί όλοι φοβούνται, ότι τελικά από αυτό το ανακάτεμα και μέσα στους αγώνες θα ξεπεραστούν και οι ίδιοι;

Στη βάση δε, καλλιεργείται όχι η συντροφικότητα (ξεχασμένη και ως έννοια) αλλά η εχθρότητα μεταξύ των μελών του ΣΥΝ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μια μερίδα του ΣΥΝ (που από την πρώτη στιγμή δεν ήθελε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) συνέτεινε στο εχθρικό κλίμα, αλλά και σύντροφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αρκετοί και πρώην μέλη του ΣΥΝ, μας φέρονται απαξιωτικά και δεν κρύβουν πλέον την επιδίωξή τους για πλήρη διάσπαση.

Σύντροφοι της ηγεσίας της Αριστεράς

Σύντροφε Αλαβάνο, που μας έκανες να ελπίσουμε με την στροφή στα προβλήματα του λαού και την ανάδειξη της γενιάς των 700 €, των μεταναστών, την συγκρότηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, την όχι σιγουρατζίδικη (όπως συνηθιζόταν για τον πρόεδρο) υποψηφιότητά σου στο Ηράκλειο, με αποκορύφωμα την πρότασή σου για την ανανέωση ηγεσίας του ΣΥΝ με ένα νέο πρόεδρο που εσύ υπόδειξες, που βρήκε απήχηση σε μεγάλα τμήματα του λαού αλλά κυρίως της νεολαίας που ψάχνετε και που μας απογείωσε δημοσκοπικά για ένα μεγάλο διάστημα. Τί συνέβη; Τί άλλαξε; Γιατί αντί να θέσεις τους προβληματισμούς σου στη βάση και να ζητήσεις δημοκρατικά λύση, αποφασίζεις αυταρχικά μόνος σου και διατάσεις το κατά τη γνώμη σου σωστό, ανακαλύπτοντας νέους ομοϊδεάτες μέσα στην Κ.Ο.Ε και άλλες συνιστώσες και παράγοντες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α; Έτσι θα προχωρήσει η μεγάλη Αριστερά; Με κινήσεις ηγεσίας; Και η δημοκρατία, ο ρόλος της βάσης, των λαϊκών μαζών; Όλοι εμείς;

Σύντροφοι του Αριστερού Ρεύματος. Σε τι στο διάβολο και με ποιόν είναι ώρα να διαφωνούμε τώρα. Από πότε αρχίσατε να γίνεστε κήρυκες μιας άλλης ορθοδοξίας, και ποιά είναι αυτή;

Σύντροφοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Όσοι θεωρείτε ότι οι απόψεις σας για την Ευρώπη, το Μάαστριχτ, την Ευρωζώνη κλπ. έχουν δικαιωθεί, γιατί φοβάστε να δοκιμαστούν στη βάσανο του διαλόγου; Γιατί θεωρείτε «ανανεωτική» τη δογματική προσήλωσή σας σε θέσεις που φαίνεται ότι η ζωή έχει ξεπεράσει;

Σύντροφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εσείς που άλλοι ως εξωκοινοβουλευτικοί και άλλο ως όψιμοι οπαδοί της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, θεωρείτε εαυτούς πιο επαναστάτες από εμάς.... Ίσως δεν είμαι τόσο διαβασμένη όσο εσείς, αλλά νομίζω ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με άλλο επίπεδο ανάπτυξης όπου κυριαρχεί η μεσαία τάξη, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μοντέλα Λατινικής Αμερικής. Άλλωστε η ώρα για να διαφωνήσουμε στα μοντέλα, αργεί ακόμα και θα αργεί πολύ αν συνεχίζουμε έτσι.

Συνέλθετε όλοι, αλλιώς μην κατηγορείτε ότι το Κ.Κ.Ε μόνον διασπά το κίνημα και είναι δογματικό. Δογματικοί είσαστε όλοι όσοι πιστεύετε σε θέσφατα και ότι είσαστε οι περιούσιοι.

Η νεολαία μας βλέπει...

Βλέπει ότι έχουμε γαντζωθεί στις ηγεσίες των κομμάτων και των ομάδων μιας Αριστεράς που συλλήβδην χαρακτηρίζει καθεστωτική. Μιας Αριστεράς που δεν μπορεί να ανατρέψει το σύστημα, αν δεν ανατρέψει πρώτα τον εαυτό της. Γι αυτό και μας περιφρονεί και κατευθύνεται σε αντεξουσιαστικά – αναρχοαυτόνομα σχήματα.

Εμείς έχουμε την ευθύνη γι αυτό. Γιατί εμείς γνωρίζουμε (και μακάρι να ήταν λάθος) ότι σε τέτοια σχήματα απλά εκτονώνεται η αντίδραση των νέων. Άλλωστε όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα είναι γεμάτα από ανθρώπους που στα νιάτα τους έφτιαχναν ... κροτίδες (Σημίτης!). Εμείς όμως που ρίχναμε μόνο προκηρύξεις, είμαστε ακόμα εδώ. Τέτοια σχήματα φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν γρήγορα και είναι ευάλωτα σε προβοκάτσιες αφού δεν θέλουν να έχουν καμιά δομή και κανόνες λειτουργίας.

Έχουμε ευθύνη γιατί εμείς πρώτοι έχουμε καταργήσει την πρώτιστη δημοκρατική και οργανωτική αρχή της Αριστεράς, την αρχή της Συλλογικής - Δημοκρατικά Οργανωμένης και Πειθαρχημένης Δράσης, έχουμε απαξιώσει τις οργανώσεις, την οργανωμένη δράση, ενεργούμε ως άτομα δηλ. χύμα και έχουμε επιδοθεί σε μια χωρίς αρχές πολεμική για την επιβολή λίγο ως πολύ προσωπικών απόψεων και επιδιώξεων, που απέχουν παρασάγγας από την ανιδιοτελή δράση του αγνού αριστερού ιδεολόγου.

Ένας νεολαίος, φίλος του γιού μου, μου είπε λίγο μετά τις Ευρωεκλογές: «Ασφυκτιούμε από την πληθωρική παρουσία της γενιάς σας». Το ίδιο δεν αισθανόμαστε και μεις που διαδεχτήκαμε τις ιστορικές γενιές της Εθνικής Αντίστασης και του 114; Με μόνη διαφορά ότι εμείς τους σεβόμασταν και τότε ήμασταν πιο σεμνοί. Ίσως κάποιοι, θα 'πρεπε να περιοριστούν στο ρόλο του «σοφού δημογέροντα» όπως γινόταν στους ινδιάνους, που συμβουλεύει, αλλά αφήνει τους νέους ηγέτες να αποφασίσουν, αφού η ζωή και η δράση είναι μπροστά τους.

Εκφράζω την ανησυχία και την αγωνία πολλών, ότι αν σύντομα η αριστερά δεν αλλάξει και δεν γίνει ικανή να ηγηθεί σε ένα κίνημα για την έξοδο από την κρίση όχι σε βάρος αλλά με νικητή το λαό, το κενό μπορεί να καλυφθεί από δυνάμεις του συστήματος (ήδη ακούγονται λύσεις εθνικής και επιχειρηματικής ενότητας) που θα οδηγήσουν σε παραπέρα δεινά τους εργαζόμενους.

Θεωρώ ότι οι λίγοι νουνεχείς ηγέτες που έχουν απομείνει πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Σύντροφε Δραγασάκη, σύντροφε Τσίπρα, σύντροφε Παπαδημούλη, σύντροφε Λαφαζάνη, σύντροφε Γλέζο και όλοι όσοι νιώθουν την αγωνία μας, σύντροφοι από όλες τις τάσεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ. Περιμένουμε.... Σκεφθείτε που θα ήταν τώρα (και όχι μόνο δημοσκοπικά αλλά και οργανωτικά) ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αν δεν είχαν γίνει όλες αυτές οι διασπαστικές διαλυτικές διεργασίες που ακολούθησαν μετά την εκλογή του συντρόφου Τσίπρα. Και σκεφθείτε τι επίδραση θα είχε αυτό σ’ όλη την Αριστερά και σ’ όλη την κοινωνία.

Η ευθύνη δική σας... Η βοήθεια η δική μας, δεδομένη... Η ελπίδα όλων μας.

Σημείωση: Αυτά περίπου θα είχα εκθέσει και στην οργάνωσή μου, αν η «λειτουργία» της μου είχε επιτρέψει να μιλήσω.

Αρχοντούλα Καλογερά , γεωπόνος-καθηγήτρια Δ.Ε.
Π.Κ. Συνασπισμού Αγίας Παρασκευής

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 7:00 ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Το τρομοκρατικό σιωνιστικό κράτος πρέπει να πληρώσει για το νέο έγκλημα του
ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 7:00 ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Ο στρατός κατοχής του τρομοκρατικού σιωνιστικού κράτους έπνιξε στο αίμα το Στόλο της Ελευθερίας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Το βέβαιο είναι ότι ο στρατός κατοχής επιτέθηκε με πραγματικά πυρά στα διεθνή ύδατα εναντίον των άοπλων ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας (ανάμεσα τους και οι Έλληνες σύντροφοι της Καμπάνιας Ένα Καράβι για τη Γάζα) . Πρόκειται για πράξη στυγνού κρατικού γκανκστερισμού και πειρατείας που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά το φασιστικό και τρομοκρατικό χαρακτήρα του σιωνιστικού κράτους.

Βαρύτατες όμως είναι οι ευθύνες και της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παρακολούθησε απαθής την πολεμική επίθεση εναντίον Ελλήνων πολιτών καθώς και τη στρατιωτική κατάληψη πλοίων που φέρουν την Ελληνική σημαία (πράγμα που ισοδυναμεί με κατοχή Ελληνικού εδάφους). Πολύ περισσότερο μάλιστα που την ώρα που σφαγιάζονται οι ακτιβιστές συνεχίζονται κανονικά οι κοινές ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αυτήν την ώρα της οδύνης, οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους αγωνιστές που εναπόθεσαν τις ζωές τους στο βωμό του δίκαιου αγώνα, αλλά και με αυτούς που βρίσκονται αιχμάλωτοι του στρατού κατοχής. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος είναι να συμμετάσχει στη συγκέντρωση που καλεί η Καμπάνια Ένα Καράβι για τη Γάζα απόψε στις 7:00 μμ στην πρεσβεία του Ισραήλ (Κηφισίας και Κατεχάκη).

• Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ακτιβιστών
• Εδώ και τώρα διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το τρομοκρατικό σιωνιστικό κράτος
• ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!




Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα»
www.intifada.gr



31/5 στις 7μμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ (Κηφισίας & Κατεχακη)

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Δευτέρα 31/5 στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.


Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 31/5, στις 7μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας

Αθήνα 31-5-2010

Το Γραφείο Τύπου

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ανοιχτή Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ (ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ)ΜΕΣΑ Η ΕΞΩ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη στις 20/05 Συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11 πμ στο πεδίο του Άρεως. Προσυγκέντρωση στο Μουσείο


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εργαζόμενοι/ες
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ-πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξιώσεις του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ- ολοκληρώνει το έγκλημα της πλήρους αποδόμησης του Δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Η μοναδική της επιδίωξη είναι ο περιορισμός της δαπάνης μέσω της απαλλαγής του κράτους από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του και ο περιορισμός της δαπάνης αυτής στα σημερινά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.
Το ασφαλιστικό για την κυβέρνηση δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα αλλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα.
Η κυβέρνηση όπως και για άλλα ζητήματα επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη της πολιτείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Προσπαθεί να αποσείσει την τεράστια ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και των εκπροσώπων του κεφαλαίου που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (κρατική διαχείριση, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα), που αποστέρησαν τεράστιους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα, την μη καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους.
Οι υπαίτιοι της κακοδαιμονίας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως εξυγιαντές του συστήματος. Αυτό αποτελεί απύθμενη υποκρισία την οποία εκπέμπει πρώτα απ’ όλους ο κ. Λοβέρδος.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί.
Με το νομοσχέδιο αυτό σφαγιάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειώνονται δραστικά οι συντάξεις και των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων, αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας και επιβάλλεται η διαχρονική αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Αυξάνεται η δαπάνη του ασφαλισμένου ,υπονομεύεται ο κοινωνικός και διανεμητικός χαρακτήρας και οι αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών αφού ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά.
Με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται επίσης ο τομέας της υγείας και επιβάλλονται υποχρεωτικές ενοποιήσεις.
Οι ασφαλισμένοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνουν περισσότερα για να παίρνουν όλο και πιο μικρές συντάξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και στο ασφαλιστικό. Καλεί τους εργαζομένους, όλο τον λαό, να ξεσηκωθούν και να υπερασπίσουν δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και σήμερα κατεδαφίζονται από την τρόικα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής ένωσης και ΔΝΤ.
Υπάρχει άλλη λύση, όμως αυτή εντάσσεται σε ένα διαφορετικό σχέδιο απεμπλοκής από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, προοδευτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της χώρας, ριζοσπαστικής αναδιανομής του εισοδήματος, αύξησης της φορολόγησης του κεφαλαίου, στήριξης της απασχόλησης, ουσιαστικής καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, σταδιακής επιστροφής των λεηλατημένων πόρων, χτυπήματος της αφαίμαξης των οργανισμών υγείας από τις φαρμακευτικές και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Εργαζόμενοι/ες
Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι ο καινούριος παίκτης που έχει εμφανιστεί στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό κυρίως μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και οργή απεργιακές συγκεντρώσεις στης 5 του Μάη, οι λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις, που είναι το μόνο που πραγματικά φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και το αποτελεσματικότερο οχυρωματικό έργο που μπορεί να ανακόψει τις αντεργατικές πολιτικές.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Πέμπτη στις 20/05

Συγκέντρωση στην Αθήνα στις 11 πμ στο πεδίο του Άρεως.

Προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30 πμ .

14/5/2010 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κάλεσμα Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της συγκέντρωσης μνήμης για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της MARFIN. Τρίτη 11 Μαίου 7μμ

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Κάλεσμα Δικτύου Συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη της συγκέντρωσης μνήμης για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της MARFIN. Τρίτη 11 Μαίου 7μμ

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει την πρωτοβουλία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα να διοργανώσει συγκέντρωση

μνήμης για τους αδικοχαμένους εργαζόμενους της Marfin την Τρίτη 11 Μάη 2010 στις 19.00 έξω από το υποκατάστημα της Marfin στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία στην Βουλή και καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική συμμετοχή.

----------------------------------------------------------------------------





ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΝΤ-ΕΕ ΜΕ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

- ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ



Η πρώτη πράξη εφαρμογής του κοινωνικού Μεσαίωνα στη χώρα μας που επιχειρεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ σφραγίστηκε με το αίμα αθώων συναδέλφων μας, των τριών εργαζομένων στην τράπεζα της Μαρφίν. Η Συμφωνία και η προσχεδιασμένη πορεία προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ μέσω της ΕΕ, έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Έχει ηττηθεί στη συνείδηση του λαού. Δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση. Για αυτό πάνω στο αίμα των τριών νεκρών της Μαρφίν και πριν καν κηδευτούν, στήθηκε μια πρωτοφανής, ανήθικη εκμετάλλευση της δολοφονίας, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ για να οικοδομηθεί η πολιτική συναίνεση, ώστε να περάσουν τα μέτρα στους εργαζόμενους με το λιγότερο δυνατό κόστος! Για αυτό: Καταγγέλλουμε το άθλιο και ανήθικο όργιο εκμετάλλευσης των νεκρών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και από μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ!



Το εργατικό κίνημα θρηνεί για τα τρία αθώα θύματα της τράπεζας στη Μαρφίν!

Γιατί ξέρει τι θα πει θάνατος στα σύγχρονα κάτεργα του εργασιακού μεσαίωνα! Η πολιτική ευθύνη για το αίμα των τριών αθώων της Μαρφίν ανήκει στην ίδια! Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να συκοφαντηθεί, να ταυτιστεί ή να συσχετισθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση με την εγκληματική ενέργεια της δολοφονίας! Τέτοιες εγκληματικές ενέργειες έχουν αντικειμενικά το χαρακτήρα προβοκάτσιας ενάντια στο εργατικό κίνημα! Καταγγέλλουμε το όργιο βίας και τρομοκρατίας της ΕΛΑΣ, το αστυνομικό κράτος και τους σκοτεινούς μηχανισμούς του!



Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εργοδοσία και καταθέτουμε την οργή μας για τα σύγχρονα εργατικά γκέτο που έχουν δημιουργηθεί με προεξάρχοντες τους τραπεζίτες. Στα γκέτο εκείνα που στο όνομα της κερδοφορίας ασκείται η μέγιστη εργασιακή βία, οδηγώντας εργοδότες να κλειδώνουν εργαζόμενους μέσα στις επιχειρήσεις προκειμένου να μην απεργήσουν. Ας αναλάβουν αυτοί όλοι τις ευθύνες και ας μην προσπαθούν θρασύτατα να μεταθέσουν ευθύνες αλλού αναγορεύοντας τον εαυτό τους σε τιμητή.



Διαχωριζόμαστε αποφασιστικά και καταδικάζουμε την εγκληματική ενέργεια αυτών που σαν μέσο αντίδρασης διαλέγουν την τυφλή βία που στρέφεται τελικά κατά του ίδιου του λαϊκού κινήματος, δίνοντας το άλλοθι στις δυνάμεις καταστολής του «σερίφη» Χρυσοχοϊδη να επιτεθούν στους διαδηλωτές που λειτουργούν ηθελημένα η άθελα τους σαν «συγκοινωνούντα» δοχεία με τις δυνάμεις καταστολής. Τώρα είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πολιτική καταδίκη και η απομόνωσή τους από το εργατικό λαϊκό κίνημα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να καθίσει στο σκαμνί, να ανατραπεί η βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, μαζί με την κρατική καταστολή και τις πρακτικές προβοκάτσιας, που αποτελούν τους ηθικούς και πολιτικούς αυτουργούς του εγκλήματος

Να καθίσει στο σκαμνί ο Βγενόπουλος και κάθε εργοδοτικός μηχανισμός, που φυλακίζουν τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης.

Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας και να αποκαλυφθεί δημόσια και πολιτικά ο ρόλος τους, μαζί με τη σύνδεση τους με τους κρατικούς μηχανισμούς



Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση μνήμης την Τρίτη 11 Μάη 2010 στις 19.00 έξω από το υποκατάστημα της Marfin στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στην συνέχεια στην Βουλή. Αποτείνοντας με αγωνιστικό τρόπο φόρο τιμής στην μνήμη των τριών αδικοχαμένων συναδέλφων μας.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί...

ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ



Τους τρεις αδικοχαμένους συναδέλφους μας , ΔΕΝ θα τους κλάψουν αυτοί που όρισαν τα αφόρητα καλούπια της ζωής όλων μας κι έγιναν στο τέλος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ηθικοί αυτουργοί του θανάτου τους.



Όσο για τους φυσικούς αυτουργούς, αδίστακτοι θερμοκέφαλοι ή αδίστακτοι φασίστες, πληρωμένοι δολοφόνοι ή απλώς ηλίθιοι, ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟ.



Κουκουλωμένοι ή ξεκουκούλωτοι, οι δολοφόνοι είναι το μακρύ χέρι της ΜΑΥΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ που, με συνοπτικές διαδικασίες ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ, και εκτρέφει τέρατα.



Οι τρεις νεκροί είναι δικοί μας άνθρωποι. Φοβισμένοι κι εκβιασμένοι, ‘κλειδωμένοι’ και κακοπληρωμένοι.



ΔΕΝ θα τους κλάψουν οι κυβερνητικοί και οι συνοδοιπόροι αρουραίοι που ροκανίζουν τις ζωές μας, που με μια μονογραφή έσβησαν εξήντα τουλάχιστον χρόνια από τις αγωνίες, τις ελπίδες και τον αγώνα των ανθρώπων για λίγο καλύτερη ζωή, για λίγο μεγαλύτερες προσδοκίες. (Τις μεγάλες προσδοκίες έτσι κι αλλιώς μόνοι μας τις είχαμε λογοκρίνει, τις είχαμε συρρικνώσει μπροστά στη στοιχειώδη επιβίωση που την περικυκλώνει η ανέχεια και η ανασφάλεια). Όσο για το «μαχαίρι στο κόκαλο» - τι πληκτική επανάληψη απ’ το Σαμίνα ως εδώ. Το μαχαίρι τους στόμωσε μέχρι να φάνε όλο το μεδούλι. Και με πασαλειμμένα τα σαγόνια απ’ το μεγάλο φαγοπότι, χύνουν σάλτσες, όχι δάκρυα.

Αυτοί δεν έχουν δάκρυα. Αυτοί δολοφονούν έναν ολόκληρο λαό, ψυχρά και προμελετημένα. Το μάτι τους μπούκωσε από την τσίμπλα της υποτέλειας. Το πολύ-πολύ να χύσουν τα υποκριτικά ζουμιά του κροκόδειλου λίγο πριν το ξέσχισμα της λείας, αν έτσι τους συμβουλέψει το επικοινωνιακό τους επιτελείο.



ΔΕΝ θα τους κλάψουν τα φασιστοειδή, οι τραμπούκοι, οι φουσκωτοί, οι διατεταγμένοι, οι προβοκάτορες που συντάσσονται με τις παρεγγελιές για δυστυχία και απόγνωση και δέρνουν τους απελπισμένους, ψεκάζουν τους παππούδες τους, σμπαραλιάζουν θυμωμένα κεφάλια, που συντάσσονται και συμμαχούν και εκτελούν με στολή ‘παραλλαγής’ βρώμικες προβοκάτσιες από τα πιο σκοτεινά στενορύμια ως τα πιο κακοφωτισμένα έδρανα της Βουλής.



Αυτοί δεν κλαίνε καν από τα ίδια τους τα δακρυγόνα. Δεν κλαίνε καν για την ίδια την ανώφελη και επιζήμια ύπαρξή τους. Οι ένστολοι, οχυρωμένοι πίσω από τα αλεξίσφαιρα κράνη τους και οι άστολοι πίσω από την άθραυστη ανοσία τους στον πόνο, δεν ξέρουν ούτε ως λέξη το δάκρυ. Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει την πλήρη αποξήρανση των δακρυικών τους πόρων. Έχουν το γυάλινο μάτι του ρομπότ.



ΔΕΝ θα τους κλάψει η εργοδοσία, που φυλακίζει δουλοπάροικους σε υπόγεια χωρίς εξαερισμό, σε υποκαταστήματα δίχως πυροσβεστήρες και έξοδο κινδύνου, που υποχρεώνει σε απλήρωτες υπερωρίες, λαστιχένια ωράρια και πανάθλιες αμοιβές , που εκβιάζει στην απεργοσπασία και πάνω απ’ όλα απειλεί, «αν φύγεις σήμερα στην απεργία, να μην ξαναπατήσεις αύριο».

Να λοιπόν που τρεις δεν θα ξαναπατήσουν.

Αλλά μην τολμήσετε να προσποιηθείτε ότι κλαίτε γιατί εσείς δε βγάζετε δάκρυα. Βγάζετε μόνο λύματα, απόβλητα και βρώμα.



ΔΕΝ θα τους κλάψουν τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια ούτε οι αρχιπραίτορες των τηλεοπτικών παράθυρων που βρήκαν αίμα, αντί για θέμα, να πλουτίσουν την ειδησεογραφία, τις τσέπες του καναλάρχη τους και το δικό τους μπόνους. Γι αυτούς μόνο τα δάκρυα των άλλων, αβίαστα ή στημένα, φυσικά ή κατασκευασμένα, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα, βγάζουν τον καμπανιστό ήχο της λίρας στο γεμάτο πουγκί.

Γι αυτούς το δάκρυ σημαίνει εφφέ. Κι αν τους περίσσεψαν και κάτι λίγα, τα κρατούν για να ζυμώνουν τους τόνους λάσπης που καταναλώνουν κάθε μέρα.



Τους τρεις αδικοχαμένους συναδέλφους μας τους κλαίνε οι δικοί τους άνθρωποι που, από το γέλιο, το κλάμα, τη ζεστασιά του κορμιού τους, το άγχος, την ανασφάλεια τους, θα κρατήσουν μόνο μια φωτογραφία και την ανεξίτηλη ανάμνηση.

Μαζί τους κλαίμε κι εμείς γιατί ήταν τρεις από μας. Τρεις σαν εμάς. Πιεσμένοι, αμήχανοι και φοβισμένοι και τώρα για πάντα χαμένοι.

Κλαίμε για τους τρεις χαμένους, δικούς μας ανθρώπους και όσο κλαίμε σημαίνει πως είμαστε ακόμα ζωντανοί.



ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΣΤΕ, ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ.

Νίνα Γεωργιάδου

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ MARFIN

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δε ...

διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.

● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.

● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.

● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

5.5.2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετίζουμε την πρωτοφανή και μεγαλειώδη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς και τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ήταν οι μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκφράζουμε την ειλικρινή και βαθιά μας θλίψη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό τους και απαιτούμαι την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις αποτελούν την αφετηρία νέων πιο μαζικών αγώνων των εργαζομένων ενάντια στα πιο βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση, με τη βαθιά αντικοινωνική της πολιτική και την προσφυγή στον μηχανισμό των ΔΝΤ-Ε.Ε. πυροδοτεί την κοινωνική σύγκρουση.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΤ

ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

του Μάριου Μιχαηλίδη



Ο κόσμος είδε το πρώτο βίντεο. Μια ομάδα μαχητικών εκπαιδευτικών, πρωτοπόρων στην τάξη, στο σχολείο και στους αγώνες, να βιντεοσκοπείται από το κρατικό κανάλι για να ακουστούν οι απόψεις της. Απόψεις όχι τυχαίες, αλλά βγαλμένες μέσα από τη «φωτιά» των κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας, ξαναδουλεμένες μέσα στην όξυνση της κρίσης και των νομοθετικών «τομών» του Υπ. Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν περίμεναν την ηλεκτρονική διαβούλευση από το σπιτικό τους υπολογιστή αλλά ζήτησαν να κάνουν μια ζωντανή παρέμβαση στην εκπομπή, που θα παρουσίαζε την Υπ. Παιδείας και τις εκπαιδευτικές της «καινοτομίες». Να υπενθυμίσει ότι μια από τις «καινοτομίες» αυτές είναι και το πέταγμα χιλιάδων εκπαιδευτικών στο δρόμο, απαραίτητο αξεσουάρ του σχολείου της αγοράς, που προωθείται από το Υπουργείο. Εμφανής απόδειξη της δημοκρατικότητας της ΕΡΤ, του Υπ. Παιδείας, του Υπ. «Προστασίας» του πολίτη και άλλων θεσμών της κοινωνίας ήταν το ματωμένο καρούμπαλο του εκπροσώπου των καθηγητών, η λαχανιασμένη του φωνή, το αναστατωμένο πρόσωπο μετά την πάλη με τους ροπαλοφόρους «προστάτες» του.

Μετά, έπαιξε το δεύτερο βίντεο. Το τι είπε η Υπουργός Παιδείας σε αυτό αξίζει μια μακροσκελή ανάλυση και απάντηση. Βέβαια, οι εκπαιδευτικοί ξέρουν ότι αν τους είχε απέναντι ως συζητητές θα έκαναν «σκόνη» τα όσα είπε περί σχολείου. (Γι΄ αυτό και δεν ήθελε διάλογο)! Εμείς ας σταθούμε σε ένα και μόνο σημείο, μια όντως μεγάλη αλήθεια, το σημαντικότερο στοιχείο της «εκπαιδευτικής» μεταρρύθμισης, τόσο κατά τα λόγια της Υπουργού όσο και κατά τη δική μας κρίση (με εντελώς αντίθετη, εννοείται, αξιολόγηση): στην ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ στα σχολεία. Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των μαθημάτων, στο «ζουμί» της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Υπουργός είπε ότι θα αντικαταστήσει το υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών με ένα άλλο, που δεν θα καθορίζει το μάθημα με το νι και με το σίγμα, αλλά θα ορίζει στόχους για μάθηση, τους οποίους ο κάθε εκπαιδευτικός θα υπηρετεί με το δικό του τρόπο, ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες της τάξης του κλπ. Και, μάλιστα, χωρίς παπαγαλία.

Κατ΄ αρχήν, η κατάργηση της αποστήθισης μπορεί να γίνει με το οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών. Απαιτεί μια άλλη κουλτούρα διδασκαλίας και μάθησης, η οποία, κυρίως στην Ελλάδα, καθορίζεται από τις διαβόητες εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, τις «κονσέρβες» των φροντιστηρίων, τη βαθμοθηρία κλπ.

Δεύτερο, οι ίδιες αρχές είχαν αναγγελθεί, νομοθετηθεί και τεθεί σε υλοποίηση από προηγούμενο Υπ. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευθυμίου. Τότε μίλησαν για Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και, μάλιστα, διαθεματικό, για περιγραφή στόχων και ευελιξία των εκπαιδευτικών, για υλικά από τα νέα σχολικά βιβλία αλλά και εξωσχολικά, το Ίντερνεντ, εγκυκλοπαίδειες κλπ. Τι έγινε αυτή η κοσμογονία; Αξιολογήθηκε και θεωρήθηκε ανεπαρκής ή η νέα Υπουργός Παιδείας, ανταγωνίστρια του προηγούμενου (του ίδιου κόμματος), θα βάλει τα ίδια ρούχα στο Μανωλιό;

Όχι, τα παραπάνω ισχύουν μόνο δευτερευόντως, Το κύριο είναι ότι τώρα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν το σχέδιο της ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ. Αυτή η διαφοροποίηση δε θα αφορά σε διαφορετικά παραδείγματα και προβλήματα, με τα οποία διαφορετικοί εκπαιδευτικοί θα διδάξουν σε διαφορετικές συνθήκες το ΙΔΙΟ γνωστικό αντικείμενο, όπως τη διαίρεση, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλίση των ρημάτων. Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑ Η ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

Έτσι, σε κάποιο σχολείο «αυξημένης αυτονομίας» θα διδάσκονται πιο απαιτητικά Μαθηματικά, Γλώσσα ή Φυσική σε σχέση με ένα άλλο. Επίσης, σε ένα θα διδάσκεται προχωρημένη Χημεία ενώ σε κάποιο άλλο μια «διαθεματική σούπα» μελέτης περιβάλλοντος με κάποιες χρηστικές (επιφανειακές) «γνώσεις» Χημείας (αλά ΣΔΕ σήμερα). Το πιο επικίνδυνο: θα δίνεται η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ από τους γονείς ανάλογα με τα μαθήματα που προσφέρει, ώστε να καλύπτει την εκπαιδευτική ανισότητα με το «ιερό δικαίωμα της ελεύθερης απόφασης» μαθητών και γονιών. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια κύρια στον αγγλοσαξονικό αλλά και στο σκανδιναβικό χώρο.

Οι παραπάνω αλλαγές θα έχουν και μια οργανωτική βάση: τη δυνατότητα και ανάγκη κάθε σχολείου να «συνδεθεί» με την «αγορά» και να βρει κανάλια συμπλήρωσης της ανεπαρκούς δημοτικής («Καλλικράτης») χρηματοδότησής του. Ποια τα αποτελέσματα:

Πρώτο: η μεγαλύτερη δυνατή υποταγή του σχολείου στα άμεσα συμφέροντα κάθε επιχειρηματία και η υποβάθμιση της Παιδείας σε «κατάρτιση», σε εκμάθηση επιφανειακών και βραχύχρονων «δεξιοτήτων», που θα παλιώνουν με την παραμικρή αλλαγή της τεχνολογίας, χωρίς τα στέρεα θεμέλια τα οποία εξασφαλίζει η θεμελιακή, γενική Μόρφωση.

Δεύτερο: μια ραγδαία πόλωση μεταξύ σχολείων ανάλογα με το γεωγραφικό τους χώρο, την κοινωνική καταγωγή των μαθητών τους, τις διαθέσεις των τοπικών επιχειρηματιών κλπ. Ο ενιαίος χαρακτήρας (όσος έχει απομείνει) της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα υποστεί το τελευταίο και συντριπτικό χτύπημα.

Αυτή είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ που εκστόμισε η κα Υπουργός στην εκπομπή. Μετά ήρθε η περιποίηση των «προστατών» στους εκπαιδευτικούς. Βλέπετε, απαγορευμένη είναι η σωματική τιμωρία των μαθητών, όχι και των δασκάλων!

Γι΄ αυτό πρέπει να ανοίξουμε το πρόβλημα της Παιδείας σε όλο το λαό! Για αυτό πρέπει να συνδέσουμε τους κλαδικούς μας αγώνες με τους αγώνες για τη ΜΟΡΦΩΣΗ και τη ΔΟΥΛΕΙΑ όλων των νέων. ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΑΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΩΣ! (οπτικό υλικό: katalipsiesieablogspot.com

GEORGE GO HOME - 5 ΜΑΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Η Τετάρτη 5 Μάη δεν θα είναι μόνο ημέρα γενικής απεργίας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνής μέρα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους Έλληνες εργαζόμενους. Ήδη συνδικάτα και κινήματα απ' όλον τον κόσμο καταδικάζουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνηση. Όσο περνάει ο χρόνος και η κρίση του χρέους εξαπλώνεται σε Πορτογαλία και Ισπανία, αποδεικνύεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί τόσο από το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα όσο και από προοδευτικούς οικονομολόγους: Η Ελληνική κρίση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας κρίσης υπερυσσώρευσης και της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού. Η διεθνιστική αλληλεγγύης και η συμπαράταξη των εργαζομένων στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Στις 5 Μάη καλούνται συγκεντρώσεις:

• Στη Βιένη μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
• Στο Μπιλμπάο μπροστά στο Ελληνικό προξενείο
• Στο Λονδίνο μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
• Στο Παρίσι μπροστά στην αντιπροσωπεία της ΕΕ.
• Στο Βερολίνο μπροστά στην Καγκελαρία.
• Στη Βουδαπέστη μπροστά στην Ελληνική πρεσβεία.
• Στις Βρυξέλλες μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επίσης, με πρωτοβουλία διεθνών αλληλέγγυων έχει ανοίξει στο Facebook σελίδα με τίτλο: “Can't pay, Won't pay: Solidarity with the people of Greece” (Δεν μπορώ να πληρώσω, δεν θα πληρώσω: Αλληλεγγύη με τον Ελληνικό λαό). Ήδη στις πρώτες ώρες λειτουργίας της έχει δεχτεί εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης απ' όλον τον κόσμο.

Στις 5 Μάη όλες-οι στους δρόμους-Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν


Το Συντονιστικό Αθήνας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Share
Yesterday at 2:59pm
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών.

Παρουσιάζει ως μονόδρομο τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κατάρρευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απαξίωση του υλικού και ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Αυτές οι εγκληματικές επιλογές δεν αφορούν την επόμενη τριετία. Μας βυθίζουν σε ένα τούνελ σκοτεινό, που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τις δύο επόμενες δεκαετίες. Γιατί αν, τελικώς, δεχτούμε αυτό το δρόμο, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να αποκατασταθούν ακόμα και οι ελάχιστες, αλλά υπαρκτές σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Αυτές οι επιλογές που η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. , σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα.

Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της αναθέρμανσης της οικονομίας, της παραγωγικής της ανασυγκρότησης, με μια ριζικά αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να καλυφθεί από πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους χαμηλόμισθους και από τα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Με φορολογική δικαιοσύνη, με αύξηση της επιβάρυνσης των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών που φοροαπαλλάσονται προκλητικά, με δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Με στρατηγική διεθνοποίησης του ελληνικού προβλήματος χρέους, ώστε να βρεθούν διαδικασίες ρύθμισης του ύψους και των όρων του, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Με συμμαχίες με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και με τις κοινωνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.

Αυτό το δρόμο καλούμε τον ελληνικό λαό να επιλέξει, μέσα από τη μόνη δημοκρατική διέξοδο για το τόπο: Από τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μέσα από ένα δημοψήφισμα, ο λαός να επιλέξει ο ίδιος το δρόμο για το μέλλον του.

2/5/2010

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ -24ωρη ΓΣΕΕ

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης στις 4 και 5 Μάη απεργίας ύστερα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε έκτακτη συνεδρίασή της και αφού έλαβε υπόψη της τη δυναμική που διαμορφώνεται στις Ομοσπονδίες και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εργαζομένων στο Δημόσιο αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 4 και 5 Μάη 2010.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά τόσο στην πανελλαδική απεργία της Τρίτης 4 Μάη και στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου τη συγκεκριμένη μέρα.

Επίσης η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στη γενική πανελλαδική απεργία της 5ης Μάη και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί.»