Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ








ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΙΑΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 
ΗΡΩΩΝ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 4  ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15342   santasyrizablogspot.com


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αγίας Παρασκευής
έχει επιτέλους τα δικά της γραφεία.

Σας προσκαλούμε όλους και όλες στο πάρτι εγκαινίων
και στην κοπή της πίτας που θα γίνει
την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 στις 19:00
προκειμένου να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να διασκεδάσουμε μαζί.

Τα γραφεία μας βρίσκονται στην οδό
Ηρώων Πολυτεχνείου 4 στον 3ο όροφο
(στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής).

Ελπίζουμε να σας δούμε όλους και όλες

Η  Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ  Αγίας Παρασκευής

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Πολίτευμα και σύστημα- Καναβούρης Κ. (ΑΥΓΗ)


Ε, λοιπόν, όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν κάνει καλά τη δουλειά του ως αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή ως κορυφαία συστατική συνθήκη, συνταγματικά κατοχυρωμένη, αυτής της έρμης της δημοκρατίας, στης οποίας το όνομα τόσοι και τόσοι ομνύουν μόνο και μόνο για να μπορούν ευκολότερα να την καννιβαλίσουν. Και δεν κάνει καλά τη δουλειά του επειδή ανέχεται να υβρίζεται ολοένα και πιο χυδαία από τους εχθρούς της δημοκρατίας, δημιουργώντας έτσι σύγχυση κριτηρίων και άρα παρεμπόδιση -που είναι και ο σκοπός του σκοτεινού συστήματος- της ορθής κρίσεως. Δεν κάνει καλά τη δουλειά του επειδή αποδέχεται τη θέση του κατηγορούμενου από τη στιγμή που απολογείται, κραυγάζοντας έστω, προσπαθώντας να αποσείσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται από ύποπτα, γελοία και απολύτως συνειδητοποιημένα υποκείμενα της κάθε παρασυνταγματικής δραστηριότητας. Και όταν λέμε παρασυνταγματικής δεν εννοούμε μόνο της τωρινής φυσικά.

Ε, ναι λοιπόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν κάνει καλά τη δουλειά του, πράγμα με απρόβλεπτες τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό της, επειδή στην πολιτική του οπτική δεν υπάρχει ο λεπτός, αλλά θεμελιώδης διαχωρισμός μεταξύ συστήματος και πολιτεύματος
Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει πέσει στη λούμπα του "ενοχικού συνδρόμου μπροστά στην εξουσία", την τρέχουσα εξουσία. Σε ρωτάει, ας πούμε, ο μπάτσος: "Τι έχεις εκεί μέσα;". Κι εσύ, ενώ ξέρεις ότι μέσα στο σακίδιο κουβαλάς τα λίγα χρειώδη της καθημερινότητας, αισθάνεσαι ένοχος... Και ανακουφίζεσαι όταν στο κάθε τυχαίο άθυρμα του ένστολου συμμοριτισμού, στον οποίο προΐσταται ο Δένδιας, αποδεικνύεις ότι δεν είσαι τρομοκράτης, αν και το τελευταίο παίζεται: αν υπάρχει διαταγή να θεωρηθείς ύποπτος, πάει και τέλειωσε. Θα θεωρηθείς. Και θα οδηγηθείς για τα περαιτέρω υπό τις αβρές χειρονομίες αυτού του σκοτεινού θιάσου φασιστικής παντομίμας που ονομάζεται Ελληνική Αστυνομία. Αυτού του στρατού κατοχής που με τα όπλα και τα ρόπαλα στα χέρια υπερασπίζεται τη σκληρή ενοχή του συστήματος έναντι του πολιτεύματος το οποίο ονομάζεται δημοκρατία.
Ε, ναι λοιπόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν κάνει καλά τη δουλειά του, πράγμα με απρόβλεπτες τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό της επειδή στην πολιτική του οπτική δεν υπάρχει ο λεπτός, αλλά θεμελιώδης διαχωρισμός μεταξύ συστήματος και πολιτεύματος. Και έτσι φτάνει να απολογείται στο σύστημα, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζεται το πολίτευμα. Και όταν λέμε σύστημα, φυσικά εννοούμε το πολυδαίδαλο, πολυπλόκαμο και πολύπλαγκτο σύστημα εξουσίας το οποίο δρα αυτόνομα και ανεξέλεγκτα και κάποτε απολύτως διαφορετικά από το πολίτευμα.

Γιατί κολλάει ο ΣΥΡΙΖΑ; (από την ΑΥΓΗ)


Του Σταύρου Καπάκου

Ο κόσμος δεν μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέκτησε αίφνης την ηγεμονία ούτε επειδή πείστηκε για την απόλυτη ορθότητα της εναλλακτικής του πρότασης. Ένα ανάχωμα στις πολιτικές σοκ έψαχναν οι πολίτες και το βρήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Η εκλογική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα τόσο της βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος όσο και των πολιτικών σοκ που συμφώνησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την τρόικα.
Η βαθιά κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και οι ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών αλληλοτροφοδοτούνται. H μία τροφοδοτεί και βαθαίνει την άλλη. Η κοινωνική οργή που συσσωρεύτηκε από την έκρηξη αυτής της διπλής κρίσης -πολιτικής και οικονομικής- αποτέλεσε και την κοινωνική δυναμική που "παρέσυρε" τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη διάσπασή του, με την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου της ανανεωτικής πτέρυγας, αλλά και την κατασπατάληση λόγω εσωτερικών αντιφάσεων μιας πρόδρομης κοινωνικής "έκρηξης" λίγα χρόνια πριν.
Στην πολιτική εκείνο που κυρίως μετράει είναι η κοινωνική δυναμική. Οι επιμέρους παράγοντες, δεν είναι ασφαλώς αμελητέοι, παίζουν τον ρόλο τους διευρύνοντας ή φρενάροντας την πολιτική έκφραση της κοινωνικής δυναμικής. Γιατί όμως οι πολίτες επέλεξαν κατά βάση τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και την κατάρρευση της ίδιας της ζωής τους; Επειδή ήταν ριζοσπαστικός ή επειδή ήταν συγγενής ο χώρος της Κεντροαριστεράς, που υπέστη το μεγαλύτερο βάρος της οργής των πολιτών, κυρίως αυτών που αποτέλεσαν επί χρόνια τη ραχοκοκαλιά της κοινωνικής του βάσης;
Ασφαλώς και τα δύο. Ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τον ρόλο του. Αν ήταν ίδιος με το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελούσε υποδοχέα και εκφραστή της κοινωνικής διαμαρτυρίας αλλά θα πληττόταν και αυτός από τη διπλή κρίση πολιτικής εκπροσώπησης και οικονομικής κατάρρευσης.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο Δήμος "αρωγός" της κυβέρνησης στις περικοπές δαπανών για την παιδεία!


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι σημαντικά γιατί, είθισται, οι Προϋπολογισμοί να αποτυπώνουν την πολιτική που στοχεύει ο Δήμος να ακολουθήσει καθ’ όλο το χρόνο.  Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα μελετήσαμε τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως μας παραδόθηκε για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ακούσαμε την εισηγητική ομιλία του Δημάρχου αλλά και τις απαντήσεις του στα ερωτήματά μας όπου επανειλημμένα δεσμεύτηκε ότι τα σχολεία (ως προς την λειτουργία και τις επισκευές) είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Γεγονός που όμως εκτιμούμε ότι δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

ΔΗΜ.ΑΡ.: Στυλοβάτης ή Χατζηαβάτης; (Θ. Καρτερού)


ΔΗΜ.ΑΡ.: Στυλοβάτης ή Χατζηαβάτης;

More Sharing Services
Ημερομηνία: 26/01/2013
Πηγή: www.avgi.gr
Του Θανάση Καρτερού

Με το συμπάθιο κιόλας, αλλά διάφορα περίεργα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό προκαλούν μια κάποια σύγχυση. Και ένα ερώτημα ζητά επειγόντως απάντηση: τελικώς η ΔΗΜ.ΑΡ. τι διάολο είναι στην κυβέρνηση; Εταίρος ή θυρωρός; Συνιδιοκτήτης ή τσιράκι; Σύμμαχος ή καρπαζοεισπράκτορας; Στυλοβάτης ή Χατζηαβάτης;

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Βγήκε και καταδίκασε την πολιτική επιστράτευση των απεργών του μετρό από τον Σαμαρά. Με την ευγένεια που τη χαρακτηρίζει βέβαια, αλλά το έκανε. Και βγήκε καπάκι ο Κεδίκογλου να μας διαβεβαιώσει ότι αυτή είναι βέβαια μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία όμως ουδόλως αποτελεί πρόβλημα για την κυβερνητική συνοχή. Μπετόν η κυβέρνηση.

Μάλιστα. Πώς μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η ερμηνεία του Κεδίκογλου; Εκδοχή πρώτη: Η ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να λέει ό,τι θέλει κι εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εκδοχή δεύτερη: Εντάξει, η ΔΗΜ.ΑΡ. λέει και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα. Εκδοχή τρίτη: Τη ΔΗΜ.ΑΡ. την έχουμε στο χέρι - ό,τι και να λέει θα στηρίζει πάντα αυτά που κάνουμε εμείς. Εκδοχή τέταρτη: Σας δουλεύουμε όλοι μαζί και στην κατανομή ρόλων έχουμε τη ΔΗΜ.ΑΡ. για αριστερή μπουζουριέρα.

Όποια εκδοχή και να διαλέξει κανείς, το βέβαιο είναι πως δεν περιποιεί τιμή στη ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι στάση αυτή - διαφωνώ με την επιστράτευση, αλλά σε στηρίζω να τη διαπράξεις; Διαφωνώ με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά σε στηρίζω να τις διαλύσεις; Διαφωνώ με τις ακρότητες του Δένδια, αλλά τον στηρίζω για να γίνεται όλο και πιο ακραίος; Διαφωνώ με τα κικιρίκου του Κεδίκογλου, αλλά κάνω την κότα;

Διότι, όταν κάποιος συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και διαφωνεί για ένα, και δύο, και δέκα σοβαρά ζητήματα χωρίς να ανοίξει μύτη, τότε ή απατεώνας είναι ή νούμερο. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει. Ή ρίχνει πότε-πότε καμιά ρουκέτα διαφωνίας δηλαδή, όπως έκανε και ο Σαμαράς με την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να διαφυλάξει την αντιμνημονιακή του παρθενία. Ή στ’ αλήθεια διαφωνεί, αλλά ανέχεται να τον έχουν γραμμένο και να θεωρούν τις διαφωνίες του ανάξιες ακόμα και γρατζουνιά να προκαλέσουν στην κυβερνητική συνοχή.

Όπως καταλάβατε, σαφής απάντηση στο ερώτημα δεν είναι εύκολο να δοθεί. Διαλέγετε και παίρνετε. Στυλοβάτης, πάντως, ή Χατζηαβάτης, η ΔΗΜ.ΑΡ. καταφέρνει να μας χαρίζει τουλάχιστον μια κάποια διασκέδαση εν μέσω γενικής κατάθλιψης...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 16:00.



  

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό

Ημερομηνία: 25/01/2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 16:00.


Η σημερινή– με κυβερνητική εντολή- εισβολή των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στο κατειλημμένο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια φανερώνει το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνητικών συνεταίρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: ψυχροί «εκτελεστές» της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί μέρος του συνολικότερου μνημονιακού σχεδίου για την κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για την ισοπέδωση των «απομειναριών» των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς. 

Γι’ αυτό και ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό και στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ολόκληρου του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό, αντεργατικό και ακραία αυταρχικό μέτρο της επίταξης και η σημερινή αστυνομική καταστολή αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία.

Απέναντι σε αυτόν τον κυβερνητικό, αυταρχικό κατήφορο των επιτάξεων και των αστυνομικών επιχειρήσεων καταστολής είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να παλέψουμε δίπλα στους απεργούς για να στηρίξουμε τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα τους.

Αυτοί που τελικά θα συντριβούν θα είναι οι συνεταίροι της μνημονιακής καταστροφής και όχι οι απεργοί-εργαζόμενοι.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ!

Ο ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ!


Tra

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά πολιτεύεται με διατάγματα, με εκβιασμούς, και απειλές απέναντι σε όποια ομάδα εργαζομένων τολμά να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική και να αντισταθεί στην οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση, που καθημερινά προωθεί.
Θέλει μια κοινωνία στο γύψο και τους εργαζόμενους στην απόλυτη φτώχεια.
Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες υπερασπίζονται τις συλλογικές συμβάσεις, που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την ίδια την κυβέρνηση πριν από 8 μήνες.
Η Κυβέρνηση του Μνημονίου καταστρέφει χωρίς ενδοιασμούς δημοκρατικά κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις σε «φαντάσματα», επιχειρεί να σκοτώσει την ίδια την ιδέα της συνδικαλιστικής δράσης.
Δηλώνει άτεγκτη και αποφασισμένη να συντρίψει όποια από τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών αντιστέκονται και διεκδικούν, ενώ ταυτόχρονα εναρμονίζεται χωρίς δεύτερη σκέψη με τις απαιτήσεις των δανειστών και του κεφαλαίου, εφαρμόζοντας πολιτική υποτέλειας προσδίδοντας στη χώρα χαρακτηριστικά αποικιοκρατικού τύπου.
Χρησιμοποιεί τον αρχιτέκτονα της προβοκάτσιας, Σίμο Κεδίκογλου το συντονιστή της στρατηγικής έντασης και της διαίρεσης της Κοινωνίας, να συμπεριφέρεται ως «μεγάφωνο» διαπόμπευσης, στοχοποίησης και ενοχοποίησης των εργαζομένων και των συνδικάτων.
Ο αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες δεν είναι  συντεχνιακός. Είναι αγώνας όλων εργαζομένων για την υπεράσπιση του τελευταίου οχυρού, που δεν είναι άλλο από τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι αγώνας υπέρ των δημόσιων συγκοινωνιών και του δικαιώματος του συνόλου των πολιτών να έχει πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας.
Είναι αγώνας που πρέπει να κερδηθεί, μέσα από την κοινή συμπόρευση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, που θα εντάσσονται σε ένα κοινό αγωνιστικό σχέδιο με τακτική και στρατηγική νίκης, υπερβαίνοντας σκόπιμες διαιρέσεις και δεν θα παγιδεύονται σε μια γραμμή εφησυχασμού.
Στην περίπτωση κατά την οποία η Κυβέρνηση επιμείνει στην αυταρχική της πολιτική και επιχειρήσει να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ή προβεί σε αντιδημοκρατικές ενέργειες (επιστράτευση), όλα τα συνδικάτα και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις, οφείλουν αυτόματα να μετατρέψουν τις συγκοινωνίες σε ενιαίο κέντρο αγώνα που θα οδηγήσει σε μαζική πολιτική αντιπαράθεση με την τρικομματική κυβέρνηση.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τα πρώτα μέτρα μιας αριστερής κυβέρνησης- Χ. Λάσκου


 
Τα πρώτα μέτρα μιας αριστερής κυβέρνησης
Ανεργία, περιουσιολόγιο, υγεία
 
Του Χρήστου Λάσκου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υπόθεση της πολιτικής ανατροπής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι αναγκαίο, αλλά και πολύ δύσκολο εγχείρημα. Στο πλαίσιο μιας καταστροφικής ύφεσης και της σύστοιχης, μ’ αυτήν, δολοφονικής ανεργίας και φτώχειας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παγκόσμια ιστορική πρωτοτυπία, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της πολιτικής του εκτίναξης. Ίσως μόνο οι Μπολσεβίκοι, στην περίοδο Φεβρουαρίου - Νοεμβρίου 1917, κατέκτησαν με αντίστοιχη ταχύτητα επιρροή, σχεδόν αποκλειστικά, όμως, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ρωσίας. Κι είναι κάθε άλλο παρά «ιερόσυλη» η σύγκριση. Έτσι θα την αντιμετώπιζαν μόνο οι αντιδραστικά μεταφυσικοί ανάμεσά μας. Οι υλιστές αντιλαμβάνονται, νομίζω, τη βασιμότητά της.

Ας αφήσουμε, όμως, τις ιστορικές αναλογίες κι ας πάμε στη συζήτηση για τα τωρινά μας καθήκοντα, που είναι τεράστια. Η πρόθεσή μου εδώ είναι να σχολιάσω ένα και μόνο ζήτημα, αυτό που αφορά τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς με το που θα έρθει στα πράγματα. Κι αυτό όχι γιατί πιστεύω πως πέφτει οσονούπω το ώριμο φρούτο -αντίθετα θα απαιτηθεί κολοσσιαία προσπάθεια- αλλά γιατί ο σχεδιασμός αναφορικά με τα «πρώτα μέτρα» και ο δημόσιος διάλογος σχετικά είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη του ίδιου του στόχου της πολιτικής ανατροπής.

Η γκραμσιανή ιδέα για την ανάγκη κατάκτησης της ηγεμονίας από μέρους των κατώτερων τάξεων πριν -και ως προϋπόθεση- από την κατάκτηση της εξουσίας, θέμα επίκαιρο ακόμη κι όταν το άμεσο είναι η κυβέρνηση, εφαρμόζεται κατεξοχήν σε αυτήν την ιδέα της συζήτησης και της διάχυσης του προβληματισμού για τα «πρώτα μέτρα». Γιατί αυτά σηματοδοτούν «ό,τι μπορεί να καταλάβει ο καθένας» για τον πυρήνα μιας αριστερής πολιτικής.

Θα πει, βέβαια, κάποιος πως ήδη έχουμε, με την ευκαιρία των δύο εκλογικών αναμετρήσεων της προηγούμενης χρονιάς, τοποθετηθεί σχετικά. Η κατάργηση των Μνημονίων, η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με στόχο την επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η επαναφορά των κατώτερων μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων στην πρότερη κατάσταση, η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι κάποια από τα βασικότερα πρώτα μέτρα, στα οποία, εξηγώντας αναλυτικά, έχουμε ήδη δεσμευθεί;

Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα διαμορφώνουν ένα υποστηρίξιμο και πειστικό πλαίσιο πολιτικής, που είναι προαπαιτούμενο οποιασδήποτε ριζικής κοινωνικής μεταβολής. Νομίζω, όμως, πως χρειαζόμαστε κι άλλα. Και, επιπλέον, πιστεύω πως αυτά θα είναι δημιουργία όχι τόσο των κατάλληλων επιτροπών, όσο του ανοιχτού διαλόγου ανάμεσά μας. Γι’ αυτό και καταθέτω μερικές σκέψεις επί του θέματος με την ελπίδα να συζητηθούν, να συμπληρωθούν ή να αναιρεθούν, αλλά, πάντως να βοηθήσουν, ακόμη και με την απόρριψή τους, στον εμπλουτισμό του σχετικού προβληματισμού.

Το πρόβλημα των ανέργων

Θεωρώ, πρώτον, πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι υποχρεωμένη από την πρώτη ώρα να απαντήσει στο πρόβλημα των ανέργων. Προσοχή στις λέξεις. Όχι στο πρόβλημα της ανεργίας, που είναι συνδεδεμένο με παραγωγικές παρεμβάσεις μεγάλης έκτασης, συγκεκριμένες κλαδικές πολιτικές και διαμόρφωση νέων δομών χρηματοδότησης, πράγματα, δηλαδή, που απαιτούν, όσο κι αν συμπιεστούν, χρόνο, αλλά με το άμεσο επιβιωτικό πρόβλημα των ανέργων.

Νομίζω, λοιπόν, πως η πρόταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την οποία ο χώρος μας έχει εισηγηθεί, ακόμη και νομοθετικά, εδώ και μια δεκαετία περίπου, είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Με τη χρήση του ορίου φτώχειας ως χαμηλότερου κατωφλιού, το ελάχιστο εισόδημα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το επίπεδο του τωρινού επιδόματος ανεργίας και θα αποτελέσει μια αναπνοή για τους ανέργους, η οποία θα είναι ακόμη δραστικότερη σε συνδυασμό με την απαλλαγή τους από την υποχρέωση αποπληρωμής χρεών, τη δωρεάν μετακίνησή τους, όπως και τη δωρεάν πρόσβαση σε μια σειρά από δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Από την άλλη, μια τέτοια στοιχειώδης ανακούφιση θα δώσει τη δυνατότητα, μαζί και με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τις δομές χρηματοδότησης, ίσως σε ένα μεγάλο τμήμα του αποστρατευμένου πληθυσμού να αναλάβει πρωτοβουλίες στους τομείς της εναλλακτικής και της κοινωνικής οικονομίας. Και ο καθένας καταλαβαίνει τη στρατηγική σημασία μιας τέτοιας στροφής, ακόμη και από την οπτική του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν της τάξης, περίπου, των 5 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ, και, νομίζω, πως ένας μηδενισμός π.χ. των εξοπλιστικών δαπανών ή των πληρωμών προς συγκεκριμένους μεγάλους προμηθευτές θα ήταν μια πρώτη κίνηση για τη διασφάλισή τους, μέχρις ότου η φορολογική επανάσταση, που απαιτείται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, θα άρχιζε να αποδίδει.

Το περιουσιολόγιο

Θεωρώ, λοιπόν, δεύτερον, πως η φορολογική μας παρέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από σήμερα με τη διαρκή πίεση της σημερινής κυβέρνησης, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ενεργητικά θα αποδεικνύουν την ταξική της βούληση να μην προχωρήσει σε απολύτως εφικτές κινήσεις στον τομέα αυτό. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να πιέζουμε, με εμμονικό καθημερινό τρόπο, στην κατεύθυνση του περιουσιολογίου, αποδεικνύοντας, με τη βοήθεια και των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών, πόσο εύκολο είναι μέσα σε μερικούς μήνες να καταρτιστεί. Είναι κρίσιμο να εξαναγκαστούν, έστω για τα μάτια του κόσμου, να κινηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Η γρήγορη, μετά από την άνοδο της Αριστεράς, κατοχή του περιουσιολογίου θα δώσει τεράστιες δυνατότητες να ασκηθεί μια άμεση πολιτική αναδιανομής, που μπορεί να αναστρέψει με ραγδαίους ρυθμούς και δραστικά το σημερινό καταστροφικό σπιράλ. Κυρίως, όμως, να διαμορφώσει συνθήκες γρήγορης παγίωσης μιας ηγεμονίας της Αριστεράς στο μέτρο που θα αποδεικνύει, με τον πιο πρακτικό τρόπο, πως το σύνθημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι την κρίση» αφορά μια προοπτική που δεν λέγεται για προπαγανδιστικούς λόγους, αλλά γίνεται - και όχι όσο δύσκολα φαίνεται σήμερα, ελλείψει τέτοιων εργαλείων.

Από την άλλη, η πρόσθεση επιχειρημάτων στην υποστήριξη της εδραίας, ακόμη και για τα ταξικά αδέλφια των καπιταλιστών «μας» στην Ευρώπη, διαπίστωσης πως το ελληνικό κεφάλαιο και τα ευρύτερα κοινωνικά στηρίγματά του έχουν τεράστια περιουσία και κρυφή ρευστότητα, η οποία επαρκεί για μια εντελώς άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά διαφεύγει διαρκώς με μαφιόζικα νόμιμους τρόπους, δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να κληθούν από την ελλαδική εργατική τάξη οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να πιέσουν τις δικές τους οικονομικές και πολιτικές ελίτ να «δώσουν» τους «δικούς μας». Πράγμα, που, εμφανώς, θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στην αριστερή κυβέρνηση στην πρώτη, πολύ δύσκολη, περίοδο.

Η υγεία

Σε ό,τι αφορά, τρίτον, τα δημόσια αγαθά, είναι απολύτως αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα της υγείας, η οποία ήδη καταρρέει με καταστροφικά αποτελέσματα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η πολιτική επίπτωση αυτής της εξέλιξης θα είναι δραματική για τις δυνατότητες της ελληνικής εργατικής τάξης να αναστρέψει την κατάσταση. Η εξαθλίωση που παράγει η κακή υγεία και, ακόμη περισσότερο, η εξαφάνιση της ελπίδας πως μπορεί, με τη δημόσια αρωγή, κάποιος να την αντιμετωπίσει είναι δύναμη για το σύστημα στο μέτρο που, εντελώς αντίθετα με τις ανοησίες περί του ριζοσπαστικού δυναμικού της ακραίας βιοτικής απελπισίας, διαμορφώνει συνθήκες πλήρους αποστράτευσης και εκμηδενισμού των δυνατοτήτων αντίστασης. Και στον τομέα αυτό, λοιπόν, σε άμεση συνεργασία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς θα πρέπει ήδη από σήμερα να ξέρουμε και, κυρίως, να ξέρει η ελληνική κοινωνία πώς θα κινηθούμε. Η αναπτέρωση του ηθικού είναι καθοριστική και για τους κρίσιμους πολιτικούς λόγους που εξετάζω σε αυτό το κείμενο.

Σταματάω εδώ. Τονίζοντας, όπως και στην αρχή, πως το ζήτημα της ηγεμονίας επιλύεται όχι με την επίκληση πανανθρώπινων αξιών ή υπέροχων κομμουνιστικών ιδεών, αλλά με πολύ πρακτικότερους τρόπους. Όπως, άλλωστε, σημείωνε ο Αλτουσέρ, η ιδεολογία έχει κατεξοχήν πρακτική υπόσταση. Η ιδεολογία δεν είναι «ιδέες». Είναι καθημερινές πρακτικές εγκλήσεις και τελετουργίες, που κατασκευάζουν υποκείμενα. Αν η αριστερά, λοιπόν, ενδιαφέρεται για την ιδεολογική ανατροπή, που απαιτεί η κατάκτηση της ηγεμονίας, θα πρέπει να κινηθεί «κατανοητά», δηλαδή πολύ πολύ πρακτικά.

Μπορεί η ανάλυση που προηγήθηκε να μη θέτει τις ορθές ιεραρχήσεις. Μπορεί κάποιος άλλος σύντροφος ή συντρόφισσα να έχει καλύτερες ιδέες. Όπως κι αν έχει, πάντως, τέτοια είναι τα πράγματα που κατεξοχήν πρέπει να συζητάμε και να επιλύουμε. Όχι γιατί είμαστε πρακτικιστές, αλλά γιατί θέλουμε να γίνουμε πρακτικοί, δηλαδή ηγεμονικοί.

Πηγή: Κυριακάτικη Αυγή 

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

19 ΓΕΝΑΡΗ- ΑΘΗΝΑ, ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κάλεσμα σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις «Αθήνα - Πόλη Αντιφασιστική» (19/01/2013)


Η αποτρόπαια δολοφονία του άτυχου μετανάστη στα Πετράλωνα από ακροδεξιούς εγκληματίες αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του αντιφαστιστικού αγώνα των εργαζομένων και όλων των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καλεί σε συμμετοχή στις αυριανές εκδηλώσεις «ΑΘΗΝΑ – ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ» (Πορεία προς την Ομόνοια στις 2 μ.μ. και Συναυλία στο Σύνταγμα στις 4 μ.μ.) που διοργανώνουν φορείς και συλλογικότητες.


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
18/01/2013


Τα βίντεο και το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την προανακριτική | Left.gr

Τα βίντεο και το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την προανακριτική | Left.gr

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Απετάξω το Μαρξ; - Ρε δεν πας στο διάολο!


Δεν αντέχεται αυτό το καθημερινό μαρτύριο των Σαμαροβενιζελοκουβέληδων και των μίσθαρνων παπαγάλων τους στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια των αποβλήτων!

"Υπόγραψε τη δήλωση, ρε κομμούνι!" 
"Είσαι συνοδοιπόρος,ε;"
 "Απετάξω το Μαρξ, ρε Εαμοσλαύε;"

Μη σε ξεγελάει που δεν σε έχουνε μαντρωμένο στο Μακρονήσι, να σε υποβάλλουν σε καθημερινή φάλαγγα, να σε τσουβαλιάζουν με την λυσασμένη γάτα και να σε πετάνε στη θάλασσα, να σε βάζουνε να χτίζεις τους νέους Παρθενώνες και να σε παρατάσσουνε προς επιθεώρηση από τους Τροϊκανούς με το Σαμαρά να κραυγάζει: Ιδού ο στρατός σας!

Αλλάξανε τα κόζια, βλέπεις. Τώρα με το MEGAλο αδελφό η δουλειά γίνεται στα μουλωχτά κι άμα σκούξεις από τον πόνο σε διαπομπεύουν δημοσίως ως ψεύτη, υποκριτή και συκοφάντη. Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι!

Η διαδικασία είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη: Πρώτα να καταθέσουμε τα όπλα δηλαδή την ιδεολογία μας την κοσμοθεωρία μας σ' αυτήν την νέα Βάρκιζα που στήνουνε και μετά θα ακολουθήσουνε και τ' άλλα. Κι ο κάθε Μιζέριας θα "δοθεί" στην ψύχρα κι οι "Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε",

Άμα είσαι καλό παιδί, άμα συμβιβαστείς να τρώς τη σκορδαλιά σου χωρίς σκόρδο, μέχρι και εξουσία θα σου δώσουμε! Αρκεί να  "αποστρέψης το πρόσωπόν σου από τους κολασμένους της γης και να εξομοιωθείς τοις καταβαίνουσιν εις λάκκον..." Με άλλα λόγια, να διακόψεις κάθε αμαρτωλή σχέση με Μαρξ, Μπρεχτ και λοιπούς αλιτήριους, να ξεχάσεις ότι υπάρχουν 25.000 άστεγοι, κοντά 2.000.000 άνεργοι, πάνω από 3.000 αυτοκτονημένοι δηλ. δολοφονημένοι, ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων σου τρέφονται με σκουπίδια ή υποσιτίζονται με ένα πιάτο φαί σε κάποιο συσσίτιο αλληλεγγύης. Έτσι και πεις πως φταίει ο καπιταλισμός και τα τσιράκια του, στην κόψαμε τη γλώσσα! Δε βλέπεις, ρε όρνιο, πόσο καλά περνάει η υπεύθυνη Αριστερά και πόσο υψηλά ποσοστά δημοφιλίας έχουν οι Κουβελομαργαρίτηδες; 


Οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι αυτοκτονημένοι, οι σιτιζόμενοι από 

τα σκουπίδια είναι οι γονείς μας, τα αδέλφια μας, τα παιδιά 

μας, είναι σαρξ εκ της σαρκός μας. Και δεν έχουμε καμιά 

διάθεση να πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάολο για να 

σας ξελασπώσουμε βρομιάρηδες!


Δε μας ξεγελάει το κύκνειο άσμα σας λίγο πριν παραδώσετε 

το πνεύμα και την εξουσία... Σε λίγο η σήψη σας θα είναι 

εμφανής τοις πάσι και ο τυμπανισμός σας απλώς θα 

καταδείξει την ήδη προϊούσα παχυδερμία σας! 


Δεν αργεί η ώρα που οι κολασμένοι της γης θα υψώσουν τις 

γροθιές τους σαν κεραίες για να αιχμαλωτίσουν τις φωνές 

των επαναστατών της Γαλλικής και της Οκτωβριανής 

Επανάστασης. Και τότε που θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς θα 

λογαριαστούμε καλά!

Δημήτρης Κανταλής (άνεργος εκπαιδευτικός)

Eπίκαιροι Aμίλητοι

Την ώρα που αεροκοπανάνε οι άρχοντες περί δημοκρατικής τάξης,
ανάμεσά μας οι αμίλητοι ζούνε.

Κι όσο σαν δούλοι εμείς μένουμε σιωπηλοί,
οι ηγεμόνες δυναμώνουν,
ξεσκίζουν, βιάζουν, ληστεύουν,
των ανυπόταχτων τα μούτρα τσαλακώνουν.

Ετούτων των αμίλητων το πετσί,
περίεργα θα ’λεγες είναι φτιαγμένο.

Τους φτύνουνε καταπρόσωπο
κι αυτοί σκουπίζουνε σιωπηλά το πρόσωπο το φτυμένο.

Να αγριέψουνε δεν το λέει η ψυχούλα τους,
και που το παράπονό τους να πούνε;

Απ’ του μισθού τα ψίχουλα,
πώς να αποχωριστούνε;

Μισή ώρα, κι αν, βαστάει το κόχλασμά τους,
μετά αρχινάνε το τρεμούλιασμά τους.

Ει! Ξυπνήστε κοιμισμένοι!

Από την κορυφή ως τα νύχια ξεσκεπάστε τους,
άλλο δε μας μένει.

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο έννοιες ασύμβατες | Left.gr

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο έννοιες ασύμβατες | Left.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 8/1/2013



Συνεδρίασε η Γραμματεία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με θέματα: Πολιτική συγκυρία και ζητήματα οργάνωσης.
Βασικό καθήκον μας το επόμενο διάστημα είναι να συμβάλλουμε καθοριστικά στην κρίσιμη μετάβαση από μια καταρρέουσα κυβέρνηση που διαλύει τα πάντα σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Η εν λόγω μετάβαση δεν είναι αυτόματη, ούτε αυτονόητη. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και οργάνωση στο κοινωνικό πεδίο κατάλληλων μορφωμάτων και κινηματικών διαδικασιών ώστε να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε πτώση και η χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής διαθεσιμότητας και πίεσης που θα μπορέσει να συμβάλει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό που επιθυμούμε.
Χρειάζεται να κατανοήσουμε βασικά ζητήματα της περιόδου:
-          Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την κοινωνία «να συνηθίσει την φτώχεια»
-          Είναι η χρονική στιγμή όπου πολιτικό και κοινωνικό συμπλέκονται σε ένα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλείται όχι μόνο να εκφράσει πολιτικά τις κοινωνικές αγωνίες και διεκδικήσεις, αλλά να πρωτοστατεί στο μέτωπο αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής.
Με αυτή τη λογική:
1.   Να επιβάλλουμε την ατζέντα των κοινωνικών αναγκών. Οι θέσεις που έχουμε διαμορφώσει διαχρονικά και επιβεβαιώσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να είναι και θέσεις της κοινωνίας.
     Ακύρωση του μνημονίου και της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας, αναδιανομή του πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση, οικονομική ανάπτυξη με στόχους, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ευρωπαϊκή λύση για τα δημόσια χρέη με σύγχρονες βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη, ιεραρχική επικέντρωση στα πλέον θιγόμενα κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες, την παιδεία και την υγεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική κλπ. χρειάζεται να είναι η μόνιμη προγραμματική μας αντιπαράθεση με την μνημονιακή πολιτική.  

2.   Ιδιαίτερα σήμερα τα κύρια μέτωπα εστιάζονται:
α) Στη νέα φοροεπιδρομή και στις αυξήσει ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ
β) Στις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ανεργία
γ) Στο πετρέλαιο θέρμανσης
δ) Στις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας
ε) Στην αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (φάρμακα, νοσοκομεία κ.λ.π.)
στ) Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Να καλέσουμε τους συνδικαλιστικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα κινήματα σε συνεχή και διαρκή κινητοποίηση.
Να αρνηθούμε έμπρακτα την λογική των χαρατσιών.
Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τις απολύσεις, να επιβάλλει το κίνημα την επαναφορά της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης στα προηγούμενα επίπεδα, να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, χτύπημα της διαφθοράς κ.λ.π.

3.   Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ χρειάζεται ν’ αναλάβει την πρωτοβουλία μιας μεγάλης και διαρκούς πολιτικής εξόρμησης προς το λαό στην εξής βάση:
-          Περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκές αγορές κ.λ.π.
-          Επισκέψεις και οργάνωση συζητήσεων με φορείς και κινήματα κατά περιοχή.
-          Δραστική συμμετοχή στις αναπτυσσόμενες δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.
-          Ένταση της επικοινωνίας με τον απλό κόσμο που αγωνιά, οργίζεται, φοβάται, μάχεται.
-          Ένταση της επικοινωνίας μέσω των περιφερειακών ΜΜΕ
-          Όσον αφορά στην επικοινωνία χρειάζεται: α) να γίνεται φανερό πως η εγχώρια ολιγαρχία των ΜΜΕ απλά λέει ψέματα β) να ενισχυθεί ο ρόλος των φιλικών μας ΜΜΕ γ) να εντείνουμε την επικοινωνία σπίτι-σπίτι.
Άρα άμεσα χρειάζεται να συνεδριάσουν οι Γραμματείες των Οργανώσεων και να καταλήξουν σε 2μηνο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει:
α. Σημεία αιχμής για τον χώρο ευθύνης τους.
β. Πρόγραμμα πρακτικών δράσεων στο χώρο ευθύνης τους με επικέντρωση στις περιοδείες, τις επισκέψεις σε χώρους δουλειάς κλπ και όχι σε μια απλή συγκέντρωση όπου μιλά κεντρικός ομιλητής.
γ. Προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων στην Κοιν. Ομάδα.
Το πρόγραμμα χρειάζεται να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και θα συμπληρωθεί ακόμη περισσότερο στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.    
4.  Απέναντι στο ρήγμα που έχουν διαμορφώσει και καλλιεργούν διαρκώς οι αντίπαλοι - στη βάση του διπόλου αριστερά/δεξιά (με τη συμβολή και της θεωρίας των δύο άκρων) και της τακτικής να στρέφουν τη μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης  ώστε να διασπάσουν τον παλλαϊκό χαρακτήρα των αντιδράσεων και να περιορίσουν τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να βρίσκουμε διαρκώς τρόπους να υπερβαίνουμε το εν λόγω ρήγμα. Είναι επιτακτική η επινόηση νέων μορφών κινητοποίησης και αγώνα που θα ενισχύουν την ενότητα και θα σπάνε τις προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων εργαζόμενων πρέπει να είναι τέτοιες που να κερδίζουν την υποστήριξη άλλων τμημάτων και να αναχαιτίζουν τη ρητορική περί συντεχνιών. Επίσης, η αξιοποίηση καλλιτεχνών και πολιτιστικών εργαλείων στις πρωτοβουλίες μας διαμορφώνουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την διεύρυνση της ενότητας και του σπασίματος του φόβου.
5.  Με συστηματικό τρόπο και με συνέργειες όλων των τομέων του κόμματος (ηγεσία, τμήματα, οργανώσεις κοκ) πρέπει να προσεγγίσουμε και να αναδείξουμε τόσο την κατάσταση όσο και την αντίληψή μας γύρω από κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες. Απαιτείται σχεδιασμός, ολοκληρωμένη παρέμβαση και συνέχεια στον χρόνο όσον αφορά την παρέμβασή μας στον αγροτικό κόσμο, τους νέους επιστήμονες και τους άνεργους. Την ίδια δουλειά πρέπει να κάνουμε για εκείνα τα τμήματα του εκλογικού σώματος που έχουμε σοβαρές ελλείψεις όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες.
6.  Απαιτείται η αναβάθμιση της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο της κοινωνική αλληλεγγύης με έμφαση στη συμπύκνωση στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο της εν λόγω δουλειάς, την επικοινωνιακή διάχυσή της ώστε να καταστεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής δράσης του κόμματος στον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας. Άρα ισχύει στο ακέραιο η προηγούμενη εγκύκλιος της Γραμματείας και η δημόσια ανακοίνωση για την αλληλεγγύη.
7.  Πρέπει να ενισχύσουμε τον διεθνή χαρακτήρα της δικής μας παρέμβασης. Προνομιακά θέματα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης (είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι το πρόγραμμά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πιλοτικά είναι καταστροφικό και αναποτελεσματικό) και το ζήτημα της δημοκρατίας (η αντιδημοκρατική εκτροπή του κράτους στην Ελλάδα συνιστά ένα σοβαρό ζήτημα διεθνώς, η άνοδος του ναζισμού δημιουργεί έντονο προβληματισμό κοκ). Να οργανώσουμε διεθνείς παρεμβάσεις σε αυτά τα θέματα, να διοργανώσουμε εδώ διεθνή γεγονότα με αυτά τα αντικείμενα κοκ. Η γενική λογική της πολιτικής μας πρότασης διεθνώς μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: η παγκόσμια κρίση και η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση καλεί για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος οργάνωσης της οικονομίας και της παραγωγής, αλλά και των κοινωνικών προτύπων, αξιών, κριτηρίων και διαδικασιών απόφασης. 
8.  Να απαντήσουμε στην ιδεολογική ρητορική του αντιπάλου με αυτοπεποίθηση για την υπεροχή της λογικής της αριστεράς (για την οικονομία των αναγκών, τον δημοκρατικό οικονομικό σχεδιασμό, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο) έναντι της λογικής της αγοράς και του ανταγωνισμού, με νέο λεξιλόγιο και νέες εικόνες για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα ακόμη και σήμερα που έχουμε υποστεί αυτή την καταστροφή. Αυτή η αντεπίθεση στο επίπεδο των ιδεών πρέπει να διαπερνά όλο το φάσμα των δυνάμεών μας από την ηγεσία μέχρι τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάζουμε υπέρ μας τον  ιδεολογικό συσχετισμό και να σπάσουμε τα ιδεολογήματα του αντιπάλου που συνιστούν σήμερα «κοινό τόπο» σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (οι επενδύσεις φέρνουν εργασία, η εργασιακή αξιοπρέπεια είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, το δημόσιο είναι χειρότερο από το ιδιωτικό κοκ). Αυτή η προσπάθεια μπορεί α) να διευρύνει τον εκλογικό μας ορίζοντα αυξάνοντας τον ζωτικό μας χώρο μέσα στην κοινωνία, β) να διαμορφώσει έναν αέρα αλλαγής και την κατίσχυση της ελπίδας και της αισιοδοξίας επί του φόβου και του μηδενισμού και γ) να καταστήσει την κυβέρνηση της αριστεράς πιο στιβαρή τόσο στο επίπεδο του εκλογικού ποσοστού όσο και στην ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, δ) να ακυρώσει ενδεχόμενους σχεδιασμούς για μια κυβέρνηση της αριστεράς – παρένθεση που θα δώσει τον χρόνο για την ανασύνταξη του αστικού πολιτικού χώρου.    

Η Οργανωτική συγκρότηση
Η Οργανωτική συγκρότηση χρειάζεται ν’ αντιστοιχηθεί στα πολιτικά και κοινωνικά καθήκοντα.
Το πιο επείγον ζήτημα είναι η συγκρότηση της Οργάνωσης.
α) Σε οργανώσεις που έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση κατανομή αρμοδιοτήτων, σύγκλιση Συνέλευσης κ.λ.π.
β) Σε οργανώσεις που δεν έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση σύγκλιση της Συνέλευσης και εκλογή Γραμματείας που θα εξασφαλίζει την λειτουργία της Οργάνωσης, θα παίρνει υπόψη τον αναγκαίο πλουραλισμό κ.λ.π.
γ) Οργανώσεις με μεγάλο αριθμό μελών (πάνω από 100) χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας και σε συνεννόηση με το Οργανωτικό Γραφείο να συμφωνήσουμε λύσεις.
Ενδιάμεσα όργανα
Ο τρόπος συγκρότησης προσωρινών Νομαρχιακών Επιτροπών και των αντίστοιχων Γραμματειών θα αποφασισθεί οριστικά στην επόμενη συνεδρίαση 16/1/2013.
Προσανατολιζόμαστε στην εξής λύση:
Να γίνει σύσκεψη των αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ανά Νομό ή αντiπεριφέρεια ή κλάδο (στην Αθήνα) που θα αποφασίσει τη συγκρότηση της Ν.Ε. λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Οργανώσεων, τον πλουραλισμό κ.λ.π. Στο βαθμό που επιλεχθεί η εκλογή ως τρόπος συγκρότησης της Ν.Ε. ισχύουν τα ίδια με την εκλογή της Κ.Ε. Η Ν.Ε. συγκροτεί Γραμματεία και επιλέγεται Συντονιστής/στρια.
Ακόμη
Η Γραμματεία επέλεξε ως συντονιστή της τον σ. Δημήτρη Βίτσα και έκανε πρώτη συζήτηση για τον καταμερισμό τομέων ανάμεσα στα μέλη της, τη συγκρότηση Οργανωτικού Γραφείου και τη συγκρότηση των Επιτροπών Θέσεων, Καταστατικού, Δεοντολογίας, θέματα που θα αποφασισθούν οριστικά στη συνεδρίαση στις 16/1/2013 και αποφάσισε τη σύγκλιση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 2κ3/2/2013.

Αθήνα, 9/1/2013

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Κουβέλης: το φο-μπιζού της Αριστεράς

Δείτε πού θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι πολιτικοί της χώρας
Δυόμισι χρόνια πριν, είχα ένα τετ-α-τετ με τον τότε γραμματέα του Συνασπισμού Αγίας Παρασκευής (νυν στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ) και κάποια στιγμή αναφέρθηκα με σκληρά λόγια στον Φώτη Κουβέλη εστιάζοντας στην απληστία του όχι μόνον ως προς την συλλογή εξουσιαστικών τίτλων αλλά και ως προς την τάση πλουτισμού που εμφανώς καταδεικνύεται από τις φορολογικές του δηλώσεις κατ' έτος. Ήταν σαν να του έθιξα τα ιερά και τα όσια του τέως συντρόφου και με επανέφερε στην τάξη λέγοντάς μου επί λέξει: "Ο σ. Κουβέλης αποτελεί κόσμημα (!) για την Αριστερά"

Εν γένει, στην ανανεωτική Αριστερά υπάρχει ακόμη και τώρα, μια ιδιότυπη κουλτούρα σεβασμού για τέως αξιωματούχους του κόμματος έστω κι αν αυτοί 'λόγοις και έργοις"  στρέφονται όχι μόνον κατά της Αριστεράς αλλά κυρίως κατά της εργατικής τάξης στην οποία οφείλουν την πολιτική τους ύπαρξη! Ενδεικτικά ας δούμε πώς αυτός ο ακατανόητος για μένα σεβασμός στους εκάστοτε Κουβέληδες εκφράζεται ακόμα και σήμερα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιγράφω από το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του σ. Γιάννη Μπαλάφα "20 χρόνια χρειάστηκαν - Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού":

"... Στα μέσα του Μάη (2010) συνέβη η απαράδεκτη ενέργεια του αποκλεισμού του Κουβέλη από το συνέδριο, μέσω της μεθόδευσης της μη εκλογής του στη Καλλιθέα, από μια ολιγομελή ομάδα που είχε αναφορά στην τάση Αριστερή Ανασύνθεση..."

Η λειτουργία, λοιπόν, της Δημοκρατίας στις τοπικές οργανώσεις όπου τα μέλη επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν την συμπεριφορά των στελεχών και δεν στέλνουν στα συνέδρια  αλλαζόνες κι αντικομματικούς "φύρερ της Αριστεράς" μπαίνει σε αμφισβήτηση από κάποιους ειδήμονες ή ορκωτούς καταμετρητές της Αριστεροφροσύνης των μελών; Μήπως θα έπρεπε να μαστιγωθούν προς παραδειγματισμό και τα 25 μέλη της οργάνωσης της Αγίας Παρασκευής που τόλμησαν να ασκήσουν εγγράφως κριτική στην καθ' έξιν και κατ' εξακολούθησιν αντικομματική συμπεριφορά του Κουβέλη και της παρέας του το ίδιο χρονικό διάστημα;

Πριν λίγες μέρες, ο ηγεμών Κουβέλης διέγραψε 2 βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ διότι δεν ήταν υπάκουα παιδάκια... Χρόνια ολόκληρα ο ίδιος -κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ-έβγαινε στα κανάλια μαζί με τα λοιπά αριστερά κοσμήματα και Μαργαρίτες κι έβριζαν την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, κανείς δεν τον διέγραψε, ουδέ καν τον έψεξε! Τώρα, αυτός σαρξ εκ της σαρκός της αμαρτωλής τρόικας που σπέρνει αυτοκτονίες, ανεργία, αστέγους, εξαθλίωση νομιμοποιείται να διαγράφει βουλευτές του και να γράφει τις δημοκρατικές διαδικασίες στα χρυσοκέντητα βασιλικά πασουμάκια του!

Ο Φώτης κάνει την δουλειά του και την κάνει καλά. Η δουλειά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αυτών που έμεναν κάποτε έκθαμβοι από τη λάμψη του κοσμήματος (sic) Φώτη είναι να μην κάνουν το κορόιδο στα καμώματα του ηγεμόνα αλλά να ασκούν δριμεία και ανελέητη κριτική στον -λόγοις- κήνσορα της Δημοκρατίας αλλά -έργοις- βιαστή της! Μόνον έτσι θα πάψει να εξαπατά αφελείς που τον βλέπουν να μοστράρει πρώτη μούρη ως κόσμημα της πολιτικής σε επίλεκτη προθήκη στη βουλή, ενώ η θέση του είναι εκεί που διατίθενται τα φο-μπιζού: στα πανηγύρια και στους πάγκους των πλανόδιων μικροπωλητών!

Δημήτρης Κανταλής ( άνεργος εκπαιδευτικός)