Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Όμορφος κόσμος...




Οι παρακάτω αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί για ολόκληρη την Δύση και δείχνουν όχι μόνο το γενικό κοινωνικό μοντέλο-στόχο του νεοφιλελευθερισμού αλλά και το μέλλον το οποίο επιφυλάσσεται για την Ελληνική κοινωνία.

Ο ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, η περιουσία του κράτους μειώνεται ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα προσχεδίου νέας έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης [ Armutsbericht der BundesregierungPoverty Report of Federal Government ]
    
Η καθαρή περιουσία του γερμανικού κράτους μειώθηκε μεταξύ 1992 και 2012 κατά 800 δις ευρώ

Η καθαρή περιουσία των ιδιωτών διπλασιάστηκε από τα 4,6 στα 10 τρισ. Ευρώ.

Μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρισ. ευρώ.

Οι αριθμοί δείχνουν τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου. Στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει άνω του 50% του συνολικού πλούτου και το ποσοστό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Το 10% του πληθυσμού κατείχε το 1998 το 45 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.
Το 10% του πληθυσμού κατείχε το 2008 το 53 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.

Στο 50 % των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.

Το άρθρο στα Αγγλικά και στα Γερμανικά:
.

Σήμερα η ομιλία Γιάννη Σταθόπουλου


Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Χαβγήτικες σκέψεις…




(ένα σημείωμα του Θανάση Κοντονάτσιου)

Με αφορμή μια συζήτηση και κάποια σχόλια συντρόφων έγραφα προχθές πως χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το χαμό του Παύλου Φύσσα όπως και το χαμό πολλών άλλων ανθρώπων -μεταναστών ή ντόπιων- τα τελευταία χρόνια, θέλω να επισημάνω πως το σύστημα και οι εκπρόσωποι του μας πέταξαν ένα λαγό που λέγεται φασισμός και Χρυσή Αυγή. Αυτό σημαίνει πως θα τρέχουμε όλοι (η αριστερά εννοώ) πίσω από αυτόν το λαγό;  Ας τον μαζέψουν αυτοί που τον αμόλησαν και τώρα τους χαλάει την συνταγή γιατί είναι ανεξέλεγκτος. Δική τους η ευθύνη δική τους και η ‘αγγαρεία’.  Η αριστερά έχει νομίζω πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνει από το να προσπαθεί να συνετίσει (έξω και μέσα στην Βουλή) το 10% των πολιτών το οποίο από την εποχή της κατοχής και του εμφύλιου πάντα χαμένο στο σκοτάδι ήτανε. Εμείς είμαστε με την πρόοδο, το μέλλον και το φως. Με το σκοτάδι ας ασχολούνται αυτοί που τους αξίζει. Η πρόκληση του φασισμού ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση όπου ευδοκιμούν υπεραρκετοί χαβγήτες, μάκηδες και αδώνιδες, είναι απλώς ένα τέχνασμα αποπροσανατολισμού. Όσο εστιάζουμε σ’ αυτό, όσο περισσότερη σημασία του δίνουμε τόσο γιγαντώνεται αντλώντας κύρος από την ίδια την αναταραχή που αυτό δημιουργεί. Αυτός είναι συνοπτικά ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι το ζήτημα αυτό σύντροφοι. Αυτοί την δουλειά τους αλλά κι εμείς την δική μας –κι έχουμε πολλή, πάρα πολλή…

Αυτό που πιθανόν να διακρίνεται στις παραπάνω γραμμές είναι ακριβώς η διαπίστωση πως οι ελίτ με διάφορους τακτικισμούς και τερτίπια αλλάζουν συνεχώς την ατζέντα της αριστεράς κι επιβάλλουν την δική τους. Κανείς δεν υποτιμά τον θάνατο ενός ανθρώπου -και μάλιστα τέτοιου ανθρώπου- αλλά η αριστερά έχει έναν ιστορικό ρόλο και έχει (ή θα έπρεπε να έχει) ένα σύνολο από στρατηγικούς  στόχους που δεν πρέπει να χάνει ποτέ από μπροστά της. Αυτή είναι συνοπτικά η θέση μου.

Η φοβερή «διαφήμιση» των χαβγιτών από το σύστημα στο δικό μου μυαλό δεν είναι παρά μια καλά επεξεργασμένη τακτική των ελίτ που λειτουργεί πάνω στην αριστερά όπως το νυχτερινό φως πάνω τα έντομα: αποπροσανατολιστικά. Με τις τελευταίες εξελίξεις βλέπω με πίκρα πόσο επιβεβαιώνεται ο σκεπτικισμός μου σχετικά με το αναντίστοιχο βάρος που έδωσε η αριστερά στο ζήτημα των χαβγιτών.

Με τους καλά σχεδιασμένους και ακόμη καλύτερα διαφημισμένους διωγμούς που εξαπέλυσαν οι μηχανισμοί των κυβερνώντων εναντίων της συμμορίας που αυτοί οι ίδιοι έθρεψαν, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές και φρουροί της δημοκρατίας και χρησιμοποιούν ως εργαλείο αυτό το κόμμα για να ξεπλύνουν την βαριά μυρωδιά του φασισμού από πάνω τους. Οι συσχετισμοί μεταξύ Ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ και της Ελληνικής λειτούργησαν διότι το φασιστικό μόρφωμα ξεπέρασε κάποια όρια και έθιξε το τρέχον «ευρωπαϊκό μοντέλο». ‘Έτσι, οι Έλληνες πολιτικάντηδες -και εν όψει μάλιστα της Ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ- έσπευσαν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις των αφεντικών τους φορώντας το δημοκρατικό προσωπείο και τσακίζοντας τον φύρερ και τα φιδάκια του.

Εδώ όμως υπάρχει και ένα side effect. Η σχεδιασμένη χαβγίτικη ανακατωσούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τώρα ή λίγο αργότερα και ως αφορμή για πρόωρες εκλογές. Και τότε ήθελα πραγματικά να ήξερα τι σκέφτονται ορισμένοι -που βρίσκονται βαθιά νυχτωμένοι μέσα στις αίθουσες επιχειρήσεων της ‘αντιφασιστικής βιομηχανίας’- πως θα ψηφίσουν οι ‘αγανακτισμένοι’ ή ‘παραπλανημένοι’ ψηφοφόροι του βλαχο-φύρερ, και τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό για τους πολιτικούς συσχετισμούς και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Για οποιονδήποτε διαθέτει έστω στοιχειώδη πολιτική σκέψη, είναι προφανές πως ο Ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός δεν ανέχεται οποιαδήποτε πραγματική παρέμβαση του φασισμού στο πολιτικό του περιβάλλον. Ο νέοφιλελεύθερος πολιτικός εσμός χρησιμοποιεί τον φασισμό ως εργαλείο για αποπροσανατολισμό των πολιτικών του αντιπάλων, για υπερσυντηρητικοποίηση της κοινωνίας και για την τρομοκράτηση των πολιτών. Ως απλό εργαλείο. Τον ενισχύει, τον αποδυναμώνει ή τον εξαφανίζει κατά βούληση. Ο νέο-φιλελευθερισμός δεν είναι φασισμός (είναι ίσως κάτι, μακροπρόθεσμα, χειρότερο). Η πραγματικότητα δεν είναι ασπρόμαυρη, ακόμη κι όλες οι αποχρώσεις του γκρι δεν αρκούν για να την περιγράψουν και να την ερμηνεύσουν και εμείς ως αριστεροί θα πρέπει να μάθουμε να τυπώνουμε τις ιδέες μας στο δικό μας αλλά και στα άλλα μυαλά έγχρωμα με όλες τις αποχρώσεις όλων των χρωμάτων. Δύσκολο. Πολύ δύσκολο, αλλά αυτή είναι η πρόκληση του 21ου αιώνα για τις δυνάμεις της προόδου στην Ευρώπη, στη Δύση, στον κόσμο.

Από την φύση μου είμαι μάλλον αισιόδοξο άτομο. Δεν μπορώ όμως να μην διαπιστώσω πως η πολιτική επιδεξιότητα και το βάθος των τακτικών της άρχουσας οικονομικής και πολιτικής ελίτ είναι έτη φωτός μπροστά από αυτά της αριστεράς. Ελπίζω πως ο πυρήνας των στελεχών της Ελληνικής αριστεράς έχει την οξυδέρκεια να αντιληφθεί τα σημεία των καιρών και να απαντήσει ανάλογα. Το ελπίζω ειλικρινά!

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόσβαση στο Φεστιβάλ με όλους τους πιθανούς τρόπους


Πρόσβαση στο χώρο του Φεστιβάλ

Αύριο ξεκινά το φεστιβάλ μας στην Πλατεία Νερού (Δέλτα Φαλήρου - δίπλα στο Tae Kwo Do). Επειδή είναι μακριά από τα βόρεια, εδώ θα βρείτε όλους τους πιθανούς τρόπους προσέγγισης του μέρους.

Η Πλατεία Νερού βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου στη διασταύρωση της Λ. Συγγρού με την Λ. Ποσειδώνος (Παραλιακή). Είναι πολύ κοντά στο Ολυμπιακό Γήπεδο Tae Kwon Do και στα Village Φαλήρου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, ο ΟΑΣΑ μετά από σχετικό μας αίτημα, δεσμεύτηκε να πυκνώσει τα δρομολόγιά.

Επιπλέον την Κυριακή 29/9 από τις 12.00 έως τις 03:00 και κάθε 15' θα διατίθενται για το κοινό λεωφορεία που θα εκτελούν τη διαδρομή Φάληρο - Σύνταγμα, χωρίς καμία επιβάρυνση.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Η πρόσβαση στην Πλατεία Νερού με αυτοκίνητο γίνεται πολύ εύκολα μέσω της Λ. Συγγρού ή της Λ. Ποσειδώνος:
•    Αν έρχεστε από Γλυφάδα μέσω Λεωφόρου Ποσειδώνος δείτε εδώ
•    Αν έρχεστε από Πειραιά μέσω Λεωφόρου Ποσειδώνος δείτε εδώ
•    Αν έρχεστε από Αθήνα μέσω Λεωφόρου Συγγρού δείτε εδώ
Στον χώρο υπάρχει μεγάλο parking 2.500 θέσεων.



ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στην πλατεία νερού μπορείτε να έρθετε:
α) με Τραμ (στάση «ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ») - Γραμμή 3 (από Σ.Ε.Φ. ή από Βούλα – Γλυφάδα), & Γραμμή 4 (από Σ.Ε.Φ. ή από Σύνταγμα)
β) με Λεωφορεία (στάση «ΦΟΡΟΣ» στην Λεωφόρο Ποσειδώνος) - Γραμμές Α1, Β1, Β2, Γ1, Ε22, 101, 217, 550

Για αναλυτικές οδηγίες ανάλογα με την περιοχή από την οποία ξεκινάτε δείτε παρακάτω:
ΑΠΟ Σ.Ε.Φ. (ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ) [ΣΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΦΑΛΗΡΟ - Σ.Ε.Φ.]

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΕΣ 101, 217, Α1, Β1, Γ1
Κατεβαίνετε στη στάση "ΦΟΡΟΣ"
ΜΕ ΤΡΑΜ
ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 4 (ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ) ή ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 3 (ΓΙΑ ΒΟΥΛΑ)
Κατεβαίνετε στη στάση "ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ"

ΑΠΟ ΜΕΤΡΟ «ΣΥΓΓΡΟΥ – ΦΙΞ»
ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΓΡΑΜΜΕΣ Ε22 (ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ EXPRESS) ή Β2 (ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ) ή 550
Κατεβαίνετε στη στάση "ΦΟΡΟΣ"
ΜΕ ΤΡΑΜ
ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 4 (ΓΙΑ Σ.Ε.Φ.)
Κατεβαίνετε στη στάση "ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ"

ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΓΡΑΜΜΗ Ε22 (ΑΚΑΔΗΜΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ EXPRESS) ή Β2 (ΑΓ. ΚΟΣΜΑΣ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ)
Κατεβαίνετε στη στάση "ΦΟΡΟΣ"
ΜΕ ΤΡΑΜ
ΓΡΑΜΜΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 4 (ΓΙΑ Σ.Ε.Φ.)
Κατεβαίνετε στη στάση "ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ"

ΑΠΟ ΒΟΥΛΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ

ΜΕ ΤΡΑΜ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ 3 (ΓΙΑ Σ.Ε.Φ.)
Κατεβαίνετε στη στάση "ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ"
ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΓΡΑΜΜΕΣ Ε22, Α1, Γ1
Κατεβαίνετε στη στάση "ΦΟΡΟΣ"



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
* Τελευταίο τραμ από στάση «ΔΕΛΤΑ ΦΑΛΗΡΟΥ»:
• για Μετρό Συγγρού-ΦΙΞ και Σύνταγμα στις 01:28 (Παρασκευή & Σάββατο) και 00:05 (Κυριακή)
• για Γλυφάδα και Βούλα στις 02:00 (Παρασκευή & Σάββατο) και 00:17 (Κυριακή)
• για ΣΕΦ 02:53 (Παρασκευή & Σάββατο), 00:53 (Κυριακή)

* Τα λεωφορεία περνάνε μέχρι τις 00:00 περίπου εκτός από το 500 που λειτουργεί όλη τη νύχτα και κάνει την διαδρομή Σ.Ε.Φ. > ΚΑΛΛΙΘΕΑ > ΤΑΥΡΟΣ > ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ > ΟΜΟΝΟΙΑ > ΒΙΚΤΩΡΙΑ > ΑΤΤΙΚΗ > ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ > ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ > ΠΕΡΙΣΣΟΣ > ΠΕΥΚΑΚΙΑ > ΜΑΡΟΥΣΙ > ΕΙΡΗΝΗ > ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ > ΚΑΤ > ΚΗΦΙΣΙΑ

* Το μετρό λειτουργεί την Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τις 02:00 και την Κυριακή μέχρι τις 00:15.

* Ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) λειτουργεί μέχρι τις 00:15.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Φεστιβαλ νεων ΣΥΡΙΖΑ



  • 27, 28 & 29 Σεπτεμβρίου

    «Ανατρέπουμε το παρόν-Δημιουργούμε το μέλλον»

    Μουσικό πρόγραμμα
    Παρασκευή 27/9
    Κόκκινη Σκηνή
    • Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση
    «Ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος…»
    • Θανος Μικρουτσικος συναντά τα Υπόγεια Ρεύματα και τη Ρίτα Αντωνοπουλου

    Πράσινη Σκηνή
    Συναυλία με τους:
    • His majesty the king of Spain
    • George Gaudy
    • Radio Sol

    Μωβ Σκηνή
    • Κρητικό γλέντι με τους:
    Βασίλη Σταυρακάκη
    Ψαρογιώργη
    Ζαχαρία Σπυριδάκη
    Γιάννη Παπατζανή
    Αντώνη Σταυρακάκη
    Έκτορα Κυριάκου

    Σάββατο 28/9
    Κόκκινη Σκηνή
    • Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη, συμμετέχουν: Μπέττυ Χαρλαύτη και Πέτρος Σατραζάνης
    • Ακολουθεί Συναυλια με τους Banda bassoti

    Πράσινη Σκηνή
    Συναυλία με τους:
    • Dubioza kollektiv
    • Σπύρος Γραμμενος
    • Bandista
    • Λεωνίδας Μαριδάκης με την Banda me renda

    Μωβ Σκηνή
    • Χειμερινοι κολυμβητές
    • Ακολουθεί Ρεμπετικο γλέντι

    Κυριακή 29/9
    Κόκκινη Σκηνή
    Συναυλία με τους:
    • Tonino Carotne
    • Νατάσσα Μποφίλιου
    • Φοίβος Δεληβοριάς

    Πράσινη Σκηνή
    Συναυλία με τους:
    • Μαρια Λατσινου
    • Human Touch
    • Γιάννης Κασετας & Funk Wizard
    • The next step quintet.

    Μωβ Σκηνή
    • Ικαριωτικο γλέντι με τους "παίδες εν καμίνω"



    Το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Μία γιορτή δημοκρατίας, αντίστασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από το φεστιβάλ μας θέλουμε να προβάλλουμε ένα πολιτιστικό αντι-παράδειγμα, ενάντια στα κυρίαρχα πρότυπα του κέρδους και του ανταγωνισμού.
    Το τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ της Αθήνας θα αποτελέσει την κορύφωση πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν οι Νέοι και οι Νέες του Σύριζα σε δεκάδες πόλεις ανά την Ελλάδα.

    Το χώρο του φεστιβάλ θα στολίζουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας ενώ θα πραγματοποιηθούν videoπροβολές, θεατρικά δρώμενα και θεματικά εργαστήρια για τη νεολαία, τη ριζοσπαστική αριστερά, τα κινήματα, τους αγώνες και τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου. Το φετινό Φεστιβάλ των Νέων Σύριζα, προσδιορίζεται με αναφορά 5 σημαδιακές επετείους: τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε και την εγκαθίδρυση της Χούντας του Πινοσέτ στη Χιλή, το θάνατο του ποιητή Πάμπλο Νερούδα και του ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο αλλά και την συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι πόρτες του Φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 6.30 μ.μ ενώ το κόστος του εισητηρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, 5 Ευρώ ανά ημέρα και 10 Ευρώ το τριήμερο. Δωρεάν είσοδος με επίδειξη κάρτας ανεργίας.
Palaión Fáliron, Attiki, Greece

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25/9, ΜΕΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

E-mailΕκτύπωσηPDF
(Τρ. 24/9/13 - 11:21 - 23:45)
"ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ" ΤΟΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ ΜΕ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ" ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριοδιοργανώνουν από κοινού όλα τα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στηνΑθήνα και συγκεκριμένα στο Σύνταγματην Τετάρτη (25/9) στις 6μ.μ. , μέραγενικής απεργίας των εργαζομένων του Δημοσίου τομέα.
Οι εργαζόμενοι με τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους , την Τετάρτη (25/9), στο συλλαλητήριο καλούνται να στείλουν ένα μήνυμα με δύο όψεις: την αντιφασιστική και την προοδευτική αντιμνημονιακή.
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι στην πραγματικότητα ο αντιμνημονιακός προοδευτικός αγώναςέχει ο ίδιος αυτός καθ' εαυτός αντιφασιστική διάσταση, όπως και ο συνεπής αντιφασιστικός αγώναςδεν μπορεί παρά να είναι αντιμνημονιακός προοδευτικός αγώνας, αφού τα μνημόνια , ωςοικονομικός "φασισμός" , εκκολάπτουν τον πολιτικό ναζισμό και τροφοδοτούν εκτρώματα όπως η"Χρυσή Αυγή".

ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟ ΜΕ ΔΗΘΕΝ "ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ"
Μία βδομάδα μετά την στυγερή δολοφονία του Π. Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, ηκυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει σχέδιο πολιτικής διαχείρισης, αποποιούμενη τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες, που πηγάζουν από την άσκηση των νεοφιλελεύθερων, μνημονιακών πολιτικών και την ανοχή απέναντι στις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι προχωρά σε «κάθαρση» στην ΕΛ.ΑΣ., εξωθώντας σε παραιτήσεις το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλουκαι το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγο Απόστολο Κασκάνη, για προσωπικούς λόγους.
Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις διεξάγονται, για ολιγωρίες της αστυνομίας σε ορισμένες περιπτώσεις άσκησης βίας από ομάδες Χρυσαυγιτών, όπως στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, που καταλήγουν σε απομακρύνσεις και διαθεσιμότητες υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας.
Ο Υπ.Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας ανακοίνωσε την απομάκρυνση άλλων οκτώ αξιωματικών της ΕΛΑΣ, από τομείς που έχουν την ευθύνη για τις έρευνες αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα, που πολύ καιρό τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για “ύποπτες” σχέσεις αστυνομίας και χρυσαυγιτών ή και αστυνομικών και δήθεν “διαδηλωτών”.
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι περιορισμένες «εκκαθαρίσεις» προσώπων στην ΕΛ.ΑΣ., που αφήνουν ανέπαφες τις δομές, τους προσανατολισμούς και τις νοοτροπίες, όχι μόνο δεν απαντούν στο αίτημα του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και δείχνουν το βάθος και τηνέκταση του προβλήματος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΛΑΣ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Έκλεισε το Καποδιστριακό - άλλο ένα 'success story' των νεο-φιλελε πολιτικών...




Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

-την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

-ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

-ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.