Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΟ NON PAPER Μαξίμου: Οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται- Βαρουφάκης: Θέλουμε έντιμη συμφωνία κι όχι τελεσίγραφα

Νέο non paper με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου. Η θέση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη ρήξη και ρίχνει τις ευθύνες του ναυαγίου στους δανειστές. «Δεν εκβιαζόμαστε» είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το κείμενο αναφέρει:
«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.
Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων τις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. Εξήγησε δε τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία σήμερα, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ απέσυρε κείμενο που έφερε ο Μοσκοβισί και εκείνος ήταν διατεθειμένος να υπογράψει.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρωζώνη» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τοποθέτησή του μετά το Eurogroup όπου υπήρξε ρήξη και δεν επετεύχθη συμφωνία με τους εταίρους. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ζητά μια έντιμη συμφωνία όχι τελεσίγραφα και «κάποια ευελιξία».

Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών εξήγησε και τους λόγους που δεν υπήρξε συμφωνία. «Ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Eurogroup ένα κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Eurogroup από τον κ. Ντέισελμπλουμ».

«Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνις ότι αντ’ αυτού μας «προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία».

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/02/non-paper.html#ixzz3S0T0kPRZ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: «Θα μείνουμε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε τις δεσμεύσεις της» - See more at: http://www.stokokkino.gr/article/1000000000004147/A-Tsipras-Ametakliti-apofasi-tis-kubernisi-i-efarmogi-olon-ton-programmatikon-desmeuseon#sthash.WAfGN4G0.dpuf



Εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια και την άμεση εφαρμογή δέσμης δεκάδων μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης   «Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση είναι η φωνή του λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στην Ε.Ε. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας,  η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική» αποτελούν τους στόχους της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια και δέσμη δεκάδων μέτρων που βάζουν τέλος στη μνημονιακή καταστροφή. 

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιτύχει «την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της πατρίδας και θα κάνει το όραμα πραγματικότητα» καθώς -όπως τόνισε- στηρίζεται στις δυνάμεις «ενός κυρίαρχου λαού, έχει ρεαλιστικό σχέδιο, διαπραγματευτική στρατηγική αλλά κυρίως επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μονάχα μια: να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, το εθνικό συμφέρον».

Κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πως σκόπιμα δημιούργησε ασφυκτικά χρονικά όρια για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επιμένοντας η ίδια στον ορισμό της 28ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνίας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η εθνική και λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει τη παράταση της καταστροφής» τόνισε προαναγγέλοντας τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο «μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα πρόγραμμα "γέφυρα"».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να βάλουν πλάτη στη «δύσκολη και σκληρή» όπως τη χαρακτήρισε διαπραγμάτευση.

Ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για τη στήριξή του στην «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές του «συνταγματικού τόξου» να στηρίξουν τη κυβέρνηση σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε μαζί τη μάχη για αξιοπρέπεια» δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης: 

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου και της ανθρωπιστικής κρίσης προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναλυτικά:

- Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη παροχή δωρεάν σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους έχουν πληγεί απο τη «μνημονιακή βαρβαρότητα» και η εφαρμογή τους ξεκινά άμεσα απο την ερχόμενη Τετάρτη. 

- Προανήγγειλε την αποκατάσταση των απολυμένων του δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες κτλ), ένα μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των προσλήψεων που ήδη προβλέπονται για αυτή τη χρονιά. Παράλληλα θεσπίζεται νέος κώδικας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

- Εντός εξαμήνου θα ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης με στόχο τη καλύτερη λειτουργία του μηχανισμού προς τους πολίτες και τη κοινωνία. Αυτό θα περιλαμβάνει το περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και των προνομίων υπουργών και βουλευτών. Παράλληλα θα υπάρξει αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα απο τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων.

-  Προανήγγειλε μείωση κατά το ήμισυ του στόλου των υπουργικών αυτοκινήτων και τη πώληση ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών με παράλληλη μείωση του προσωπικού του Μ. Μαξίμου κατά 30% και μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40% .

-  Σκληρή σύγκρουση και μάχη με τη φοροδιαφυγή και την φοραποφυγή με πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου και άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

-Αναθεώρηση του Καλλικράτη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες
- Κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων που δίνουν ασυλία στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, της ΤτΕ κ.ο.κ.

- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια προκειμένου να εξεταστεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «για το πώς φτάσαμε ως εδώ, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά για να διερευνηθούν δίκαια και ψύχραιμα οι ευθύνες όπου και σε όποιους πρέπει να αποδοθούν».

- Επανέλεγχος δημόσιων συμβάσεων. «Δεν ξεπουλάμε τις υποδομές, τα δίκτυα, τον φυσικό μας πλούτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

- Επανασύσταση της ΕΡΤ απο μηδενική βάση
 με νομοθετική ρύθμιση, αντλώντας πόρους απο το ανταποδοτικό τέλος «χωρίς ρεβανσισμούς, σπατάλες και προχειρότητες του παρελθόντος».

- Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και καταγραφή μέσω περιουσιολογίου σε Ελλάδα και εξωτερικό της περιουσίας των πολιτών ώστε να εξεταστεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών

- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την αδειοδότηση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και τερματισμό στα χαριστικά «θαλασσοδάνεια» των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 τονίζοντας οτι «απο το 2015 ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχει».

- Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

- Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας συμβάσεων και του θεσμού της διαιτησίας

- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016.

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας 

- Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2015 ως δώρο Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους έως 700 ευρώ.

- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- Ίδρυση ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης

- Δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού

- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις και των συμβουλίων στα ΑΕΙ της χώρας .

- Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποτελεί «ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία»

* Από ΣτοΚόκκινο
 

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                                                         
Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στην ανοιχτή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής συζητήθηκε το θέμα της εκλο­γής Προέδρου της Δημοκρατίας και με συντριπτικότατη πλειοψηφία καταλήξαμε στην παρακάτω απόφαση.
Στις 25 Γενάρη η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια ιστορική νίκη και ο λαός μας έστειλε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Το μήνυμα της ανατρο­πής και της απόρριψης του παλιού πολιτικού κόσμου. Το λαϊκό αίτημα για αλλαγή σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεν μπο­ρεί να σχετίζεται  με τα μνημόνια και την προγενέστερη πορεία της χώ­ρας προς την χρεοκοπία και την ταπείνωση.
Είναι αναγκαίο  ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επανα­νοη­ματοδοτεί το θεσμό, να αποτελέσει νέο υπόδειγμα άσκησης αυτής της πολιτειακής εξουσίας, με δυναμισμό και με ανυποχώρητη υπερά­σπιση της δημοκρατίας, της κοινωνίας και της πατρίδας. Πρόεδρος που θα ενσαρκώνει το νέο πολιτικό και πολιτειακό ήθος και θα συμπυκνώ­νει τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες μάχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ,  ο λα­ός και η κοινωνία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να προέρχεται από τον μνημονιακό χώρο και να συμβολίζει το παλιό που φεύγει. 
Τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προτείνουν μια προσω­πι­κότητα που να έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή και να σηματοδοτεί ότι έχουμε αλλάξει σελίδα ως χώρα και ως κοινωνία. Θα μπορούσε μια τέτοια προσωπικότητα να είναι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, με διεθνή ακτινοβολία και κύρος.
Αυτό είναι το ιστορικό μας καθήκον και οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
Αγία Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2015
Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής