Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κάλεσμα ΜΕΤΑ για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2015

Όλοι & όλες στις Πρωτομαγιάτικες Συγκεντρώσεις: Αθήνα, ώρα 11.00 πμ., πλατεία Κλαυθμώνος – ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕΤΑ: Χαυτεία, ώρα 10.30 / Θεσσαλονίκη, ώρα 10.30 π.μ., πλατεία Αριστοτέλους.

Η Εργατική Πρωτομαγιά 2015 βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες του κόσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπους με τις πολιτικές της λιτότητας, της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα «συνήθη υποζύγια», έχουν πληρώσει και πληρώνουν το «μάρμαρο» των μνημονιακών πολιτικών, με τη βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων τους μέσω της δραστικής μείωσης μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, επιδομάτων, αλλά και μέσω της μεγάλης αύξησης της φορολογίας. Έχουν δυσκολία πρόσβασης σε μια σειρά από κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης της Υγείας.
Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού στη ζωή με αξιοπρέπεια.
Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού.
Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς, διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Αθήνα: πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11.00 π.μ.
Θεσσαλονίκη: πλατεία Αριστοτέλους, ώρα 10.30 π.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Μ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, ώρα 10.30 π.μ.
ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΧΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ
Από τη Γραμματεία του ΜΕΤΑ, 25-04-15

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Σπύρος Σταύρου

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο αγωνιστής της αριστεράς και επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ στην Ανατολική Αττική, Σπύρος Σταύρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ

"Έφυγε σήμερα 24-04-2015 αιφνίδια στα 53 του χρόνια από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος Σπύρος Σταύρου.
Ο Σπύρος Σταύρου υπήρξε αγωνιστής της αριστεράς και των κινημάτων και διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ στην Ανατολική Αττική στα δύσκολα για την αριστερά χρόνια μέχρι και το 2010 και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ανατολικής Αττικής.
Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξε δραστήριο μέλος της Ο.Μ Παιανίας-Γλυκών Νερών της οποίας υπήρξε συντονιστής μέχρι το 2013.
Στην αγαπημένη του σύζυγο συντρόφισσα Μαρία και στα παιδιά του Γιώργο και Ευάγγελο τα πιο βαθιά αισθήματα αγάπης και συμπαράστασης.
Στη μνήμη του Σπύρου Σταύρου η Νομαρχιακή επιτροπή Ανατολικής Αττικής θα καταθέσει στην Αυγή, στην Εποχή και στο Δρόμο της Αριστεράς από 200 ευρώ.
Η κηδεία του Σπύρου Σταύρου θα γίνει την Κυριακή 26-04-2015 και ώρα 13.00 στον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Γλυκά Νερά.".

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ σχετικά με τις ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ για το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.



Ακούγονται τελευταία φωνούλες και ψίθυροι από ανθρώπους ανιστόρητους, ανάλγητους, απαίδευτους, ανεύθυνους, απάνθρωπους σε τελευταία ανάλυση, σχετικά με την επικείμενη αντίδρασή τους σε περίπτωση ανθρωπιστικής ανταπόκρισης προς τους πρόσφυγες, όταν αυτοί βρεθούν στα όρια του Δήμου μας, κοντά στο «σπιτάκι» τους.
Αξίζει να ρίξουν μια ματιά αυτοί οι συμπολίτες μας στη φωτογραφία-ντοκουμέντο (από τη Lifo)

Χωρίς πολύ κόπο θα αναγνωρίσουν τον παππού του γείτονά μου, τη γιαγιά του περιπτερά και τον θείο της κουμπάρας μου να περιμένουν μαζί με τους υπόλοιπους 12.000 Έλληνες πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την Τουρκία και βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στο Χαλέπι της Συρίας για το συσσίτιο.
Οι πολιτισμένοι Σύριοι, έναν ολόκληρο αιώνα πριν και χωρίς να δεσμεύονται τυπικά από την Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, χωρίς να είναι μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, χωρίς να θεωρούνται «πολιτισμένοι» και «Ευρωπαίοι», διαθέσανε το υστέρημά τους για να περιθάλψουν και να στηρίξουν τον ιερό ΞΕΝΟ που ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ στην ανάγκη και στο έλεος του ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Εάν δεν τους αγγίξει η ασπρόμαυρη παλιά φωτογραφία, ας έρθουν στις 15 του Μάη στο 3ο Γυμνάσιο, όπου το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής θα προβάλει την ταινία-ντοκιμαντέρ «The Island Bus» της Sibylle Meder  (https://islandbus.wordpress.com/).
Εάν πάλι δεν έχουν το χρόνο ή το θάρρος, ας βάλουν ν’ ακούσουν το παλιό καλό δημοτικό «Από ξένο τόπο κι απ’ αλαργινό» (εδώ σε μια ξεχωριστή εκτέλεση από την Αρετή Κετιμέ https://www.youtube.com/watch?v=KIHZN_61gmw).
Η επαφή με τον πολιτισμό απαιτεί κόπο, περισσότερο από την κατανάλωση του σκυλάδικου, αλλά το κέρδος είναι ο εξανθρωπισμός και η καλλιέργεια.
Πάντα υπάρχει ελπίδα.

Κυριακή 19 Απρίλη 2015
Το Γραφείο Τύπου της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ
Αγίας Παρασκευής
 


Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία

Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι απο μας καταδικαστέα.
Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.
Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.
Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκή κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΗ, 6 Μ.Μ., ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)



Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η ισοπέδωση του δάσους των Σκουριών, στη Χαλκιδική. Τώρα, έχουμε όλοι και τη ζωντανή εικόνα της καταστροφής που συντελείται. Παρόλα αυτά, ότι έχουμε δει, ως τώρα, δεν είναι παρά ένα μικρό μόνο μέρος των όσων σχεδιάζονται, προκειμένου να υλοποιηθεί μια από τις πιο καταστροφικές επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Ξέρουμε, επίσης, πως κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ. Με αδειοδοτήσεις στηριγμένες σε ψεύτικα στοιχεία και διάτρητες μελέτες. Με τον εκμαυλισμό και τον εκβιασμό μέρους της τοπικής κοινωνίας. Με τη βία, την καταστολή και τις διώξεις εναντίον όσων αντιδρούν. Με τη συγκατάνευση μιας «τυφλής» δικαιοσύνης. Και, τέλος, με την πλήρη υποστήριξη των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, η Eldorado Gold, οι υποστηρικτές της και οι πολιτικοί προστάτες της πίστεψαν ότι έλυσαν το πρόβλημα δια παντός. Και ότι μπορούν να προχωρήσουν ανενόχλητοι την καταστροφική επένδυση στη Χαλκιδική. Υπολόγισαν λάθος. Λίγο η πολιτική αλλαγή των τελευταίων μηνών, πολύ περισσότερο ο ανυποχώρητος αγώνας της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, έφτασαν για να αρχίσει πάλι ο πανικός και η ταραχή. Που εκδηλώνεται με τον πιο άσχημο τρόπο και με «πολιορκητικό κριό» τους εργαζόμενους στην εταιρεία, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στο «Χοντρό δέντρο». Στημένες αντισυγκεντρώσεις, προπηλακισμοί και τραυματισμοί αγωνιζόμενων κατοίκων, τραμπουκισμοί στα χωριά. Και πάλι με τις «πλάτες» της αστυνομίας και πάλι με μαζική παραπληροφόρηση από τα κανάλια των εργολάβων, τα δικά τους κανάλια.

Αυτοί που λοιδωρούσαν και κατακεραύνωναν τους αγωνιζόμενους κατοίκους για τις αδιάκοπες κινητοποιήσεις τους, ανακάλυψαν όψιμα την αξία των κινητοποιήσεων και του «πεζοδρομίου». Των κινητοποιήσεων, βέβαια, που γίνονται με τα λεφτά της εργοδοσίας και με την επικοινωνιακή προβολή που αυτή τους εξασφαλίζει. Τώρα, οργανώνουν «κάθοδο» των εργαζομένων στην Αθήνα, την Πέμπτη 16/4. Αποσκοπούν, αφενός, να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση να αφήσει ασύδοτη την Eldorado Gold και, αφετέρου, να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο κλίμα συμπάθειας στους «διωκόμενους βιοπαλαιστές», που παλεύουν για το «ψωμί των παιδιών τους» κλπ.

Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Γιατί το «δικαίωμα» στην εργασία δεν είναι προνόμιο των λίγων, που έδειξαν ελαστική συνείδηση και λειτουργούν σαν τυφλά όργανα της εργοδοσίας. Γιατί η ανάγκη για δουλειά αφορά και τους πολλούς, που είτε θα χάσουν τις δουλειές τους, είτε θα χάσουν κάθε ελπίδα να απασχοληθούν, στο μέλλον, στον τόπο τους, εξαιτίας της ολοκληρωτικής επικράτησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Γιατί, τέλος, η ανάγκη για δουλειά δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμη κι αυτήν, που, σε ένα βάθος χρόνου, θα περιθωριοποιήσει και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και τα παιδιά τους.

Ας μην περιμένουν, λοιπόν, να συναντήσουν, στην Αθήνα που θα «κατέβουν», κάποιο κύμα συμπάθειας. Η συμπάθεια, η αλληλεγγύη και η υποστήριξή μας αφορά εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας της Χαλκιδικής που αγωνίζεται όχι για το προσωπικό - ατομικό συμφέρον, αλλά για το κοινό, συλλογικό όφελος. Που, δυο δεκαετίες τώρα, αντιστέκεται και «ματώνει». Που δε διστάζει να βάλει σε κίνδυνο και την ατομική ελευθερία εκατοντάδων αγωνιστών, οι οποίοι οδηγούνται στα δικαστήρια, σαν κοινοί εγκληματίες, με σωρεία κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα. Που μας έπεισε ότι αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας.
Και αυτή μας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση θα τη δείξουμε γι ακόμη μια φορά. Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) καλεί τους πολίτες και τις συλλογικότητες της Αττικής, που συνθέτουν το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, σε

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
την ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΗ, στις 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
 
  
Θέλουμε, ταυτόχρονα, να στείλουμε και ένα μήνυμα στη νέα κυβέρνηση:
·      Να εγκαταλείψει τις διφορούμενες δηλώσεις και τα «ήξεις, αφήξεις».
·      Να πάρει άμεσα την πολιτική πρωτοβουλία της ακύρωσης της επένδυσης, με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που είναι πολλά και ισχυρά.
·      Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, με τον τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή σε βάρος του κινήματος και υπέρ της Eldorado Gold.

 
ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


9/4/2015
 
Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική)

 

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Οργάνωσης Μελών Αγίας Παρασκευής

Το Συντονιστικό της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής, στη συνεδρίαση του την Δευτέρα 6 Απρίλη 2015, μία ημέρα μετά την άγρια επίθεση των υπαλλήλων της Eldorado Gold σε συντονισμό με τις δυνάμεις των ΜΑΤ ενάντια στους κατοίκους της ανατολικής Χαλκιδικής δηλώνουμε

Την πλήρη και εγκάρδια συμπαράστασή μας στον ενωμένο, αταλάντευτο και πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Είμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας του ΣΥΡΙΖΑ της Χαλκιδικής και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για την προάσπιση του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος, της ζωής και του τόπου τους από τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις των μεγαλοεργολάβων και των υπηρετών τους.

Ζητάμε μαζί τους από την Κυβέρνηση και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής και ο Επιχειρησιακός υπεύθυνος της τρομοκρατικής επιχείρησης των υπαλλήλων της Eldorado Gold και των MAT, της Κυριακής 5 Απρίλη 2015. Τους υποδεικνύουμε ως ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ υπεύθυνους για την απαράδεκτη βίαιη αντιμετώπιση των κατοίκων και της κοινωνίας.

Είναι ανοικτό το μεγάλο πολιτικό ζήτημα, που οφείλει να λύσει η κυβέρνηση, με όρους πολιτικής και με διέξοδο κοινωνική, οικολογική, αριστερή.
Έως τότε, πρέπει να ΠΑΥΣΟΥΝ οι εργασίες της εταιρίας στην περιοχή, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.