Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΠΑΝΟ ΡΗΓΑ

Λόγω έκτακτου προβλήματος, ο σ. Πάνος Ρήγας αδυνατεί να έρθει στην εκδήλωσή μας την Κυριακή 2 Οκτώβρη στις 11 π.μ.


Επομένως,  η εκδήλωση ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ κι ενημερώνουμε όσες κι όσους κινητοποιήσαμε και  ζητάμε ευγενικά συγγνώμη για το απρόοπτο.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

3 Ζητήματα: Θεωρία, Συμμετοχή, ΣΥΡΙΖΑ/Πρόγραμμα ( Δ. Καμπιλαυκά- μέλους ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής)


3 Ζητήματα: Θεωρία, Συμμετοχή, ΣΥΡΙΖΑ/Πρόγραμμα




ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ
  • Στη Ευρώπη δεν κατέρρευσε μόνο η Αριστερά αλλά γενικότερα η ιδέα του συλλογικού και η πολιτική. Ο  άναρχο-φιλελευθερισμός κυκλοφορεί κυρίαρχος, αποκρύπτοντας την ταξική του φύση, υπό τον μανδύα του τεχνοκρατικού μονόδρομου.
  • Η αναγκαία αναζήτηση μιας νέας θεωρίας/μεθοδολογίας δεν μπορεί να αρχίσει με μια απόφαση των κομμάτων της αριστεράς, αλλά είναι μια βασανιστική πορεία που (ελπίζουμε ότι) έχει αρχίσει, αλλά δεν μπορεί να συντελεστεί στον δοκιμαστικό σωλήνα των “πολιτειολόγωναλλά θα πρέπει να έχει συνεχή ανατροφοδότηση από την πολιτική και την ταξική πάλη.


  •  Τα όποια συμπεράσματα θα πρέπει το γρηγορότερο να αποκρυσταλλώνονται σε στοιχεία μιας κοινής πανευρωπαϊκής πρότασης του ΚΕΑ όμμα ευρ. αριστεράς), που θα ακούγεται ενιαία από το Βερολίνο μέχρι την Λισσαβόνα, τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές. Αυτή η θεωρητική αναζήτηση νοείται μέσα στην ιστορική συνέχεια της αριστεράς, προσαρμόζοντας στις σημερινές  συνθήκες τις βασικές μας τις αρχές όχι ως τυφλή αναζήτηση σε λευκό χαρτί.   
    Ως “σημερινές συνθήκες” ορίζεται η επίδραση της τεχνολογίας στη παραγωγική διαδικασία.



Το κίνημα θα πρέπει να σταματήσει τα STOP. Επί δεκαετίες, διεξάγει μάχες οπισθοφυλακών προσπαθώντας να σταματήσει η να αναβάλει τις πρωτοβουλίες της αντίδρασης, δίνοντας έτσι την εικόνα της συντήρησης απέναντι σε υποτιθέμενες τεχνοκρατικές 'μεταρρυθμίσεις'. Τουλάχιστον, όταν αντιτίθεται σε μια πρόταση της αντίδρασης, να προβάλει την αντιπρόταση μας, όχι “καλά 'μαστε, άστα όπως είναι"


 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
  • Η διοίκηση είναι και αυτή δουλειά. Ακόμα και αν μπορούσαμε (πολιτικά, τεχνικά είμαστε αρκετά πιο κοντά) να προσθέσουμε ένα πλήκτρο “ψηφίστε” στο κανάλι της Βουλής, εύλογα δεν αναμένεται ότι οι πολίτες, μετά το δικό τους 8ωρο, θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ τους με νομοτεχνικές αναλύσεις αντί να βλέπουν σήριαλ ή να παίζουν. Εκτός ίσως από κάποιους κολλημένους σαν και μας, και όχι όλους. 
 
  • Συμμετοχή σημαίνει το δικαίωμα της κοινωνίας να επηρεάζει δημοκρατικά την όλες τις πλευρές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής. Εδώ πρέπει να διαχωριστούμε ρητά από την ναυαρχίδα της άναρχο-φιλελεύθερης ιδεολογίας που προβάλει την “αγορά” ως το μοναδικό ή κυρίαρχο εργαλείο εξάσκησης αυτής της συμμετοχής.

  • Το σημερινό σύστημα έχει στοιχεία συμμετοχής, περιοριζόμενα και όπου υπάρχουν σε γνωμοδοτική, την ονομαζόμενη “διαβούλευση”'. Ο περιορισμένος χαρακτήρας αυτής της συμμετοχής δικαιολογεί, εν μέρει, την περιθωριακή αποδοχή τους, ακόμα και από πολιτικοποιημένους,  με εξαίρεση ίσως κάποιων με ειδικά ενδιαφέροντα. Όταν προβάλουμε ένα όραμα “συμμετοχικής δημοκρατίας” δεν μπορούμε να μην αξιοποιούμε τα όποια ψήγματα ήδη υπάρχουν, με μορφές που μένει να προσδιορισθούν (π.χ. μια θεματική ομάδα θα ανεβάζει συλλογική θέση?

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, πρέπει να διατηρήσουμε κάποιες επιφυλάξεις για την έκταση όπου η συνεχής συμμετοχή και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θα μπορεί να επιβάλει αποφάσεις, υπό τη επιφύλαξη ότι αυτές μπορεί να μην εντάσσονται αρμονικά στο γενικό και/ή μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο είναι, νομίζω, βασικό στοιχείο της αριστερής ιδεολογίας.




ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
  • Αν αποδεχτούμε την χρονοσειρά Καραμανλής-Παπανδρέου-Σαμαράς-Τσίπρας δεν έχει έννοια να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι ο τελευταίος είναι ο καλύτερος. Όπως δεν έχει έννοια να λέμε ότι το μνημόνιο μας είναι το καλύτερο. 
 
  • Δεν είμαστε καλύτεροι, είμαστε διαφορετικοί. Η πρώτη διαφορά που πρέπει πάντα να επιδεικνύεται είναι η ταξική μεροληψία, όχι ως συμπαράσταση στους αναξιοπαθούντες, αλλά κύρια ως πρόκριμα των δυνάμεων της εργασίας, με ηγεμονικό σχέδιο 

  • Εκτός αυτών, προβάλουμε το ηθικό πλεονέκτημα. Τώρα μπορούμε ακόμα να επικαλεσθούμε ακόμα και την απειρία, για να μπορέσουμε όμως να το διατηρήσουμε πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι “ελέγχουμε την εξουσία” ώστε να μπορούμε να λέμε “το ηθικό πλεονέκτημα είμαστε εμείς”

  •  Η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και η συμμετοχή του, πάντα μέσω κοινωνίας, στην διακυβέρνηση δεν είναι απλά καταστατική επιταγή. Είναι απαραίτητη για την διατήρηση του διττού πλεονεκτήματος του διαφορετικού, είναι τελικά απαραίτητη ακόμα και για της διατήρηση της πολιτικής κυριαρχία


  • Δεν θα ήταν ιδιαίτερα έξυπνο να λέμε ότι τα κάνουμε καλύτερα, επειδή οι δικοί μας είναι πιο έξυπνοι (αν και είναι, εκτός ίσως του κ. Θεοδωράκη). Αλλά μπορούμε να λέμε ότι έχουν την κοινή λογική αλλά δεν έχουν εξαρτήσεις. Στα πλαίσια αυτά φορτωνόμαστε  και πολλές καθυστερούμενες αμαρτίες του αστικού εκσυγχρονισμού (π.χ. κανάλια, κτηματολόγιο, φοροδιαφυγή)

  
 


Σημ. Σχετικά με τα τελευταία, μπορείτε να δείτε και την αρχή του παρακάτω κειμένου

http://dkabil-notes.blogspot.gr/2016/01/blog-post_29.html

από την εποχή του ασφαλιστικού.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αλ.Τσίπρας: Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια - Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη



Σαφέστατα μηνύματα για την τρέχουσα διαπραγμάτευση και το χρέος, για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, καθώς και για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και μια ασυνήθιστα εκτενή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον, η ομιλία αυτή χαρακτηρίστηκε από αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ως μια από τις πιο ιδεολογικές ομιλίες του, η οποία έθεσε ένα πλαίσιο για τη συνέχεια του κυβερνητικής κατεύθυνσης. Τέλος, σε σχέση με το επικείμενο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία συνδιαμορφωτή του προγράμματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Τέλος στο θέμα Στουρνάρα
Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μετά τη συνάντηση τους το Σάββατο το απόγευμα, με τις οποίες «απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ», «αναγνώρισε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την διενεργούμενη έρευνα των δικαστικών αρχών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα».
Σύντομα ειδήσεις για το χρέος
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε πως «όχι μόνο θα καταφέρουμε να τελειώνουμε με τη δόση μέχρι το τέλος του μήνα», αλλά και ότι «θα προχωρήσουν τα όσα δεσμευθήκαμε να κάνουμε από το βήμα της ΔΕΘ», κάνοντας ειδική αναφορά στο πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (αποφεύγοντας το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως) και δεσμευόμενος για την «ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Για τις συζητήσεις για το χρέος τόνισε πως «θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαΐου» (όπως είχε πει και ο Γιάννης Δραγασάκης) αλλά και πως «πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας».
Έξοδος από τον διαγωνισμό το επόμενο δευτερόλεπτο
Σε ότι αφορά το ζήτημα με το πόθεν έσχες των τηλεοπτικών αδειών και τα περί προνομιακών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένους από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού, ξεκαθάρισε: «Ο διαγωνισμός για τις άδειες αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τομές στη μεταπολίτευση. Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές -όπως και να λέγεται δεν μας αφορά, κανένας δεν είναι φίλος μας, όλους τους είχαμε κλεισμένους επί τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να δώσουν το μεγαλύτερο τίμημα-  δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».
Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για κοινωνία και οικονομία
Ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε την ομιλία του «όργιο συκοφαντίας» και «καταστροφολογίας», προσθέτοντας πως «εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την οικονομία και κυρίως για τη κοινωνία» βασισμένα στο «τετράπτυχο»: «Περικοπές – Απολύσεις – Ξεπούλημα – Απορρύθμιση».
Επίσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποσχέθηκε πως θα μειώσει φόρους 1,9 δισ., 1,2 δισ. τον ΦΠΑ και θα επιστρέψει τα 250 από τις τηλεοπτικές άδειες, μέσω περικοπών σε ωριμάνσεις, ειδικά μισθολόγια, νοσοκομεία, σχολεία, ελεγκτικές υπηρεσίες και στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, «με στόχο να δώσει φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις» και «όχι στην υγιή επιχειρηματικότητα». Επίσης, τον κατηγόρησε ότι «προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει» διαπραγμάτευση, αλλά και ότι «τα δικά μας πρόσωπα δεν του αρέσουν επειδή είναι καθαρά, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής».
Ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε τη λεηλασία της κοινωνίας
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως «έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά, γιατί πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε στα αλήθεια και όχι στα λόγια με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο», καθώς και ότι «όλες οι γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει σήμερα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας».
Όπως εξήγησε, «έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, διότι είναι σήμερα που οι ολιγάρχες και το παλιό πολιτικό σύστημα καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν είναι παρένθεση, αλλά ότι έχει βαθιές και γερές ρίζες μέσα στην κοινωνία και είναι πιο σταθερή από ποτέ».
«Ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε ως μοίρα τη λεηλασία της κοινωνίας» τόνισε ίδιος, προσθέτοντας ότι «βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο Αλ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ο ελληνικός λαός, προφανώς δεν είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι, μέσα στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, να υλοποιούμε μια συμφωνία προσαρμογής, ηπιότερη μεν, αλλά προσαρμογής, βλέπει ωστόσο σε κάθε μας βήμα, στη πράξη, την έγνοια μας για τη προστασία των πιο αδύναμων και τις τελευταίες μέρες καταλαβαίνει πλήρως ότι όταν λέγαμε ότι ο νόμος επιτέλους σε αυτόν το τόπο θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε και σοβαρολογούσαμε».
Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους και έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο για τον επόμενο ένα χρόνο «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στα νοσοκομεία».
Να συνδιαμορφώσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με την κοινωνία
Σε ότι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ανοίγματος του κόμματος με τους πολίτες «να πουν απόψεις, θέσεις, να καταθέσουν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες» για το «νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» και χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα «να να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο και να αφήσουμε βαθύ το στίγμα μας στην οικονομική δομή» και «όχι βεβαίως να διαχειριστούμε καλύτερα ή πιο έντιμα την μνημονιακή πολιτική».
Όπως εξήγησε, «σε αυτόν ακριβώς τον αγώνα δεν χρειαζόμαστε απλώς καλούς υπουργούς και καλούς τεχνοκράτες», αλλά και «έναν ΣΥΡΙΖΑ μαζικό, ισχυρό και κοινωνικά γειωμένο». «πρέπει να δημιουργήσουμε όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής ανθρώπων που μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και δεν ζητάμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων» συμπλήρωσε.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί μια διακριτική αλλά σαφής αιχμή του Αλέξη Τσίπρα προς ορισμένα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε μια αναφορά με αφορμή τη θετική στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Και να ελπίσουμε να αποτελέσει και παράδειγμα και στους υπόλοιπους, εκεί στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες θα έλεγα, μιας και ορισμένοι από αυτούς δεν είναι πιο μπροστά».

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

EDITORIAL Κατερίνα Ακριβοπούλου: Γενικευμένος πόλεμος πατήρ πάντων… (altsantiri.gr)

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου 
Η περίοδος που διανύουμε θα καταγραφεί ως η περίοδος του μεγάλου πολέμου …
– Οι καναλάρχες πολεμούν από τη μία την κυβέρνηση και από την άλλη ο ένας τον άλλον, με όρους που ξεφεύγουν συχνά από τα όρια και τις αντοχές ακόμη και των ίδιων των πολεμιστών. Άλλοτε μπλοφάρουν, άλλοτε «ντηλάρουν» στον αέρα, άλλοτε πολεμούν με πραγματικά πυρά και άλλοτε ακολουθούν παρελκυστικές τακτικές για να μπερδέψουν τον αντίπαλο , ο οποίος- να σημειωθεί- δεν είναι πάντα ο ίδιος…
– Το πολεμικό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γ.Στουρνάρα, είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που ουδόλως σχετίζεται με την Τράπεζα Αττικής, όπως με συνειδητή αφέλεια πλασάρεται αρμοδίως και συναρμοδίως. Μπορεί το θέμα της Attica Bank να είναι μια χρήσιμη αφορμή αλλά όχι η πραγματική αιτία του πολέμου… Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος γέννημα- θρέμμα του σημιτικού συστήματος,  καθοριστικός πυλώνας της μνημονιακής αρχιτεκτονικής, λατρεμένο παιδί των τροϊκανών αλλά κυρίωςάνθρωπος ειδικών αποστολών, δεν ήταν ποτέ σε αγαστή σχέση με την κυβέρνηση… Αντιθέτως κινείται σε τροχιά συστηματικής υπονόμευσης, χωρίς να τηρεί ούτε καν υποτυπωδώς τα προσχήματα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την  τελευταία του«κινητικότητα» να δει τους πολιτικούς αρχηγούς του νεοφιλελεύθερου τόξου, να πρωταγωνιστήσει σε «πρωτοβουλίες συνεννόησης»  και γενικώς να συντηρεί με κάθε τρόπο το φαντασιακό του πρωθυπουργίσιμου τεχνοκράτη
– Το μέτωπο του Νότου, δοκιμάζει σήμερα στη Μπρατισλάβα τη δυναμική της ανυπακοήςέναντι του Σόιμπλε και η πολεμική από το μέτωπο του Βορρά, εκδηλώθηκε ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η διεξαγωγή της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Αλ.Τσίπρα…
– Το κουαρτέτο που έχει αναλάβει και πάλι δράση τις τελευταίες ημέρες, πολεμά με κάθε τρόπο οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης για διορθωτικές κινήσεις που να αφορούν την κοινωνία, όπως η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών ελευθέρων επαγγελματιών
– Τα υπολείμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς όπως αυτοπροσδιορίζεται ο δορυφόρος του Κυριάκου, ξεκατινιάζονται πλέον δημόσια για ένα πουκάμισο έτσι κι αλλιώς αδειανό, από την επομένη της 25ης Ιανουαρίου του 2015…
Από την εξίσωση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση«, μέχρι το αξίωμα του Ηράκλειτου για τον γενικευμένο πόλεμο που είναι πατήρ πάντων, η απόσταση είναιμια Ιστορία δρόμος

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ του Μένιου Αίδίνη



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ
Τρεις σύντομες παρατηρήσεις που στόχο έχουν να τονίσουν ζητήματα που βάζουν οι θέσεις.


1. ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑΣ
Η πορεία προς το σοσιαλισμό είναι μια πορεία προς έναν άγνωστο τόπο.
Η πολυπλοκότητά της και η διάρκειά της είναι αδύνατον να προβλεφθούν.
Οι θέσεις εκτιμώντας τις ιστορικές εμπειρίες που αφορούν τις προσπάθειες εφαρμογής του Σοσιαλισμού αναφέρουν: «τα δυο ρεύματα…Σοσιαλδημοκρατικό…Κομμουνιστικό…απέτυχαν να κάνουν πράξη το όραμα της κοινωνικής και ανθρώπινης απελευθέρωσης. Η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού»…οδήγησε σε κρίση το σύνολο της Αριστεράς ανεξαρτήτως των κομματικών της εκφράσεων»
Οι ηγεσίες αυτές δεν κατάφεραν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα από τους λαούς τους, και γι΄αυτό δεν άντεξαν την πίεση του καπιταλισμού.
Σήμερα είναι ιστορικές παρενθέσεις από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
  • Γιατί αφομοιώθηκαν, κατέρρευσαν ή μεταλλάχθηκαν (π.χ. Κίνα)αυτές οι εξουσίες;
  • Γιατί λαϊκές μάζες εγκαταλείπουν την Αριστερά και χειραγωγούνται από εθνικιστές και φασίστες;
  • Γιατί έχασε την ελκτική της δύναμη η Αριστερά παρότι αγωνίζεται ενάντια στη λιτότητα και τον αυταρχισμό;
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που ανακύπτουν.
Δυστυχώς αυτή η ιστορική πραγματικότητα μας πείθει πως ο Σοσιαλισμός δεν υπήρξε.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στον πλανήτη και τις εκ νέου εμφανίσεις εθνικιστών και φασιστών.
Προτείνω ο ΣΥΡΙΖΑ,  σε συνεργασία με το Κ.Ε.Α. , να βάλλει προς συζήτηση το σοβαρό ζήτημα της θεωρίας, γιατί οι επιμέρους εως σήμερα προσεγγίσεις δεν επαρκούν.
Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι μόνο θεωρητικό, είναι και τι ιδεολογικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες αναπτύσσουμε σε συνάρθρωση με τα κοινωνικά κινήματα.
Η θεωρία του Σοσιαλισμού πρέπει να «ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ» με «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ», γιατί ο Σοσιαλισμός δεν είναι μια ανεφάρμοστη δογματική ουτοπία ή ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα που εφαρμόστηκε, είναι μια ΕΦΙΚΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.


2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
Επειδή στον σύγχρονο κόσμο οι έννοιες Δημοκρατία  και Ελευθερία έχουν κακοποιηθεί, θεωρώ ότι το να λέμε πως αγωνιζόμαστε:»Για Σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία» δεν αρκεί.
Νομίζω ότι εάν προσθέσουμε και την έννοια ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ θα έχουμε έναν πιο σαφή προσδιορισμό της ουσίας του Σοσιαλισμού.
Η έννοια ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ βέβαια είναι διάσπαρτη στις θέσεις, μπαίνει όμως αποσπασματικά και όχι ως γενικός προσδιορισμός του Σοσιαλισμού.
Ιστορικά, όπου και για όσο υπήρξε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Το πρόβλημα είναι πώς αυτή η συμμετοχή ήταν προσωρινή γιατί εκτοπιζόταν από κομματικές γραφειοκρατίες.
Είναι αυτονόητο πως δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε τον Σοσιαλισμό χωρίς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ Η ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

3. ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Το 3ο  Μνημόνιο, ως αποτέλεσμα εκβιασμών, προφανώς δεν επιλύει προβλήματα που συσσώρευσαν τα δυο προηγούμενα.
Η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου προσπαθεί με το παράλληλο πρόγραμμα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση χαράσσοντας έτσι και τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη ΔΕΞΙΑ και την ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
Η ενίσχυση και η ένταξη του παράλληλου προγράμματος σε ένα  ευρύτερο πολιτικό σχέδιο που θα μας οδηγήσει σε βαθιές ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς, μπορεί να μας βγάλει από τα ερείπια των μνημονίων.
Στις μάχες που θα δοθούν εναντίον του διεφθαρμένου παλαιού συστήματος ο διάλογος και ο κοινός αγώνας με άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν τον ίδιο στόχο θα ανανεώσει και θα διευρύνει τις συμμαχίες μας.
Σε αυτόν το δύσβατο δρόμο,ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών του και όχι ως γραφειοκρατικός οργανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί συλλογικά με μέθοδο για την υλοποίηση του προγράμματός του.


ΜΕΝΙΟΣ ΑΪΔΙΝΗΣ Φίλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής
ΕΙΡΗΝΗΣ 30 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τηλ. 2106396366
e-mail: Kleomenis.aidinis@gmail.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Σ. Φάμελλος: Η χώρα έχει πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και προοπτική (Από την ΑΥΓΗ)

"Η ΑΥΓΗ είναι από τις λίγες εφημερίδες που έχει ενήμερο δάνειο και πληρώνει κανονικά τις δόσεις της. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη ΝΔ που έχει δάνειο ύψους 210 εκατ. ευρώ διαμαρτυρημένο και ληξιπρόθεσμο. Επιπλέον, κατέχει μικρότερο ποσοστό στις διαφημίσεις τραπεζών από το ποσοστό της κυκλοφορίας της στις ημερήσιες εφημερίδες. Συνεπώς, ούτε ζήτημα δεοντολογίας ή ηθικής μπορεί να τεθεί"
«Όσα είπαμε πέρυσι στη ΔΕΘ για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την α' δόση, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, έχουν ήδη γίνει πράξη», ανέφερε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 FM. Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πιο σοβαρή από ποτέ. Αύριο, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, υποδέχεται στο Ζάππειο τους ηγέτες της Μεσογείου και συζητά τα μείζονα ζητήματα του προσφυγικού και των αδικιών μέσα στην Ευρώπη».
«Η χώρα έχει πλέον πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και προοπτική», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. «Είμαστε πολύ πιο μπροστά, σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που μας δημιουργεί μια σταθερότητα στη διαπραγμάτευση για την β' αξιολόγηση». Συνεπώς, «δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για την υποδόση των 2,4 εκ. ευρώ. Ούτε έχει χαθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ως προς την προετοιμασία των προαπαιτούμενων. Κακώς συνδέθηκε η ατζέντα του προσεχούς άτυπου Eurogroup με την υποδόση. Εξάλλου, υπάρχει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι «η πολιτική των υποθέσεων και τα σενάρια συνωμοσίας στερούνται ουσίας» και καλό θα ήταν «να επικεντρώνουμε στην πραγματικότητα», όσον αφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Και συνέχισε : «Για να γίνει κατανοητή η διαφορά πολιτικής ας δούμε τρία παραδείγματα : Σήμερα, υπάρχουν πλέον εγκεκριμένες προσλήψεις στα νοσοκομεία, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ανομβρίας και απολύσεων. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φτάνουν στο 10% του συνόλου του προσωπικού! Επίσης, έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια συστηματικής παραβίασης του Συντάγματος και 246 εκατ. ευρώ μπαίνουν στα δημόσια ταμεία. Και, τέλος, εφαρμόζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος που απελευθέρωσε από τα συρτάρια των Υπουργών της ΝΔ επιχειρηματικά σχέδια παγωμένα για 2 χρόνια, ύψους σχεδόν 5 δις ευρώ, με στόχευση στο πραγματικό προϊόν. Και, μάλιστα, με δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν και νέα, αλλά και παλιά εγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια".
Από την άλλη, «η πρόσβαση όλων των επιχειρηματικών κλάδων στον δανεισμό, χωρίς την μεσολάβηση του κολλητού Βουλευτή ή Υπουργού, εγγυάται τη διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος». Ταυτόχρονα, «οι 100 δόσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι επιπλέον εργαλεία μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».
«Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτά που ακούγονται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, δεν είχαν ακουστεί ποτέ δημόσια», συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τολμά και αυτό σημαίνει πρώτη φορά Αριστερά. Για πρώτη φορά, με τη δική μας κυβέρνηση επιβλήθηκε φορολογία στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, καταβλήθηκαν τέλη συχνοτήτων, θεσπίσθηκε διαφάνεια στον τραπεζικό δανεισμό και στις διαφημίσεις των τραπεζών. Ποτέ άλλοτε το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε, όσα τολμούμε εμείς».
«Η τραπεζική ενημερότητα και ο αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες, στον πρόσφατο διαγωνισμό, είναι συγκεκριμένα μέτρα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. «Με βάση αυτά θα μας κρίνουν οι πολίτες σε τρία χρόνια και όχι με βάση τις δημοσκοπήσεις».
Και απαντώντας στο τέλος της συνέντευξής του σε ερώτηση για την δανειοδότηση της εφημερίδας ΑΥΓΗ, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Στην ΑΥΓΗ ο κύριος μέτοχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σαφώς ενισχύει οικονομικά την εφημερίδα και αυτό γίνεται επίσημα και αποτυπώνεται στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η ΑΥΓΗ είναι από τις λίγες εφημερίδες που έχει ενήμερο δάνειο και πληρώνει κανονικά τις δόσεις της. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη ΝΔ που έχει δάνειο ύψους 210 εκατ. ευρώ διαμαρτυρημένο και ληξιπρόθεσμο. Επιπλέον, η ΑΥΓΗ κατέχει μικρότερο ποσοστό στις διαφημίσεις τραπεζών από το ποσοστό της κυκλοφορίας της στις ημερήσιες εφημερίδες. Συνεπώς, ούτε ζήτημα δεοντολογίας ή ηθικής μπορεί να τεθεί».

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Μαξίμου: Αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών


"Αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα"
Η δημιουργίας μιας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ήταν το κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών, η εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διακίνησης των διοικητικών εγγράφων, καθώς και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, και οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου, και του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος.