Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΛΑϊΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ DAVINCI!!

Για όσους δε γνωρίζουν το κτήμα Σιστοβάρη είναι κληροδότημα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και ΗΤΑΝ ένας καταπράσινος χώρος στο κεντρικότερο σημείο της πόλης (στην οδό Αγίου Ιωάννου). Μετά από κομπίνες επί κομπινών, το κτήμα μεταμορφώθηκε στο περιβόητο DaVinci, ένα μεγαθήριο χλιδάτης κατανάλωσης με πισίνες, φοίνικες, σεκιουριτάδες και στο πρώτο Ferrari Club επί Αθηναϊκού εδάφους, μια κλειστή λέσχη μόνο για πλούσιους , με μπράβους, μαφιόζους, Βαρδινογιάννηδες κι άλλους βρυκόλακες να παρελαύνουν καθημερινά..Η συνέλευση μας έγινε σε παρακείμενο σχολείο (μόλις 100 μέτρα από το DaVinci) υπό το άγρυπνο βλέμμα 2 περιπολικών και ασφαλιτών που ανησυχούσαν για τις διαθέσεις μας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν θεαματική. Μόνο στην αρχή ήμασταν 70 ενώ συνολικά πρέπει να πέρασαν πάνω απο 100-110 κάτοικοι, πολλά νέα παιδιά, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι αλλά και μεσήλικες. Η κουβέντα ξεκίνησε πρώτα ενημερωτικά, δηλαδή τι έχει συμβεί ακριβώς στο κτήμα, νομικές παραβιάσεις κτλ. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Αγίας απλά επιστρέφουν στο προάστιο για να κοιμηθούν εμπιστευόμενοι πλήρως τα κοινά στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Πάντως, το χρόνιο κλίμα ηττοπάθειας ανατράπηκε και στη συζήτηση επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός για έναρξη κινητοποιήσεων. Στο τέλος μάλιστα αποφασίστηκε ομόφωνα επιτόπου πορεία στην Αγίου Ιωάννου προς το DaVinci!! Επιστρατεύτηκε πρόχειρα το πανό μας, που καλούσε για τη συνέλευση και 80 περίπου κάτοικοι βγήκαμε στους δρόμους. Οι περαστικοί μάς κοιτούσαν αποσβολωμένοι! Πορεία στην Αγία Παρασκευή;;; Ο παλμός ήταν δυναμικότατος και αρκετοί νεαροί ενώθηκαν μαζί μας. Η κυκλοφορία κλείστηκε , μοιράστηκαν κείμενα και μερικά συνθήματα ήταν:
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΦΕΡΡΑΡΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ.
ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
ΕΞΩ ΟΙ ΦΕΡΡΑΡΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ!
Συνοπτικά, η συνέλευση καταφέρθηκε ενάντια στη γενική επίθεση που δέχονται οι δημόσιοι χώροι (Παρκάκι Κύπρου-Πατησίων στην Κυψέλη, Παγκράτι) αποφάσισε καμία ανοχή και καμία υποχώρηση στην υπόθεση και πίεση με κάθε μέσο.Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στις 19.30 αποφασίστηκε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο με τα εξής αιτήματα: 1) Άμεση απόδοση του κτήματος Σιστοβάρη στο Δήμο και τους κατοίκους του και 2) να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας του παράνομου καταστήματος "Da Vinci".

Επόμενη ανοιχτή συνέλευση κατοίκων: Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο 1ο Δημοτικό στις 17.00

2 σχόλια:

kristo είπε...

Έγινε την Τρίτη το βράδυ η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής από πάνω από 50 πολίτες, οι οποίοι έθεσαν το θέμα Σιστοβάρη στην αρχή της διαδικασίας.
Ο Δήμαρχος, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης έφυγε από το Δημαρχείο (επανήλθε αρκετή ώρα αργότερα).
Οι πολίτες που πήραν το λόγο έθεσαν το αίτημα της Ανοιχτής Συνέλευσης της Κυριακής, δηλαδή την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της ΆΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του da-Vinci από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλοί αναφέρθηκαν εκτενώς στο ιστορικό της υπόθεσης (διαθήκη, κληρονομιά, θανάτωση των δένδρων, μετατροπή της βίλας στο σημερινό τερατούργημα κλπ.). Αρκετοί αναφέρθηκαν και στις συνεχιζόμενες παρανομίες και9 κάλεσαν το Δήμαρχο να πάρει θέση εάν ανέχεται ή εάν είναι ικανοποιημένος από την υπάρχουσα κατάσταση.
Ο Δήμαρχος δέν πήρε το λόγο, αντί γι'αυτό τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων. Ο Γ. Σταθόπουλος και ο Α. Γκυζιώτης αναφέρθηκαν στις ευθύνες ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ των παρατάξεων που διοίκησαν το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια και κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να σταθεί στα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης και να επαναφέρει το κτήμα Σιστοβάρη στην προοπτική που χρειάζεται ο Δήμος και οι Δημότες.
Οι εκπρόσωποι της μείζωνος αντιπολίτευσης (παράταξη Σιδέρη) προσπάθησαν να μεταβιβάσουν όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη σημερινή διοίκηση του Δήμου και να πουν ότι τώρα πια δεν γίνεται τίποτε! Ο Μ. Χάρχαρος κάλεσε το Δήμαρχο μέσα από τη Δημαρχιακή επιτροπή και μέσα από μια νομικίστικη διαδικασία (αλλεπάλληλες μηνύσεις κλπ.) να πάρει πίσω την άδεια για το Da-Vinci.
Ο Δήμαρχος, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή -προσπάθεια να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα-, προσπάθησε να δείξει ότι κινείται στη "νομιμότητα" που του επιβάλουν οι θεσμοί, ότι τώρα πια η όλη διαδικασία είναι "νόμιμη" και ότι το πολύ που μπορεί να έχει ο Δήμος ως κέρδος είναι να κερδίσει το χώρο μετά το 2025!!!
Δεν απάντησε για τη χρήση του χώρου, για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ του παλαιού κτίσματος και γιατί ΔΕΝ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ στο Da-Vinci με αιτιολογία ότι η Αγίου Ιωάννου είναι ΗΔΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ από τη συγκεκριμένη χρήση. Δεσμεύτηκε μόνο να "δει" το θέμα με το παρκάρισμα πάνω στο πεζοδρόμιο και το θέμα της πρασιάς στην πρόσοψη!!!
Οι κάτοικοι μετά από αυτό, και αφού αντέδρασαν σε όλη τη διαδικασία και την τοποθέτηση του Δημάρχου με επιχειρήματα και αιτήματα, αποχώρησαν με τα συνθήματα "ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ Σ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ" και
"ΕΞΩ ΟΙ ΦΕΡΡΑΡΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ"!
Είναι σαφές ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των ελεύθερων, αδόμητων, κοινόχρηστων και κοινωνικών χώρων τώρα αρχίζει.
Η δυναμική του κινήματος αυτού είναι μεγάλη και η ζωντάνια του που προκύπτει από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της και την πρωτοβουλία των πολιτών που συμμετέχουν, μαζί με τη σοβαρότητα και τη συγκρότησή τους, μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μια πόλη που την έχουν βάλει για ύπνο!!!
Είναι αυτονοητη ανάγκη να πάρουμε τις θέσεις μας δίπλα και μέσα (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ)στο κίνημα των δημοτών. Όπως είπε και ο ΖΠ (ακι σαφώς προσυπογράφω)
"Μακριά από πατρωνισμούς κι ηγεμονισμούς,μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συμβάλουμε στο να πάει ένα βήμα μπροστά.

Εκεί θα κριθεί η αγωνιστικότητα/ριζοσπαστικότητα όλων μας κι όχι σε θεωρητικολογίες μεταξύ μας..."
Vamos!
Venceremos!!!

kostasst είπε...

Με τη δική μου γειτονιά (Παράδεισος) απολύτως παρατημένη χρόνια τώρα, όπου καμία μάχη δεν γίνεται για κανέναν ελεύθερο χώρο, ο αγώνας σας μου δίνει αισιοδοξία, αλλά με κάνει να νιώθω ακόμη χειρότερα για την περιχή που σε λίγο θα έχει πέσει πλήρως στα χέρια των γνωστών εργολάβων...
Κάτι συμβολικές δεντροφυτευσεις έχουν τη σημασία τους, αλλά φοβάμει ότι ακταλήγουν να λειτουργούν ως άλλοθι αδράνειας...
Γιατί να μην προχωρήσουμε σε κατάληψη του "Ιόλα"πριν γίνει νέος "Σιστοβάρης";