Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Άρχισαν τα όργανα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΗΣ 26Ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δυναμική ήταν η συμμετοχή και η παρουσία των αδιόριστων και διοριστέων εκπαιδευτικών στο σημερινό κάλεσμα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Με συντεταγμένα απέναντί μας τα ΜΑΤ για πολλοστή φορά ζητήσαμε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, απαιτώντας τον άμεσο διορισμό των βάσει νόμου διοριστέων συναδέλφων μας, καθώς και συμπληρωματικούς μαζικούς διορισμούς με βάση τις κενές θέσεις μετά και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις χιλιάδων ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών τον Ιούνιο.
Η κ. Διαμαντοπούλου, γνωστή λάτρης του διαλόγου, επέλεξε να κλειδαμπαρωθεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο Υπουργείο Παιδείας. Αντ' αυτής με τους εκπροσώπους των διοριστέων και αδιόριστων εκπαιδευτικών συναντήθηκε ο Γ.Γ κ. Κουλαϊδής, ο οποίος επανέλαβε το γνωστό «θα διαβιβάσω τα αιτήματά σας» και άλλα ηχηρά παρόμοια...
Οι διοριστέοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί αρνηθήκαμε να αποχωρήσουμε χωρίς να συναντηθούμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μοναδικό υπεύθυνο για την επικρατούσα κατάσταση. Η απάντηση  στο αυτονόητο αυτό δικαίωμά μας δόθηκε από τα ΜΑΤ, τους πιστούς φίλους και συνοδούς της Υπουργού, τα οποία με απροκάλυπτη βία απαγόρευσαν την είσοδό μας στο Υπουργείο χτυπώντας τους εκπαιδευτικούς. Ως εκ θαύματος εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, ο οποίος όμως δήλωσε παντελή άγνοια και αναρμόδιος στα θέματα διορισμών και των προβλημάτων του δημόσιου σχολείου!
Ωστόσο κι επειδή οι αδιόριστοι και διοριστέοι δεν αποχωρούσαμε από το Υπουργείο η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν η επόμενη που καταδέχθηκε να μας συναντήσει. Φανερά εκνευρισμένη αλλά και άκρως κυνική μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι φέτος επιπλέον διορισμοί μονίμων δεν θα γίνουν παρά το κύμα συνταξιοδοτήσεων και τα 23.000 επίσημα κενά και παραπέμποντάς τους στο 2011, δηλαδή στις καλένδες. Επανέλαβε την απόφασή τους για τμήματα 27 μαθητών στην πρωτοβάθμια και 30 στη δευτεροβάθμια όπως και την εφαρμογή των υφισταμένων νόμων (σσ εννοούσε τις μετακινήσεις και τις υπερωρίες). Αντίθετα, είπε ότι φέτος θα αντιμετωπίσουν τα κενά με αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών, εμμένοντας στην άποψη ότι ο καρκίνος θεραπεύεται με ασπιρίνη! Ακόμη πρόσθεσε ότι οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ θα διοριστούν μέσα στη  μεταβατική αλλά καμιά άλλη κατηγορία διοριστέων δεν έχει εξασφαλίσει τον διορισμό. Για τους κλειδωμένους πίνακες ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι κλειδώνουν μόνο ως προς την προϋπηρεσία, ενώ ανακατατάξεις θα γίνονται και για αυτό κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα των τεχνικών ειδικοτήτων να κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, παιδαγωγικά και παιδιά, το τελευταίο με ιδιαίτερη έμφαση! Με βδελυγμία αρνήθηκε να απαντήσει πότε θα πληρωθούν οι απλήρωτοι εδώ και 6-7- 8 μήνες ωρομίσθιοι συνάδελφοι. Σχετικά με την ΠΔΣ επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή τους να καταργηθεί ή να περιορισθεί, τη στιγμή που οι εκρηκτικές καταστάσεις θα οδηγήσουν στην αύξηση των μαθησιακών αναγκών των μαθητών, ενώ εκφράστηκε η σκέψη για ένα νέο τρόπο πρόσληψης με συνεκτιμώμενα προσόντα! 

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας παρά τις εξαγγελίες του δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα αλλά αντιθέτως συντάσσεται κι εφαρμόζει τις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ συνεχίζοντας με γοργούς μάλιστα ρυθμούς τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.  Το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει περισσότερο από ποτέ να μπαλώσει τα χιλιάδες κενά με ωρομίσθιους και αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν χτες για 15.760 αναπληρωτές και για 10.800 ωρομίσθιους είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Τη φετινή σχολική χρονιά η εικόνα των 4/10 εκπαιδευτικούς να είναι εργαζόμενοι των 200 και των 500 ευρώ δε φαντάζει πολύ μακρινή, με βάση τις επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας.
Όσο όμως το υπουργείο και η δικτατορία της κυβέρνησης θα μιλούν τη γλώσσα του κυνισμού και της ωμής βίας εμείς θα μιλάμε τη γλώσσα του αγώνα. Οι πολιτικές που περιγελούν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Κόντρα στην παραίτηση και την απατηλή ατομική λύση αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για το σχολείο που έχουν πραγματική ανάγκη οι μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Καλούμε τις ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να οργανώσουν από τις πρώτες κιόλας μέρες της σχολικής χρονιάς γύρο γενικών συνελεύσεων. Να απευθυνθούν σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες

Διεκδικούμε:
  • Άμεσους Συμπληρωματικούς Διορισμούς εκπαιδευτικών και την πρόσληψη όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών.
  • Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο στο σχολείο και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κ.λπ.)  και βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο σχολείο.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία και στην  άρση της μονιμότητας.  Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του θεσμού του αναπληρωτή. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Υπεράσπιση της αξίας των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.
  • Να σταματήσει ο εμπαιγμός των διοριστέων εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων και να διασφαλιστούν από πιθανές ανακατατάξεις στους πίνακες.
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε
Συνέλευση την Κυριακή 5/9, 6.30 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: