Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής dealer ασφαλιστικών εταιρειών;



Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ DEALER ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ;

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε πως τις τελευταίες μέρες στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής γίνεται διακίνηση σημειωμάτων από τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων προς τους γονείς, με τα οποία ζητείται η συμφωνία τους ή όχι στην ασφάλιση των παιδιών τους έναντι ατυχημάτων στο σχολείο και κατά τη διάρκεια οργανωμένων από αυτό εξωσχολικών δραστηριοτήτων, από συγκεκριμένη και κατονομαζόμενη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία.

Το αίτημα προς τις Διευθύνσεις για αυτή την πολύ περίεργη «προσφορά ασφάλειας» προέρχεται από το Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου εγείρει πολλά και μεγάλα ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ο Δήμαρχος κος Ζορμπάς:

Με ποιες ακριβώς διαδικασίες ελήφθη αυτή η απόφαση από το Δήμο;

Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο ο Δήμος γίνεται μεσάζοντας στην προώθηση μιας τέτοιας «υπηρεσίας»; Έχει αναζητήσει τη γνώμη των αντίστοιχων διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;

Πως ο Δήμος γίνεται διακινητής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και μάλιστα παιδιών;
Οι υπηρεσίες του ίδιου του Δήμου αρνούνται – και ορθώς – να παραδώσουν σε τρίτους προσωπικά δεδομένα συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και είναι καταγραμμένοι στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ως αποδέκτες αλληλεγγύης. Πως λοιπόν προβαίνει στην επίδοση σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία αυτών των στοιχείων και μάλιστα συνθέτοντας κυριολεκτικά ολόκληρο πελατολόγιο δυνητικά έως και 6500 παιδιών;

Πως ακριβώς αντιλαμβάνεται η διοίκηση του Δήμου τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά και τις Κοινωφελείς Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων είναι και η ασφάλεια και υγεία των παιδιών;

Ακόμα και αν δεχόμασταν πως όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι αβάσιμα, πως είναι δυνατόν να προωθείται η συμφωνία με μια συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία χωρίς διαγωνισμό, αλλά με διαδικασίες που θυμίζουν απ’ ευθείας ανάθεση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής καταγγέλλει ανεπιφύλακτα τις πρακτικές που προσπαθεί να εισαγάγει η Διοίκηση του Δήμου.
Θεωρούμε πως γίνεται από Δήμο μια προσπάθεια μετατροπής σε γενικευμένη κοινωνική πρακτική μιας ατομικής επιλογής σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη από ατύχημα σε σχολικό περιβάλλον, που τα τελευταία χρόνια της υποχώρησης και του χτυπήματος του κράτους πρόνοιας έχει αρχίσει να «εισβάλλει» στην αγορά, ως προϊόν προς πώληση στη ελληνική οικογένεια. Μιας πρακτικής που από το επίπεδο της ατομικής πρωτοβουλίας, με πλασιέ το Δήμο, φαίνεται να επιδιώκεται να πάρει πιο μαζικά χαρακτηριστικά.

Η σημερινή ανασφάλεια οδηγεί ορισμένους γονείς μέσω κυρίως συλλόγων γονέων να προσφεύγουν σε ασφαλιστικά προγράμματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν προγράμματα διαφήμισης των ασφαλιστικών προϊόντων των ασφαλιστικών εταιριών σε ένα μεγάλο αγοραστικό κοινό (έτσι το βλέπουν…), που είναι οι μαθητές όλων των ηλικιών της Μέσης και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με πολύ μικρό κόστος ανά παιδί οι εταιρίες προσπαθούν να μεγεθύνουν το αυριανό πελατολόγιό τους, ακριβώς ποντάροντας στην ολοένα και μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις κοινωνικές δαπάνες, για τις οποίες όμως οι πολίτες φορολογούνται όλο και περισσότερο.

Η θεμιτή επιθυμία για την προστασία των παιδιών γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σε συνδυασμό με το απειροελάχιστο κόστος ασφαλίστρων συσκοτίζονται οι προθέσεις των εταιριών και τα «ψιλά» γράμματα των συμβολαίων, οι προϋποθέσεις για το πως και που έγινε ένα συγκεκριμένο ατύχημα, το προμοτάρισμα συγκεκριμένων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τα επιπλέον προγράμματα και η σύνδεση με άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, η καταγραφή και της παραμικρής λεπτομέρειας του ιατρικού ιστορικού των παιδιών…

Αρκετοί γονείς ενδεχομένως δεν βλέπουν την διείσδυση αυτή των ασφαλιστικών εταιριών στα σχολεία ως απειλή ιδιωτικοποίησης, αλλά ως μια επιπρόσθετη προστασία για τα παιδιά που «δεν είναι κακό να υπάρχει».

Αν όμως κάτι τέτοιο γίνει πρακτική σε μαζική κλίμακα, τότε ο καθολικός πλέον περιορισμός των κοινωνικών παροχών Υγείας και Παιδείας θα είναι ένα αναπότρεπτο γεγονός και θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές σε μια ζωή πολύ μικρότερων προσδοκιών.

Όταν το κόστος νοσηλείας μίας εβδομάδας σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο φτάνει τα 1500 Ευρώ τα ψίχουλα αποζημίωσης που θα πληρώσει μια ασφαλιστική εταιρία, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες σε περίπτωση  ατυχήματος. Το σύστημα υγείας και η κοινωνική πρόνοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μια λειτουργία που έχει σαν μοναδικό κίνητρο το κέρδος. Είναι βασικό κοινωνικό αγαθό.

Είμαστε όμως αρκετά περίεργοι: ο Δήμαρχος κος Ζορμπάς που λέει ότι ανήκει και στη «λαϊκή Δεξιά» έτσι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές παροχές στην περίοδο του Μνημονίου; Μεταμφιεζόμενος ο ίδιος σε πλασιέ των ασφαλιστικών εταιριών το κάνει απλώς για προεκλογικούς λόγους ή προτείνει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ως γενική μέθοδο προάσπισης του αγαθού της Υγείας των παιδιών;

Εάν πραγματικά ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των παιδιών δεν έχει παρά να  φροντίσει ώστε ο Δήμος και η Τεχνική του Υπηρεσία να διατηρεί ασφαλείς τους σχολικούς χώρους, να προβαίνει εγκαίρως και με τεχνική αρτιότητα στην αποκατάσταση προβλημάτων, στην παρακολούθηση των συντελούμενων έργων και στην τακτική και ορθή συντήρηση των εγκαταστάσεων. Με αυτήν ακριβώς την λογική, τη λογική της πρόληψης των κινδύνων ατυχημάτων, αντί της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των συνεπειών, ο Δήμος θα προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο Δημότη και στα παιδιά του.
Με μια Τεχνική Υπηρεσία που με κοινωνική ευθύνη και αγάπη για τη νέα γενιά θα είναι επαρκώς στελεχωμένη ώστε να μπορεί να ασκεί ορθά το ελεγκτικό, εποπτικό και τεχνικό της έργο και όχι να είναι απλός εισηγητής αιτήσεων για χρονικές παρατάσεις από εργολάβους που δεν φέρουν εγκαίρως και σωστά σε πέρας αυτό που αναλαμβάνουν. Αφήνοντας στους Συλλόγους Γονέων το ρόλο που πραγματικά πρέπει να έχουν και όχι του τεχνικού επιβλέποντα έργων σε κάθε σχολική μονάδα.

Εάν πραγματικά ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται για τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων, θα φροντίσει, θα απαιτήσει και θα πιέσει, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες υγείας, τα Δημοτικά Ιατρεία, να είναι επαρκώς στελεχωμένα με παιδιάτρους και άλλες ειδικότητες, αλλά και με το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό για να τα υποστηρίξουν. Θα φροντίσει με κάθε τρόπο να καλύψει πλήρως τα έξοδα αυτών των παιδιών, αντί να αγοράζει ασφαλιστική προστασία από κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Θα ενδιαφερθεί να υποστηρίξει δομές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σαν και αυτές που υπάρχουν και αναπτύσσονται ραγδαία στην πόλη μας, που με τη δράση τους προσφέρουν στους πληττόμενους συμπολίτες μας. Υποστήριξη που θα δείχνεται στη πράξη όταν οι πρωτοβουλίες αυτές ζητούν από το Δήμο δημοτικούς χώρους για να αναπτύξουν τη δράση τους, και που ο Δήμαρχος δεν θα τους αρνείται, αλλά θα ανταποκρίνεται θετικά.

Αντί για τα παραπάνω όμως φαίνεται πως η Διοίκηση του Δήμου ξεπέρασε σε νεοφιλελεύθερη αναλγησία ακόμα και τις ανέξοδες υποσχέσεις της Κυβέρνησης, όταν δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Σταϊκούρα, είχε υποσχεθεί τη διανομή των ποσών από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του ελληνικού δημοσίου, σε ανασφάλιστους, μαθητές και φοιτητές που πρέπει να υποβληθούν σε τακτικό χειρουργείο, μέσα από ειδικό λογαριασμό στον ΕΟΠΥΥ.

Θεωρούμε έωλη την πρωτοβουλία αυτή της Διοίκησης του Δήμου, που, σε τελική ανάλυση καταντά συμπλήρωμα των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού. Θεωρούμε πως η μόνη ρεαλιστική προοπτική που έχουμε μπροστά μας είναι η υπεράσπιση κάθε Δημοσίου Αγαθού, μεταξύ αυτών και της ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας.
Γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα ο τόπος θα αλλάξει σελίδα, με την ανατροπή της μνημονιακής κοινωνικής γενοκτονίας, ανοίγοντας νέους, δύσκολους, μα ελπιδοφόρους δρόμους.


30/01/2014
Το Συντονιστικό Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ
Αγίας Παρασκευής

Δεν υπάρχουν σχόλια: