Τρίτη 29 Ιουλίου 2014


 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
Ελλησπόντου 12, ΤΚ 162 32 Βύρωνας
210-7628209 – 6977.747431


Έκκληση 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Οι βάρβαρες στρατιωτικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θυμάτων, ανάμεσα τους και χιλιάδες παιδιά τραυματίες.
Υπάρχει άμεση ανάγκη φαρμάκων. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έκαμε γνωστό πώς ήδη το 30% των φαρμακευτικών αποθεμάτων έχει εξαντληθεί ενώ τα υγειονομικά υλικά έχουν εξαντληθεί σε ποσοστό 50%, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων πολλαπλασιάζεται καθώς οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα κάνει έκκληση για βοήθεια σε  φάρμακα και καλεί τον ελληνικό λαό να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να σταθεί δίπλα στις ανάγκες των παιδιών και του βασανισμένου παλαιστινιακού λαού. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε όλοι  για να σωθούν παιδικές ζωές, να μετριασθεί η τραγωδία.
Τα φάρμακα μπορούν να παραδίνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα Ελλησπόντου 12, ΤΚ 16232, Βύρωνας τηλ. 210-7628209 και 6977-747431 ή τηλεφωνείστε μας και ομάδες εθελοντών θα σας επισκεφτούν. Από την επαρχία ή μακρινές περιοχές της Αττικής τα φάρμακα μπορούν να στέλνονται ταχυδρομικά. 
Όσοι θέλετε να στείλετε χρήματα για αγορά φαρμάκων μπορείτε να χρησιμοποιήστε τους λογαριασμούς ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6026-010122-164 (IBAN: GR6701710260006026010122164) και 5009-022511-284 και θα λέτε ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ. 
Τ
α φάρμακα τα οποία χρειάζονται θα τα βρείτε στην λίστα στο: k-iatreio.blogspot.gr

ΚΙΦΒ
22.7.14

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014



ΔΗΛΩΣΗ 62 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ, ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ


Είναι σε όλους γνωστό ότι το καλοκαίρι του 1974 η Τουρκία, με αφορμή το εγκληματικό αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της Χούντας κατά του Μακαρίου, εισέβαλε καταλαμβάνοντας το 37% του νησιού, το οποίο, όχι απλώς κατέχει ως σήμερα, αλλά επιπλέον, εφαρμόζει σταθερή πολιτική μεθοδικής εθνοκάθαρσης, εποικισμού και  τουρκοποίησης. Ακόμα και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, έχει μετατρέψει σε παρίες στην ίδια τους τη χώρα.
Η ωμή αυτή πραγματικότητα θέτει ευθέως την ανάγκη απάντησης στο κρίσιμο ερώτημα τί είναι το Κυπριακό. Είναι το Κυπριακό μια διαφορά δύο κοινοτήτων ή κατ’ ουσίαν το πρόβλημα υφίσταται εξαιτίας των ανοιχτών εξωτερικών επεμβάσεων της Τουρκίας εναντίον ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, επεμβάσεων που έχουν ήδη επιβάλει τον ακρωτηριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Βορρά και απειλούν ευθέως την κυριαρχία της στα ελεύθερα εδάφη διά της προσπάθειας επιβολής μιας πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά λύσης που καταργεί κάθε έννοια κράτους Δικαίου και βασικής δημοκρατικής αρχής;
Είναι επίσης γνωστά σε όλους τα γεγονότα του Μαρτίου 2013 που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό της κυπριακής οικονομίας και την υπαγωγή της στη μνημονιακή κατάσταση της αποικίας χρέους. Είναι το ζήτημα αυτό υπόθεση ενός «προβληματικού κράτους» και ενός λαού «κλεφτών και τεμπέληδων» που οφείλουν να υποστούν τα επίχειρα της «κακίας» τους ή μήπως το πρόβλημα υφίσταται διότι το πολυδιεκδικούμενο «αβύθιστο  αεροπλανοφόρο» αναβαθμίστηκε περαιτέρω σε άμεσο παραγωγό υδρογονανθράκων;
Στις δύο παραπάνω μεταβλητές παραμέτρους πρέπει αναγκαία να προστεθεί και η σταθερά, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν έχει απλώς κάποια γεωπολιτική αξία και σημασία, πράγμα που ο καθένας θα πιστοποιούσε, αλλά κεντρική, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης – Ασίας και Αφρικής, στην καρδιά του αξονικού χώρου.


Η συνάρθρωση και των τριών αυτών, εν μέρει διαφορετικών ζητημάτων, καθαρή αποτύπωση της αδιέξοδης μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πρακτικής, δίνει στο Κυπριακό Ζήτημα ένα μεγαλύτερο εστιακό βάθος, απαιτώντας μια γενναία εκ νέου τοποθέτηση στο όλον πρόβλημα, μακριά από τις λογικές εκείνες που τείνουν και μάλιστα επιμένουν να παρουσιάζουν το Κυπριακό ως πρόβλημα απλής δικοινοτικής διαμάχης, κάτι θα λέγαμε, καθ’ υπερβολήν, ως «τριβή» ανάμεσα σε μαύρους και Πορτορικανούς στο Μπρονξ.
Σε αυτό το πεδίο λοιπόν, χρειάζεται να αποκτήσουμε μια στρατηγική. Στρατηγική πολύπλευρης σύγκλισης Ελλάδας και Κύπρου. Αλληλεγγύης, αδελφικής συμπαράταξης χωρών, κοινωνιών και κινήματος, ενάντια στις γεωπολιτικές επιβουλές για την αποτίναξη των δεσμών της τρόικας και των Μνημονίων. Να αποτελέσει η Ελλάδα με την Κύπρο έναν πυρήνα αντίστασης, που, απευθυνόμενος στις χώρες και τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, να σημάνει την απαρχή μιας διαφορετικής πορείας για του λαούς και τους εργαζόμενους  ολόκληρης της Ευρώπης.
Η πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε, εξαιρετικά δύσκολη, άνιση και περιπεπλεγμένη, μας αποκαλύπτει εντούτοις μιαν αλήθεια που συχνά υποτιμάμε, ενώ είναι ένα ισχυρό όπλο για την Κύπρο και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει.
Ότι το πραξικόπημα του ’74 και η συνακόλουθη τουρκική εισβολή απέτυχαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να την αναγνωρίζει ως τον αποκλειστικό νόμιμο φορέα συλλογικής έκφρασης του κυπριακού λαού. Ότι με την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών, Ελλήνων και Τούρκων συνυπολογιζομένων, η Κυπριακή Δημοκρατία άντεξε στην απόπειρα κατάργησής της, μέσω του Σχεδίου Ανάν, προκειμένου να φαλκιδευτεί και υπονομευτεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι σήμερα, μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που και εκπροσωπείται στα κοινοτικά όργανα από την εκλεγμένη κυβέρνησή της δίχως την μεσολάβηση και επιδιαιτησία με το «έτσι θέλω» κάποιων διορισμένων ανώτατων δικαστών!
Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις ατέλειες και δυσλειτουργίες της, παρά την αδυναμία της ν’ ασκήσει εξουσία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αποτελεί ένα σύγχρονο δημοκρατικά λειτουργούν κράτος που εγγυάται αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κύπριους πολίτες, ανεξάρτητα από την θρησκεία τους ή την εθνική τους καταγωγή και με πλήρη σεβασμό προς αυτές. Ως εκ τούτου η αντικατάστασή της από δύο προτεκτοράτα, συγκροτημένα σε εθνο-θρησκευτική βάση, όχι μόνο δεν συνιστά επανένωση του νησιού, αλλά σημαίνει την οριστική υπαγωγή του σε καθεστώς πολλαπλής, νεο-αποικιακής δουλείας και λεηλασίας των φυσικών του πόρων.
Τον Φεβρουάριο του 2014 η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μάς θύμισε:
Α) Ότι το Κυπριακό είναι πάνω από όλα ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία κατέχει 40 χρόνια παράνομα το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Β) Ότι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η απαλλαγή και των Τουρκοκυπρίων από την ξένη κατοχή, αποτελεί θέση-κλειδί στο όλον ζήτημα και χωρίς αυτήν κάθε λύση θα είναι νόθα.
Γ) Ότι το μείζον ζήτημα της κυριαρχίας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πλαίσια μιας αυθεντικής δημοκρατικής λύσης, όπου η εσωτερική ζωή και συμβίωση των δυο πλευρών (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), θα λειτουργεί χωρίς εσωτερικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις που εναντιώνονται στην βασική δημοκρατική αρχή και χωρίς εξωτερικές επιδιαιτησίες και παρεμβάσεις.
Δ) Ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της δεν μπορεί να ισχύσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Λύση συμβατή με όσα ορίζονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Θεωρούμε ότι το διαρρεύσαν διάστημα, όχι μόνο δεν αποδυνάμωσε τις παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά και τις ενίσχυσε, όπως ηχηρά αποτυπώνεται στην καλπάζουσα πλέον τουρκική προκλητικότητα, που με απύθμενο θράσος χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα, την ώρα που ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας χειροκροτεί ή σιωπηρά ενθαρρύνει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Δεν αποτελεί, λοιπόν, υπερβολή να πούμε πως οι κύριοι παίκτες, Ομπάμα, Κέρυ, Κάμερον, Μέρκελ και Σόϊμπλε μαζί με τους «αμιγώς κοινοτικούς», Γιούνγκερ, Βαν Ρομπέι, Άστον, Σουλτς, Μπαρόζο και Όλι Ρεν, λειτουργούν ως επισπεύδοντες υπέρ της τουρκικής πλευράς, υπό την αιδήμονα συγκατάνευση των «ομογάλακτών» τους σε Ελλάδα και Κύπρο, επαναφέροντας σε νέα μορφή το σχέδιο κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κριτήριο του ποιος υποστηρίζει ποιον, διατηρεί και στην περίπτωση αυτή την απόλυτη αξία του.

Η αποτίναξη των Μνημονίων και η διατύπωση αξιόπιστων εναλλακτικών σχεδίων για την έξοδο από την κρίση, που θα στηρίζονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την πολιτιστική αναγέννηση, είναι κοινά ζητούμενα για Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε ο καιρός να εγκαταλειφτεί το δόγμα – φύλο συκής των ευθυνών των ελλαδικού Ελληνισμού – ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, και να συναποφασιστεί ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων, στα πλαίσια του πληττόμενου ευρωπαϊκού Νότου, στα πλαίσια της Ε.Ε. της οποίας αποτελούν ισότιμα μέλη, στα πλαίσια των ιστορικών και συμβατικών ευθυνών που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κύπρο.
Η Αριστερά ως υπεύθυνη, βαθιά φιλειρηνική, δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική δύναμη, θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για την δυσκολία της καταστάσεως και τον άνισο συσχετισμό. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που ο αείμνηστος Νίκος Σβορώνος αποκάλεσε αντιστασιακό πνεύμα των Ελλήνων, δεν αποτελεί φαντασιακό επινόημα, αλλά απτή πραγματικότητα επιβεβαιωμένη διαχρονικά.
Το 2004, ο κυπριακός λαός βρέθηκε στην ίδια δυσμενή θέση, αλλά διάλεξε τελικά τον δρόμο της αξιοπρέπειας.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα, αρκεί όλοι να το θελήσουμε και να παλέψουμε για αυτό.

Αθήνα,    24 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
 Αναγνωστόπουλος Θανάσης, μέλος γραμμ. ΝΕ Α΄ Αθήνας Σύριζα,  Αξελός Λουκάς, μέλος ΚΕ Σύριζα, Αρχοντόπουλος Γιώργος, μέλος Πρωτοβουλίας SOSτε το νερό,  υποψ. ευρωβουλευτής Σύριζα, Ασημακόπουλος Βασίλης, πρώην μέλος ΚΕ Σύριζα-ΕΚΜ,  Βαμβακάς Κώστας, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας-Μαγούλας,  Δερμενάκης Παύλος, μέλος γραμμ. ΝΕ Βορείων Σύριζα, μέλος ΔΣ ΜΑΧΩΜΕ, Ελληνιάδης Στέλιος, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Θεοδωρόπουλος Γιώργος, μέλος ΚΕ Σύριζα, περιφ. σύμβουλος Κ.Μακεδονίας,  Θεωνάς Γιάννης, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Καϊτατζή-Γουίτλοκ Σοφία, καθηγ. ΑΠΘ, μέλος Σύριζα, Καρακώστα Εύη, στέλεχος Σύριζα,   Κασιμάτη Νίνα, μέλος επιτρ. προγρ. Σύριζα,  Κατρούγκαλος Γιώργος, ευρωβουλευτής Σύριζα,  Κοδέλας Δημήτρης, βουλευτής Σύριζα,  Κοτσακάς Αντώνης, στέλεχος Σύριζα, Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής Σύριζα, Κυριακάκης Βασίλης, βουλευτής Σύριζα, Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, μέλος τμημ. εξωτερ. πολιτικής Σύριζα,  Λάμπρου Βύρωνας, μέλος ΚΕ Σύριζα,   Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος-συγγραφέας, μέλος Σύριζα,  Λατζανάκη Μαρία, μέλος ΚΕ Σύριζα, Μαντάς Μάκης, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Ματζουράνης Σωκράτης, στέλεχος Σύριζα,  Μητρόπουλος Αλέξης, βουλευτής Σύριζα,  Μιχελογιαννάκης Γιάννης, βουλευτής Σύριζα,  Μούστος Μανώλης, μέλος ΚΕ Σύριζα, Μπανιά Σοφία, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Μπελαντής Δημήτρης, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Μπουλούμπαση Άβα, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Μπρέστα Μαρίνα, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Νικολακάκης Γιώργος, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Νικολόπουλος Ηλίας, συνταγματολόγος, υποψ. ευρωβουλευτής Σύριζα, Ξυδάκης Νίκος, υποψ. ευρωβουλευτής Σύριζα, Ξυδιάς Βασίλης, εκπαιδευτικός-θεολόγος, μέλος Σύριζα, Παναγιώτου Σπύρος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου,  Παναγούλης Στάθης, βουλευτής Σύριζα,  Πάντζας Γιώργος, βουλευτής Σύριζα, Ρινάλντι Ρούντι, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Σύριζα, Ρούσσος Σωτήρης, αναπλ. καθηγ. Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Πελοποννήσου, μέλος Σύριζα, Σακοράφα Σοφία, ευρωβουλευτής Σύριζα, Σερμέτης Τριαντάφυλλος, πρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας, υποψ. περιφ. σύμβουλος,  Σιάχος Μιχάλης, μέλος ΓΣ ΠΟΕΣΥ, μέλος γραμμ. Τμημ. ΜΜΕ Σύριζα,  Σπύρου Μπενέτος, υπ. περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου,  Σταθάς Γιάννης, βουλευτής Σύριζα,  Σωτηρίου Ελένη, μέλος Πολιτικής Γραμματείας Σύριζα,  Ταυρής Νίκος, μέλος ΚΕ Σύριζα, Τεμπονέρας Διονύσης, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Τζαφέρης Γιώργος, μέλος γραμμ. ΝΕ Πειραιά Σύριζα,  Τοζίδης Γιώργος, οικονομολόγος, στέλεχος Σύριζα, Τριανταφύλλου Μαρία, βουλευτής Σύριζα, Τσέλου Ειρήνη, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Τσουκαλάς Δημήτρης, βουλευτής Σύριζα,  Τσούτσιας Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων,  Φινάλης Ερρίκος, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Φωτιάδου Σία, μέλος ΔΣ Σωμ. Συντ. δικηγόρων, μέλος Σύριζα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, βουλευτής Σύριζα,  Χατζηαντωνίου Γιάννης, γραμμ. ΟΜ Σύριζα Δικηγόρων, πρώην μέλος Πολιτικής Γραμματείας Σύριζα,  Χατζηλάμπρου Βασίλης, βουλευτής Σύριζα, Χατζησταυράκη Μαρία, μέλος ΚΕ Σύριζα,  Χερουβής Γιώργος, μέλος ΝΕ Βορείων Σύριζα,  Χρυσόγονος Κώστας, ευρωβουλευτής Σύριζα,  Ψιμούλη Χρυσούλα, μέλος ΚΕ Σύριζα.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 7 μμ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD

Ο Mads Gilbert είναι Καθηγητής και Επικεφαλής Κλινικής, στην Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας, στο Τρόμσο, στη Νορβηγία. Είναι εθελοντής στη Γάζα.

290208.jpg

Αγαπητοί φίλοι,
Η χθεσινή νύχτα ήταν ακραία. Η «χερσαία εισβολή» στη Γάζα είχε αποτέλεσμα δεκάδες θύματα και αυτοκίνητα γεμάτα με ακρωτηριασμένους,
σπαρασσόμενους, αιμορραγούντες, με ρίγη, ετοιμοθάνατους – κάθε
είδους τραυματισμένους Παλαιστινίους, όλων των ηλικιών, όλοι άμαχοι,
όλοι αθώοι.
Οι ήρωες στα ασθενοφόρα και σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας εργάζονται
12-24ωρες βάρδιες, χλωμοί από την κούραση και τον απάνθρωπο φόρτο
εργασίας (χωρίς πληρωμή όλων στη Shifa τους τελευταίους 4 μήνες),
νοιάζονται, συζητούν, προσπαθούν να κατανοήσουν το ακατάληπτο χάος των
πτωμάτων, των μεγεθών, των άκρων, όσων περπατούν, όσων δεν περπατούν,
όσων αναπνέουν, όσων δεν αναπνέουν, όσων αιμορραγούν, όσων δεν
αιμορραγούν, ανθρώπων. ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

  
Τώρα, για μία ακόμη φορά αντιμετωπίζονται σαν ζώα από «τον πιο ηθικό
στρατό στον κόσμο» (sic!).
Ο σεβασμός μου για τους τραυματίες είναι απέραντος, στη συγκρατημένη
αποφασιστικότητά τους μέσα στον πόνο, την αγωνία και το σοκ, ο
θαυμασμός μου για το προσωπικό και τους εθελοντές είναι ατέρμονος, η
εγγύτητά μου στο παλαιστινιακό “sumud” μου δίνει δύναμη, αν και είναι
στιγμές που θέλω απλώς να ουρλιάξω, να κρατήσω κάποιον σφιχτά, να
κλάψω, να μυρίσω το δέρμα και τα μαλλιά του ζεστού παιδιού, που είναι
καλυμμένο με αίμα, να προστατευτούμε μέσα σε μια αιώνια αγκαλιά – αλλά
δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια, ούτε εκείνοι έχουν.
Σταχτιά πρόσωπα – Ω ΟΧΙ! όχι ένα ακόμη φορτίο με δεκάδες
ακρωτηριασμένους και αιμορραγούντες, έχουμε ακόμη λίμνες αίματος στο
πάτωμα της Εντατικής, σωρούς από ποτισμένες στο αίμα γάζες που στάζουν να
καθαρίσουμε –ω- οι καθαριστές/στριες, παντού, γρήγορα φτυαρίζουν το
αίμα και τους ιστούς που απορρίπτονται, τα μαλλιά, τα ρούχα, τους
ορούς –τα απομεινάρια του θανάτου- όλα απομακρύνονται… για να
προετοιμαστούν ξανά, για να επαναληφθούν πάλι από την αρχή. Πάνω από
100 περιστατικά εισήλθαν στη Shifa τις τελευταίες 24 ώρες. Αρκετά για
ένα μεγάλο καλά εξοπλισμένο με τα πάντα νοσοκομείο, αλλά εδώ – σχεδόν
τίποτα: ηλεκτρικό, νερό, αναλώσιμα, φάρμακα, πίνακες πορείας ασθενών,
όργανα, οθόνες – όλα σκουριασμένα και σαν να προήλθαν από μουσεία
νοσοκομείων του χθες. Αλλά δεν παραπονιούνται, αυτοί οι ήρωες.
Συνεχίζουν, όπως οι μαχητές, προχωρούν, με ασύληπτη αποφασιστικότητα.
Και καθώς σας γράφω αυτά τα λόγια, μόνος, σ’ ένα κρεβάτι, τα δάκρυά
μου κυλούν, τα ζεστά αλλά άχρηστα δάκρυα της οδύνης και της θλίψης,
της οργής και του φόβου. Δεν συμβαίνει αυτό!
Και μετά, τώρα μόλις, η ορχήστρα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής
ξεκινά ξανά τη μακάβρια συμφωνία της, τώρα δα: ριπές πυροβολικού από
τα πλοία του ναυτικού ακριβώς κάτω στις ακτές, η βοή των F16, των
αποκρουστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (αραβικά «Zennanis», αυτά που μουρμουρίζουν), και σωρηδόν τα Απάτσι. Τόσα πολλά κατασκευασμένα και
πληρωμένα στις και από τις ΗΠΑ.
Κύριε Ομπάμα – έχετε καρδιά;
Σας προσκαλώ – περάστε μια νύχτα – μια μόνο νύχτα – μαζί μας στη Σίφα.
Ίσως μεταμφιεσμένος σαν καθαριστής. Είμαι 100% σίγουρος, ότι θα άλλαζε
η Ιστορία.
Κανένας άνθρωπος με καρδιά ΚΑΙ ισχύ δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει
μια νύχτα στη Σίφα χωρίς να φύγει αποφασισμένος να τερματίσει τη σφαγή
του Παλαιστινιακού λαού.
Αλλά οι άκαρδοι και οι ανηλεείς έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και
έχουν προγραμματίσει μία ακόμη “dahyia” σφαγή στη Γάζα.
Τα ποτάμια του αίματος θα συνεχίσουν να ρέουν την υπόλοιπη νύχτα.
Μπορώ να τους ακούω που έχουν κουρδίσει τα όργανα του θανάτου.
Παρακαλώ. Κάντε ό,τι μπορείτε. Αυτό, ΑΥΤΟ δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Μαντς
Γάζα, Κατεχόμενη Παλαιστίνη
Πηγή φωτογραφιών: Maan
- See more at: http://left.gr/news/epistoli-toy-iroa-norvigoy-giatroy-poy-vrisketai-ayti-ti-stigmi-sti-gaza-dr-mads-gilbert-md-phd#sthash.ON04fj5B.PRftlBop.dpuf

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οι Νεκροί Δε Βγάζουν Selfies

Οι Νεκροί Δε Βγάζουν Selfies

Η συγκάλυψη της μονομερούς φύσης της βίας στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας

tumblr_lqjo5zJybU1qzazti
Γράφει: Belén Fernández, Μετάφραση: Κίμων Παπαθωμάς - Kοινωνία + Κινήματα - 11/07/2014
#Οι “Selfies του Πολεμικού Καταφύγιου” και άλλες ισραηλινές ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος που συγκαλύπτουν την μονομερή φύση της βίας στην περιοχή
Με μία από τις χειρότερες εισαγωγές όλων των εποχών, η Άλισον Κάπλαν Σόμερ ξεκινά το άρθρο της στην εφημερίδα Χάαρετς: “Όταν η κατάσταση σκληραίνει, οι σκληροί βγάζουν selfies” (σ.τ.μ. παραφράζοντας τη γνωστή φράση στην αγγλική:  ’when the going gets tough, the tough get going «)
Παρακάτω συνεχίζει: “Αυτή είναι η φιλοσοφία που αποφάσισε να υιοθετήσει η Σάρα Άιζεν, μία κάτοικος της (ισραηλινής πόλης) Μπετ Σεμές, όταν ξεκίνησε το Facebook group με την ονομασία “Selfies από το Πολεμικό Καταφύγιο” (“Bomb Shelter Selfies”)
Η ανάγκη για αυτή τη θαρραλέα προσπάθεια προέκυψε όταν “άρχισε να βρέχει ρουκέτες στο Ισραήλ” από τη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές της εβδομάδας. Φυσικά, οι Ισραηλινοί αρέσκονται στο να παρουσιάζουν ότι βρέχει βόμβες μονάχα εναντίον τους. Όμως τα δελτία καιρού είναι αντικειμενικά πολύ χειρότερα για τους γείτονές τους.
Ας ξεχωρίσουμε για παράδειγμα ένα περιστατικό του συνολικού χρονικού από την, κατά κύριο λόγο μονομερή, σφαγή που διενεργεί το Ισραήλ (την οποία τα δυτικά ΜΜΕ αποκαλούν κατ” ευφημισμό “διαμάχη”): την “Επιχείρηση Καλοκαιρινές Βροχές” του ισραηλινού στρατού στη Γάζα τον Ιούνιο του 2006, ένα χρόνο μόλις από την υποτιθέμενη διακοπή του ισραηλινού εποικισμού στα παράλια. Κατά τη διάρκειά της σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 85 παιδιά, ενώ ο ισραηλινός στρατός είχε ως απώλειες μόλις πέντε στρατιώτες.
Το ίδιο καλοκαίρι, το Ισραήλ αποφάσισε ότι και ο Λίβανος είχε περάσει πολύ καιρό ανενόχλητος. Στο βιβλίο τους “34 ημέρες: το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και ο Πόλεμος στον Λίβανο” (34 Days: Israel, Hezbollah, and the War in Lebanon) οι ισραηλινοί δημοσιογράφοι Αμός Χαρέλ και Άβι Ισαακάροφ εξηγούν πως, ενώ το αρχικό σχέδιο του Ισραήλ για τον πόλεμο με το βόρειο γείτονά του είχε τίτλο “Ανυψωμένα Νερά” (Elevated Waters), μετριάστηκε σε “Ανυψωμένη Βροχή” (Elevated Rain) και έπειτα σε “Ανυψωμένο Ψιχάλισμα” (Elevated Dew). Ανεξάρτητα με το τι στο διάολο σημαίνει ανυψωμένη βροχή ή ψιχάλισμα, το αποτέλεσμα της μετεωρολογικής σύγχυσης ήταν 1,200 νεκροί στο Λίβανο, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι.
Το Ισραήλ επιστρέφει τώρα για να βρέξει περισσότερο καλοκαίρι στη Γάζα (αυτή τη φορά η διαδικασία έχει ονομαστεί “Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή”). Την ώρα συγγραφής αυτού του άρθρου, το σκορ είναι 98 νεκροί Παλαιστίνιοι, 0 νεκροί Ισραηλινοί.
Και εδώ έρχονται τα “Σέλφις του Πολεμικού Καταφύγιου” – σύμφωνα με την Άισεν, ένας τρόπος “να δείξουμε στον κόσμο πως δεν αφήνουμε τη κατάσταση να μας ταράξει”. Η αρχική σύλληψη για την ονομασία του εγχειρήματος, “Bomb Shelter Bombshells” συνάντησε το βέτο του συζύγου της (ΣτΜ – η σημασία της λέξης “bombshell” είναι στη κυριολεξία “βόμβα” αλλά στην αγγλική αργκό έχει και το νόημα της σεξοβόμβας).
Η Κάπλαν Σόμερ περιγράφει την “εξαιρετικά αγχωτική και συχνά σουρεαλιστική κατάσταση που βιώνουν οι Ισραηλινοί”, όπως για παράδειγμα το να μη μπορεί να αποφασίσει κανείς αν θα πάρει το ποδήλατό του μαζί στο καταφύγιο ή όχι. Κατά τα φαινόμενα, το στρες είναι τόσο υψηλό που οι Ισραηλινοί έφτασαν να “χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter, το Instagram και το WhatsApp για να αντέξουν στη κατάσταση και να κρατήσουν ψηλά το ηθικό τους”.
Με κάθε έκρηξη της βίας, τα ΜΜΕ διαδίδουν ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος έτσι ώστε το διεθνές κοινό να εκτιμήσει πλήρως το μεγαλείο της αντοχής των ισραηλινών στον καθημερινό αγώνα τους να επιβιώσουν – και μέχρι και να παραγγείλουν σούσι!  - την ίδια ώρα που ο στρατός τους διενεργεί σφαγές. Τι είναι άλλωστε το ισραηλινό μονοπώλιο στη θυματοποίηση, αν όχι μια μεγάλη “selfie”, 24 ώρες το 24ωρο;
Ασφαλώς, η τραυματική εμπειρία του να ακούς πολεμικές σειρήνες που αναγγέλουν συνήθως την … μη άφιξη μιας ρουκέτας ξεπερνά, ας πούμε, το να ανατινάζεται η οικοδομή σου με τρεις γενιές της οικογένειάς σου στο εσωτερικό της.
Όσο για το αν οι Παλαιστίνιοι μπορέσουν να οικειοποιηθούν τις ισραηλινές θεραπευτικές τεχνικές πολεμικής περιόδου, δυστυχώς οι νεκροί δε μπορούν να βγάλουν “selfies”.
Αρχική πηγή: Jacobin

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
 

Κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να σώσουμε τις ακτές και τον αιγιαλό

Οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό φυσικό και
πολιτισμικό πλεονέκτημα της χώρας, πηγή έμπνευσης,  δημιουργίας και προόδου. Στο
πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων και με σειρά πρόσφατων
νομοθετημάτων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη
εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων
περιοχών της χώρας.
 
Οι σχεδιασμοί αυτοί αποκλείουν τους πολίτες από την πρόσβαση στις παραλίες,
οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.   Παράλληλα, απειλούνται σοβαρές
οικολογικές καταστροφές από τις τουριστικές δραστηριότητες που προωθούνται με
«κατεπείγουσες» αντιδημοκρατικές διαδικασίες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση
ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και
ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την
βιώσιμη οικονομία.
 
Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στις 7.30’ μμ. στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
(Πειραιώς 138), η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μια ανοιχτή
συνάντηση διαλόγου και συντονισμού κοινωνικές οργανώσεις και δίκτυα,
επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις και
κόμματα.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ «Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας»



ΔΗΛΩΣΗ
ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
«Όλοι μαζί να αποτρέψουμε την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας»
Σχετικά με το εγχείρημα να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το αίτημα του Ουκρανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις δικαστικές αρχές, με ανυπόστατες κατηγορίες ουσιαστικά να τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, συγκρούεται με την ίδια την ιστορική πορεία και την ταυτότητα του Ουκρανικού λαού.
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας εξάλειψης της ιστορικής μνήμης και εμπειριών του λαού της Ουκρανίας από τις σύγχρονες νεοναζιστικές, νεοφασιστικές και ρατσιστικές δυνάμεις, που από το περιθώριο της ιστορίας προβάλλουν διεκδικώντας βίαια μια θέση στο πολιτικό προσκήνιο ενώ, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία, δεν εκπροσωπούν παρά «ψήγματα» του Ουκρανικού λαού.
Η καταστροφή μνημείων προς τιμή των Σοβιετικών στρατιωτών, των Ουκρανών, Ρώσων, Ελληνοπόντιων και άλλων παρτιζάνων των κατεχόμενων εδαφών της ΕΣΣΔ, που έδωσαν την ζωή τους για να γλυτώσουν οι λαοί της Ευρώπης από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη γενοκτονία που τους επεφύλασσαν και την φυλετική αναδιοργάνωση της Ευρώπης, που είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν οι Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεπικουρούμενοι από τους πάσης φύσεως συνεργάτες τους, συνιστούν εκδηλώσεις μιας ακολουθίας γεγονότων με στόχο την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης. Τελευταία πράξη αυτής της ακολουθίας είναι η προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας.
Οι πολιτικές λιτότητας και οικονομικής βίας, που γεννούν ύφεση, μαζική ανεργία και αδιέξοδα στις κοινωνίες και την απελπισία σε ευρύτατα τμήματα των ευρωπαίων εργαζόμενων είναι, ωστόσο, οι βασικές γενεσιουργές αιτίες αποξένωσης των λαών από τις δημοκρατικές διαδικασίες στη σημερινή Ευρώπη, όπως έδειξαν και οι Ευρωεκλογές.
Ο Ουκρανικός λαός αξίζει μια καλύτερη τύχη: Ειρήνευσης μέσα από πολιτικές λύσεις, συνταγματικές και οικονομικές, που θα επιτρέψουν αξιοπρεπή ζωή με ουσιαστικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που σήμερα συνθλίβεται. Τα εξαναγκαστικά Μνημόνια των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως απέδειξε και η ελληνική εμπειρία.
Η απαγόρευση ιστορικών κομμάτων, όπως είναι το ΚΚ Ουκρανίας, που αποτελούν κιβωτούς της σύνθετης ιστορικής μνήμης ενός λαού, αλλά και του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης, η κατ’ ουσία  επιχείρηση «γενοκτονίας» της ιστορικής μνήμης, που πρωτοεκτυλίχθηκε σε βάρος των λαών των χωρών της Βαλτικής, δεν αποτελεί κομμάτι της λύσης των προβλημάτων, με τα οποία αναμετριέται η Ουκρανία σήμερα.
Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και πριν απ’ όλα οι νέοι, χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτή την ιδιόμορφη προσπάθεια αναίρεσης της μνήμης και αναδιατύπωσης της ιστορίας μιας Ευρώπης, που με αυτή τη «νέα» ταυτότητα δεν υπάρχει παρά στα αντιδραστικότερα όνειρα των οικονομικών και πολιτικών της ελίτ, συρρικνωμένη γεωγραφικά και πολιτικά, χωρίς σεβασμό στους λαούς της, στη θέληση και στις εμπειρίες τους. Όλοι μαζί να αποτρέψουμε τυχόν απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας για ουσιαστική ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ευρώπης αντί για αναχρονιστική επιστροφή σε μια ψυχροπολεμική κατάσταση διαρκείας.»
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 10.7.2014

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014


Ο λαός να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά


Όχι στην οριστική διάλυση της ΔΕΗ που επιφέρει η δημιουργία της «μικρής», δηλαδή της  ΔΕΗ – φιλέτου.

Τι λέει ο νόμος Ν.1468/50   περί  «Ίδρυσης της ΔΕΗ»
«Ιδρύεται  Οργανισμός υπό την επωνυμίαν «Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού» ….(ο οποίος) αποτελεί δημοσίαν επιχείρησιν ανήκουσαν εξ ολοκλήρου εις το Ελληνικόν Δημόσιον, λειτουργούσαν χάριν του Δημοσίου συμφέροντος, αλλά κατά τους κανόνας της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνουσαν διοικητικής και οικονομικής αυτοτελείας, τελούσαν όμως υπό την ανωτάτην εποπτείαν και τον έλεγχον του κράτους»
 
Μέτωπο για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.
 
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" που κατά την κυβέρνηση ήταν προαπαιτούμενο της τρόικα - ο συνήθης  εκβιασμός-   για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων.

Έχει προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας, των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ),  που αφορά μια τεράστια Δημόσια Περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δις € και ένα θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του, με 4 ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα (Ιταλικά-Terna/ η κινεζική SGCC/ η βελγική Elia και το καναδικό PSP,  να τον διεκδικούν. 

Έχουμε, δηλαδή, ιδιωτικοποίηση αλλά και αφελληνισμό της Ηλεκτρικής Ενέργειας σε εξέλιξη.

1.      Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

 «Η Ενέργεια είναι  δημόσιο αγαθό», όπως είναι το  νερό και ο υπόγειος πλούτος, γι αυτό  και η πολιτεία, έχει υποχρέωση να είναι προσιτό σε όλο το λαό.

Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται  στην στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά  της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα  συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, προχωρά με κατεπείγουσα διαδικασία (διαβούλευση μόνο 5 ημερών) στην εκποίηση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και των πελατών της ΔΕΗ. Σε αυτό το  πακέτο περιλαμβάνονται:

-          Τρείς λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μελίτη) με συνολική δυναμικότητα 930 MW, δηλαδή τις πιό σύγχρονες και «καθαρές» μονάδες που παράγουν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

-          Αδεια ηλεκτροπαραγωγής για το νέο σταθμό Μελίτη ΙΙ δυναμικότητας 450 MW. Επισημαίνεται ότι ως τώρα καμιά άδεια παραγωγής δεν έχει παραχωρηθεί με διαγωνιστική διαδικασία

-          Έξι υδροηλεκτρικές μονάδες (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, Άγρας και Εδεσσαίος συνολικής δυναμικότητας 903 MW. Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες μονάδες αποτελούν συγκρότημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με άντληση (το ένα από τα δύο που υπάρχουν στη χώρα μας) με μεγάλη αξία για την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

-          Έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης) τα οποία καλύπτουν την τροφοδοσία των εκποιούμενων λιγνιτικών μονάδων. Επισημαίνεται ότι τα λιγνιτωρυχεία αυτά περιέχουν τους καλύτερους ελληνικούς λιγνίτες (ξυλίτες).

-          Τη μονάδα φυσικού αερίου Κομοτινής δυναμικότητας 485 MW.

-          Το 30% των πελατών της ΔΕΗ (περίπου 2 εκατομμύρια καταναλωτές) οι συμβάσεις των οποίων μεταβιβάζονται χωρίς τη συγκατάθεση των ίδιων, προς δόξαν της ελευθερίας επιλογής και του ανταγωνισμού «αλα ελληνικά»...

Είναι ξεκάθαρο πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  χαρίζεται, στους ιδιώτες , δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας.  Οι πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!!.

Συνολικά παραδίδονται μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ {2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 }.

Με άλλα λόγια: Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, σίγουρη κερδοφορία.

Αυτό το νομοθέτημα προβάλλεται σαν μεταρρύθμιση αλλά ουσιαστικά πρόκειται για απορύθμιση

2.      Για το έργο και  προσφορά της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ τα 65 περίπου χρόνια περίπου από την ίδρυσή της με το Ν. 1468/50 έχει να επιδείξει μια τεράστια προσφορά στην Οικονομία και Κοινωνία.
Γιγάντιο έργο,  μακροχρόνια προσπάθεια για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Συνοπτικός απολογισμός:

Η ΔΕΗ από την ίδρυσή της και για  10 χρόνια (μέχρι το 1961) εξαγόρασε 437 ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού

Σε άλλα 10 χρόνια (μέχρι το 1970) πραγματοποίησε το τιτάνιο έργο του εξηλεκτρισμού (1950: ηλεκτρισμός στο 57% του πληθυσμού και στο 40% της επικράτειας. 1970: ηλεκτρισμός στο 98% του πληθυσμού και στο 94% της επικράτειας).
Κατέστησε, την ηλεκτρική ενέργεια καθοριστικό παράγοντα στην κοινωνία και στην οικονομία με υποπολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, π.χ την ΗΕΑΠ, που πωλούσε, το φθηνότερο τότε ρεύμα με 1,10 δρχ/KWH όταν το κατώτερο ημερομίσθιο ήταν 35-40 δρχ. (σήμερα, με την ίδια αναλογία τιμής προς κατώτερο ημερομίσθιο θα είχαμε τιμή  πάνω από 0,80 € /ΚWΗ)

. Πραγματοποίησε έργα πρωτοφανούς  έκτασης σε όλη την επικράτεια  , καθιστάμενη ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας, κυριολεκτικά η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, αποκτώντας μια μοναδική τεχνογνωσία, και συμβάλλοντας στην τεχνολογική και εν γένει ανάπτυξη της χώρας.

Οι εργαζόμενοι συνέβαλαν άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της ΔΕΗ Μέσω της καθιέρωσης  το 1966 του πρωτοποριακού  για την Ελλάδα Ασφαλιστικού  Συστήματος  του προσωπικού – ασφάλιση στον Εργοδότη, η ΔΕΗ εξασφάλισε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους τεράστια κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των έργων της. Σύμφωνα με τη μελέτη της WYATT, με τιμές 31.12.92 το όφελος της ΔΕΗ ήταν πάνω από 800 δις δρχ με ανάλογη επίπτωση στην τιμή της KWH (πλέον του 20%).

Σήμερα, βεβαίως λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια,  και έχουν στερηθεί το αγαθό της ενέργειας

3.      Ηλεκτρική Ενέργεια  & Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά ΗΕ

Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι 100% Δημόσια, όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.

Η  μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έγινε με στόχο την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της εταιρείας, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά  για να καλύψει  μέρος των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και  ένταξη της (ΔΕΗ), στην ιδιωτική σφαίρα. 

Αναφέρουμε εδώ, πως η πολιτική «απορρύθμισης» που εφαρμόστηκε σε όλη την Ε.Ε., είχε επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της. Για παράδειγμα την 7ετή περίοδο 2000-2007 είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία και 36% στη Φιλλανδία.

Αν και οι ανατιμήσεις σε γενικές γραμμές ήταν μικρότερες από ότι στην Ελλάδα, δεν επαληθεύτηκε αυτό που πρόβαλαν οι «κατασκευαστές» και οι θιασώτες του Νεοφιλελευθερισμού (ΝΦ),  ότι δηλαδή το καθεστώς της «απελευθέρωσης»,  για μας απορρύθμισης, θα προκαλούσε μειώσεις στις τιμές.

4.      Η ΔΕΗ στον αστερισμό του Ν.Φ. και ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο.

Στην Ελλάδα την 15ετία θεσμοθέτησης και εφαρμογής της «απελευθέρωσης» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια,  ακολούθησε συνεχή κατήφορο. Υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία, ιδιαίτερα με την εκτίναξη των τιμολογίων στα νοικοκυριά, με την κατεδάφιση μισθών και γενικότερα των εργασιακών  σχέσεων  στους εργαζόμενους, με ευρύτερες επιπτώσεις και στην οικονομία.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο γιατί η περιβόητης απελευθέρωσης είχε σαν άξονα την εξασφάλιση κερδοφορίας στο εσωτερικό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας αγνοώντας τις πολλαπλασιαστικές επιβαρύνσεις σε όλους γενικά τους υπόλοιπους κλάδους.
Αν στενάζει η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας αυτό δεν ενδιαφέρει τους «κατασκευαστές» της περιβόητης «απελευθέρωσης» του εν λόγω κλάδου.

Συνολικά την 15ετή περίοδο της απορρύθμισης η οικονομία μας και η κοινωνία συνολικά έπαθε πρωτοφανή ζημιά.

Ας εξετάσουμε ενδεικτικά ορισμένα δεδομένα:

Με τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ιδιωτικοποιημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ ήταν 2,4 δισ. ευρώ!!

Την περίοδο 2000-2013,είχαμε ανατιμήσεις  της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.

Επιπλέον, η απελευθέρωση – Ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας, 13 χρόνια τώρα, έχει οδηγήσει:

-          Τον ιδιωτικό τομέα που είναι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να έχει εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος).
-          Το Δημόσιο μέσω της ΔΕΗ να έχει περιοριστεί στο  το 53,5 % με 8.667 MW.

Παράλληλα, όμως, το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Είναι αυτονόητο πως απόρροια της «απελευθέρωσης» με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ, είναι η εκτίναξη του κόστους.

Η προωθούμενη νέα διάσπαση της ΔΕΗ, θα αυξήσει παραπέρα το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.

Το ΝΦ πλαίσιο ήταν αυτό που, σε συνδυασμό με τη ρουσφετολογική πολιτική, έδωσε τη δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ημετέρους, όπως, οι  σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις εταιρείες Energa και Hellas Power στους ιδιώτες και κερδοσκόπους αυτούς. Προσφέρθηκαν σε αυτούς 2 εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες. Αυτές, όμως ,εξαπάτησαν πολίτες και κατακράτησαν ακόμη και το χαράτσι πριν «πτωχεύσουν».

5.      Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Οι προτάσεις μας

Με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ολοκληρώνεται ένα έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου  ξεπληρώνει  «ομόλογα» για τα οποία έχει δεσμεύσεις σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την «Μικρή ΔΕΗ» δίνει την  χαριστική βολή σε κάθε δημόσια παρουσία σήμερα, ειδικά στον νευραλγικό κλάδο της ενέργειας. προκειμένου να αλώσουν οι ιδιώτες πλήρως τον στρατηγικό αυτό τομέα.
Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων της και του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.

Επιπλέον  οι λιγνίτες που φιλοξενεί το υπέδαφος της χώρας είναι ένας δημόσιος πλούτος που αρχικά οι γεωλόγοι και μηχανικοί της Εθνικής Γεωλογικής - Μεταλλευτικής Υπηρεσίας της χώρας, από το ΙΓΕΥ του 1950 ως το ΙΓΜΕ του σήμερα, και στη συνέχεια οι επιστήμονες της ΔΕΗ, ερεύνησαν, αποτύπωσαν, εκτίμησαν  ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, και τα απέδωσαν  προς εκμετάλλευση. Είναι πλούτος που ανήκει στον τόπο και δεν δικαιούται κανείς να τον παραδίδει σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η  συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, οι  εντολοδόχοι της Τρόϊκα (Σαμαράς και Βενιζέλος) δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Δεν έχουν  καμία πολιτική νομιμοποίηση γιατί είναι οικτρή μειοψηφία στην κοινωνία. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Γι αυτό, λέμε ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αποφάσεις μιας Βουλής η οποία δεν εκφράζει πλέον την θέληση του Ελληνικού λαού.  

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.  

Το νομοσχέδιο αυτό, εκτός του ότι βάζει την ταφόπλακα στην ΔΕΗ όπως την ξέραμε, θα δυσκολέψει  μια αυριανή  κυβέρνηση της αριστεράς που θα θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και κοινωνικές  πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων, καθώς θα αναγκαστεί να προβεί σε μονομερείς πράξεις.

Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.

Κεντρικό καθήκον μας λοιπόν είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ.

·         Σε αντίθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης, ζητούμενο για μας  είναι η ανάπτυξη της ΔΕΗ, η ασφάλεια εφοδιασμού,   η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, προϋπόθεση για νέες παραγωγικές επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την έξοδο της χώρας από την κρίση

·         Να μην περάσει η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια σε ιδιώτες.

·         Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

·         Η ΔΕΗ όπως και οι άλλες σημαντικές ενεργειακές επιχειρήσεις,  δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.  Άμεσος στόχος να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να μην διαλυθεί αλλά να είναι ενιαία,  να εκσυγχρονιστεί  και να προσανατολιστεί ώστε να υπηρετήσει τα  πραγματικά συμφέροντα  του λαού και του τόπου.

Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά τη ΔΕΗ. Όπως, βεβαίως, γενικότερα για την υπεράσπιση των άλλων  κοινωνικών αγαθών, δηλαδή, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης, του  νερού, της θέρμανσης,  των συγκοινωνιών.

Σε ένα αγώνα που  δεν θα είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του.

Τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να ναυαγήσουν. Για αυτό απαιτείται ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και η καθολική λαϊκή στήριξη για την δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου για απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.