«Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα καταρρεύσει» διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στους αγρότες, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα«, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε ότι «περισσότερα να πληρώνουν αυτοί που έχουν πιο πολλά». Ζητάμε περισσότερα από όσους έχουν να δώσουν είπε ο υπουργός Εργασίας. Και πρόσθεσε: «Συμφέρει τους αγρότες να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντί των 125 που παίρνουν και θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια. Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο. Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».
Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» και ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».
«Όποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα των 1000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και σε σχέση με τις εισφορές και σε σχέση με τις συντάξεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι: «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.
Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογηθούν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.
«Έρχονται πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. και ενισχύσεις πάνω από 14 δισ.» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου  τονίζοντας: «Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος.»
Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα. Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες.Ο διάλογος είναι μονόδρομος. Με τα βιβλία εσόδων εξόδων οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».
Όλη η συνέντευξη τύπου