Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

«Ηλεκτροσόκ» αποπροσανατολισμού για τη ΔΕΗ (avgi.gr)

Στη συνταγή της κινδυνολογίας και της μετάθεσης ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογήσει τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επιμένει ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Ενέργειας ισχυρίστηκε χθες (Real FM) ότι “στη ΔΕΗ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη φέρουν στο χείλος του γκρεμού, ενώ επανέλαβε σε απειλητικούς τόνους (ΣΚΑΪ) ότι «εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, θα αχθούν στη Δικαιοσύνη».
Υπενθυμίζεται πως και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε την Παρασκευή ότι “θα αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν είτε μέσω της πολιτικής διαδικασίας του Κοινοβουλίου είτε της Δικαιοσύνης”.
“Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα” απάντησε σε αυτό το φόντο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, που διαμήνυσε: «Όλα στο φως, αν θέλει εξεταστική η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, να δούμε τι έχει γίνει στη ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ». Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι «οι δηλώσεις Χατζηδάκη αποτελούν κίνηση αποπροσανατολισμού για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ύψους 500 εκατ. ευρώ».

Αποστάσεις Γεραπετρίτη από “Τιτανικό”

Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ορίσει ως “βασική προτεραιότητα τη σωτηρία της ΔΕΗ” δεν δίστασε να παρομοιάσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τον “Τιτανικό”! Αποστάσεις από τη σχετική αναφορά έλαβε ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (Πρώτο Πρόγραμμα).

Κ. Χατζηδάκης: “Ίσα βάρκα - ίσα νερά”

Ο υπουργός Ενέργειας επιχείρησε εκ νέου να θολώσει τα νερά στο θέμα των ανατιμήσεων λέγοντας ότι “εάν δεν είχαμε τη μείωση του ΦΠΑ, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, και αν δεν είχαμε τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που κάναμε εμείς γιατί βρήκαμε ένα μαξιλάρι 200 εκατ. σε αυτό τον λογαριασμό, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε θα μιλάγαμε για αυξήσεις”. Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό ότι “εμείς εξισορροπούμε τις αυξήσεις που έγιναν για το ταμείο της ΔΕΗ με αυτές τις δύο μειώσεις, έτσι ώστε για τον καταναλωτή να είναι ίσα βάρκα - ίσα νερά». Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Κωστή Χατζηδάκη ότι “η Ν.Δ. έχει ρυθμίσει τις οφειλές της στη ΔΕΗ, έχει ακόμα δύο δόσεις να πληρώσει, των 6.000 ευρώ”...

Σ. Φάμελλος: “Αύξηση στους επαγγελματίες”

“Η δική μας θέση δεν είναι προφανώς ότι τα πράγματα είναι ανέφελα στη ΔΕΗ, όμως δεν δικαιολογούνταν αυτές οι αυξήσεις”, ανέφερε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος (Real FM). Ο Σ. Φάμελλος, στον απόηχο της επιχειρηματολογίας Χατζηδάκη για “ίσα βάρκα - ίσα νερά”, εξήγησε ότι “η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση από τη μια μεριά φαίνεται ότι είναι μία μεταφορά κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, όμως θα μου επιτρέψετε να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, γιατί βγήκε και άλλη μία ανακοίνωση για το ΕΤΜΕΑΡ, που είναι το ειδικό τέλος που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".
Όπως σημείωσε, “παρότι υπάρχει η προαναγγελθείσα μείωση για να χωρέσει μέσα σε αυτήν ένα ποσοστό αύξησης του λογαριασμού, φαίνεται ότι σε κάποιους πελάτες -και θα έλεγα αυτό αφορά ιδιαίτερα τους επαγγελματίες- θα υπάρχει αύξηση”.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε «λίγο παράλογο να μεταφέρουν αύξηση σε όλους τους μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, μαγαζάτορες, μικροπαραγωγούς». Εκτίμησε δε ότι “η σκέψη του κ. Χατζηδάκη είναι να δημιουργήσουμε και 'κέρδη' στη ΔΕΗ για να μπορέσουμε να την ιδιωτικοποιήσουμε πιο εύκολα. Άρα να τη δώσουμε προίκα”...
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: