Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Αλέξης Τσίπρας : Το νέο lockdown φέρει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη - βίντεο

 

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία


.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η χώρα είχε μια και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του 1ου lockdown, τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ:

• Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
• Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
• Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
• Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
• Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο των επισκεπτών στη χώρα.
• Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.


ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ:

• Ανακοίνωσε αυτάρεσκα μετά την πρώτη φάση ότι νίκησε οριστικά τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
• Επέλεξε, αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
• Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
• Άφησε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
• Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
• Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, έφερε και έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
• Και εξασφάλισε βέβαια την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.

Βάζει λουκέτο για δεύτερη φορά επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.

Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται.

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει, θα έλεγα, εξαιρετικά άσχημα. Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση το κρύβουν επιμελώς.

Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο από το δικό μας πληθυσμό.

Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Και έχουμε χρέος να τη δούμε κατάματα.


Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν βεβαίως αυξηθεί παντού. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στην πρώτη φάση, αυξήθηκαν 15%. Στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28%. Στην Ελλάδα όμως είχαμε μια αύξηση από τον Ιούνη έως σήμερα 263%.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Παρόλο που τα κρούσματα έχουν να κάνουν και με τα διενεργούμενα τεστ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά, σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Έστω και με αυτά όμως τα μη επαρκή τα τεστ, έστω δηλαδή και με μια διαρκή υποεκτίμηση των κρουσμάτων παρατηρούμε μια τρομακτική επιδείνωση και στα κρούσματα από τον Ιούνη και μετά.

Βλέπουμε λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ ότι η Ιταλία πράγματι έχει κι αυτή μια αύξηση, τριπλάσια κρούσματα το τελευταίο διάστημα,, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία δεκαπλάσια κρούσματα.

Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Αλλά δεν βγήκε χθες εκτός ελέγχου. Εδώ και αρκετές μέρες,


Πάμε τώρα σε μια πολύ ουσιαστική σύγκριση. Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ.

Και ακόμα πιο συγκεκριμένα:

Στην Ισπανία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ.

Στη Γαλλία, οι ΜΕΘ από την πανδημία και μετά αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.

Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αυτά τα λέω για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης με άλλες χώρες, μια σύγκριση που διαψεύδει απολύτως το αφήγημα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται συγκριτικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες την υγειονομική κρίση ή ότι είναι και πρωταθλήτρια, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλω όμως να σας παρουσιάσω ίσως το πιο εξοργιστικό στοιχείο. Τη σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του ΄19, δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς φεύγοντας από την κυβέρνηση, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

 

Η εικόνα που μας δίνει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, από την απογραφή δηλαδή, είναι μια εικόνα εξοργιστική. Διότι τώρα με τη πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο ΕΣΥ, από ό,τι είχαμε πριν.

Έρχομαι τώρα και στο θέμα της ερώτησης μου που σήμερα ακυρώθηκε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει, προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων.

Το θέμα που αφορά τον καθημερινό αναγκαστικό συνωστισμό στα ΜΜΜ, τη στιγμή που κουνούσε το δάχτυλο στους πολίτες όλο αυτό το διάστημα για την ατομική τους ευθύνη.

Η χθεσινή του τοποθέτηση, ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί. Όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω.

Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής να ακυρώσει την προμήθεια 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο είναι πως την ώρα που τα λέει αυτά τα ειρωνικά πως δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια.

Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται δυστυχώς αποσπασμένοι την ώρα της κρίσης σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών. Γύρω στους 15.


Η κυβέρνηση μας εγκαλεί βέβαια ότι επί των ημερών μας υπήρχε η ίδια εικόνα στα ΜΜΜ. Καταρχάς, είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας.

Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημά τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019. Δηλαδή, την περίοδο της πανδημίας έχουμε λιγότερα δρομολόγια από ό,τι είχαμε το ΄19 που δεν υπήρχε κορωνοϊός.

Ας βγάλει ο καθένας και η καθεμιά τα συμπεράσματά του από αυτά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Το άλλο ζήτημα, και θέλω να κλείσω με αυτό, πριν αναφερθώ στην οικονομία, είναι αυτό των σχολείων. Και εκεί απόλυτος εφησυχασμός και αδράνεια. Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη.

Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου εν μέσω της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βρείτε αίθουσες.

Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου, ώστε σε βάρδιες πρωί-απόγευμα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, ούτε τους καθηγητές. Δεν άκουσαν κανέναν.

Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε.

Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα (εκ παραδρομής αναφέρθηκαν 7000) σε μαθητές. Αναλογικά δηλαδή πρέπει να είναι ακριβώς απόλυτη αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Και σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα, πριν το λοκντάουν δηλαδή, κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορωνοϊού.

Έρχομαι τώρα στην οικονομία.

Η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στο 7,4% για την Ε.Ε., στο 9% για την Ελλάδα. Κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από αύριο.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.

Και για να δούμε τη σύγκριση, ας δούμε πώς αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη κρίση.
• Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.
• Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.
• Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης σε ευρωπαϊκές χώρε, της μη επιστρεπτέας δηλαδή. Όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Τσεχία.
• Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.
• Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου σε αρκετές χώρες, στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ισπανία και αλλού.


Και υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών στην Ευρώπη, όπως πχ. η παύση πληρωμών σε νερό και ηλεκτρικό που κάνει η Ισπανία και η Γαλλία, η Σουηδία που καλύπτει πλήρως την άδεια ασθενείας των εργαζομένων, και πολλά άλλα.

Με δυο λόγια, την ώρα δηλαδή που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προχωρά σε γενναία πακέτα στήριξης της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Παρόλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε, έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. Είπαν ότι έδωσαν 24 δισ. 5,3 δισ. έδωσαν σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ).

Η περίφημη δε επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση, δίνεται με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζει σχεδόν ολοσχερώς την ενίσχυση.

Και χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων σήμερα να έχουν μισθό από 200 ευρώ και κάτω. Και στη μείωση κατά 4 δισ. ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Αυτή που σας παρουσίασα είναι δυστυχώς η οδυνηρή πραγματικότητα. Η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, σήμερα δυστυχώς απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια στιγμή, η οικονομία βουλιάζει.

Και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα.

Εγώ σήμερα θέλω πρώτα και πάνω απ’ όλα να καταθέσω την αγωνία μου για τις εξελίξεις.

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά.

Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας.

Όχι όμως να συνεχίζει την προπαγάνδα, ενώ είναι αυτός που μας έριξε στο χείλος του γκρεμού.

Όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά και το δάχτυλο από πάνω.

Να παρουσιάζεται ως σωτήρας συνεχίζοντας όμως να πορεύεται σαν οδοστρωτήρας.

Με ψήφιση νόμων κοινωνικής αναλγησίας μέσα στην πανδημία, όπως για παράδειγμα ο πτωχευτικός και με άλλους που φιλοδοξεί να φέρει για την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτό που απαιτείται έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, είναι ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας.

Με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ΤΩΡΑ.

Με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού.

Με αναμόρφωση του μισθολογίου για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς.

Με επίταξη ιδιωτικών μονάδων.

Με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Αλλά και στην οικονομία:
Με άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται. Έχουμε προτείνει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, πρέπει να εφαρμοστεί. Με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για κάθε παιδί.

Με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή την απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων για να αντέξουν.

Με την επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Και φυσικά, με άμεση απαγόρευση των εξώσεων και των ρευστοποιήσεων.

Να μην τεθεί σε εφαρμογή ο πτωχευτικός νόμος, που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες.

Θέλω να καλέσω τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει άμεσα αυτά τα απαραίτητα μέτρα.

Καλούμε επίσης και τον κάθε πολίτη να δείξει ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Να τηρεί όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε.

Αυτό που προέχει είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων μας, των οικογενειών μας.

Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και οργή απέναντι στη συγκλονιστική ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης που προκαλεί τεράστια ανασφάλεια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Εμείς θα είμαστε εδώ κάθε ώρα, κάθε μέρα για να απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα.

Θα είμαστε εδώ να λέμε την αλήθεια, γιατί μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την πραγματικότητα θα νικήσουμε αυτό τον ιό και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Θα είμαστε εδώ, έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας και να στηρίζουμε την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.


Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για τις όποιες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 

Αλ. Τσίπρας: Το νέο lockdown φέρει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη - βίντεο
Αλ. Τσίπρας: Το νέο lockdown φέρει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη - βίντεο
Αλ. Τσίπρας: Το νέο lockdown φέρει την υπογραφή του Κυρ. Μητσοτάκη - βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια: