Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΘΕΜΑΤΑ:

  • ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  • ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010. ΩΡΑ 19:00

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ)

2 σχόλια:

RAVEIONIST είπε...

ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

21/06/2010


1. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το συνέδριο του ΣΥΝ ανέδειξε μια νέα πραγματικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο η αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας αλλά και η μείωση του αριθμού των βουλευτών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση των βουλευτών της Α.Π. αποτελεί μια πράξη που για πολλούς συντρόφους είναι δείγμα πολιτικού αμοραλισμού και έντονου τυχοδιωκτισμού. Από την άλλη, το μόνο «οιονεί» όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματεία του έχει πλήρως αποσυντονιστεί στη βάση ετερόκλητων προσεγγίσεων της πολιτικής συγκυρίας παρά τις προσπάθειες που έγιναν για κοινό βηματισμό κατά την τελευταία συνεδρίαση της. Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών «ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΤΟΥ» είναι εξαιρετικά πενιχρά. Οι αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής συνδιάσκεψης δεν υλοποιούνται, τα μητρώα μελών δεν αναπτύσσονται και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο θα λέγαμε ότι δεν αντιστοιχεί καθόλου στα καθήκοντα και στις απαιτήσεις των καιρών.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον η κρίση του εισοδήματος και της αναπαραγωγής, κυρίως, των λαϊκών στρωμάτων θεριεύει. Το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται επικίνδυνα από μια βουβή κοινωνική οργή. Οι αντιδράσεις θα γίνονται, όσο περνά ο καιρός και επιτείνεται η ταξική πολιτική, όλο και πιο «ακραίες». Από τις πιο ακραίες πολιτικές εκφράσεις θα αποτελέσει και η μόνιμη «έξοδος» από το πολιτικό σύστημα μεγάλων κατηγοριών των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων. Είναι πιθανό η μεγάλη αποχή να αποτελέσει το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μια δεύτερη πιθανολογούμενη εξέλιξη είναι η διεξαγωγή μιας προεκλογικής και εκλογικής περιόδου μέσα σε έντονες και ακραίες κοινωνικές συγκρούσεις.

2. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

Η εισήγηση αυτή δεν θα επαναλάβει τις σωστές αμφισβητήσεις που έγιναν στο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση από ομάδες και κινήματα από ανθρώπους του ακτιβισμού και από ειδικούς επιστήμονες. Ο «Καλλικράτης» είναι ήδη μια πραγματικότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια πραγματικότητα πολύ πιο ισχυρή από δικαιολογημένους η αδικαιολόγητους τοπικισμούς που τον αρνούνται. Πολύ πιο ισχυρή από σωστές τεχνοκρατικές αναλύσεις η από κινηματικές κριτικές. Ο «Καλλικράτης» ήδη διαμορφώνει συνειδήσεις για μια νέα αυταρχικότερη και πιο συγκεντρωτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ο Καλλικράτης είναι το «νέο δημόσιο», είναι η μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καθαρή δημόσια διοίκηση με αιρετό χαρακτήρα. Μια δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί συγκεντρωτικά και απομακρυσμένα από τον πολίτη και που θα στοχεύει στη διαρκή μείωση των δαπανών του δημοσίου, ότι και αν σημαίνει αυτό.

RAVEIONIST είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ)

3. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

• Οι εκλογές που έρχονται πρέπει να εκφράσουν τη λαϊκή οργή απέναντι στα άγρια μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
• να διεκδικήσουν ένα νέο δημοκρατικό δημόσιο, μια νέα αποκεντρωμένη και περισσότερο αμεσοδημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση
• να υπερασπιστούν την υγεία και την παιδεία που κινδυνεύουν από τον Καλλικράτη και τους «νέους» Δήμους
• να υπερασπιστούν τους ελεύθερους χώρους από τις «αξιοποιήσεις».
• να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους των Δήμων που κινδυνεύουν από τις «αλλαγές»

Για μας ο «Καλλικράτης» δεν είναι υπόθεση τοπικισμού αλλά υπόθεση «δημοκρατίας», δεν είναι υπόθεση οικονομιών κλίμακας αλλά υπόθεση ανθρώπινης κλίμακας και στις υπηρεσίες και στις λειτουργίες και στις αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές πρέπει να εκφραστεί ενιαία. Είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης του αλλά και ζήτημα κοινωνικών αναχωμάτων στις κοινωνικές αποδιαρθρώσεις που έρχονται .

4. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ

Σε αυτές τις εκλογές δεν θα παιχθεί το ίδιο έργο:

• Δεν θα ακούσουμε τη γνωστή ιαχή του κάθε δημάρχου «..έργα όχι λόγια…» γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
• Δεν θα τα βάλουμε με τους εργολάβους που «….πίνουν το αίμα του λαού….» γιατί έργα δε γίνονται και αν γίνονται μένουν «στη μέση».
• Δεν θα τα βάλουμε με την αναξιοκρατία γιατί δεν είμαστε εμείς που προσλαμβάνουμε.
• Δεν θα τα βάλουμε καν με τον δήμαρχο γιατί και αυτός κάνει «ότι μπορεί» μέσα σε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα. Άλλωστε το πολιτικό προσωπικό της πόλης έχει παλιώσει για να αντικατασταθούν πρόσωπα και για να βρεθούν «εφεδρείες».

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε ένα πλαίσιο ρεαλιστικών αρχών για το τι ζητάμε από τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα κατέβουν στις εκλογές.

• Δημοκρατική ανάδειξη του επικεφαλής
• Προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού με τη δημιουργία τοπικού θεσμού άμεσης δημοκρατίας, διαβούλευσης και δέσμευσης των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων
• Στροφή στις υπηρεσίες κοινωνικού κράτους
• Όχι μεγαλεπήβολα σχέδια υποδομών αλλά ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και της πεζοκίνησης
• Όχι έμφαση απλά στους έντιμους ανθρώπους αλλά έμφαση στους ανοικτούς και δημοκρατικούς θεσμούς συμμετοχής
• Για έναν δήμο ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ – Κυβέρνησης – Ε.Ε.