Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Την Τετάρτη 14-7-2010 συνεδρίασε η Γραμματεί του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής.
Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η διοργάνωση Ολομέλειας του ΣΥΡΙΖΑ Αγίας Παρασκευής με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Δημοτικές Εκλογές. Ειδικότερα, μετά από εισήγηση του σ.Π.Σ., η γραμματεία αποφάσισε να εισηγηθεί στην επικείμενη ολομέλεια τα κάτωθι θέματα:
1. Την κοινή εκλογική μάχη για την υποστήριξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάθηκε η λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία (75%). Ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γραμματείας.
2. Την ψήφιση από τα μέλη της Ολομέλειας των κείμενων με τις Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΑΓ. Παρασκευής, που επεξεργάστηκε η θεματική ομάδα της Τ.Α καθώς και τη δημοσιοποίησή τους στην τοπική κοινωνία. Προτάθηκε η λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία (75%). Ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γραμματείας.
3. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής στις δημοτικές εκλογές. Προτάθηκε η λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία (75%). Η πρόταση απορρίφθηκε διότι τέθηκε πρόταση για ομόφωνη απόφαση επι του συγκεκριμένου θέματος.
Κατά πλειοψηφία τα μέλη της Γραμματείας αποφάσησαν να πραγματοποιηθεί η εν λόγω Ολομέλεια τη Δευτέρα 20-7-2010 στο Δημαρχείο Αγ. Παρασκευής.
Μειοψηφούσα άποψη: να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη
Ύστερα από τα παραπάνω, ανατέθηκε στον σ. Χ.Π. να κλείσει την αίθουσα του Δημαρχείου Αγ. Παρασκευής. Ωστόσο επισημάνθηκε η ανάγκη η Ολομέλεια να είναι μαζική λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων. Για το λόγο αυτό θα διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Α.Π. Σε αντίθετη περίπτωση η ολομέλεια θα αναβληθεί.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μηπως μπορει να αναρτηθει στο blog
του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΠ...
η πιθανη ληψη αποφασης για τις Δημοτικες Εκλογες,της συνιστωσας του ΣΥΝ-ΑΠ...
η συνελευση του οποιου εχει προηγηθει...???

Μηπως μπορειτε να μας πληροφορησετε
αν η αποφαση αυτη παρθηκε...
ομοφωνα...???

υ.γ.
...Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΠ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΦΘΕΙ ΑΥΤΟ
ΩΣ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ "ΨΗΦΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"...ΑΠΟ ΤΟΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΠ"...???

RAVEIONIST είπε...

H απόφαση της συνελευσης ΣΥΝ ήταν ομόφωνη.

Ακολουθεί το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης που έγινε δεκτό από τη συνέλευση

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα είναι όπως όλες οι προηγούμενες. Θα αποτελέσουν τομή στο διοικητικό και πολιτειακό σύστημα μια και θα αναδιατάξουν τις κλασικές πολιτικές δυνάμεις του κεντρικού κράτους στο τοπικό επίπεδο. Ο «Καλλικράτης» δεν αποσκοπεί μονοσήμαντα σε έναν στόχο. Τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του «Μνημονίου». Υπάρχει πολύ πριν το ΔΝΤ και την Τρόικα και σχετίζεται με μακροχρόνιες τάσεις μετεξέλιξης του ελληνικού καπιταλισμού. Φαίνεται πως το ηγεμονικό μπλοκ της χώρας επιθυμεί την αποδέσμευση του από την παραδοσιακή έννοια της πολυκομματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Φαίνεται πως ύστερα από δεκαετίες επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού και του δόγματός της ΤΙΝΑ (There is no Alternative) ήρθε η στιγμή της μείωσης του υπαρκτού πολιτικού φάσματος σε δυο με τρία το πολύ «χρώματα» και κόμματα σε όλη την επικράτεια και σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, κεντρική ή τοπική.

Γιαυτό και η αντίθεση της αριστεράς στον «Καλλικράτη» δεν πρέπει να οφείλεται στην επισήμανση των «σημαντικών» ελλείψεων σε μια κατά τα άλλα «αναγκαία» διαδικασία εκσυγχρονισμού του αυτοδιοικητικού συστήματος και της διοίκησης. Ο «Καλλικράτης» δεν είναι απλά μια κακή διοικητική μεταρρύθμιση. Είναι, ο περιορισμός της δημοκρατίας, ο εκμαυλισμός της λαϊκής πρωτοβουλίας και η επικράτηση ενός πολιτικού φονταμενταλισμού. Με τον «Καλλικράτη» δεν εγκαταλείπεται μόνο η «απλή αναλογική», κινδυνεύει κάθε αυτόνομη δημοτική πρωτοβουλία, κάθε τοπική πολιτική ιδιομορφία, κάθε ανεξάρτητη κινηματική διαδικασία, κάθε απλό πολιτικό εργαλείο που είχε στα χέρια του ο πολίτης για να παρεμβαίνει τοπικά στα ζητήματα της πόλης και της καθημερινότητας. Με τον «Καλλικράτη» δεν κινδυνεύει μόνο το πολιτικό προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και ευρείες κατηγορίες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον «Καλλικράτη» δεν περιορίζονται απλά κάποιες δαπάνες αλλά απαξιώνεται κάθε τοπικά προσφερόμενη κοινωνική υπηρεσία. Ο «Καλλικράτης» δεν εφαρμόζει απλά το «Μνημόνιο» και τις επιταγές του ΔΝΤ, αποτελεί την πολιτική μορφή μιας αυταρχικής επαναρύθμισης της τοπικής κοινωνίας στα πρότυπα ενός καπιταλισμού που αντιμετωπίζει τις αποτυχίες του με αύξηση της επιτήρησης, της πειθαρχίας και της τιμωρίας.
(ακολουθεί το δεύτερο μέρος)

RAVEIONIST είπε...

Για αυτό και η εξαίρεση της Αγίας Παρασκευής από τις διοικητικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος Αυτοδιοικητικός Χάρτης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί και ως εξαίρεση από τις βαθύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα επέλθουν. Και η Πόλη μας θα αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των κοινωνικών της υπηρεσιών. Ήδη οι δημόσιες και δημοτικές προνοιακές δομές ασφυκτιούν κάτω από την πίεση που δέχονται από τη στροφή των μεσαίων εισοδημάτων, που παραδοσιακά κατανάλωναν ιδιωτικές υπηρεσίες, στις χωρίς αντίτιμο δημόσιες. Και στη πόλη μας θα αυξηθεί η ανεργία και οι άνεργοι. Και στη πόλη μας θα δεινοπαθήσουν οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν. Και στη πόλη μας οι δημόσιες υποδομές (πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα), οι ελεύθεροι χώροι και το περιβάλλον θα θεωρηθούν πολυτέλεια.

Απέναντι σε όλα αυτά, τι πολιτική μπορούν να ασκήσουν οι δημοτικές παρατάξεις που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές και μάλιστα οι δημοτικές παρατάξεις, όπως η «Συνεργασία Πολιτών», που δεν είναι απλώς «σφραγίδα» αλλά είναι ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια ενός πλήρους πολιτικού και αυτοδιοικητικού κύκλου; Πως πρέπει να κινηθεί το κόμμα μας και πως πρέπει να συμμετάσχουν τα μέλη του στην εκλογική μάχη;

Ως ΠΚ του Συνασπισμού στην Αγία Παρασκευή που μπήκε ήδη σε μια νέα φάση μετά και την αποχώρηση των συντρόφων της γραμματείας που ακολούθησαν την ανανεωτική πτέρυγα και επανεκτιμώντας παλιότερες πλειοψηφικές αποφάσεις της Π.Κ. που απλώς «ανανέωναν», με μια τυπική διαδικασία, την στήριξη του Συνασπισμού στη «Συνεργασία Πολιτών», θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα νέο πολιτικό πλαίσιο αρχών και μια νέα προσέγγιση της τοπικής παρέμβασης, τόσο του ΣΥΝ όσο και της Συνεργασίας Πολιτών. Ως βασικά στοιχεία αυτού του νέου πλαισίου αρχών θεωρούμε τα εξής:
(ακολουθεί το τρίτο μέρος)

RAVEIONIST είπε...

• Έμφαση και διάθεση δυνάμεων της Π.Κ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεύτερου βαθμού. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να δοθεί από κοινού με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΣΥΡΙΖΑ Αγ. Παρασκευής. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως παραδοσιακά οι νομαρχιακές εκλογές δεν απασχολούσαν τις ΠΚ του κόμματος. Σήμερα όμως, με τον «Καλλικράτη» οι περιφερειακές εκλογές, αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική σημασία και βαρύ συμβολισμό για όσες δυνάμεις θέλουν να αντισταθούν στην επίθεση της κυβέρνησης και του «μνημονίου» στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων.
• Δέσμευση πως κανένας υπάλληλος του Δήμου μόνιμος η συμβασιούχος δεν θα απολυθεί. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα επανανοηματοδότησης των δημοτικών υπηρεσιών και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Δήμος μπορεί να αποκτήσει σοβαρά συνεργεία αυτεπιστασίας για δημοτικά έργα και σοβαρές κοινωνικές υπηρεσίες.
• Προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού και γενικότερα των θεσμών λαϊκής πρωτοβουλίας και άμεσης δημοκρατίας με σαφές χρονοδιάγραμμα για δημιουργία συγκεκριμένων θεσμικών μορφών. Είναι πολύ σημαντική η διαφορετική αίσθηση που μπορεί να έχει ο πολίτης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από μια διαφορετική λογική. Μια λογική που αποσκοπεί στην αύξηση της αρμοδιότητας του απλού κατοίκου στον προγραμματισμό και τη χρήση των τοπικών πόρων.
• Ενίσχυση του κοινωνικού ιστού της πόλης και των γειτονιών. Προώθηση των δικτύων αλληλεγγύης και ομάδων εθελοντών για την αντιμετώπιση κοινωνικών – οικονομικών – ψυχολογικών – ενδοοικογενειακών κλπ. προβλημάτων, που σίγουρα θα εμφανισθούν σε ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο, όπως άνεργοι, νέοι, τρίτη ηλικία κλπ. με προγράμματα πολύμορφης στήριξης.
• Να γίνει ιεράρχηση των αναγκαίων έργων καθώς και σχεδιασμός τους, με αποδοτικότερο για τους κατοίκους, τον οικονομικότερο για το Δήμο και φιλικότερο για το περιβάλλον τρόπο. Μέσα σε αυτήν την ιεράρχηση θα πρέπει να χωρέσουν και όλες οι εκκρεμότητες που έχουν αφήσει οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Εκκρεμότητες «μεγαλεπήβολων» σχεδίων χωρίς ικανότητες υλοποίησης που κατασπατάλησαν ελεύθερους χώρους (κολυμβητήριο) και παραμόρφωσαν τη πόλη (Αγ. Ιωάννου).
• Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημόσιου και ελεύθερου χώρου στα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα.



Οι Δημοτικές Παρατάξεις των δύο μεγάλων κομμάτων που διαχειρίσθηκαν μέχρι τώρα τη διοίκηση του Δήμου μας, ευθύνονται για τα πλέον αρνητικά φαινόμενα και πρακτικές, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, αντιδημοκρατικής και αυταρχικής συμπεριφοράς προς δημότες και τους συλλογικούς τους φορείς. Οι δημοτικές παρατάξεις των δυο μεγάλων κομμάτων δεν μπορούν να αντισταθούν στον «Καλλικράτη» είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί δεν μπορούν. Γι αυτό και πρέπει να καταψηφιστούν σε αυτές τις εκλογές. Γι αυτό και τη δεύτερη Κυριακή και εφόσον δεν έχει «περάσει» παράταξη που να την αισθάνεται δική του, ο κόσμος της αριστεράς θα πρέπει να τους αγνοήσει !

Σε κάθε περίπτωση και με βάση το παραπάνω πλαίσιο και εφόσον υπάρξει η απαραίτητη σύνθεση από όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα τη Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία Πολιτών» σε μια αμεσοδημοκρατική και αγωνιστική συνισταμένη, είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε τη στήριξή μας σε αυτήν και στο ψηφοδέλτιο της.