Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ, ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ!

Σάλος από τις δηλώσεις Παναγόπουλου για Μνημόνιο, κυβέρνηση, απεργίες
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/09/2010
Το Μνημόνιο είναι μια τετελεσμένη υπόθεση, εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν, η ΓΣΕΕ δεν θα απεργήσει το επόμενο διάστημα, φέρεται να υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και στις τάξεις της ΠΑΣΚΕ.
Αυτόνομη Παρέμβαση: Μνημονιακός συνδικαλισμός!
Χθες με νεότερες δηλώσεις, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα από δημοσιογράφο, ωστόσο οι διευκρινίσεις του σχετικά με το Μνημόνιο και τις απεργίες, δεν αλλάζουν σοβαρά τα όσα υποστήριξε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλές κινητοποιήσεις. Όμως, σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές, εναλλακτικές λύσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν» δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γ. Παναγόπουλος, ενώ χθες επανέλαβε: "Σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν». H διαφωνία μου με το Μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση". Η ουσία, αν ισχύουν οι δηλώσεις του στο Ρόιτερ όπως αποδόθηκαν, είναι ότι ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ δεν βλέπει κάποια εναλλακτική πολιτική έναντι του Μνημονίου, όχι αναγκαστικά κυβερνητική, παρά τη σαφήνεια των θέσεων για μια άλλη πολιτική με επίκεντρο την ανάπτυξη και την αναδιανομή που εξέφρασε πρόσφατα μέσω της ετήσιας έκθεσής του το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Το Μνημόνιο αφορά το Δημόσιο;
Επίσης η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι "δεν θα υπάρξουν απεργίες το επόμενο διάστημα", η διαφοροποίησή του σχετικά με την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη (ενόψει της εκδίκασης της αγωγής κατά του Μνημονίου στο ΣτΕ), αλλά και η αναφορά ότι "οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους, αλλά δεν μπορούμε να τους ακολουθήσουμε μια και τα αιτήματα που τίθενται δεν είναι αυτά που τίθενται στον ιδιωτικό τομέα", μεγαλώνει το χάσμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ δείχνει να αγνοεί (;) την τελική επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα σε συμβάσεις, μισθούς και εργασιακές σχέσεις πρωτίστως στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

Χθες πάντως και ενόψει της Πανευρωπαϊκής Κινητοποίησης της 29ης Σεπτεμβρίου Συνδικάτα και Ομοσπονδίες προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά συνδικάτα με κύρια ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ περιορίζονται σε συλλαλητήριο (πλ. Κλαυθμώνος) και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ε.Ε. στην Αθήνα. Η ΟΕΝΓΕ κήρυξε ήδη 24ωρη απεργία, ενώ και οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ (ΟΜΥΛΕ) προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Μήνυμα παραίτησης και ηττοπάθειας
Αναφορικά με τις δηλώσεις Παναγόπουλου, η Αυτόνομη Παρέμβαση με ανακοίνωσή της τονίζει: "Το αξιοπρόσεκτο της δήλωσης δεν είναι τόσο για το εάν ή όχι θα πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση στο επόμενο διάστημα, αλλά είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου ειδήσεων, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα απαράδεκτο μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό των συνδικάτων όσο και προς τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο Μνημόνιο και ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα της παραίτησης, της ηττοπάθειας και της απαισιοδοξίας. Ζητά πρακτικά από το σ.κ. να απορροφηθεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους συνδικαλιστές να κλειδώσουν τη σκέψη τους, να ακινητοποιήσουν το μυαλό τους και να σταματήσουν τη δράση τους.
Το μήνυμα αυτό δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων. Καθημερινά πια, εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πολιτικές και παραταξιακές αναφορές, στέκονται όρθιοι μαχητές, όπου με αισιοδοξία και αξιοπρέπεια δίνουν καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς τη μάχη απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και των κάθε είδους αυθαιρεσιών. Για εμάς δεν χωρά άλλη καθυστέρηση. Ο κυβερνητικός και μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: