Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 8/1/2013



Συνεδρίασε η Γραμματεία της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με θέματα: Πολιτική συγκυρία και ζητήματα οργάνωσης.
Βασικό καθήκον μας το επόμενο διάστημα είναι να συμβάλλουμε καθοριστικά στην κρίσιμη μετάβαση από μια καταρρέουσα κυβέρνηση που διαλύει τα πάντα σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Η εν λόγω μετάβαση δεν είναι αυτόματη, ούτε αυτονόητη. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες και οργάνωση στο κοινωνικό πεδίο κατάλληλων μορφωμάτων και κινηματικών διαδικασιών ώστε να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε πτώση και η χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής διαθεσιμότητας και πίεσης που θα μπορέσει να συμβάλει σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα αντίστοιχο με αυτό που επιθυμούμε.
Χρειάζεται να κατανοήσουμε βασικά ζητήματα της περιόδου:
-          Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε την κοινωνία «να συνηθίσει την φτώχεια»
-          Είναι η χρονική στιγμή όπου πολιτικό και κοινωνικό συμπλέκονται σε ένα και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλείται όχι μόνο να εκφράσει πολιτικά τις κοινωνικές αγωνίες και διεκδικήσεις, αλλά να πρωτοστατεί στο μέτωπο αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής.
Με αυτή τη λογική:
1.   Να επιβάλλουμε την ατζέντα των κοινωνικών αναγκών. Οι θέσεις που έχουμε διαμορφώσει διαχρονικά και επιβεβαιώσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να είναι και θέσεις της κοινωνίας.
     Ακύρωση του μνημονίου και της βάρβαρης πολιτικής λιτότητας, αναδιανομή του πλούτου, παραγωγική ανασυγκρότηση, οικονομική ανάπτυξη με στόχους, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και ευρωπαϊκή λύση για τα δημόσια χρέη με σύγχρονες βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ευρώπη, ιεραρχική επικέντρωση στα πλέον θιγόμενα κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες, την παιδεία και την υγεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική κλπ. χρειάζεται να είναι η μόνιμη προγραμματική μας αντιπαράθεση με την μνημονιακή πολιτική.  

2.   Ιδιαίτερα σήμερα τα κύρια μέτωπα εστιάζονται:
α) Στη νέα φοροεπιδρομή και στις αυξήσει ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ
β) Στις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την ανεργία
γ) Στο πετρέλαιο θέρμανσης
δ) Στις περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας
ε) Στην αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (φάρμακα, νοσοκομεία κ.λ.π.)
στ) Στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Να καλέσουμε τους συνδικαλιστικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα κινήματα σε συνεχή και διαρκή κινητοποίηση.
Να αρνηθούμε έμπρακτα την λογική των χαρατσιών.
Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τις απολύσεις, να επιβάλλει το κίνημα την επαναφορά της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης στα προηγούμενα επίπεδα, να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, χτύπημα της διαφθοράς κ.λ.π.

3.   Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ χρειάζεται ν’ αναλάβει την πρωτοβουλία μιας μεγάλης και διαρκούς πολιτικής εξόρμησης προς το λαό στην εξής βάση:
-          Περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκές αγορές κ.λ.π.
-          Επισκέψεις και οργάνωση συζητήσεων με φορείς και κινήματα κατά περιοχή.
-          Δραστική συμμετοχή στις αναπτυσσόμενες δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.
-          Ένταση της επικοινωνίας με τον απλό κόσμο που αγωνιά, οργίζεται, φοβάται, μάχεται.
-          Ένταση της επικοινωνίας μέσω των περιφερειακών ΜΜΕ
-          Όσον αφορά στην επικοινωνία χρειάζεται: α) να γίνεται φανερό πως η εγχώρια ολιγαρχία των ΜΜΕ απλά λέει ψέματα β) να ενισχυθεί ο ρόλος των φιλικών μας ΜΜΕ γ) να εντείνουμε την επικοινωνία σπίτι-σπίτι.
Άρα άμεσα χρειάζεται να συνεδριάσουν οι Γραμματείες των Οργανώσεων και να καταλήξουν σε 2μηνο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει:
α. Σημεία αιχμής για τον χώρο ευθύνης τους.
β. Πρόγραμμα πρακτικών δράσεων στο χώρο ευθύνης τους με επικέντρωση στις περιοδείες, τις επισκέψεις σε χώρους δουλειάς κλπ και όχι σε μια απλή συγκέντρωση όπου μιλά κεντρικός ομιλητής.
γ. Προώθηση συγκεκριμένων ζητημάτων στην Κοιν. Ομάδα.
Το πρόγραμμα χρειάζεται να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και θα συμπληρωθεί ακόμη περισσότερο στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.    
4.  Απέναντι στο ρήγμα που έχουν διαμορφώσει και καλλιεργούν διαρκώς οι αντίπαλοι - στη βάση του διπόλου αριστερά/δεξιά (με τη συμβολή και της θεωρίας των δύο άκρων) και της τακτικής να στρέφουν τη μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης  ώστε να διασπάσουν τον παλλαϊκό χαρακτήρα των αντιδράσεων και να περιορίσουν τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να βρίσκουμε διαρκώς τρόπους να υπερβαίνουμε το εν λόγω ρήγμα. Είναι επιτακτική η επινόηση νέων μορφών κινητοποίησης και αγώνα που θα ενισχύουν την ενότητα και θα σπάνε τις προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων εργαζόμενων πρέπει να είναι τέτοιες που να κερδίζουν την υποστήριξη άλλων τμημάτων και να αναχαιτίζουν τη ρητορική περί συντεχνιών. Επίσης, η αξιοποίηση καλλιτεχνών και πολιτιστικών εργαλείων στις πρωτοβουλίες μας διαμορφώνουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την διεύρυνση της ενότητας και του σπασίματος του φόβου.
5.  Με συστηματικό τρόπο και με συνέργειες όλων των τομέων του κόμματος (ηγεσία, τμήματα, οργανώσεις κοκ) πρέπει να προσεγγίσουμε και να αναδείξουμε τόσο την κατάσταση όσο και την αντίληψή μας γύρω από κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες. Απαιτείται σχεδιασμός, ολοκληρωμένη παρέμβαση και συνέχεια στον χρόνο όσον αφορά την παρέμβασή μας στον αγροτικό κόσμο, τους νέους επιστήμονες και τους άνεργους. Την ίδια δουλειά πρέπει να κάνουμε για εκείνα τα τμήματα του εκλογικού σώματος που έχουμε σοβαρές ελλείψεις όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες.
6.  Απαιτείται η αναβάθμιση της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο της κοινωνική αλληλεγγύης με έμφαση στη συμπύκνωση στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο της εν λόγω δουλειάς, την επικοινωνιακή διάχυσή της ώστε να καταστεί βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής δράσης του κόμματος στον πιο δύσκολο χειμώνα της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας. Άρα ισχύει στο ακέραιο η προηγούμενη εγκύκλιος της Γραμματείας και η δημόσια ανακοίνωση για την αλληλεγγύη.
7.  Πρέπει να ενισχύσουμε τον διεθνή χαρακτήρα της δικής μας παρέμβασης. Προνομιακά θέματα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης (είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι το πρόγραμμά που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πιλοτικά είναι καταστροφικό και αναποτελεσματικό) και το ζήτημα της δημοκρατίας (η αντιδημοκρατική εκτροπή του κράτους στην Ελλάδα συνιστά ένα σοβαρό ζήτημα διεθνώς, η άνοδος του ναζισμού δημιουργεί έντονο προβληματισμό κοκ). Να οργανώσουμε διεθνείς παρεμβάσεις σε αυτά τα θέματα, να διοργανώσουμε εδώ διεθνή γεγονότα με αυτά τα αντικείμενα κοκ. Η γενική λογική της πολιτικής μας πρότασης διεθνώς μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: η παγκόσμια κρίση και η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση καλεί για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος οργάνωσης της οικονομίας και της παραγωγής, αλλά και των κοινωνικών προτύπων, αξιών, κριτηρίων και διαδικασιών απόφασης. 
8.  Να απαντήσουμε στην ιδεολογική ρητορική του αντιπάλου με αυτοπεποίθηση για την υπεροχή της λογικής της αριστεράς (για την οικονομία των αναγκών, τον δημοκρατικό οικονομικό σχεδιασμό, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο) έναντι της λογικής της αγοράς και του ανταγωνισμού, με νέο λεξιλόγιο και νέες εικόνες για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα ακόμη και σήμερα που έχουμε υποστεί αυτή την καταστροφή. Αυτή η αντεπίθεση στο επίπεδο των ιδεών πρέπει να διαπερνά όλο το φάσμα των δυνάμεών μας από την ηγεσία μέχρι τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάζουμε υπέρ μας τον  ιδεολογικό συσχετισμό και να σπάσουμε τα ιδεολογήματα του αντιπάλου που συνιστούν σήμερα «κοινό τόπο» σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (οι επενδύσεις φέρνουν εργασία, η εργασιακή αξιοπρέπεια είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα, το δημόσιο είναι χειρότερο από το ιδιωτικό κοκ). Αυτή η προσπάθεια μπορεί α) να διευρύνει τον εκλογικό μας ορίζοντα αυξάνοντας τον ζωτικό μας χώρο μέσα στην κοινωνία, β) να διαμορφώσει έναν αέρα αλλαγής και την κατίσχυση της ελπίδας και της αισιοδοξίας επί του φόβου και του μηδενισμού και γ) να καταστήσει την κυβέρνηση της αριστεράς πιο στιβαρή τόσο στο επίπεδο του εκλογικού ποσοστού όσο και στην ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, δ) να ακυρώσει ενδεχόμενους σχεδιασμούς για μια κυβέρνηση της αριστεράς – παρένθεση που θα δώσει τον χρόνο για την ανασύνταξη του αστικού πολιτικού χώρου.    

Η Οργανωτική συγκρότηση
Η Οργανωτική συγκρότηση χρειάζεται ν’ αντιστοιχηθεί στα πολιτικά και κοινωνικά καθήκοντα.
Το πιο επείγον ζήτημα είναι η συγκρότηση της Οργάνωσης.
α) Σε οργανώσεις που έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση κατανομή αρμοδιοτήτων, σύγκλιση Συνέλευσης κ.λ.π.
β) Σε οργανώσεις που δεν έχει συγκροτηθεί Γραμματεία χρειάζεται άμεση σύγκλιση της Συνέλευσης και εκλογή Γραμματείας που θα εξασφαλίζει την λειτουργία της Οργάνωσης, θα παίρνει υπόψη τον αναγκαίο πλουραλισμό κ.λ.π.
γ) Οργανώσεις με μεγάλο αριθμό μελών (πάνω από 100) χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας και σε συνεννόηση με το Οργανωτικό Γραφείο να συμφωνήσουμε λύσεις.
Ενδιάμεσα όργανα
Ο τρόπος συγκρότησης προσωρινών Νομαρχιακών Επιτροπών και των αντίστοιχων Γραμματειών θα αποφασισθεί οριστικά στην επόμενη συνεδρίαση 16/1/2013.
Προσανατολιζόμαστε στην εξής λύση:
Να γίνει σύσκεψη των αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ανά Νομό ή αντiπεριφέρεια ή κλάδο (στην Αθήνα) που θα αποφασίσει τη συγκρότηση της Ν.Ε. λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Οργανώσεων, τον πλουραλισμό κ.λ.π. Στο βαθμό που επιλεχθεί η εκλογή ως τρόπος συγκρότησης της Ν.Ε. ισχύουν τα ίδια με την εκλογή της Κ.Ε. Η Ν.Ε. συγκροτεί Γραμματεία και επιλέγεται Συντονιστής/στρια.
Ακόμη
Η Γραμματεία επέλεξε ως συντονιστή της τον σ. Δημήτρη Βίτσα και έκανε πρώτη συζήτηση για τον καταμερισμό τομέων ανάμεσα στα μέλη της, τη συγκρότηση Οργανωτικού Γραφείου και τη συγκρότηση των Επιτροπών Θέσεων, Καταστατικού, Δεοντολογίας, θέματα που θα αποφασισθούν οριστικά στη συνεδρίαση στις 16/1/2013 και αποφάσισε τη σύγκλιση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 2κ3/2/2013.

Αθήνα, 9/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: