Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το δεύτερο μαύρο στην ΕΡΤ




(η ηρεμία της πόλης και η «ηρεμία» του δημάρχου Αγίας Παρασκευής) 

Δεν θα ασχολούμασταν με μια ανακοίνωση του δημάρχου Αγίας Παρα­σκευής αν αυτή δεν θα έβαζε ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα για τη πόλη μας. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση για την ΕΡΤ (8.11.2013) δεν βάζει τέτοιο ζήτημα. Ασχολούμαστε όμως μαζί της διότι κάνει κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό: Μαζί με ένα θέμα «ηθικής τάξεως» βάζει ένα ζήτημα στρατηγικής για την πόλη και εξηγούμαστε:
 
Αφού μας υπενθυμίζει ότι αυτός έκανε το χρέος του για την ΕΡΤ, διαφώνησε δηλαδή με την «κάπως σκληρή» πρακτική του «μαύρου» σε έναν κρατικό τηλεοπτικό σταθμό και αφού έστειλε γράμμα στην ΠΟΣΠΕΡΤ (στην κυβέρνηση γιατί δεν έστειλε γράμμα άραγε;) που ζητούσε να λήξει το θέμα με ομαλότητα και προς όφελος της πόλης και αφού δικαιώθηκε από το ΣτΕ (η προσωπική στάση δηλαδή του δημάρχου δικαιώθηκε έλεος!) τώρα λέει να λήξει η κατάληψη του δημόσιου κτιρίου, με αυτοσυγκράτηση, προς όφελος των αδυνάτων και της νομιμότητας (ξανά έλεος!) και φυσικά της ομαλής ζωής της πόλης. Νομικά (αλλά και ηθικά) ο όρος κατάληψη δεν ευσταθεί, μιας και η κατάργηση της ΕΡΤ έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία ουδέποτε επικύρωσε η Βουλή των Ελλήνων.
 
Όλο το παραπάνω είναι το «ηθικό ζήτημα» για τον δήμαρχο και μόνο μια λέξη είναι η στρατηγική για την πόλη, η «ηρεμία». Η πόλη πρέπει να «ηρεμήσει», να επανέλθει στα φυσιολογικά της.
Δυστυχώς όμως για τον δήμαρχο η πραγματικότητα λέει άλλα. Όσο λειτούργησε η ΕΡΤ, το τελευταίο διάστημα, ο λαός της πόλης μας είχε την ευκαιρία να δει το μοναδικό, ιστορικά, παράδειγμα ανοιχτής κατάληψης των τελευταίων δεκαετιών όπου οι μορφές νέας και εμπλουτισμένης λειτουργίας κυριάρχησαν. Καμία δημόσια περιουσία δεν καταστράφηκε ενώ παράλληλα το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό κίνημα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα βρήκε βήμα έκφρασης, ο λαός βρήκε παράδειγμα αντικειμενικής ενημέρωσης, ο πολιτισμός τρόπο ανάπτυξης και προσέγγισης του κόσμου με μη εμπορευ­ματικές σχέσεις. Πλήθος δραστηριότητες ενισχύθηκαν, παιδικό θέατρο, μουσική, συζητήσεις, λαϊκές συνελεύσεις, εμπόριο χωρίς μεσάζοντες, αυτοδιαχειριστικά εγχειρήματα και όλα αυτά στο προαύλιο αλλά και στο κτίριο της ΕΡΤ.
 
Ο σεβασμός του δημόσιου χώρου μαζί με την καθαριότητα, η ριζοσπαστική δράση μαζί τον αυθορμητισμό, η πολιτική αντίσταση μαζί με την ενημέρωση, η κεντρική πλατεία της πόλης, η Μεσογείων, η πάνω και η κάτω πε­ριοχή της Αγίας Παρασκευής ενώθηκαν, περπατήθηκαν, βιώθηκαν με έναν νέο, διαφορετικό, δραστήριο και κυρίως δημοκρατικό τρόπο. Η πόλη ζωντάνεψε λόγω της ΕΡΤ και αποδείχθηκε με κινηματικό τρόπο ότι η δημοκρατία και η συμμετοχή προσφέρει σε μια διαφορετικού τύπου ευημερία. Το προάστιο έγινε κέντρο δημοκρατίας και πολιτικής εναντίωσης στις απάνθρωπες πολιτικές του μνημονίου.
 
Και όλα αυτά βέβαια ενόχλησαν τον Δήμαρχο. Του χάλασαν την «ηρεμία», όπως και την ηρεμία πολλών άλλων.
Εεε λοιπόν καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την εμπειρία της δημο­κρατίας και ενός διαφορετικού «πλούτου» που ζήσαμε ως κάτοικοι και ως δημότες της Αγίας Παρασκευής και ας «χαλάει» κάτι τέτοιο την ηρεμία του δημάρχου. Για πόσο καιρό άλλωστε θα «χαλιέται» ακόμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: