Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Συνεχώς χάνονται ζωές στο Αιγαίο κι η Ευρώπη χτίζει φράχτες...Από το stokokkino.gr

Μακραίνει η λίστα των νεκρών προσφύγων από τα δυο τελευταία ναυάγια που σημειώθηκαν, χτες και σήμερα το πρωί, σε Ρόδο και Κάλυμνο. Στους 32 ανέρχονται οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά και βρέφη. Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 242 πρόσφυγες, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Ένας ακόμη νεκρός πρόσφυγας εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά  της Λέσβου, οπού βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό και σκάφη ιδιωτών.Πορεία ενάντια στον φράκτη του Έβρου που θα καταλήξει στις Καστανιές Έβρου, το Σάββατο. Διάσωση τουλάχιστον 100 μεταναστών στη Χίο.

Νέο πολύνεκρο ναυάγιο λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νησίδας Καλολίμνου και της Καλύμνου.
 
Η νέα τραγωδία συνέβη όταν σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων-πιθανότατα πάνω από 150- ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στη θάλασσα. 
 
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από τέσσερα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού, ένα πλωτό σκάφος της δύναμης Frontex, ένα ελικόπτερο Super Puma και αλιευτικά σκάφη. 
 
Αρχικά διασώθηκαν 49 άτομα, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο όμως μετά από προσπάθειες το επανέφεραν στη ζωή, ενώ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα οι διασωθέντες ήταν 135.
 
Από τη θάλασσα έχουν ανασυρθεί 21 νεκροί, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά.

ΡΟΔΟΣ: Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις.

Εν τω μεταξύ, στη διάσωση 51 προσφύγων και στη σύλληψη τριών αλλοδαπών διακινητών προέβησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι λιμενικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας.

Συνολικά  5.845 πρόσφυγες σήμερα στην Αθήνα
 
Ήδη στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν από τη Μυτιλήνη 1.311 και από τη Χίο 311 με το πλοίο Αριάδνη. Το πλοίο Τέρα Τζετ μετέφερε στον Πειραιά άλλους 1.738 πρόσφυγες από τη Λέσβο. 
Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το Ελευθέριος Βενιζέλος με 2.481 πρόσφυγες, οι οποίοι αναχώρησαν επίσης από τη Μυτιλήνη.
 

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ

Πλέον ο αριθμός των θυμάτων από ναυάγια κατά την 28η Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται στους 18, εκ των οποίων τα 12 παιδιά. 

Αργά χτες το βράδυ, σε ακτή νότια της Μήθυμνας από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περισυνελέγη η σορός ενός ακόμα μετανάστη, ενώ στη θάλασσα ανοικτά της περιοχής όπου έγινε το ναυάγιο από σκάφος του Λιμενικού Σώματος περισυλλέγη η σορός μιας γυναίκας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες περισυλλέγησαν οι σοροί δυο παιδιών ηλικίας περίπου τριών ετών, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι ,και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Την Τετάρτη από τη θάλασσα ανασύρθηκαν τρείς σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξι και ενός έτους και ένας ενήλικας άνδρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, επίσης, κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι.

Νέα διάσωση περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες και διέτρεχαν κίνδυνο το μεσημέρι ανοικτά της θαλάσσιας περιοχή Γρίδια στη νότια Χίο, προχώρησε το αλιευτικό σκάφος «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ζ. ΙΙ».

Τη βαθιά του οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο εξέφρασε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού. «Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα

Ο αξιοθαύμαστος, διαρκής αγώνας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Υπουργείο δε θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια "νέα καθήκοντα".
Ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η ασφαλής επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Η ασφαλής δίοδος, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε., οι άδειες για οικογενειακή επανένωση, για σπουδές και περίθαλψη, είναι θεσμικές λύσεις, που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πολύ σοβαρά. Όπως επίσης, η ειρήνη και η δημοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως....παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο. Πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκφράζουμε τη βαθειά μας οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν

Κι ενώ στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να μη συνδέονται η προσφυγική κρίση με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, προσθέτοντας  ωστόσο ότι η Αθήνα δεν θα αφεθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Εν των μεταξύ, νέος φράχτης ετοιμάζεται στην Ευρώπη. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, επίσης κράτος μέλος της ΕΕ και της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. «Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για το χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες», έσπευσε να διευκρινίσει ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν, μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης στη Βιέννη.

Την ίδια στιγμή, σε κινητοποίηση ενάντια στον φράχτη του Έβρου καλεί το Συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου, το Σάββατο 31/10. Μάλιστα την Τρίτη, μέλη του Συντονιστικού προχώρησαν σε ενημερωτική παρέμβαση στη μαθητική παρέμβαση της Θεσσαλονίκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: