Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

«Τα φώτα σβήνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη»: Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επικράτησε στον πρώτο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών (ενημέρωση) - See more at: https://left.gr/news/exit-poll-provadisma-se-6-perifereies-gia-akrodexio-ethniko-metopo-tis-lepen#sthash.pqimzobK.cX0HC4YP.dpuf

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και της ανιψιάς της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, προηγείται σε 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από το 40% στις περιφέρειες που ηγούνται, στα βόρεια και τα νοτιοανατολικά της χώρας.

marine-le-pen1.jpgΤο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει 43% στο Nord-Pas-de-Calais, με τον ηγέτη του «Οι Ρεπουμπλικανοί» Νικολά Σαρκοζί στο 23% και τον Σοσιαλιστικό κόμμα στο 18%. Επίσης, στην περιφέρεια Provence-Alpes-Côte d'Azur συγκεντρώνει ποσοστό 41%. Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, ενώ έπεται το κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί» του Σαρκοζί, με 27% , ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων. Πολύ πιο κάτω το Αριστερό Μέτωπο (4%). Οι εκλογές για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης μετά τις πρόσφατες, τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. 

(σύντομο βίντεο του Guardian για το «μαύρο» αποτέλεσμα στη Γαλλία)
Για σοκ κάνουν λόγο (δικαίως) κάποια γαλλικά πρωτοσέλιδα:
Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
«Υπέροχο αποτέλεσμα...»
«Είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα που το καλωσορίζουμε με ταπεινότητα... Ο στόχος μας είναι η εθνική ενότητα... Καλώ όλους τους ψηφοφόρους που αισθάνονται πατριώτες να μας ψηφίσουν για να βρούμε το δρόμο μας πίσω στο μεγαλείο και την ευτυχία», είπε η Μαρίν Λεπέν.
Συμπλήρωσε πως «το Εθνικό Μέτωπο είναι το μόνο μεγάλο ρεπουμπλικανικό κόμμα, γιατί υπερασπίζεται το έθνος και την εθνική κυριαρχία», κάνοντας ένα παιχνίδι λέξεων με το κόμμα του Ν. Σαρκοζί που ονομάζεται «Οι Ρεπουμπλικανοί». 
Σαρκοζί: «Δεν συμμαχούμε με την αριστερά»
Στην πρώτη του αντίδραση ο κ. Σαρκοζί απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ανέφερε ότι δεν θα λάβουν απάντηση για τους φόβους και τις ανησυχίες τους ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Ο ηγέτης του κόμματος "Οι Ρεπουμπλικανοί" πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.
- See more at: https://left.gr/news/exit-poll-provadisma-se-6-perifereies-gia-akrodexio-ethniko-metopo-tis-lepen#sthash.pqimzobK.cX0HC4YP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: