Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΓΚΡΙΖΟ? ΠΑΙΡΝΩ ΘΕΣΗ!!!


ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
το ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΗ,
στις 12:00 το μεσημέρι!
ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΑΣ!!!



ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ!

Η Διυπουργική επιτροπή μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) ανακοίνωσε την ένταξη στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 της υλοποίησης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου. Στο αντικείμενο της «Σύμπραξης» περιλαμβάνονται: νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δημοτικό Ιατρείο αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο αναψυχής.» Ακόμα γίνεται λόγος για παιδικό σταθμό. Αυτά αναφέρει η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Μόλις πριν από δύο χρόνια είχε γίνει, με υψηλό κόστος, πλήρης ανακαίνιση των κτιρίων του εν λόγω υπουργείου στην πλατεία Συντάγματος. Η προσπάθεια αποκέντρωσης κάποιων υπουργείων (υπ. Παιδείας, υπ. Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης κτλ) έχει ξεκινήσει εδώ και δυο-τρία χρόνια και ένας από τους λόγους είναι ο περιορισμός διαδηλώσεων και διαμαρτυρίας ενάντια στα αντικοινωνικά μέτρα που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση.
Επιπλέον, αποτελεί πάγια τακτική να οικοδομούνται εγκαταστάσεις για να καρπωθούν οι κατασκευαστικές, όπως στα Ολυμπιακά ακίνητα, και να μένουν κλειδωμένα να ρημάζουν κι αφού ρημάξουν να ξεπουλιούνται στους ιδιώτες κεφαλαιούχους. Το έργο θα κοστίσει πάνω από 212.000.000 ευρώ, χώρια το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών.
To δημόσιο παραχωρεί στους ιδιώτες δημόσια γη και δημόσια έργα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συναίνεση. Στο Νομισματοκοπείο οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου για 26 χρόνια, παρότι το έργο θα πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και από το δημόσιο, δηλαδή απ’ την τσέπη μας. Για να είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι, λοιπόν, η κυβέρνηση σκέφτηκε πάλι να μας παραχωρήσει αντισταθμιστικά οφέλη: ανέγερση δημαρχείου Χαλανδρίου, χώροι άθλησης, πάρκο αναψυχής. Ποιος θα τα χρεωθεί όλα αυτά; Οι δημότες Χαλανδρίου, οι πολίτες, οι κάτοικοι. Ας μην ξεχνάμε τα «αντισταθμιστικά» στην Αγία Παρασκευή που αφορούν το πρώην κτήμα Σιστοβάρη που πλέον επικεντρώνεται στη διασκέδαση του λαού που έχει Ferrari και Porsche, καθώς καταστράφηκε ένας ακόμα χώρος πρασίνου που ανήκε στο Δήμο Αγ. Παρασκευής, πέρασε σε ιδιώτες-εργολάβους, όπου εκείνοι «προσέφεραν» στο λαό του εν λόγω προαστίου τη διασκέδαση μέσω εμπορευματικής σχέσης.
Η αλλαγή των όρων χρήσης γης ανέκαθεν υπήρξε ένας βασικός τρόπος για να δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ανάπτυξης και να εξασφαλίζονται υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα ΣΔΙΤ επιπλέον εξασφαλίζουν ότι ο ιδιώτης θα νέμεται δημόσια γη όχι με τους όρους της ελεύθερης αγοράς αλλά με τα προνόμια του δημοσίου.

Σε μια περιοχή όπου προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,9 εντελώς αυθαίρετα - υπερδιπλασιάζεται σε 2 – για να χωρέσουν τα τεράστια κτήρια 55.0000 τετραγωνικά μέτρα που θα χτιστούν (μόλις κάπως λιγότερα από το Mall) . Επιπλέον, υπάρχει ακόμα σκόπιμη ασάφεια γύρω από το πόσα στρέμματα ακριβώς θα οικοδομηθούν (από 27 ως και 34 στρέμματα έχει καταγραφεί στον τύπο) και ποιες ακριβώς θα είναι οι άλλες χρήσεις. Όσο λιγότερες οι αντιδράσεις τόσο ευκολότερα θα «καταστρέψουν» στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι σ’ αυτές τις ασάφειες πατάνε, έτσι ώστε μετά να αυθαιρετήσουν πλήρως.

Πόσο τσιμέντο πια; Ολυμπιακοί αγώνες, ‘αναπλάσεις’, ‘ανάπτυξη’, ‘αξιοποίηση’. To αποτέλεσμα γνωστό... Μίζες, τσιμέντο παντού, εξάλειψη δημόσιων-ελεύθερων χώρων, παράγοντες που στην κυριολεξία ρήμαξαν το πράσινο στο λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς και την ίδια τη ζωή μας. Κανένα ενδιαφέρον για το πράσινο, κανένα για τον κάτοικο.Όποιος χώρος δεν μπορεί να καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμος ή δεν μπορεί να αποφέρει έσοδα σε κράτος και ιδιώτες, δεν έχει πια νόημα...

Ας μην ξεχνάμε ότι το προάστιο της Αγίας Παρασκευής, έπειτα από στατιστική έρευνα και παρά το ότι έχει ως φυσικό πνεύμονά της τον Υμηττό, βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πιο ρυπογόνων περιοχών της Αττικής. Μέχρι που θα φτάσει αυτή η απάθεια;Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με εργολάβους και μεγαλοιδιώτες, ως συνήθως, χωρίς να ενημερώσουν και να ρωτήσουν τους κατοίκους που μένουν γύρω από την περιοχή του Νομισματοκοπείου για τη μεταφορά του Υπουργείου Οικονομικών, κάθησαν στο τραπέζι και τα ‘βρήκαν’ με το δήμαρχο Χαλανδρίου, αδιαφορώντας για όσους μένουν δίπλα από τον εν λόγω χώρο (πόσο μάλλον και για την τοπική κοινωνία αθίγγανων) ή όσους μένουν στους όμορους δήμους. Άλλωστε είναι γνώστη η ιδιοκτησιακή λογική με την οποία αντιμετωπίζονται τέτοιοι χώροι από τις αρχές.


Πάνω από 3000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επισκέπτες επιπλέον υπολογίζεται ότι θα προσέρχονται καθημερινά σε μια περιοχή ήδη κορεσμένη και από άποψη υποδομών (Νομαρχία, ΕΟΦ, Κτηματική Εταιρεία, Νομισματοκοπείο, Εθνικό Τυπογραφείο…) και από άποψη κυκλοφοριακού (το δήμο διασχίζουν όλοι όσοι κατευθύνονται προς Βριλήσσια, Πεντέλη, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή, Μεσόγεια κ.α.). Επιπλέον, η τράπεζα της Ελλάδος βρήκε ευκαιρία και θέλει να μεταφέρει και αυτή τα ιατρεία της εκεί !
Ο ΟΑΣΑ θέλει, επίσης, να μεταφερθούν όλες οι λεωφορειακές γραμμές των βορείων και βορειανατολικών προαστίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να σταθμεύουν στη γύρω περιοχή. Με αυτό τον τρόπο, φανταζόμαστε εύκολα την ‘ανάπλαση’ της περιοχής του Νομισματοκοπείου και τη μετατροπή της σε μια ακόμη περιοχή με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και φυσικά επιπλέον νέφος πάνω από τα κεφάλια μας. Το λεκανοπέδιο της Αττικής δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση και κυκλοφοριακή επιβάρυνση.
Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό ούτε κομματικό, αλλά υπερτοπικό και κοινωνικό και μας αφορά όλους. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως μέσα από την προάσπιση των ελεύθερων χώρων απέναντι στους αδηφάγους ιδιώτες και καταπατητές δημόσιας γης, επανανοηματοδοτούμε τη χρήση τους και τους δίνουμε νέα πνοή ζωής υπερβαίνοντας όποια κομματικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα.

Παραδείγματα ελεύθερων-δημόσιων χώρων που είτε απειλούνται με εγκατάλειψη και μαρασμό είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να θυσιαστούν στο βωμό της κρατικής-καπιταλιστικής ανάπτυξης , αλλά ταυτόχρονα γίνονται αφορμή για την συγκρότιση τοπικων κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων, αποτελούν τα εξής: Κτήμα Ζωγράφου (αγώνας για τη διάσωσή του ενάντια στην ανέγερση εμπορικού κέντρου απο το Δήμο και την οικογένεια Ζωγράφου), Δασόκτημα Συγγρού (αγώνας για χώρο γεωργικής εκπαίδευσης και απόλαυσης της φύσης), Λόφος Φιλοπάππου (αγώνας για ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και ιδιωτικές χρήσεις λόφο), αγώνας για τη διάσωση του Ελαιώνα απο επιχειρηματικά σχέδια ‘αξιοποίησης’, Πεντέλη (ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής και την ανέγερση αυθαιρέτων), Υμηττός (αγώνας ενάντια στη νέα περιφερειακή λεωφόρο,τις περιφράξεις και διεκδικήσεις της Μονής, την επέκταση του υπουργείου γεωργίας και την καταστροφή δάσους), Βοτανικός (ενάντια στα σχέδια μεγαλοεπενδυτών για ‘ανάπλαση’ σε αδόμητους χώρους), Ελληνικό (αγώνας για ελεύθερες παραλίες χωρίς κάγκελα και αυθαίρετα, αγώνας για δημιουργία πάρκου στο παλιό αεροδρόμιο), Πεδίον του Άρεως (αγώνας ενάντια σε περιφράξεις και επεκτάσεις σε βάρος του πρασίνου), Αγ.Παρασκευή (ενάντια στην εμπορευματοποίηση του κτήματος Ιόλα) και πολλά άλλα..
Οι προαναφερθέντες τοπικοί αγώνες και συλλογικές δράσεις που αφορούν την απελευθέρωση απειλούμενων δημόσιων χώρων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Κι αυτό γιατί η προάσπιση και η δυναμική διεκδίκηση ελεύθερων χώρων πηγάζουν από βασικές επιθυμίες και ανάγκες του ανθρώπου.Την επιθυμία για κοινωνικοποίηση, συνεύρεση και συναναστροφή. Για δημιουργία άμεσων, ειλικρινών και αδιαμεσολάβητων σχέσεων, όπου ένας ελεύθερος χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς του κοινωνικού ιστού. Σίγουρα, η ζωή στην τσιμεντούπολη κάνει ακόμα πιο έντονη την επιθυμία για άθληση και αναψυχή, καθώς και πολλές φορές για απομόνωση, ηρεμία, χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων. Οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν ίσως τους τελευταίους χώρους που μπορούν να καταπολεμήσουν την αποξένωση και ικανοποιούν τόσο επιθυμίες που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας όσο και αναγκαιότητες που διαχωρίζουν τη ζωή από την επιβίωση, συμβάλλοντας ακόμα και στη διατήρηση της ψυχολογικής ισορροπίας του ατόμου.

Το να οικειοποιηθούμε ξανά και να απελευθερώσουμε χώρους που ικανοποιούν ανάγκες και επιθυμίες μας, μέσα στους οποίους εμείς θα καθορίζουμε τους ρόλους που υιοθετεί ο καθένας μας, αλλά και τη χρήση των ίδιων των χώρων, είναι -σήμερα και πάντα- κάτι το επιβεβλημένο και ζήτημα ζωτικής σημασίας.
Θα αφήσουμε έναν ακόμα ελεύθερο χώρο να χαθεί μέσα από τα χέρια μας ;
Θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λεηλασία της φύσης για χάρη του τσιμέντου ;
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς αναθέσεις και «ειδικούς» !


ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ !
OXI ΣTΗΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ !

Πρωτοβουλία Κατοίκων από Αγία Παρασκευή-Χαλάνδρι

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, ΠΛΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ
Ο ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Πρόσκληση προς τον τοπικό και ημερήσιο τύπο,
προς τα μαζικά μέσα ενημέρωσης


Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για μεταφορά του Υπουργείου Οικονομικών σε έκταση 28 στρεμμάτων στο χώρο του Νομισματοκοπείου, στα σύνορα των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού.
Κτίρια πλέον των 55.000 τ.μ. ( κατά παράβαση κάθε συντελεστή δόμησης) με επιπλέον εγκαταστάσεις εμπορικών χρήσεων (κατασκευή μέσω σύμπραξης δημόσιου- ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ ), θα αλώσουν τον σημαντικότερο από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας.
Οι 3.200 υπάλληλοι και οι καθημερινοί επισκέπτες θα επιδράσουν δραματικά στην αύξηση της κυκλοφορίας μέσω των οδών της πόλης μας.
Η στάση του ΜΕΤΡΟ και η αλόγιστη απόφαση για μεταφορά των τερματικών σταθμών των λεωφορείων του ΟΑΣΑ της Βόρειας και Β\Ανατολικής Αθήνας στον ίδιο χώρο, θα γιγαντώσει το πρόβλημα της στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοι και οι φορείς συγκρότησαν πλατιά ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ που λειτουργεί με ανοιχτές συνεδριάσεις λαϊκών συνελεύσεων και σε συντονισμό με τις Επιτροπές των κατοίκων των Δήμων Χαλανδρίου και Χολαργού προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Αποφασίστηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 19 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Νομισματοκοπείο, επί της Μεσογείων. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής υιοθέτησε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ σας καλεί σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ την Πέμπτη 27 Μάρτη 2008 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής ( Μεσογείων 463, 3ος όροφος ).
Έχουν καλεσθεί να παραστούν οι μαζικοί φορείς, η Δημοτικοί αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις της πόλης και οι Επιτροπές Αγώνα των Δήμων Χαλανδρίου και Χολαργού.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ πολιτών και φορέων Αγίας Παρασκευής

χρήστος Βαλλιάνος είπε...

Η ανακοίνωση της επιτροπής πρωτοβουλίας είναι πολιτικά εύστοχη κυρίως γιατί υιοθετεί την άποψη ότι η μετεστέγαση του υπουργείου δεν έρχεται πρωτίστως να καλύψει κάποιες τεχνικές ανάγκες (διόγκωση υπηρεσιών, αποκέντρωση, κλπ). Γι’ αυτό και η άρνησή μας να δεχτούμε τη μετεγκατάσταση του Υπουργείου εκφράζει την αμφισβήτηση μιας πολιτικής επιλογής και δεν κρύβει μια στάση του τύπου «πηγαίνετε όπου αλλού θέλετε, αλλά πάντως όχι στη γειτονιά μας!» Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν τέτοιες τεχνικές ανάγκες, ή αν υπάρξουν στο μέλλον, κατ΄ αρχήν αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλους τρόπους, χωρίς δηλ. να «χαραμίζονται» οι λιγοστοί πλέον διαθέσιμοι ελεύθεροι χώροι. Αλλά και γενικότερα, οι όποιες τεχνικές ανάγκες δεν μπορούν να έχουν ες αεί πρωτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων για αναβάθμιση των συνθηκών της ζωής τους, για ελεύθρους χώρους, για χώρους άθλησης, δωρεάν ψυχαγωγίας, υπηρεσίες κοινωνικού κράτους, κλπ. Και βεβαίως, οι όποιες τεχνικές ανάγκες είναι αδιανόητο να εξυπηρετούνται με τρόπους που παραβιάζουν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, όπως προκλητικότατα επιχειρείται σήμερα.
Εδώ μάλιστα πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση για την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ελεύθερων χώρων πχ με τη γενική μείωση των συντελεστών δόμησης, τη ΔΡΑΣΤΙΚΗ μείωση των συντελεστών δόμησης για τα οικόπεδα πάνω από ένα ορισμένο μέγεθος (που προορίζονται για εμπορικά κέντρα, δημόσια κτίρια, και διάφορες υπερτοπικές δραστηριότητες), και την πολεοδομική ανάπλαση με έμφαση στα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τις πλατείες.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣΚΟΠΕΙΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Στις 2 Αυγούστου του 2007 η Κυβέρνηση αποφάσισε, αυθαίρετα και ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών, την μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών, στον ελεύθερο χώρο του Νομισματοκοπείου, στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Λευκωσίας στο Κάτω Χαλάνδρι, στον ίδιο χώρο που τη δεκαετία του 1980 η τότε Κυβέρνηση ήθελε τη μεταφορά του Εθνικού Τυπογραφείου αλλά οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και της τότε δημοτικής αρχής δεν της το επέτρεψαν. Πρόκειται για χώρο 28 στρεμμάτων, τον μοναδικό αυτή τη στιγμή μεγάλο ελεύθερο υπερτοπικού χαρακτήρα χώρο, στον οποίον λειτουργούν κάποιες στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις όπως το γήπεδο του Απόλλωνα, που μπορεί αφού διαμορφωθεί κατάλληλα, να αποδοθεί στους κατοίκους του Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Χολαργού και Ν. Ψυχικού. Να σημειωθεί ότι εκεί σήμερα γίνονται οι εκδρομές των γύρω σχολείων και ότι εκεί κατέφυγαν οι γύρω κάτοικοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων σεισμών.
Η Κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει κατά δήλωσή της, με την μορφή ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ένα κτίριο «τέρας» 55.000 τ.μ. για να μεταφερθούν όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Σε μέγεθος θα είναι ανάλογο του εμπορικού κέντρου Mall στο Μαρούσι. Στην πράξη το πιο πιθανό είναι, με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους, τα κτίρια να υπερβούν κατά πολύ τα 55.000 τ.μ. Στην συνέχεια και για 26 χρόνια θα τα παραδώσουν προς εκμετάλευση σε κάποιον «εθνικό» μεγαλοεργολάβο που θα το κατασκευάσει.
Για να καταφέρουν όμως στο χώρο αυτό των 28 στρεμμάτων να κτίσουν 55.000 και πλέον τ.μ. θα πρέπει να υπερβούν το συντελεστή δόμησης 0,8 που ισχύει για τους «κοινούς θνητούς» και να ανεβάσουν το συντελεστή δόμησης στο 2. Με άλλα λόγια αντί το Δημόσιο να γίνεται παράδειγμα τηρώντας τους νόμους που το ίδιο θεσπίζει, τους παραβλέπει και τους καταστρατηγεί. Και αντί να μειώνει τον συντελεστή ή να κάνει χρήση μικρότερου συντελεστή ώστε να προασπίζει και να σώζει τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, τριπλασιάζει σχεδόν το συντελεστή δόμησης για να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Και όλα αυτά χωρίς κάποια επίσημη μελέτη σκοπιμότητας με στοιχεία και επιχειρήματα. Εργολάβοι και «μεσάζοντες» αποφασίζουν για την ζωή μας.
Καθημερινά θα προσέρχονται στο υπουργείο πλέον των 3.200 εργαζόμενων υπαλλήλων του και χιλιάδες επισκέπτες που θα συναλλάσονται με τις υπηρεσίες του. Δηλαδή μια μικρή πόλη χιλιάδων πολιτών κάθε μέρα θα μετακινείται προς και από την περιοχή, με χιλιάδες αυτοκίνητα που θα καταστρέψουν και θα αλλοιώσουν τελείως αφενός μεν τον αμιγώς χαρακτήρα κατοικίας του Κάτω Χαλανδρίου, μια περιοχή ήδη κορεσμένη κυκλοφοριακά και με έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου και αφετέρου τις γειτονικές περιοχές της Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Ν. Ψυχικού, στις οποίες θα εφορμούν τα χιλιάδες αυτοκίνητα για στάθμευση όταν εξαντλούν τις λίγες έτσι κι αλλιώς θέσεις στάθμευσης των δρόμων του Κ. Χαλανδρίου.
Στην ίδια κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ιδιώτης μεγαλοεργολάβος θα μπορεί να εκμεταλευτεί εμπορικά και αρκετούς χώρους των νέων κτιρίων καθώς και τους χώρους στάθμευσης. Η συγκέντρωση και μετακίνηση δε τόσων χιλιάδων ανθρώπων, θα προκαλέσει και την παραπέρα αύξηση των διαφόρων και ποικίλων εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Αν δε ληφθεί υπόψη ότι στην περιοχή σχεδιάζεται και η μεταφορά των τερματικών σταθμών των λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν τα βόρεια και βορειανατολικά προάστια δίπλα στο σταθμό του μετρό που σε λίγο θα λειτουργήσει, αυτό πρακτικά σημαίνει την πολύ μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας και μεγάλων εμπορικών φορτηγών οχημάτων στους μικρούς δρόμους του Κ. Χαλανδρίου, τα οποία θα επιβαρύνουν περαιτέρω με έντονο τρόπο, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.
Και ενώ λογικά θα έπρεπε ο πιο θιγόμενος Δήμος Χαλανδρίου να πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή και την σωτηρία του χώρου του Νομισματοκοπείου, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, με κριτήριο τον «κομματικό πατριωτισμό», ταυτίζεται με την Κυβέρνηση και τα καταστροφικά της σχέδια, «παπαγαλίζει» τα επιχειρήματά της και παραβλέπει την πολιτική του υποχρέωση, αδιαφορώντας για τους πολίτες και τα συμφέροντάς τους σε μια εποχή μάλιστα που όπως οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες μας έχουν αποδείξει, η διάσωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά στοιχειώδη επιλογή επιβίωσης.
Οι κάτοικοι και οι πολίτες των γύρω περιοχών, μέσα από τις Επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί και στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και πίστη στον εαυτόν τους, μπορούν και πρέπει να καταργήσουν στην πράξη τα καταστροφικά για όλους σχέδια της Κυβέρνησης και των εργολάβων. Οι Επιτροπές αγώνα μπορούν να συμβάλλουν στον συντονισμό και στην υλοποίηση κάθε απαραίτητης ενέργειας, όπως αγωνιστικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις, ευαισθητοποίηση τοπικών και υπερτοπικών φορέων, δικαστικές και νομικές παρεμβάσεις, την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, δενδροφυτεύσεις κ.α. έτσι ώστε αφού αποτρέψουν τους σχεδιασμούς αυτούς να απαιτήσουν να αποδοθεί ο χώρος στους πολίτες ως χώρος πάρκου και αθλητισμού.

Να καταργήσουμε στην πράξη τα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης και των εργολάβων.

Λόγω της σημασίας του θέματος Δημοψήφισμα τώρα για να αποφασίσουν οι πολίτες που θα υποστούν και τις συνέπειες

Να παραμείνει ο χώρος του Νομισματοσκοπείου χώρος αθλητισμού και πάρκου

ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ