Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα ...




(ένα σχόλιο του Θανάση Κοντονάτσιου)
Σκέφτομαι πως είναι προσβλητικό να σου απευθύνεται κάποιος, με επιτηδευμένα υποβλητική φωνή, με προσεκτικά φορμαρισμένη ευγένεια αλλά πάντοτε στην προστακτική, για να σε κατευθύνει κάπου που μπορεί να είναι καλό μέρος για εσένα μπορεί και όχι ή να σε προστατέψει από κάτι που μπορεί πράγματι να υπάρχει, μπορεί και όχι. Αφορμή για την σκέψη αυτή μου έδωσε το μήνυμα που ακούω όλο και συχνότερα στο μετρό της Αθήνας «παρακαλούμε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα … mind your personal belongings».

Πρόσφατα προστέθηκε κι άλλη μια παραίνεση που καλεί όλους μας «να προσέχουμε» τα παιδιά μας και να «μην τους επιτρέπουμε» να πλησιάζουν τις γραμμές του τραίνου. Τα μηνύματα αυτά απευθύνονται μέσω του πανάκριβου δικτύου οπτικών ινών του Αθηναϊκού μετρό (που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλα πολύ πιο χρήσιμα πράγματα) σε αυτό που θα ονομάζαμε «μάζα». Δηλαδή σε ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήθος ανθρώπων που μετακινείται τακτικά με το συγκεκριμένο μέσο. Η πιθανότητα να ακούσει κάποιος τις παραινέσεις αυτές πέντε έως δέκα φορές κατά την διάρκεια μιας μέτριας διαδρομής είναι μεγάλες και φανταστείτε πόσες φορές ακούγονται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών, από το μεγάλο πλήθος των επιβατών που χρησιμοποιεί καθημερινά το μέσο.

Πρόκειται άραγε για χαμηλή νοημοσύνη των υπευθύνων του μέσου που μεταδίδουν εντελώς άχρηστα, δηλαδή στοιχειωδώς αυτονόητα, μηνύματα η για κάτι άλλο; Μήπως πρόκειται για κάτι λιγότερο αθώο και βαθύτερο; Για την αξιοποίηση δηλαδή του μέσου και της ευκαιρίας από κάποιο αφηρημένο authority ώστε να μεταδοθεί ένα στοχευμένο μήνυμα. Ένα μήνυμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να θεωρηθεί (υφαρπάζοντας την ασυναίσθητη συναίνεσή του αποδέκτη) το ίδιο το κοινό ως στόχος ενός «σήματος» που εμπεριέχει την έμμεση αντιμετώπισή του ως αδαή και ανίκανο «κοινωνικό χυλό»;

Διότι η φαινομενικά αθώα και informative (sic) προστακτική «να προσέχετε τα πράγματά σας» υπονοεί είτε πως όλοι εμείς οι αποδέκτες της παραίνεσης είμαστε ανίκανοι να προσέξουμε τον εαυτό μας ή πως κινδυνεύουμε να μας κλέψουν, άρα ο διπλανός μας – ο κάθε διπλανός μας – είναι ένας εν δυνάμει εχθρός. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια έ; Είναι τόσο εύκολο αυτή η τεχνική του inception να μεταπηδήσει από τις στοές του μετρό στους δρόμους και στα σπίτια μας. Τόσο εύκολο !

Σκεπτόμενος αυτά, δεν μπόρεσε να μην έρθει στο μυαλό μου το μικρό αλλά περιεκτικό κείμενο του Noam Chomsky περί των δέκα τεχνικών ελέγχου των πολιτών. Στην παράγραφο που περιγράφει την στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά γράφει: «χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο αποδέκτης ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος».

Τα μηνύματα του τύπου «να προσέχετε τα πράγματά σας» και «να προσέχετε τα παιδιά σας» που εκτοξεύονται από τα μεγάφωνα του Αθηναϊκού μετρό, είναι ίσως πιο δηλητηριώδη και περισσότερο ύπουλα από τις φωτογραφίες του μεγάλου πατέρα στην κόκκινη πλατεία ή τις sofistique τεχνικές του Goebbels. Πρόκειται για όπλα που επιδρούν στην συνείδηση των πολιτών καθορίζοντας και υποβάλλοντας την θέση που ο ίδιος ο πολίτης, ανυποψίαστα, επιφυλάσσει για τον εαυτό του: την θέση του αδύναμου και διαχειριζόμενου υποκειμένου.

Το σύστημα και οι εκφραστές του μεταθέτουν τις μεθόδους τους, μεταπηδώντας από την επιβολή στην υποβολή διότι οι τεχνικοί της εξουσίας δίνουν πλέον βάρος στον υποσυνείδητο προγραμματισμό του ατόμου.

Για όσους με θεωρήσουν υπερβολικό, έχω την παράκληση να αντιμετωπίσουν τις μαζικές παραινέσεις «προσέχετε τα παιδιά σας» και «προσέχετε τα πράγματά σας» όχι ως προπόνηση χειραγώγησης της ατομικής και συλλογικής συνείδησης και μεθοδευμένης υποτίμησης του κοινού, ούτε ως τρυκ διαχείρισης της κοινωνίας -αφού αυτά τους πέφτουν βαριά- αλλά απλά και μόνο ως ευθεία υποτίμηση του πολίτη και ως βαθύτατη προσβολή της ίδιας της αισθητικής.

ΘΚ

3 σχόλια:

Δημήτρης Α είπε...

Κατ' αρχάς, στην εποχή μας τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο για μια επιχείρηση: Τα καθρεφτάκια των αυτοκινήτων στην Αμερική γράφουν "τα αντικείμενα εμφανίζονται μεγαλύτερα απ΄ότι είναι", οι φούρνοι μικροκυμάτων "ακατάλληλο για στέγνωμα οικιακών ζώων" κλπ. Δεν πρόκειται περί αφέλειας: Αποτελεί νομική κάλυψη των επιχειρήσεων απέναντι σε αγωγές αποζημίωσης του τύπου "Το όπλο δεν έγραφε ότι αν πατήσω τη σκανδάλη, σκοτώνει!". Το ότι άνθρωποι προβαίνουν σε τέτοιες αγωγές (αυτοχαρακτηριζόμενοι κρετίνοι, αλλά μάλλον δεν τους πειράζει) για να κερδίσουν χρήματα και ότι νομικά συμβούλια ξοδεύουν χρόνο, χρήμα και φαιά ουσία για ανόητες, αυτονόητες σημάνσεις δείχνει την πλήρη αποδόμηση των κοινωνικών σχέσεων που φέρνει ο καπιταλισμός. Η "απλή λογική" παύει να υφίσταται κι ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί "επικερδώς" όποια χαραμάδα ευκαιρίας βρει. Μπορεί αύριο στο μετρό να ακούμε: "Μην κατεβαίνετε στις σιδηροτροχιές, κίνδυνος παράσυρσης από συρμό!"
Το κοινωνικό σύνολο διαλύεται σε εγωιστικές μονάδες, αδίστακτες στον αγώνα για πρόσοδο & ανταγωνιστική κυριαρχία, κι οι επιχειρήσεις θυσιάζουν ευχαρίστως την "κοινή λογική" για να ικανοποιήσουν τους πελάτες με παράλογες προειδοποιήσεις. Εν πολλοίς, ένα σύστημα απόλυτα απάνθρωπο και (τελικά) ανορθολογικό.
Σημ.: Στο γαλλικό μετρό είναι πιο ειλικρινείς. Σε σταθμούς που συχνάζουν πορτοφολάδες, αντί του... πολιτικά ορθού κι αόριστου "προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα", λένε (κυνικά) "προσοχή, στο σταθμό αυτό δρουν συχνά πορτοφολάδες"!

grsail είπε...

@Δημήτρης Α

Κι έτσι λοιπόν, μεγαλώνει μια νέα γενιά Ευρωπαίων που θα είναι δεκτικοί στην υιοθέτηση απρόσωπων και αυθαίρετων εντολών. Ένα τέτοιο δείγμα -υπερατλαντικό αυτή τη φορά- είναι το πάγωμα και η ερήμωση για σχεδόν δύο ημέρες της Βοστώνης, μιας πόλης των 700.000 κατοίκων, μετά από απλή εντολή της αστυνομίας με αφορμή τους δύο νεκρούς κατά την διάρκεια του εκεί μαραθωνίου. Τα ερωτήματα που μπαίνουν εδώ είναι πολλά, όπως πχ πόσοι πολίτες έχουν την ευαισθησία ώστε να ανιχνεύουν τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις; Πώς αντιδρά και πως αμύνεται το κίνημα και η αριστερά δημιουργώντας αμυντικούς θεσμούς και ενημερώνοντας τους πολίτες; Θα μπορούσε κανείς να εφησυχάσει μένοντας στο «πολύς καυγάς για το τίποτα βρε παιδιά». Αυτό όμως είναι επικίνδυνο και αφελές γιατί οι τεχνικές τύπου μεγάλου αδελφού είναι -δυστυχώς- αποτελεσματικές και προβάλλονται απειλητικά και σε πολύ μεγαλύτερη κλιμάκωση, στο όχι μακρινό μέλλον …

grsail είπε...

Δεκάδες ζευγάρια στην Άγκυρα φιλήθηκαν στο μετρό της Τουρκίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε ανακοίνωση που ζητούσε από τους επιβάτες να ενεργούν σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες επειδή οι κάμερες ασφαλείας του μετρό εντόπισαν ένα ζευγάρι να φιλιέται ... [ tvxs.gr/node/129856 ]