Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Egyptian Rebel Campaign - حملة توقيعات حركة تمرد




Το κίνημα Tamarod της Αιγύπτου, στην αναζήτηση της γνησιότητας και της αποτελεσματικότητάς του.

Ανάλογα με το αν η γνησιότητα αποδειχθεί και η αποτελεσματικότητα επιτευχθεί θα έχουμε να κάνουμε με ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της νέας εποχής. Θα έχουμε ίσως να κάνουμε με την σηματοδότηση του τέλους μιας ολόκληρης περιόδου  και -πιθανόν- της αρχής μιας νέας.

Η ανάπτυξη και αφύπνιση αυτών των μεγάλων χωρών, με μέσο όρο ηλικίας των πολιτών τους ακόμη και κάτω από τα 24 χρόνια, είναι πλέον το κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. O μέσος όρος ηλικίας την Αίγυπτο είναι 24,8 έτη και το 32,3% του πληθυσμού είναι κάτω των 14 ετών (οι αριθμοί αυτοί για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 45 και 15% αντίστοιχα). Οι πολίτες των χωρών αυτών εκτός από νέοι έχουν και σχετικά καλό επίπεδο εκπαίδευσης που συμπληρώνεται από ταχύτατη και εύκολη πληροφόρηση μέσω του Διαδικτύου.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την βαθιά πεποίθηση πως τους αξίζει ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον και δεν διστάζουν να δώσουν ζωές για να ενισχύσουν αυτό το όραμα.

Αυτό που τα τελευταία χρόνια διακυβεύεται στην Αίγυπτο είναι η επαναφορά της τεράστιας αυτής χώρας στο διεθνές προσκήνιο και μάλιστα στην θέση που πραγματικά της αξίζει: 

Ανεξάρτητος πολιτικός και πολιτισμικός κόμβος, ηγέτιδα δύναμη της Μέσης Ανατολής.

Η επαναφορά αυτή ίσως έχει την δυναμική να αλλάξει ολόκληρο το γεωπολιτικό τοπίο του πλανήτη.
Όμως, διάφορες κινήσεις του Μόρσι όπως και η προθυμία του Αμερικανόστροφου στρατού να 'υποστηρίξει' το κίνημα, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις και αμφιβολίες σχετικά με τους πραγματικούς συσχετισμούς. Ίδωμεν.

(του Θανάση Κοντονάτσιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: