Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται λίγες ημέρες μετά την οριστική λήξη των προγραμμάτων που δέσμευσαν τη χώρα για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Το μεγάλο της στοίχημα είναι η γρήγορη μετάβαση από τη σταθερότητα...
Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται λίγες ημέρες μετά την οριστική λήξη των προγραμμάτων που δέσμευσαν τη χώρα για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Το μεγάλο της στοίχημα είναι η γρήγορη μετάβαση από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη, αλλά και η μεταφορά του οφέλους της ανάπτυξης στη δοκιμασμένη, από την κρίση, κοινωνία.
Αυτό που πρέπει να αναδειχτεί στην πράξη την επόμενη περίοδο είναι η αναπτυξιακή και κοινωνική στρατηγική μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό την Αριστερά, σε αντιπαράθεση με τη θατσερική αναπτυξιακή και (αντι)κοινωνική στρατηγική την οποία υπερασπίζεται η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης η κυβέρνηση θα κριθεί από την επάρκεια, τη συνέπεια και την αξιοπιστία με την οποία θα ασκήσει τα καθήκοντά της σε κάθε επίπεδο.
Και αυτό την ώρα που η Ν.Δ., θέλοντας να αποφύγει μια πολιτική αντιπαράθεση ουσίας, θα εξαπολύει κύματα λάσπης, διαστρεβλώσεων, συκοφαντιών, σεξισμού και δολοφονίας χαρακτήρων. Ό,τι μπορεί, δηλαδή.
Αυτή η επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ. είναι ουσιαστική παραδοχή πολιτικής αδυναμίας. Η κυβέρνηση μπορεί να οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς με τα πλατιά κοινωνικά στρώματα εφόσον αναδείξει ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης με προοδευτική θεσμική αντίληψη, πολιτικό ήθος και ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Ο πήχης είναι ψηλά, αλλά αυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε δεδομένο για μια κυβέρνηση που βασίζεται στην Αριστερά.
Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη σημασία έχει η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα ανθρώπων νεότερης ηλικίας. Η ανάδειξη νέων ανθρώπων δικαιώθηκε σε όλα τα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα και έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο από την κοινωνία. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί του ανοίγματος στην κοινωνία που σχεδιάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: