Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Στον δρόμο για τη Ν.Δ. άφησε και το «Μακεδονικό»... (Ν. Λιονάκης)


Και ο Ψαριανός στη βάρκα με Γεωργιάδη - Βορίδη - Σαμαρά - Μετά τον Γ. Αμυρά, που έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει τη συμφωνία, και ο Γρ. Ψαριανός δήλωσε πως δεν ψηφίζει "την παραχώρηση ονομασίας για την εθνικότητα, τη γλώσσα και τα προϊόντα" *Ζήτησε "διαδικασία συναινέσεων σε φιλελεύθερες λύσεις ακριβώς απέναντι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ"
Ο Γρ. Ψαριανός έχει διατυπώσει με όλους τους τρόπους τον διακαή πόθο του να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. Είτε με ευθείς υβριστικούς χαρακτηρισμούς και προσωπικές προσβολές προς τον πρωθυπουργό είτε με ευθείες συγκρούσεις και προσβλητικά επίθετα προς τον Στ. Θεοδωράκη και άλλα στελέχη του Ποταμιού είτε δηλώνοντας με λίγους χαρακτήρες στο Twitter ότι “θα ήθελα να διακηρύξουμε ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.
Το έκανε χθες ξανά με τη μορφή τελεσιγράφου ενόψει του συνεδρίου τον Νοέμβριο. Δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως είτε το Ποτάμι θα αποφασίσει συνεργασία με το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είτε, σε διαφορετική περίπτωση, εκείνος θα τραβήξει τον δρόμο του, μόνος ή μαζί με άλλους. Ο άλλος βουλευτής του Ποταμιού που με το ίδιο σκεπτικό δεν κρύβει την επιθυμία του να συνεχίσει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είναι ο Γ. Αμυράς.
Ο Γρ. Ψαριανός -που παραμένει στο Ποτάμι τουλάχιστον έως το συνέδριο και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί για τις συμμαχίες- κατέθεσε και το τελευταίο από τα διαπιστευτήριά του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, το οποίο αφορά την αρνητική στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία για το “Μακεδονικό”, ένα ζήτημα που ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι ανέδειξαν σε προοδευτική σημαία του κόμματος τραβώντας σαφή διαχωριστική γραμμή με τον συντηρητισμό και τον μικροκομματισμό της Ν.Δ. ακόμα και στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Έτσι, διευκρίνισε (ρ/σ 24/7) ότι “εγώ ψηφίζω τη σύνθετη ονομασία, αλλά όχι την παραχώρηση ονομασίας για την εθνικότητα, τη γλώσσα και τα προϊόντα. Αυτή η συμφωνία, όπως έχει περιγραφεί μέχρι στιγμής, δεν είναι απολύτως ικανοποιητική για τα εθνικά συμφέροντα”. Παρομοίως ο Γ. Αμυράς έχει ανακοινώσει πρώτος και χωρίς υπεκφυγές ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

"Φιλελεύθερες λύσεις"

Παράλληλα ο Γρ. Ψαριανός συνεχίζει να πιέζει το Ποτάμι να προχωρήσει σε συνεργασία με τη Ν.Δ. και σε κάθε περίπτωση να αιτιολογήσει την επιλογή του κρύβοντας κάτω απ’ το χαλί το γεγονός της ακροδεξιάς και, σε κάθε περίπτωση, σκληρά δεξιάς κατεύθυνσης που ακολουθεί το κόμμα Μητσοτάκη.
Ως προς αυτό πλασάρει τη Ν.Δ. με το “περιτύλιγμα” ενός μη συμπαγούς χώρου που χωράει πολλούς, όπου επικρατεί πανσπερμία απόψεων και που, τελικά, δήθεν αποτελεί τη “φιλελεύθερη” λύση.
“Οι άνθρωποι που έφυγαν από το Ποτάμι, που έπεσε από το 6% στο 1,5%, πήγαν στη Ν.Δ. Είναι μετρημένο αυτό. Με την Αριστερά του Παπαγιαννάκη, του Κύρκου και του Γιάνναρου θέλω να έχω σχέση, αλλά με την Αριστερά του Μαδούρο και του Κουρουμπλή δεν έχω καμία σχέση. Η Ν.Δ. δεν είναι συμπαγής χώρος, περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία απόψεων, με τις διακηρύξεις της ηγεσίας υπάρχουν κοινά σημεία γι αυτά που χρειάζεται η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο” είπε.
Πρόσθεσε ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαδικασία συναινέσεων σε φιλελεύθερες λύσεις ακριβώς απέναντι από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ” και, εκτιμώντας ότι η Ν.Δ. θα βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές, είπε πως “εάν βρεθεί κοινός τόπος με το πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, για να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, θα συνεργαστούμε”. “Αυτή θα είναι η δική μου πρόταση που θα καταθέσω στο συνέδριο και νομίζω αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ποταμιού” διευκρίνισε.
Επισήμανε ότι στο συνέδριο “θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα προχωρήσουμε συντεταγμένα ή αν θα λύσουμε τους ζυγούς και θα μπορεί καθένας να πάει σε άλλο κόμμα, στο εξωτερικό, οπουδήποτε”, για να ξεκαθαρίσει: “Το τι θα γίνει μετά το συνέδριο θα κριθεί από τα πράγματα και από την πραγματικότητα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: