Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ορόσημο και σταθμός μιας πολιτικής περιόδου


Εφημερίδα «Αυγή»

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/06/2009
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ευρωεκλογές, όπως και κάθε γενικές εκλογές, αποτελούν για το ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όλα τα κόμματα, ορόσημο και σταθμό μιας πολιτικής περιόδου, στην οποία, με τη λαϊκή ετυμηγορία, δοκιμάστηκε η στρατηγική και τακτική μας και η γενικότερη φυσιογνωμία που εκπέμπουμε ως κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς.
Χωρίς να προβούμε σε αναλυτικές εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των γκάλοπ στην πρώτη περίοδο της ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΝ από τον σ. Αλέξη Τσίπρα, το ποσοστό 4,7% του ΣΥΡΙΖΑ, το πολύ μεγάλο ποσοστό της αποχής και τα ποσοστά που πήραν οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΚΚΕ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι μεγάλη αποτυχία της πολιτικής γραμμής και της φυσιογνωμίας που εξέπεψαν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απέτυχε η γραμμή της ενότητας και της κοινής δράσης της αριστεράς, που περιλαμβάνει το ΚΚΕ είτε ως γενική αντίληψη είτε ως τακτικός ελιγμός για να κερδίσουμε τους ψηφοφόρους του. Οι ψηφοφόροι του ήταν σίγουρο ότι θα προτιμούσαν το αυθεντικό παρά τις απομιμήσεις ή τα υποκατάστατα, η δε κοινωνία έχει οριστικά απορρίψει την ιδεολογία και τα καθεστώτα που εκπροσωπεί αυτό το κόμμα.

Απέτυχε η άρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της εκλογικής συνεργασίας σε προγραμματική βάση με τους Οικολόγους Πράσινους στις προηγούμενες εκλογές και αργότερα, με αιτιάσεις στενοπαραταξιακής λογικής. Το πυροτέχνημα του "τρίτου πόλου" της τελευταίας εβδομάδας των εκλογών δεν έπεισε κανέναν.

Απέτυχε η πολιτική της μη άμεσης και απροκάλυπτης καταδίκης της τυφλής βίας, αλλά και της βίας, γενικότερα ως μορφής επαναστατικής ή πολιτικής πάλης στα γεγονότα, του Δεκέμβρη και οι ψευδαισθήσεις ότι με τη πολιτική μας μπορούμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία της νεολαίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η νεολαία γυρίζει την πλάτη της στη σημερινή έκφραση της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος, στο οποίο εντάσσει και τη σημερινή αριστερά, και ότι αναζητεί ένα νέο πρόταγμα και όραμα για την κοινωνία.

Απέτυχε η μεθερμηνεία της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεταλλαγμένο κρατικισμό, σε ένα καλυμένο αντιευρωπαϊσμό που προσέγγιζε αυτόν του ΚΚΕ, στην κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική στον δικομματισμό πρόταση εξουσίας που παραπέμπει στην χρεωκοπημένη "μαρξιστικολενινιστική" λογική του κόμματος στην εξουσία.

Απέτυχε η συγκρότηση των εκλόγιμων θέσεων του ευρωψηφοδελτίου κάτω από μια λογική μηχανισμών και ισορροπίας ομάδων, έξω από κάθε κινηματική λογική, πλουραλισμού και αξιοκρατίας.

Απέτυχε, τέλος, και η πολιτική της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή της κεντροαριστεράς ή της συνεργασίας με τα κόμματα της γειτονιάς μας, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ή του λευκού και της μη υποβολής προτάσεων της ηγετικής ομάδας της αντιπολίτευσης στον ΣΥΝ.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασυνέχειας στην αριστερά των θετικών παραδόσεων των λαμπράκηδων και της ΕΔΑ, των αυθεντικών θέσεων της ανανεωτικής αριστεράς για τον πλουραλισμό, την αυτονομία των κινημάτων, την άμεση δημοκρατία, την αυτοδιαχείρηση, την κοινωνία των πολιτών και τη μετατροπή της σε πολιτική κοινωνία κ.ά. Ακόμα και των ανανεωτικών δημοκρατικών θέσεων που είχαν εκφραστεί στο ΚΚΕ πριν το 13ο συνέδριό του και τη διάσπαση" του.

Βαθειά πεποίθηση μου, από την ίδρυση του Συνασπισμού ως ενιαίο κόμμα πολιτικής ενότητας μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, της προϊούσης οικολογικής καταστροφής και της οικονομικής κρίσης, του θρησκευτικού φανατισμού, των πολέμων και των μεγάλων διεθνών οικονομικών και πολιτισμικών αντιθέσεων, οι κοινωνίες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς περιμένουν ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πρόταγμα που μόνο η νέα αριστερά, που θα απορρίψει τα παλιά δόγματα, πρότυπα και καθεστώτα, θα ξαναεμβαθύνει στην ουσία των φιλοσοφικών ιδεών του Μαρξ και των μετέπειτα συνεχιστών διανοητών, μπορεί να το προτείνει. Το πρόταγμα αυτό, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να βασίζεται στις ιδέες της απόρριψης της βίας ως μέσου για την κατάληψη της εξουσίας και του δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού δρόμου για το σοσιαλισμό, της άμεσης δημοκρατίας, της αυτοδιαχείρησης και της κοινωνίας των πολιτών και ενός νέου πολιτισμικού προτύπου σε αντίθεση με το σημερινό της απαξίωσης, του ατομικισμού, της διαίρεσης και του φανατισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση μοχθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: