Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ Τ'ΑΦΗΣΑΜΕ

Τελικά τα πράγματα και στο δικό μας Γαλατικό χωριό δεν πήγαν όσο καλά θέλαμε και περιμέναμε... Οι λόγοι είναι πολλοί, άλλοι αντικειμενικοί, άλλοι όχι. Σίγουρα, όμως, γνώμη επ'αυτού μπορεί να έχουμε όσοι /ες δώσαμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, με τον ενθουσιασμό και τη χαρά που δίνει η συλλογική δράση, και ΟΧΙ οι Ντερμπεντέρηδες τηλεδικαστές και τα τοπικά φερέφωνά τους!!! Αυτοί που λυσσάξανε όλο το προηγούμενο διάστημα να την πέφτουν στο ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του για τη δράση του το προηγούμενο διάστημα (Δεκέμβρης, Βοτανικός, Υμηττός, Γκιώνα, Αγ.Παντελεήμονας, Πανεπιστημιακοί κλπ.), εντείνουν τις επιθέσεις τους δίνοντας βήμα προνομιακά και αποκλειστικά σε όσα στελέχη του χώρου (πρώην και νυν) επιτίθενται συντασσόμενα με τη "γραμμή" τους! Αυτοί που μέχρι τώρα εγκαλούσαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ένα "συνονθύλευμα" χωρίς θέσεις, αυτοί τώρα μας εγκαλούν ότι "το παίζουμε", "με ύφος και τουπέ", και έχουμε "άποψη επί παντός του επιστητού"!!! (Τι από τα δυο συμβαίνει και πότε λέγανε ψέματα?)
Είναι σαφές ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, από όλες τις συνιστώσες, πρέπει να πάρουμε αυτή την υπόθεση στα χέρια μας.
ΜΑΖΙ να συζητήσουμε, να έπιχειρηματολογήσουμε, να χαρούμε, να στεναχωρηθούμε, να προβληματιστούμε για το τι έγινε.
ΜΑΖΙ να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα του ενωτικού μας εγχειρήματος. ΜΑΖΙ να οικοδομήσουμε πιο στέρεες σχέσεις, πιο δημοκρατικές δομές και δράσεις (μακριά από ομοσπονδοποιήσεις και παραγοντισμούς).
ΜΑΖΙ να χτίσουμε τη νέα συντροφικότητα, τη νέα κοινή δράση με το σεβασμό στις κοινές αποφάσεις και την απαιτούμενη αυτοδέσμευση.
ΜΑΖΙ όσοι /ες μπορούμε και θέλουμε. Οι υπόλοιποι, όσοι /ες δεν βλέπουν με "καλό μάτι" αυτό το "συνονθύλευμα", ας πειστούν πρώτα μέσα από τη δράση μας για τις προθέσεις, τους στόχους και την αποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όταν πειστούν εδώ είμαστε!
Τα κεκτημένα μας, όμως, δεν θα τα απεμπολήσουμε προς όφελος μιας γενικής ενότητας, μακριά από αρχές, θέσεις και δράση. Ούτε στην Αγία Παρασκευή, ούτε Πανελλαδικά.
Προτείνω να κάνουμε μια μεγάλη, ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ της Αγίας Παρασκευής, πιθανόν στην Πλατεία την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 ή την Παρασκευή 19/6, για να μιλήσει και να ακούσει ο κόσμος μας τη φωνή μας, για να δούμε πραγματικά τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα.
Μέχρι τότε, αυτός ο ιστοχώρος μπορεί να εκφράσει (για ζύμωση) απόψεις, κρίσεις, θέσεις-αντιθέσεις, προτάσεις κλπ, όπως πάντα κάνει.
Ξεκινάμε!
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ Τ'ΑΦΗΣΑΜΕ!
ΓΕΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.

9 σχόλια:

kristo είπε...

Παραθέτω κάποιες σκέψεις σχετικά του σ/φου συνταγματολόγου Δ. Μπελαντή (είχε έρθει και είχε μιλήσει στην εκδήλωσή μας για το Δεκέμβρη στο Κωφών-Βαρηκώων). Σε πολλά σημεία καλύπτομαι απόλυτα!

Πρώτες σκεψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα του Σύριζα
Προσδιορισμός- Το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό . Αυτό κρίνεται τόσο από το απόλυτο ποσοστό (κάτω από 5 %) όσο και από το γεγονός της μεγάλης απόστασης από το ΚΚΕ και από το γεγονός ότι μας ξεπερνά το ΛΑΟΣ (αυτό είναι το χειρότερο από όλα) ΄. Ενώ στοχεύαμε στην τρίτη θέση , είμαστε στην πέμπτη και παρ’ολίγον στην έκτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις βουλευτικές του 07 έχουμε διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς τους Οικολόγους και τα μικρότερα κόμματα .
Οι αιτίες είναι σύνθετες και πολύπλευρες
1. Η ορμή και η ομοφωνία της επίθεσης του συστήματος εναντίον μας
Από τον Δεκέμβρη και μετά και ακριβώς επειδή σταθήκαμε στο πλευρό του Δεκέμβρη ακολούθησε μια λυσσαλέα επίθεση όλων των καθεστωτικών μηχανισμών εναντίον μας . Τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κυρίαρχα κόμματα εμάς έβαλαν κυρίως στο επίκεντρο.
Στα πλαίσια της Αριστεράς αυτόν τον ρόλο ανέλαβε να διεκπεραιώσει το ΚΚΕ , το οποίο στις μέρες του Δεκέμβρη λειτούργησε σαφώς ως ο εφεδρικός στρατός του συστήματος και κατά κυριολεξία πρόδωσε τους αγώνες της νεολαίας.
Η επίθεση αυτή συνέκλινε και με σοβαρές αμφισβητήσεις της γραμμής μας από το εσωτερικό του ΣΥΝ , στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω.
2. Η εσωτερική αμφισημία και υπονόμευση ως προς βασικές όψεις της πολιτικής μας.
Αυτή η αμφισημία και αντιφατικότητα καλύπτει όλα τα βασικά ζητήματα της γραμμής μας. Δίνεται προς τα έξω η εικόνα δυο και περισσότερων κομμάτων μέσα σε ένα. Έτσι, κορυφαία ζητήματα όπως η κριτική στην ΕΕ , το ζήτημα της συγκυβέρνησης με την Κεντροαριστερά , η αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας , η γραμμή μας τον Δεκέμβρη, αντικρούονται σθεναρά και απαντιούνται τελείως διαφορετικά από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ και την παρουσία των εκπροσώπων της στα ΜΜΕ .
Αυτή η εικόνα υπονομεύει σαφώς την συνεκτικότητα και τον πολιτικό προσανατολισμό του Σύριζα. Αν δεν ληφθούν μέτρα, αυτή η αμφισημία θα οδηγήσει στη διάσπαση ή στον πλήρη εκφυλισμό του Σύριζα. Τα φαινόμενα τύπου της υποχώρησης στην ΠΟΣΔΕΠ ήδη μας στοίχισαν ακριβά.
Εν τέλει, έχουμε μια διαρκή μετάθεση όψεων κρίσης του ΣΥΝ σε όψεις κρίσης του Σύριζα.
3. Η υποχώρηση από την σθεναρή υποστήριξη του Δεκέμβρη
Μετά από την απολύτως σαφή στάση μας κατά τον Δεκέμβρη, υποχρεωθήκαμε κάτω από την πίεση του συστήματος και την ρητορεία περί κουκουλοφόρων να λειάνουμε την γραμμή μας και να υποχωρήσουμε στα σημεία μιλώντας και μεις για τυφλή βία, ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης κλπ. Έτσι ενώ πληρώσαμε το κόστος στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Αριστεράς δεν το αναπληρώσαμε προς τα ριζοσπαστικά ρεύματα της νεολαίας, τα οποία δεν μπορέσαμε να καλύψουμε ικανοποιητικά.

kristo είπε...

...ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ...

4. Το πρόβλημα του κυβερνητισμού
Δεν έχουμε απαντήσει με σαφήνεια πως τοποθετούμαστε στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας . Έτσι αφήνονται περιθώρια και προς την γραμμή του κυβερνητισμού και προς την γραμμή της σύγχυσης. Μετά από την παρουσίαση των 15 σημείων, τα οποία έδιναν μια ελάχιστη απάντηση στο πρόβλημα και ξρεκαθάριζαν κάπως πως βλέπει η Αριστερά το κυβερνητικό , και την ουσιαστική απόσυρσή τους στη συνέχεια μείναμε ακάλυπτοι στο ζήτημα αυτό. Αυτό μαε στοίχισε μια σοβαρή υπεροπλία του ΠΑΣΟΚ απέναντί μας και την απώλεια ενδιάμεσου κόσμου.
Συνοπτικά θα έπρεπε να μείνουμε σε μια γραμμή σαν τα 15 σημεία , η οποία θα εξηγούσε ότι έχουμε σαφείς αρχές και ότι η αδυναμία συγκυβέρνησης οφείλεται στην νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
5. Η πορεία γραφειοκρατικοποίησης του Σύριζα και η αμοιβαία αποδυνάμωση
Όπως έχει ορθά επισημανθεί από το κείμενο «Το δεύτερο Κύμα» η πορεία από την 1η ως την 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημαδεύτηκε από μια σοβαρή γραφειοκρατικοποίηση του Σύριζα
Αντί για το άνοιγμα του Σύριζα στους ανένταχτους/ες και για μια πλούσια εσωτερική δημοκρατική ζωή κυριάρχησε μια λογική ισορροπιών και διαβουλεύσεων ανάμεσα στις οργανώσεις και η πλήρης παραγνώριση του ρόλου των ανένταχτων αλλά και των μικρότερων συνιστωσών. Έτσι, προέκυψε ένα γραφειοκρατικό σχήμα που μείωσε ακόμη και την διαθεσιμότητα και συμμετοχή των ανένταχτων στην εκστρατεία του Σύριζα και ώθησε πολλούς/ές στην αποστράτευση. Επιπλέον, συχνά αυτό το γραφειοκρατικό σχήμα αποδυνάμωσε λόγω των ισορροπιών του και την δυναμική των μειζόνων συνιστωσών.

Το αποτέλεσμα είναι σε σημαντικό βαθμό συνισταμένη αυτής της αρνητικής παραμέτρου.
6.Η δυσκολία ανάδειξης νέων στελεχών –πολιτικοοργανωτικό πρόβλημα
Τα πολιτικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν γεννά και αντίστοιχα οργανωτικά . Η γραφειοκρατικοποίηση μπλοκάρει το άνοιγμα στην κοινωνία, τη μαζικοποίηση και την πλήρη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες . Έτσι μπλοκάρεται και η ανάδειξη νέων στελεχών βγαλμένων μέσα από τα κοινωνικά κινήματα και περιορίζεται η συτελεχική ανάδειξη στη σχέση μεταξύ των συνιστωσών και τις επιλογές τους.
- Μεγάλη επίθεση πολ συστήματος και ΚΚΕ
- δυαρχία ηγεσίας μη ξεκαθαρισμένη και οργανωτικά προβλήματα
- γραφειοκρατικοποίηση Σύριζα και μη δημιουργία δομών υποδοχής των κινημάτων και της κοινωνίας- μη συγκρότηση του Σύριζα

RAVEIONIST είπε...

Ας το κάνουμε Τετάρτη καλύτερα.

RAVEIONIST είπε...

Ας την κάνουμε καλύτερα την Τετάρτη

kristo είπε...

Ναι, να τον κάνουμε Τετάρτη!!!
Any other comments?
Γραμματεία (ίσως?) για προετοιμασία?

RAVEIONIST είπε...

Γραμματεία βλέπω να μπορεί να γίνεται την Παρασκευή 12/6.
Προτείνω επίσης τον χωρισμό της κουβέντας σε δύο μέρη.
1ο Μέρος: εκτίμηση αποτελέσματος, εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
2ο Μέρος: Προτάσεις διεξόδου

kristo είπε...

Είμαι κι εγώ σύμφωνος για ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ αύριο, ας γίνει όμως νωρις (18:00), μήπως και βγούμε καμιά έξοδο επιτέλους!!!
Προτείνω να μας φιλοξενήσει το BREEZE (μέσα ή έξω, αναλόγως των περιστάσεων).
Στα θέματα έχω να προτείνω και τη δημιουργία ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για καταγραφή και έλεγχο επαφών κι επιρροών.
ΧΠ

Ανώνυμος είπε...

OK, Γραμματεία αύριο στις 18.00, δυστυχώς θα πρέπει να αποχωρήσω γύρω στις 20.00.
Θα ενημερώσω Μάκη και Θράσο.
ΧΒ

kostas karampas είπε...

pol'y σωστά τα λέει ο σύντροφος μπελαντης.Η λύση είναι η διάσπαση του συνασπισμού με την εκδίωξη της ανανεωτικής πτ'ερυγας για να μείνουνε οι αριστεροί στο συν -συριζα και οι φίλοι του πασοκ να πάνε πασοκ ή όπου αλλόυ θέλουνε