Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πέστα χρυσόστομε!

[ ... ] Είμαι θετικός σε μια συζήτηση στο να απαγορευτεί γενικώς η οπλοφορία στην Κοινωνία. Το να λέμε μόνο για τους βουλευτές και να έχει ο τελευταίος μπάτσος, μπράβος και οτιδήποτε κυκλοφορεί στην χώρα, την επικινδυνότητα για τον απλό πολίτη, δυστυχώς την μειώνουμε κατ’ ελάχιστον [ ... ] - Νίκος Βούτσης.

Για το Σχέδιο Καταστατικού - Παρατηρήσεις και Προτάσεις A'




ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ά Μέρος
Τούλα Καλογερά
Οργάνωση Αγ. Παρασκευής
31 Μαϊου 2013

 Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το κείμενο που μας κοινοποιήθηκε ως σχέδιο καταστατικού, απ’ότι φαίνεται και από την εισαγωγή του σ. Ρινάλντι είναι το υλικό της επιτροπής που υποβλήθηκε στην Κ.Ε. στο οποίο παρεμβάλλονται κάποιες προτάσεις-τροπολογίες, το οποίο όμως δεν συγκροτήθηκε σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σχέδιο και παρουσιάζει πολλές ελλείψεις, ειδικά σε θέματα θεσμοθέτησης των νέων ανοικτών και διαφανών λειτουργιών που πρέπει να θεσμοθετήσει ο νέος φορέας της αριστεράς, που φιλοδοξεί να εκφράσει έναν κόσμο που έχει απορρίψει το πολιτικό κατεστημένο και τους φορείς του.
Το σχέδιο καταστατικού, πρέπει να είναι ένα έτοιμο καταστατικό προς ψήφιση από το Συνέδριο, με σαφή ονοματοδοτημένα και αριθμημένα κεφάλαια και αριθμημένες παραγράφους. Έτσι και οι προτάσεις – τροπολογίες – συμπληρώσεις των σ. θα μπορούσαν να αναφέρονται σε συγκεκριμένη παράγραφο και έτσι θα τίθενται σε ψηφοφορία, (ανά κεφάλαιο και παράγραφο) γιατί αλλιώς θα πελαγώσουμε στο Συνέδριο.
Στο λίγο διάστημα (από 29-5-13) που μας κοινοποιήθηκε και όσο μπόρεσα να το μελετήσω, έχω  μερικές παρατηρήσεις και προτάσεις που θα ήθελα να μπούν και να συζητηθούν στον προσυνεδριακό διάλογο. Επειδή όμως δεν μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα, μιας και η λήξη του 10ήμερου της κατάθεσης νέων προτάσεων συνέπεσε(!) με τη δημοσιοποίηση των κειμένων, σας γνωρίζω κάποιες μόνο προτάσεις μου που θεωρώ πιό βασικές.
Κυριότερη απ’ αυτές θεωρώ την  2η  που αναφέρεται στις Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας, όπως και στις υπόλοιπες 3η-4η-5η που εξειδικεύουν τις αρχές αυτές σε καταστατικές διατάξεις και κυρίως επειδή οι περισσότερες δεν έχουν συμπεριληφθεί στα κείμενα της Κ.Ε.
1.     Το προοίμιο πρέπει να είναι μικρότερο και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνει μεγάλα κομμάτια της Διακήρυξης παρά μόνο κάποια γενικά και απαραίτητα. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζονται εδώ όλες οι καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ούτε το τί είναι για εμάς ο σοσιαλισμός, ούτε πώς και πού δρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. (πρόταση 1)
   ΠΡΟΤΑΣΗ  1
« ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, την αγροτιά του μικρού και μεσαίου κλήρου, τους ανέργους, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους εργάτες του πνεύματος και του πολιτισμού και κάθε καταπιεζόμενη κοινωνική ομάδα, αναβαθμίζοντάς την σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας και να οργανώσει τη δημοκρατική ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των δομών που το στηρίζουν.
Υπερασπίζεται τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ελευθερίας, ενάντια στον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική προς τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης, οργανώνει την κοινωνική και πολιτική δράση του με βάση τις κοινωνικές αντιθέσεις και παλεύει για την ανατροπή τους και την κοινωνική χειραφέτηση
Επιμένει στην ανάγκη για κοινή δράση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, που θα εμπνεύσουν, θα κινητοποιήσουν και θα συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων, αποσκοπώντας στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανασυγκρότηση της χώραςμας, σε μια, ριζικά αναμορφωμένη από τους λαούς της, Ευρώπη, σε έναν κόσμο δημοκρατικό και ειρηνικό.
Όλες και όλοι εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, γνωρίζουμε καλά πως ιδρύουμε ένα νέο κόμμα σε μια περίοδο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και βαθειάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής. 
Γνωρίζουμε καλά πως, για να αντεπεξέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο λόγο ίδρυσής του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποτελέσει ένα πραγματικά νέο κόμμα. Νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκέςδυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων.
Οι συνθήκες της κρίσης και η μάχη του λαού ενάντια στα μνημόνια, δημιούργησαν νέα πολιτικά δεδομένα, τα οποία προσέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρωτόγνωρη δυναμική. Το λαϊκό ρεύμα που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερο και είναι δυνατόν να καταστήσει την Αριστερά πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα στη χώρα.
Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζεται στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική προκοπή και απελευθέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμμετέχει ενεργά στο εργατικό και στο ευρύτερο λαϊκό κίνημα, στις ποικίλες εκλογικές και πολιτικές αναμετρήσεις, και στο διεθνές κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Έτσι, αγωνιστές και αγωνίστριες από διάφορα ρεύματα και οργανώσεις της κομμουνιστικής, της σοσιαλιστικής, της διεθνιστικής, της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς, το χώρο του δημοκρατικού πατριωτικού κέντρου, αλλά και τον επαναστατικό και τον ελευθεριακό χώρο, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, των κοινωνικών κινημάτων, του ριζοσπαστικού φεμινισμού και της οικολογίας, νέες και νέοι, άνθρωποι της τέχνης, των γραμμάτων και της διανόησης, συναντηθήκαμε και ενώσαμε τις δυνάμεις μας, με στόχο τη μετάβαση προς τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όσους και όσες ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νέα γενιά που μπροστά της ανοίγεται το φάσμα της μετανάστευσης, τις γυναίκες που παλεύουν για την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία, όσους και όσες είναι άνεργοι, όσους και όσες ανήκουν στον ελληνισμό της διασποράς, όσους και όσες συμφωνούν κατ’ αρχήν με τα παραπάνω, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων, στην συνεχή διαμόρφωση των θέσεων και της φυσιογνωμίας του, τους τρόπους δράσης και τη λειτουργία του, τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες, την πολιτική του.»

2.     Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας. Και εδώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να ξαναγράφουμε ολόκληρα κομμάτια της Διακήρυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι να πούμε με λίγα λόγια σε ποιές αρχές στηρίζεται αυτό το καταστατικό. Και αυτές, για το νέο ενιαίο πολιτικά και οργανωτικά ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι: Η δημοκρατική συλλογική λειτουργία, η ισοτιμία των μελών, η διαφάνεια, ο έλεγχος, ο πλουραλισμός, η συναίνεση, η αποκέντρωση λειτουργιών και εξουσιών, η ανανέωση οργάνων και στελεχών, η ενσωμάτωση αρχών και λειτουργιών άμεσης δημοκρατίας όπως η αυτοοργάνωση, η ανακλητότητα οργάνων και στελεχών, η διαβούλευση των οργανώσεων μελών για σοβαρά ζητήματα πολιτικής και τακτικής δράσης, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα, η ανοικτή συμμετοχή φίλων ή και συνεργαζόμενων σε πολλές διαδικασίες, η θεσμική αντιγραφειοκρατική θωράκιση που θα αποκλείει τη δημιουργία και λειτουργία κομματικής γραφειοκρατίας και μηχανισμών που στην ουσία εμποδίζει καθιστώντας τες κενό γράμμα, την λειτουργία όλων των άλλων αρχών. Έτσι μόνο μπορούμε να αποτελέσουμε πρότυπο της κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, όπως σωστά τονίζεται στην Διακήρυξη και να δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής πρώτα στο εσωτερικό μας, για το πώς εννοούμε  την αλλαγή και ανασυγκρότηση όλων των λειτουργιών της κοινωνίας (παραγωγή, οικονομία, κατανάλωση, θεσμοί κλπ.) (προτάσεις  2, 3, 4)
            ΠΡΟΤΑΣΗ  2
« ΑΡΧΕΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΚΑΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

α.   Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  είναι κόμμα ενιαίο πολιτικά και οργανωτικά. Λειτουργεί ως κόμμα των μελών του, με κατοχυρωμένη την ισοτιμία τους, το δικαίωμα στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, τον έλεγχο των οργάνων και των στελεχών αλλά και τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις.
β.   Η οργάνωση, λειτουργία και δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζονται στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αποκέντρωση λειτουργιών και εξουσιών, την ανανέωση οργάνων και στελεχών.
γ.   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  είναι ενιαίος αλλά και πλουραλιστικός, γιαυτό σέβεται και κατοχυρώνει και την διαφορετική άποψη που θεωρεί πλούτο για το κόμμα. Αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων-τάσεων, που πρέπει να αποσκοπούν σε προωθητικές συνθέσεις, όχι όμως κατ’ανάγκη ως μόνιμα σχήματα ούτε με δική τους οργανωτική δομή και πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις, αλλά τελικά σέβεται την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας και δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της.
δ.  Ο νέος φορέας της αριστεράς Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενσωματώνει αρχές και λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας όπως, η αυτοοργάνωση, η ανακλητότητα οργάνων και στελεχών, η διαβούλευση των οργανώσεων μελών για σοβαρά ζητήματα πολιτικής και τακτικής δράσης, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα, η ανοικτή συμμετοχή σε πολλές διαδικασίες φίλων ή και συνεργαζόμενων.
ε.  Ο νέος φορέας της αριστεράς Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για πρώτη φορά προχωρά στη θεσμική αντιγραφειοκρατική του θωράκιση, που θα σπάει και θα αποκλείει την εμφάνιση φαινομένων  κομματικής γραφειοκρατίας, μηχανισμών και παραγοντισμού, (πχ. ισόβια επαγγελματικά στελέχη, ισόβιοι βουλευτές, σχέσεις με κομματικές επιχειρήσεις, οικονομικά κλπ) τα οποία στην ουσία εμποδίζουν (καθιστώντας τες κενό γράμμα), την λειτουργία όλων των άλλων αρχών.
στ.   Με τη θεσμοθέτηση και συγκεκριμενοποίηση στο καταστατικό αυτών των αρχών αλλά περισσότερο με την τήρηση και την εφαρμογή τους στην πράξη, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνοντας καθημερινά δείγματα γραφής, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο της κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε, όπως σωστά τονίζεται στην Διακήρυξη.»

ΠΡΟΤΑΣΗ  3
« ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ  ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

1. Θητείες  και ανανέωση στελεχών και οργάνων
Καθιερώνονται θητείες (2 πλήρεις θητείες ή το χρονικό διάστημα που τους αντιστοιχεί) με υποχρεωτική ισόποση παύση,  για τα μέλη όλων των οργάνων του κόμματος (από τη γραμμ. της ΟΜ μέχρι την Κ.Ε και την Π.Γ και τον/την Πρόεδρο) , όπως και για τους αιρετούς (ευρωβουλευτές, βουλευτές, αυτοδιοίκηση, συνδικάτων – ομοσπονδιών κλπ.) και για στελέχη που τοποθετούνται από το κόμμα σε οργανισμούς, δημόσιους και  λοιπούς φορείς-θέσεις. Για επί πλέον συνεχή θητεία οποιουδήποτε, απαιτείται έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία ¾ του αρμόδιου οργάνου.
Η προσμέτρηση των θητειών σε όλες τις προαναφερόμενες αιρετές ή κατ’επιλογή θέσεις (εκτός των οργάνων του κόμματος) αρχίζει:
·        Για βουλευτές –ευρωβουλευτές από την εκλογή τους, ως εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
·        Για τους συνδικαλιστές ή αυτοδιοικητικούς από την εκλογή τους, ως εκπροσώπων παράταξης στην οποία συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
·        Για στελέχη που τυχόν τοποθετήθηκαν σε οργανισμούς, δημόσιους και  λοιπούς φορείς ή θέσεις, από την τοποθέτησή τους ως εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
·        Για τα μέλη των οργάνων από την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλ. από το ιδρυτικό Συνέδριο και μετά
Για τα κομματικά όργανα η εφαρμογή των θητειών,  συνδυάζεται και με ελάχιστο ποσοστό 30% ανανέωσής τους.

2. Ανακλητότητα στελεχών και οργάνων
Μετά από επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα τουλάχιστον του 1:20 των οργανώσεων, ή του 10% των μελών αντίστοιχα, μπορεί να ζητηθεί η ανάκληση και αντικατάσταση μέλους οργάνου ή και όλου του οργάνου. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα από τη γραμμ. της ΟΜ μέχρι την Κ.Ε. και την Π.Γ.
Το θέμα της ανάκλησης του μέλους οργάνου, συζητείται με την παρουσία του στο όργανο που συμμετέχει, εντός 5 το πολύ ημερών, στο οποίο καλούνται και οι γραμματείς των οργανώσεων ή εκπρόσωποι των μελών που έχουν καταθέσει το αίτημα.  Σε περίπτωση μη επίλυσης, το θέμα παραπέμπεται στο σώμα που εξέλεξε το όργανο, το οποίο και αποφασίζει τελεσίδικα
Για  θέμα ανάκλησης όλου του οργάνου επιλαμβάνεται το ανώτερο όργανο, το οποίο μετά από τις απαραίτητες συνεργασίες, συζητεί εντός 15 το πολύ ημερών το θέμα, παρουσία όλων των μελών του οργάνου. Στην συνεδρίαση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν  και οι γραμματείς των οργανώσεων ή εκπρόσωποι των μελών που έχουν καταθέσει το αίτημα.  Σε περίπτωση μη επίλυσης, το θέμα παραπέμπεται στο σώμα που εξέλεξε το όργανο, το οποίο και αποφασίζει τελεσίδικα.
Για θέμα ανάκλησης της Π.Γ. αποφασίζει η Κ.Ε. και για την ανάκληση της Κ.Ε. συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.
Ο πρόεδρος, ανεξάρτητα αν εκλέγεται από το Συνέδριο, ανακαλείται από την Κ.Ε. με αυξημένη πλειοψηφία ¾.

3. Δημοσιοποίηση και διαφάνεια συνεδριάσεων και αποφάσεων οργάνων
            Τα όργανα κοινοποιούν γραπτά τις συνεδριάσεις και τα θέματά τους καθώς και τις αποφάσεις τους σε όλες τις οργανώσεις άρμοδιότητάς τους και τα μέλη τους. Κάθε παράλειψη θεωρείται λόγος ανάκλησης και αντικατάστασης του οργάνου.»

                        ΠΡΟΤΑΣΗ  4
« ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ - ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΑ
1.     ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ  ΣΤΕΛΕΧΗ.
Θα υπάρξουν περιπτώσεις που κάποιοι σ/φοι ή σ/σες, μετά την εκλογή τους σε όργανο (κυρίως Κ.Ε αλλά ίσως και σε Ν.Ε) θα χρειάζεται να αφήσουν την δουλειά τους, ώστε να έχουν τον χρόνο να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντά τους, στην διάρκεια της θητείας τους στο όργανο.
Τα απαραίτητα αυτά εκλεγμένα «επαγγελματικά» στελέχη θα ορίζονται  σαφώς  με απόφαση της Κ.Ε με διαφανείς εσωκομματικά  διαδικασίες και αυξημένη πλειοψηφία, για το διάστημα και μόνο της ή των θητειών τους.
Αυτοί οι σφοι και σ/σες κατά συνέπεια θα πληρώνονται από το κόμμα με συγκεκριμένο μισθό και ασφάλιση. Εννοείται ότι η επαγγελματοποίηση ενός στελέχους έχει ορισμένο χρόνο που ισούται με τη συγκεκριμένη θητεία στο όργανο. Αυτό σημαίνει ότι η Κ.Ε επανεξετάζει την επαγγελματοποίηση του ή μη σε επόμενη θητεία, η οποία δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Αυτονόητο είναι ότι όταν ένα «επαγγελματικό» στέλεχος δεν επανεκλέγεται στο συγκεκριμένο όργανο, σταματά και η εργασιακή του σχέση και η αμοιβή του από το κόμμα.
2.     ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Οι απαραίτητοι σύμβουλοι, συνεργάτες  ή και απλοί υπάλληλοι, που βοηθούν τα όργανα, τα στελέχη και τους αιρετούς καθώς και οι προμηθευτές –επαγγελματίες που χρησιμοποιεί το κόμμα, επιλέγονται με απόφαση της Κ.Ε και με διαφανείς εσωκομματικές διαδικασίες. Όλοι αυτοί (εφόσον είναι μέλη του κόμματος) δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι (δηλ, δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για κομματικά όργανα ούτε για αιρετές δημόσιες θέσεις) όσο διατηρούν αυτή τη σχέση με το κόμμα, ανεξαρτήτως αν είναι  έμμισθοι-αμοιβόμενοι από το κόμμα ή προέρχονται από μετάταξη από άλλο φορέα από τον οποίο και μισθοδοτούνται.
Εννοείται ότι αν εκλεγμένο στέλεχος ή αιρετός ορισθεί σε θέση συμβούλου, συνεργάτη κλπ. αυτόματα εκπίπτει από την θέση του αιρετού, εκτός αν προσφέρει την υπηρεσία αυτή στο κόμμα χωρίς καμμία αποζημίωση.
Ομοίως στελέχη που έχουν ορισθεί σε αμοιβόμενες θέσεις  με υπόδειξη ή και απλή συναίνεση του κόμματος, ως σύμβουλοι, διευθυντές, συνεργάτες, σε κρατικές-κυβερνητικές ή και σε θέσεις δημόσιων φορέων ή οργανισμών, ή στην Αυτοδιοίκηση κλπ. φορείς, δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι όσο διατηρούν αυτή τη θέση.
3.     ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
(Επιχειρηματολογία: Η συνδρομή δεν είναι δίκαιο και δεν μπορεί να ορίζεται ίση σε όλους. Το κάθε μέλος πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την δυνατότητά του και βέβαια στον καθορισμό του ύψους της συνδρομής πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψη και οι απόλυτες ανάγκες των οργανώσεων.Και στη συνδρομή (όπως και στη φορολογία) πρέπει να προτείνουμε κλιμακωτά ποσοστά (χωρίς βέβαια να ζητάμε εκκαθαριστικά ΔΟΥ!). Η κάθε οργάνωση μπορεί στα πλαίσια αυτά να εξαιρεί τελείως τους ανέργους ή να έχει ενδεικτική συνδρομή που συνήθως καλύπτουν άλλα μέλη. Προτέινω λοιπόν:)
α.  ...... Το ύψος της συνδρομής...... Η μηνιαία συνδρομή ορίζεται στο 0,5% για μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ και  1% για τα μεγαλύτερα.  Τα μέλη θα πρέπει στα πλαίσια αυτά να δήλώνουν στις οργανώσεις τους το ποσό της συνδρομής που θα δίνουν
β.  ...(συμπλήρωση στην 1η εκδοχή). Τα ίδια ποσοστά θα καταβάλλονται και από φίλους ή συνεργαζόμενους που δεν είναι μέλη αλλά που κατέλαβαν ή εκλέχτηκαν σε παρόμοια αξιώματα μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.»

Συγκρότηση Τμήματος Ατόμων με Αναπηρία


Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ανοικτό κάλεσμα στον πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα




Ανοικτό κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τηλεοπτική αναμέτρηση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

[ … ] Ο κ. Σαμαράς ας μην κρύβεται άλλο, να εξηγήσει ποιο είναι το success story αυτής της κυβέρνησης. Αν θεωρεί πράγματι ότι η Ελλάδα ζει μια επιτυχία γιατί δεν έρχεται να το συζητήσουμε γιατί κρύβεται; Γιατί δεν έρχεται ανοιχτά να ανταλλάξουμε επιχειρήματα; Στη Βουλή έρχεται μια στους έξι μήνες. Αν δεν έρχεται στη Βουλή τον καλώ όπου θέλει, είτε στη Βουλή είτε στην τηλεόραση σε εθνική εμβέλεια. Η συζήτηση μπορεί να γίνει με όποιους δημοσιογράφους επιθυμεί ο Πρωθυπουργός. Στόχος της συζήτησης  θα είναι να μιλήσουμε με επιχειρήματα και να αντιπαρατεθούμε για να δει ο ελληνικός λαός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ή δεν έχει σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να μιλήσει για το 30% της ανεργίας, για τους έλληνες επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό, για τους 400.000 ανασφάλιστους, για τα παιδιά που πεινάνε στα σχολεία. Να μας πει για το σχέδιό του να μας πείσει για όλα αυτά. Θα περιμένουμε απάντηση. Ο κ. Σαμαράς φοβάται την αναμέτρηση, φοβάται την αντιπαράθεση, γιατί φοβάται την αλήθεια. Αυτό που ονομάζουν ‘success story’ είναι ‘virtual reality story’, είναι εικονική πραγματικότητα, υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Το μόνο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση, είναι μια αφήγηση, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα πάνω στα συντρίμμια μιας κοινωνίας [ … ]

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Περί δίκης και καταδίκης





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 27 Μαϊου ολοκληρώθηκε η δίκη των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Ημέρα της Μητέρας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις Σκουριές.
Κατά την ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκε, στο μεγαλύτερο βαθμό, το κατηγορητήριο. Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και του Γ.Δ/ντη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χοντρού, ήταν αντιφατικές και έωλες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν, στο δικαστήριο και την κοινωνία, οι δυνάμεις καταστολής ως ειρηνόφιλες και αμυνόμενες. Οι μαρτυρίες ότι πάνοπλοι άντρες της ΕΛ.ΑΣ έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από λίγες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας και μητέρες, προκάλεσαν θυμηδία και αρνητικές εντυπώσεις.

Το δικαστήριο κατανόησε ότι οι συλλήψεις ήταν προσχεδιασμένες με σκοπό την κάμψη του ηθικού, τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο απάλλαξε τις κατηγορούμενες από τις σοβαρότερες κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών. Η κατηγορία απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως απρόσφορη, αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι κάτι τέτοιο ήταν τελείως ανέφικτο.

Το δικαστήριο θέλησε να επιβάλλει συνολική ποινή δύο ή τριών μηνών φυλάκισης με αναστολή. Μετά από πρόταση όμως των συνηγόρων υπεράσπισης να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση έφεσης, το δικαστήριο επέβαλλε τις ποινές έξι και εφτά μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Οι κατηγορούμενες δηλώνουν αθώες και με τον τρόπο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουν έφεση ώστε να καταρριφθούν όλες οι κατηγορίες και να δικαιωθούν τελικά στο εφετείο.

Η πολιτική προώθησης των ξένων επενδύσεων με κάθε κόστος, και προστασίας των συμφερόντων ιδιωτικών εταιρειών από το ελληνικό κράτος, περιλαμβάνει προφανώς και την οργανωμένη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αντίδρασης και αντίστασης. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών των σκέψεων και δράσεων μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας συκοφαντήσει ως άτομα και να μας ποινικοποιήσει ως κοινωνία και κίνημα.