Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: δωρεάν ρεύμα στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες




ΣΥΡΙΖΑ: δωρεάν ρεύμα στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες
(Για μια προγραμματική δέσμευση)

του Γιάννη Μπενίση *

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί και ως οφείλει συνεχώς επικαιροποιεί συγκεκριμένες προγραμματικές κυβερνητικές θέσεις που σκοπό έχουν να ανακουφίσουν τον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό από την μνημονιακή λαίλαπα.
Η προγραμματική αυτή θέση, σχετικά με την παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος, γίνεται στο πλαίσιο μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία στον πυρήνα της έχει την αναδιανομή του παραγόμενου Εθνικού εισοδήματος με δίκαιο κοινωνικά τρόπο προς όφελος του λαού και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Στους μνημονιακούς κονδυλοφόρους που σπεύδουν να κάνουν λόγο για παροχολογία αλλοτινών εποχών -όχι ιδιαίτερα μακρινών - οι κρίσιμες απαντήσεις στο πώς, πότε, πόσο ακολουθούν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Τι θα παρέχουμε δωρεάν:

Ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας 300 κιλοβατώρων το μήνα, που μπορεί να καλύψει τις   στοιχειώδεις ανάγκες μια τετραμελούς οικογένειας για φωτισμό, ψυγείο, τηλεόραση, μαγείρεμα  και θερμοσίφωνο. Στην περίπτωση που καταναλώσουν ποσότητα που υπερβαίνει τις 300  κιλοβατώρες θα  εξακολουθήσουν να την πληρώνουν με την έκπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)  .

2) Ποιοι θα δικαιούνται αυτή την παροχή:

Περίπου 300.000 χιλιάδες οικογένειες  "που δεν έχουν στο ήλιο μοίρα". Ενδεικτικά:
      α) Οικογένειες με κανένα εργαζόμενο.
      β) Οικογένειες με δυο άνεργους
      γ) Μονογονεϊκές οικογένειες.
      δ) Οικογένειες με εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ

3) Κόστος αυτής της παροχής:

Οι οικογένειες αυτές είναι ήδη ενταγμένες στο ΚΟΤ (πληρώνουν δηλαδή 0,039 την κιλοβατώρα). Επομένως είναι λογικό να υπολογίσουμε το κόστος με βάση το συγκεκριμένο τιμολόγιο, το οποίο καλούνται να πληρώσουν τώρα . Με βάση λοιπόν το προηγούμενο , το κόστος ανέρχεται σε 3,6 εκ ευρώ το μήνα. Συνεπώς το ποσό που θα αφαιρεθεί από τα ακαθάριστα κέρδη όλων των προμηθευτών θα είναι περίπου 43,2 εκ ευρώ το χρόνο.

4) Από που θα βρεθεί το ποσό αυτό:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά, που μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ποσό αυτό. Συγκεκριμένα:
      Α. Καταργώντας τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ΜΑΜΚ) που στοιχίζει στη ΔΕΗ πάνω από 300 εκ ευρώ το χρόνο και πηγαίνει στις τσέπες των μεγαλοπαραγωγών φυσικού αερίου.
      Β. Καταργώντας τα διπλά αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) που τα εισπράττουν πάλι οι ίδιοι μεγαλοπαραγωγοί , απλώς και μόνο  επειδή υπάρχουν, ακόμα και αν δεν παράξουν ούτε μια κιλοβατώρα το χρόνο!  Μόνο δε αυτά τα διπλά ΑΔΙ  κοστίζουν περίπου 65-70 εκ ευρώ το χρόνο .
      Γ. Ακόμα και δίχως την κατάργηση αυτών των στρεβλώσεων, η ΔΕΗ  θα έχει αυτό το χρόνο καθαρά προς διανομή κέρδη περίπου 300 εκ ευρώ, σύμφωνα με τα  αποτελέσματα του α ´ εξαμήνου. Στη περίπτωση  που επωμισθεί συνολικά το ποσό η ΔΕΗ, η καθαρή της κερδοφορία μειωθεί περίπου κατά 25 εκ ευρώ , δηλαδή θα ανέρχεται και πάλι πάνω από τα 250 εκ ευρώ. Ως γνωστόν το ποσό αυτό θα πάει το μισό στους ιδιώτες μετόχους της (κυρίως ξένα επενδυτικά σχήματα)  και το άλλο μισό στη δημιουργία του περιβόητου πρωτογενούς πλεονάσματος. Εξ άλλου η ΔΕΗ πρέπει να  ξαναγίνει  πραγματικά κοινωφελής επιχείρηση,  οπότε μέρος των κερδών της να επιστρέφει  στα μέλη της κοινωνίας που έχουν  πραγματική ανάγκη.
      Δ.  Η  διόρθωση πλήθους στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας  αλλά και  διάφορες εξοικονομήσεις που μπορούν  να γίνουν -όπως η διασύνδεση νήσων, η κατάργηση  κοστοβόρων πετρελαϊκών μονάδων-, θα έχουν ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ  να  αποκομίσει  μεγάλα ποσά  το χρόνο, που υπερβαίνουν τα  100 εκ ευρώ.

Η  μνημονιακή  κυβέρνηση, πιστή στις ταξικές επιλογές, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, βάζει ένα (πρόσθετο) τέλος, δηλαδή άλλο ένα χαράτσι, που θα πληρώνουν όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί και τελικά οι καταναλωτές, υπέρ ελάχιστων βιομηχάνων. Το τέλος αυτό  υπολογίζεται περίπου 80 εκ ευρώ το χρόνο.
Τολμούν λοιπόν να απευθύνουν υποκριτικά αυτοί που χαρατσώνουν ανηλεώς τον λαό για να πλουτίζουν οι βιομήχανοι, το ερώτημα: "που θα βρούμε εμείς τα λεφτά;"
Απαντάμε: εμείς θα εξορθολογίσουμε την αγορά ενέργειας με στόχο να αφαιρέσουμε  υπερκέρδη από τους  μεγαλοβιομήχανους ηλεκτροπαραγωγούς για να  δώσουμε στο λαό μια αναγκαία  για την διαβίωση του παροχή.
Για την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς αποτελεί καθήκον να βρει τρόπο ώστε καμία οικογένεια να μην στερείται του αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και άλλων αγαθών  για τις βασικές της ανάγκες. Μακριά από εμάς η γνωστή άποψη ότι “λεφτά υπάρχουν” αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε εν έτει 2013 τα παιδιά μας να διαβάζουν με λυχνάρι και  οι μεγαλοπαραγωγοί φυσικού αερίου να κάνουν πάρτι!

* Ο Γ. Μπενίσης είναι μέλος του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: