Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Μπολσονάροι και μπολσοναρίσκοι (από την ΑΥΓΗ)


Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο και οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι κυβερνήσεις όμως, με μπροστάρηδες τους εκπροσώπους της νέας Ακροδεξιάς, δεν συμφωνούν καν με τη μετονομασία της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση. Ένα τέτοιο παράδειγμα, το πιο τρανταχτό, είναι ο Πρόεδρος Τραμπ, που χλευάζει τις οικολογικές ανησυχίες ως παραμύθια της Αριστεράς.
Ο Μπολσονάρου είναι ένα ακόμα παράδειγμα ακροδεξιού λαϊκιστή που ανήλθε στην εξουσία «λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους», δηλαδή αξιοποιώντας μια ατζέντα πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής οπισθοδρόμησης και οικονομικής απορρύθμισης, την οποία είχαν φροντίσει να κανονικοποιήσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως απάντηση στην Αριστερά που κυβέρνησε τη Βραζιλία δέκα χρόνια και την πήγε μπροστά έναν αιώνα.
Ο Μπολσονάρου δεν δίστασε να απολύσει τον επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας και να απορρίψει την εγκυρότητα των στοιχείων, όταν ο τελευταίος επεσήμανε ότι η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει ξεφύγει. Και η αποψίλωση, μαζί με την καταστροφή των ντόπιων πληθυσμών και της άγριας ζωής που συνεπιφέρει, επιταχύνθηκε εντυπωσιακά αφότου ανέλαβε ο Μπολσονάρου, ο οποίος άφησε τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον πνεύμονα του πλανήτη ανεξέλεγκτα.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε Τραμπ ούτε Μπολσονάρου «ντεκλαρέ» σε κορυφαίο επίπεδο, είμαστε άλλωστε μικρή χώρα. Έχουμε όμως μικρούς Μπολσονάρους.
Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία στη συνταγματική αναθεώρηση επέμενε να αρθεί η προστασία των δασών που προβλέπει το άρθρο 24.
Έχουμε επίσης κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα που, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, επιχειρηματολογούν υπέρ μιας ανάπτυξης που βάζει τη φύση και το περιβάλλον και όσους τα υπερασπίζονται στο στόχαστρο ως εχθρούς των επενδύσεων.
Οι Μπολσονάροι καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Ήδη όμως οργανώνεται και η αντίσταση σ' αυτά τα σχέδια και την αποστολή αυτήν την έχουν αναλάβει τα παιδιά. Οι υπόλοιποι καθόμαστε και κοιτάμε με αμηχανία.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Η ολική ρήξη με το παρελθόν -Βαγγέλης Πατούχας ( πολιτικός επιστήμων) -από efsyn

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί με τη στρατηγική της γενικής εφόδου στο μέγαρο Μαξίμου την κατάληψη σε πρώτο πλάνο της Ν.Δ. Πλαισιωμένος με καθοδηγητές όπως ο Θεοδωρικάκος και ο Βορίδης αποβλέπει να επαναλάβει στο κόμμα του τη νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών και τη συντριβή των μενσεβίκων.
Γνωστός ο δάσκαλος του Θεοδωρικάκου, ο Λένιν, και λίγο πολύ γνωστή η στρατηγική του. Στην κομματική πορεία του φρόντισε να εμβαθύνει στις αφηγηματικές του ικανότητες. Μελέτησε τόσο τον Ζντάνοφ όσο και τον Γκέμπελς. Το μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι δείγμα καλού μαθητή. Ξεδιάντροπος, ακριβώς όπως εδιδάχθη. Στην ΚΝΕ έμαθε ότι η αποστήθιση των σοφών κειμένων είναι θεολογισμός. Αποτρέπει τη δράση εις το όνομα της ορθότητος. Κατάλαβε ότι δεν έχει αξία τι είπε ο Λένιν ή Γκέμπελς, αλλά το πώς κατέληξε στο λεχθέν του την ιστορική εκείνη στιγμή.
Μπορεί πλέον να επαναλάβει την Ιστορία, χωρίς η επανάληψη να είναι καρικατούρα. Ενας καλός γκεμπελιστής γνωρίζει τη μέθοδο και τον τρόπο, αρκεί να βρεθεί ο Αρχηγός. Κοντά στον Κώστα Λαλιώτη εξάσκησε τις θεωρητικές του γνώσεις. Εμπέδωσε τα μαθήματα της ψυχολογίας του έθνους. Οι κατηγορίες που οι ηθικολόγοι του πολιτικού λόγου εκτοξεύουν, μπορούν να μεταλλαχθούν σε πυλώνες νίκης. Ποια είναι τα εθνικά αρχέτυπα μιας μεταπρατικής κοινωνίας; Η σωστή απάντηση θα βγάλει και τον νικητή.
Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει σύγκρουση τόσο με τους παλιούς οικείους, όσο και με τον υποτιθέμενο πολιτικό εχθρό. Ο Αρχηγός πρέπει να στεφανωθεί όχι με δάφνη ή ελιά, αλλά με άκανθο. Τα αγκάθια θα ξεπλύνουν τις κατηγορίες. Το κατηγορητήριο θα μεταλλαχθεί σε υμνολόγιο. Οι κατηγορίες περί νεποτισμού, οικογενειοκρατίας, διαπλοκής θα ακούγονται πλέον ως ζηλοφθονία κι ανικανότητα να δράσει από την πλευρά του κατήγορου.
Ο Μάκης Βορίδης, νεολαίος εθνικιστής, λάτρεψε τον Ιάπωνα συγγραφέα και πολιτικό ακτιβιστή Γιούκιο Μισίμα. Σπουδαίος συγγραφέας, υποψήφιος τρεις φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1970 προέβη σε δημόσιο χαρακίρι στο γραφείο του στρατιωτικού διοικητή του Τόκιο. Είχε προηγηθεί πραξικοπηματική κατάληψη του Διοικητηρίου από την παραστρατιωτική ομάδα κρούσης που είχε ιδρύσει.
Ο Μισίμα ήταν πολέμιος της αμερικανοποίησης της ιαπωνικής κοινωνίας. Θεώρησε την αποποίηση της θεϊκής υπόστασης του αυτοκράτορα Χιροχίτο που ο Αμερικανός στρατηγός Μακάρθουρ επέβαλε ως πράξη εθνικής ταπείνωσης. Παρά τον φανατισμό του υπέρ του γιαπωνέζικου μιλιταρισμού, ο ίδιος φρόντισε με ψευδή δήλωση για την υγεία του να μείνει θεατής στον πόλεμο.
Ο Βορίδης, εμπνευσμένος από την υπερφίαλη ματαιοδοξία του δασκάλου του περί εθνικής καθαρότητας, δεν θα διστάσει να αυτοανακηρυχθεί ο «ηγέτης» που, για να ολοκληρώσει το πατριωτικό του καθήκον, θα δεχτεί τον αυτοεξευτελισμό να υποκλιθεί στη Συναγωγή.
Θεωρεί έκπτωση της ιδέας του έθνους την ιδεολογική επί δεκαετίες ηγεμονία της Αριστεράς. Αν κι ο Βορίδης δεν έχει το λογοτεχνικό ταλέντο του δασκάλου του, έχει θέσει στον εαυτόν του ως καντιανή επιταγή να αναδειχτεί νικητής στη μετωπική σύγκρουση με τον αριστερό ιδεολογικό λόγο.
Η επιθετικότητα και η αλαζονεία των κινήσεων του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ένα μήνα διακυβέρνησης της χώρας φέρουν όλους τους συμβολισμούς της ολοκληρωτικής ρήξης με τον ιδεολογικό λόγο της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό προκαλεί κραδασμούς στις παραδοσιακές δυνάμεις της Ν.Δ. Αντιβαίνει την καραμανλική αντίληψη περί εθνικής συνεννόησης με πρωταγωνιστή την κύρια πολιτική δύναμη του συστήματος, το κόμμα της Ν.Δ.
Για την υπονόμευση και την αποκαθήλωση της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς ο Μητσοτάκης χρειάζεται μια αναδομημένη Νέα Δημοκρατία με ικανότητα ιδεολογικής σύγκρουσης. Ο καραμανλισμός και η σαμαρική λαϊκοδεξιά θεωρούνται εμπόδια για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.
Το ιδεολογικό σώμα της μητσοτακικής Ν.Δ. δομείται από το πνεύμα του ιδεολογικού μιλιταρισμού του Βορίδη και τον ευνουχισμένο ιδεολογικά τεχνοκρατισμό του Θεοδωρικάκου.
Ο τεχνοκρατισμός θα υλοποιηθεί με την επιστράτευση μη άμεσα πολιτικών προσώπων και με την ενοχοποίηση οιασδήποτε αναφοράς στα προ του 2015 γεγονότα.
Οι «παραγωγικές» και «αποδοτικές» μοντέρνες στο άκουσμά τους ιδέες/πρωτοβουλίες θα προσδίδουν την εικόνα του γραφικού αρχαιολόγου σε όσους ομιλούν για τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάρρευσης.
Το παρελθόν θα μετατραπεί σε χθες. Ιδού τι εθνική καταστροφή χθες μόλις. Ο προηγούμενος θα χριστεί υπαίτιος. Και διπλά υπαίτιος: αδράνησε να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές και λόγω ανικανότητας προκάλεσε νέες. Κι όλα αυτά συνάδουν με τα εθνικά αρχέτυπα. Ο Βορίδης θα αποκαταστήσει την αυτοπεποίθηση του εθνικισμού. Ο ήρωας, η εμπάθεια και το μίσος θα ανακτήσουν τον ρόλο τους ως όπλα της νίκης επί του σκοτεινού παρελθόντος. Ο Θεοδωρικάκος θα νομιμοποιήσει τον ευνουχισμένο τεχνοκράτη. Θα τύχει της υποστήριξης και της ευρείας αποδοχής των μεταρρυθμιστών και των κουρασμένων από τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Η καπατσοσύνη που ο ίδιος επιδεικνύει θα αγιαστεί ως εθνικό προτέρημα.
Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση, την κατάληψη των ιδεολογικών Ανακτόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνικός εχθρός κι όχι πολιτικός αντίπαλος. Η ολική ρήξη με το παρελθόν δεν επιτρέπει οιανδήποτε συνεννόηση και συναινετική διαδικασία. Τίποτα δεν πρέπει να νομιμοποιεί την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Π. Σκουρλέτης: Δεν θέλουμε κόμμα οπαδών, ούτε followers, αλλά ουσιαστική σχέση των μελών με την πολιτική (Video)

Δεν θέλουμε κόμμα οπαδών, ούτε followers τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπενθυμίζοντας την μακρά παράδοση του κόμματος στις ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες, καθώς και τον οικουμενικό λόγο που εξέφραζε πάντα στην ανάλυση του από τότε που ακόμα ήταν μικρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαταστήσει την παρουσία του στους μαζικούς χώρους και πρέπει να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες σε αυτή την προσπάθεια καθώς θα βρεθούν οι διάφοροι καλοθελητές καλοπροαίρετοι ή και κακοπροαίρετοι. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. σπεύδει να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία μιλώντας για «εμφύλιο πόλεμος» από μεριάς της κάτι που σε δεν ισχύει.
«Η απάντηση σε όλους αυτούς είτε είναι εκτός είτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εμπεδωμένες συλλογικές διαδικασίες αυτού του χώρου. Έχουμε μία μακρά παράδοση ανοιχτών δημοκρατικών συζητήσεων, όπου έχουμε μάθει να συζητάμε ειλικρινά, ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εμβαθύνουμε στη νέα φάση».
«Εμείς δεν πιστεύουμε σε ένα κόμμα οπαδών. Δεν θέλουμε followers θέλουμε μέλη που να έχουν μία ουσιαστική σχέση με την πολιτική, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.


"Δεν αισθάνομαι στόχος και δεν είναι προσωπικό το θέμα". Υπάρχουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν αλλά το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί είναι το ποιος θα είναι ο επόμενος γραμματέας. Δεν το υποτιμώ αλλά ο κόσμος αυτό που περιμένει να δει είναι αν υπάρχουν απαντήσεις. Είναι ζητούμενο τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος περιμένει να το δει".
«Ιδιοκτησιακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους, ούτε υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην κριτική που ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά αυτή η σχέση πρέπει να επιβεβαιώνεται».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ποτέ την γλώσσα του περιθωρίου. Δεν ήταν ποτέ κόμμα σκαντζόχοιρος. Ήταν ένα μικρό κόμμα αλλά με οικουμενικό λόγο για μια πλατιά προσέγγιση στην ανάλυση του. Ψεύτικο το δίλημμα που θέτουν κάποιοι ότι το ζήτημα είναι μαζικό κόμμα ή σκαντζόχοιρος».
Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που επιχειρεί να κτίσει το δικό της κράτος. «Προωθείται αυτή τη στιγμή μία συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να ελέγξει κρίση και να χτίσει το δικό της κράτος, όπως για παράδειγμα στην ΕΡΤ και μία σειρά άλλα δείγματα γραφής».
Κατ. Μπρ.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis (από tvxs.gr)

«Όταν κ. Μητσοτάκη επικοινωνήσετε με την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε σε αυτό, στο γεγονός δηλαδή ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα Μέσα στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου, και αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια. Μην ξεχάσετε να το πείτε αυτό στην κ. Βεστάγκερ να βγάλει τα συμπεράσματά της».
Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Π. Πικραμμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου». Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε. Δεύτερον, προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του "Άργος"». «Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα "γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση"».
Απαντώντας περαιτέρω στον Π. Πικραμμένο, ανέφερε ότι δεν είναι ο ίδιος η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στη Βουλή. «Υπάρχει ένας νόμος με τον οποίο όλοι διαφωνούμε και εμείς σπεύσαμε να τον αλλάξουμε στην Αναθεώρηση, τον ν. περί ευθύνης υπουργών και όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρωθυπουργοί. Η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς έστειλαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή και την έστειλαν χωρίς να ελέγξουν, γιατί ο νόμος το επέβαλε, όλα τα πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί», είπε ο Α. Τσίπρας. Σχολίασε ότι «οι ίδιοι αυτοί εισαγγελείς, αυτοί που στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδίως ο κ. Σαμαράς απείλησαν, είναι αυτοί που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία. Χτες καταγγέλλατε ως σκευωρούς τους δικαστές, σήμερα κ. Μητσοτάκη επιχαίρετε για τις αποφάσεις τους».
Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis
«Για να τελειώσει αυτή η υπόθεση», είπε ο Α. Τσίπρας, «εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια τι συνέβη με το φάρμακο, με την υπερκοστολόγηση». «Θα την πατήσετε όπως την πατήσατε με την άλλη σπουδή σας, να στείλετε τον Πολάκη για μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πουλή, θα είναι το Βατερλώ σας γιατί όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσο χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας», προσέθεσε.
Αναφορικά με την κόντρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δική του επιλογή να αντιπαρατίθενται στη Βουλή για το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ΕΥΠ. «Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος, γιατί υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα», είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή σταδιοδρομία και δεν είναι μονάχα τα τυπικά πτυχία του βιογραφικού τους». Είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι επιλέγει «έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι». «Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται», τόνισε και σχολίασε πως περίμενε ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού για τον νέο διοικητή, «αλλιώς θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι έχουν βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή που έχετε κάνει».