Παρασκευή 23 Μαΐου 2014


ΟΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αγαπητοί/ές συντοπίτες/ισσες, οι επιλογές του ελληνικού λαού στις εκλογές της Κυριακής θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την χώρα αλλά ακόμα και για την τοπική κοινωνία μας, το δικό μας Δήμο. Για πρώτη φορά ίσως, η πανουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και οι εξόφθαλμα αντιδημοκρατικοί χειρισμοί της κυβέρνησης αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από την τοπική κλίμακα και το τοπικό πρόβλημα μέσα από την απομάκρυνση των καταπιεστικών και καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου και των ευρωπαϊκών ελίτ. Ας εξηγηθούμε όμως καλύτερα:
Τι οδήγησε την κυβέρνηση αλλά και την ευρωπαϊκή εξουσία να επιλέξουν τον πλέον ακατάλληλο μήνα Μάιο για εκλογές; (οι δημοτικές εκλογές παραδοσιακά γίνονται κάθε Οκτώβριο, ενώ οι ευρωεκλογές κάθε Ιούνιο) και τον καινοφανή συνδυασμό αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών και μάλιστα με την τοποθέτηση των ευρωεκλογών στο δεύτερο γύρο των τοπικών; Μα η ανοικτή πριμοδότηση της αποχής, το θόλωμα της πολιτικής κρίσης του απλού ανθρώπου, η πλήρης κομματικοποίηση των τοπικών εκλογών και η εξουδετέρωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Θα τους το επιτρέψεις;
Τι μέρα ξημερώνει την επομένη των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση; Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια του Σεπτεμβρίου του 2014 θα παραλάβουν εντελώς διαφορετικούς δήμους από αυτούς που παρελήφθησαν την προηγούμενη φορά, την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ο «Καλλικράτης» φόρτωσε με διακόσιες και πλέον νέες αρμοδιότητες την τοπική αυτοδιοίκηση και περιόρισε τους πόρους κατά 60%. Το προσωπικό των δήμων μειώθηκε κατά 12% και οι μισθοδοτικές δαπάνες κατά 28% (περισσότερο από κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία). Το «επενδυτικό» πρόγραμμα ενός δήμου σαν την Αγία Παρασκευή, θα είναι μηδαμινό και θα επαρκεί μόνο για κάποιες επιδιορθώσεις και συντηρήσεις.
Θα τους αφήσεις να μετατρέψουν την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση;
Και με τόσα λίγα χρήματα τι θα μπορούν να κάνουν οι δήμοι; Πώς θα τα διαχειριστούν; Την απάντηση τη δίνει ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος κος Ζορμπάς. Θα συνεχίσει να «νοικοκυρεύει» τα οικονομικά του Δήμου. Βέβαια, ξεχνάει ότι το να φανείς «νοικοκύρης» χωρίς λεφτά είναι ένα πάρα πολύ εύκολο πράγμα: Δεν κάνεις απολύτως τίποτα και απλώς εφαρμόζεις τις πολιτικές του μνημονίου. Όμως, ας μας εξηγήσει ο κος Ζορμπάς και το επιτελείο του πως συμβιβάζεται η «νοικοκυρεμένη» πολιτική του με το κάλεσμα που κάνει στους πρώην «ανοικοκύρευτους», που οδήγησαν τον Δήμο σε ελλειμματική λειτουργία (δες το πρόγραμμα του κου Ζορμπά  που διαπιστώνει έλλειμμα 5,3 εκ € το 2010). Πώς θα δεχθούν ξαφνικά εκείνοι που αυτός αποκαλούσε «ανοικοκύρευτους» να τον στηρίξουν;
Τέλος, φαίνεται ότι η «νοικοκυροσύνη» συνάδει με το κάλεσμα των «παλαιών» οικογενειών της Αγίας Παρασκευής σε «συστράτευση». Μάλιστα! Η «παλαιά» οικογένεια στη θέση του πολίτη, του απλού κατοίκου, του δημότη. Ο κος Ζορμπάς δεν απευθύνεται στους δημότες της πόλης απευθύνεται στις «παλαιές» οικογένειες. Αυτό και μόνο δεν είναι λόγος ανησυχίας για την εικόνα της πολιτικής διοίκησης του Δήμου την επόμενη πενταετία; Θα το αφήσουμε να γίνει, ειδικότερα όταν η παράταξη του νυν δημάρχου εγκολπώνει ό,τι πιο ακραία συντηρητικό στις τάξεις της; 
Την Κυριακή 25 Μαΐου πρέπει να αποτρέψουμε τη διάλυση του Δήμου
και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.
Ας μιλήσουμε επιτέλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: