06/01/2012
1.Πώς κρίνετε τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Κάρολου Παπούλια υπέρ της κυβέρνησης Παπαδήμου;
Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να πριμοδοτεί την κυβέρνηση και να υποδεικνύει στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού που υποφέρει, να κάθεται ήσυχα και να μην ενοχλεί τον πρωθυπουργό, αλλά να υπερασπίζεται τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Και από όσο γνωρίζουμε, το Σύνταγμα λέει ότι η κυβέρνηση και η πολιτική της οφείλουν να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση και να βρίσκονται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση. Υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που πιστεύει ότι εκπληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις;
2.Κατά τη γνώμη σας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι πρέπει να κάνει;
Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω και να εξηγήσω τις θέσεις μας στον ίδιο το Πρόεδρο. Διέκρινα την ειλικρινή του αγωνία για πολιτική λύση. Του επισήμανα όμως ότι καμία λύση ερήμην του λαού δε μπορεί να είναι βιώσιμη και του ζήτησα να αναλάβει πρωτοβουλίες στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προκειμένου να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Αυτή η προτροπή δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι διαρκώς εν ισχύ. Μαθαίνω ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδηγούν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του δημόσιου χρέους στο Αγγλικό δίκαιο. Πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη για το εθνικό συμφέρον. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια καταφανώς καταστροφική και προδήλως αντισυνταγματική Δανειακή Σύμβαση; Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και θα είναι αμείλικτη.
3.Εκλογές τώρα λοιπόν; Πριν την ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης;
Εκλογές πρέπει να γίνουν για να σώσουμε τη χώρα από τη καταστροφή. Η κατάληξη του PSI, είναι μια τραγωδία. Η χώρα όχι μόνο δε θα γλιτώσει βάρη, αφού οι τραπεζίτες και πιστωτές ζητάνε εξωφρενικά επιτόκια, αλλά θα απολέσει και το ισχυρό χαρτί του εθνικού της δικαίου, σε περίπτωση που θα αδυνατεί να πληρώνει τοκογλυφικά επιτόκια. Αν αποδεχτούν να εγκρίνουν τέτοιου είδους συμφωνία και μάλιστα ερήμην του λαού, θα μας οδηγήσουν σε μια πολύχρονη και καταστροφική περιπέτεια. Για αυτό και λέμε εκλογές, για να τους σταματήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι οι οργισμένοι πολίτες, που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται συντρίμμια, θα δώσουν στην κάλπη την απάντηση που αξίζει σε αυτό το φαύλο, υποτελές πολιτικό προσωπικό και στους νεοφιλελεύθερους κλεπτοκράτες που μας κυβερνούν.
Η τρόικα ζητάει νέα μέτρα ως προϋπόθεση για τη νέα σύμβαση.
Νομίζω ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για ένα θέατρο άφιξης-αποχώρησης και κούφιων εκβιασμών. Θα έρθουν για να φύγουν και να ξανάρθουν για να τρομάξουν τον κόσμο.
4.Εκτιμάτε ότι υπάρχουν σχέδια για «Παπαδήμο και μετά τις εκλογές»;
Μπορεί. Αλλά δεν εκφράζουν τίποτα, πέρα από την βαθύτατη απελπισία των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων και της εγχώριας διαπλοκής. Όποιος θέλει Παπαδήμο μετά τις εκλογές, ας του φτιάξει κόμμα και ας τον κατεβάσει να τον ψηφίσει ο κόσμος. Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία, και Δημοκρατία είναι να αποφασίζει ο λαός από ποιόν θέλει να κυβερνηθεί.
5.Ο Α. Σαμαράς εκτιμάτε ότι τελικά θα ψηφίσει τα μέτρα;
Εκτιμάμε ότι όσο οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν προοπτική αυτοδυναμίας για το κόμμα του, πιθανώς και να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση, λίγο πριν βουλιάξει το καράβι, ώστε να πείσει ότι είναι εναντίον των μέτρων που θα εφαρμόσει, όμως, κατά γράμμα αν εκλεγεί. Θα κάνει κάθε πιθανή αναδίπλωση προκειμένου να κυβερνήσει την χώρα. Το ερώτημα είναι αν η χώρα θέλει να κυβερνηθεί από τον κ. Σαμαρά. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπεύθυνα για τη σημερινή κατάντια είναι και τα δύο κόμματα που άσκησαν εξουσία. Και όταν βλέπει τον κύριο Σαμαρά, να κάνει 180 μοίρες στροφή και να υπαναχωρεί από την αντιμνημομιακή του ρητορική, υπογράφοντας μάλιστα και δηλώσεις υποτέλειας, όσο είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, καταλαβαίνει τι θα έκανε αν ποτέ γινόταν πρωθυπουργός.
6.Διάσπαση του ΠΑΣΟΚ προβλέπετε κ. Πρόεδρε;
Δεν το θεωρώ πιθανό αλλά ούτε και αδύνατο. Η πραγματική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει ήδη συμβεί. Είναι η διάσπαση ανάμεσα στην ηγεσία και στα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν μέχρι τις τελευταίες εκλογές.
7.Αλήθεια, εσείς ποιον προτιμάτε για νέο του αρχηγό; Και ποιος εκ των «δελφίνων» αν εκλεγεί θα σας δυσκολέψει περισσότερο;
Το ζήτημα της διαδοχής είναι εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ, και δεν ανακατευόμαστε. Δεν μπορώ άλλωστε να παρακολουθήσω τη διαπάλη που διεξάγεται σήμερα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν εκφράζει τίποτα άλλο, παρά την αγωνία ενός κόμματος εξουσίας που χάνει την επαφή με το κυβερνητικό παιχνίδι. Και τον διαγκωνισμό προσώπων που δεν έχουν μάθει άλλη δουλειά στη ζωή τους από το να κυβερνούν, για να ξαναμοιράσουν τη πίτα της εξουσίας. Πρόκειται για επαγγελματίες υπουργούς και μάλιστα παντός καιρού. Κάποτε σοσιαλιστές, αργότερα εκσυγχρονιστές, μετέπειτα μνημονιακοί. Όλους τους ρόλους τους υποδύονται άνετα, αρκεί να κυβερνούν. Μόνο που τώρα διαγκωνίζονται για να διαχειριστούν τα ερείπια μιας χώρας, που οι ίδιοι δημιούργησαν.
8.Η υπόθεση με τους δυο οικονομικούς εισαγγελείς, κατά τη γνώμη σας, γιατί πήγε άρον-άρον στο Αρχείο;
Η υπόθεση αυτή δε θα μπει στο αρχείο, όσο και να επιθυμεί το φαύλο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας, που μας κυβερνά δια των τριών κομμάτων του μνημονίου. Ξέρετε, ο άνθρωπος που του περιορίζουν την σύνταξη των 700 ευρώ, επειδή υπάρχουν «Μαύρες τρύπες», θέλει πάρα πολύ να μάθει πόσο έχει πληρώσει την Τράπεζα Proton, ή το λαθρεμπόριο καυσίμων, και βεβαίως αν είναι νόμιμο να παίζει ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ, που ταυτοχρόνως είναι και στέλεχος του ΔΝΤ, με τα ελλείμματα, ώστε να επιβληθούν νέα μέτρα. ΟΙ εισαγγελείς βρέθηκαν στο στόχαστρο επειδή οι έρευνές τους αναιρούν την επίσημη αφήγηση του «μαζί τα φάγαμε». Δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι άλλοι τα φάγανε. Κυκλώματα που ακουμπάνε την πολιτική ζωή, πολιτικά στελέχη που κάνουν πλάτες με το αζημίωτο σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αυτό το φαγοπότι γινόταν για χρόνια στη χώρα μας. Και όπως φαίνεται, κάποιοι επιθυμούν διακαώς να το συνεχίσουν.
9.Μετά τις εκλογές, Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, όπως ζητά ο κ. Σαμαράς, χρειάζεται;
Η απόδοση ευθυνών, η δίκαιη κρίση και η τιμωρία των ενόχων για τη σημερινή τραγική εξέλιξη των πραγμάτων, αποτελεί εύλογη λαϊκή απαίτηση. Όπως και η αποκάλυψη του πολυπλόκαμου συστήματος διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Το σύστημα της φαυλότητας και της κλεπτοκρατίας, όμως, δεν δημιουργήθηκε τις μέρες του μνημονίου. Διαχειρίστηκε τις τύχες της μεταπολίτευσης και έριξε εν τέλει μια ολόκληρη κοινωνία στα βράχια. Πρέπει να πληρώσουν οι ένοχοι. Πολιτικά, ηθικά και ποινικά. Αυτό όχι μόνο δε πρόκειται να το επιδιώξει μια κυβέρνηση της ΝΔ αλλά θα έρθει για να συγκαλύψει τις βαθύτερες ρίζες του συστήματος της κλεπτοκρατίας και της διαπλοκής, στήνοντας ίσως, για ξεκάρφωμα, κάποιες άγονες εξεταστικές επιτροπές. Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει, λέει ο λαός μας.
Η προχθεσινή επίθεση Παπανδρέου στη διαπλοκή πόσο πειστική μπορεί να είναι.
Ο κος Παπανδρέου επιχειρεί να επαναλάβει τη πετυχημένη συνταγή της εσωκομματικής αντιπαράθεσης του 2007. Μόνο που πια δε μπορεί να πείσει κανέναν. Τα δυο χρόνια της εξουσίας του όχι μόνο δε συγκρούστηκε με τη διαπλοκή, αλλά στηρίχτηκε αποκλειστικά σε αυτήν, κάνοντας την παντοδύναμη. Η σημερινή τους αντιπαράθεση θα ήταν αρκούντως διασκεδαστική, αφού –πέραν των άλλων- θα βγάλει στη φόρα πολλά ¨κοινά μυστικά¨, αν δε διεξάγονταν πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνουν πίσω τους, τόσο ο κος Παπανδρέου όσο και οι μιντιακοί, μέχρι πρότινος υποστηρικτές του. Με την επιλογή του μνημονίου που ο ένας υλοποίησε και οι άλλοι χειροκροτούσαν, οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τώρα βυσσοδομούν και αλληλοσπαράσσονται όσο η χώρα καταρρέει. Πρόκειται για σημάδια που φανερώνουν τη σήψη και τη παρακμή, ενός πολιτικού κατεστημένου που πρέπει να ανατραπεί πριν κατασπαράξει τις σάρκες αυτής της χώρας.
10.Αλέκα Παπαρήγα και Φώτης Κουβέλης απορρίπτουν την πρότασή σας για κοινή προεκλογική κάθοδο. Σας κατηγορούν, μάλιστα, ότι την κάνετε μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους. Τι απαντάτε-και τι πιθανότητες της δίνετε;
Η κα Παπαρήγα και ο κος Κουβέλης με αυτά που απαντούν στη πρότασή μας, στρώνουν το δρόμο στο κ. Σαμαρά να πάρει τις 50 έδρες μπόνους του εκλογικού νόμου και ενδεχομένως μαζί με τον Καρατζαφέρη, να κυβερνήσουν εφαρμόζοντας το μνημόνιο και δίνοντας ανάσα ζωής στο σάπιο σύστημα τις διαπλοκής που τις χρεοκόπησε. Και όλα όσα λένε για να αρνηθούν την υπέρβαση που ζητά όχι μόνο ο κόσμος τις αριστεράς, είναι τελείως προσχηματικά. Αλλά η Αριστερά δεν είναι ούτε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, ούτε ο κ. Κουβέλης. Είναι μια ευρύτατη κοινωνική βάση ανθρώπων που απέναντι στην σημερινή κατάσταση αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους και τρόπους, Γι αυτό και εμείς επιμένουμε στην γραμμή τις ενότητας. Η ενότητα τις Αριστεράς είναι στην κοινωνία και στην αριστερή βάση μια υπόθεση ώριμη. Και οι ηγεσίες που δεν ανταποκρίνονται σε ώριμα ζητήματα, θα αντιμετωπίσουν αδιέξοδα. Η πρότασή τις είναι διαρκής και ενεργή.
11.Και σε όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τις «ΠΑΣΟΚογενείς», τι απαντάτε;
Στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση δεν «σκαλώνει» την συνεργασία με δυνάμεις ή πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη να συγκροτηθεί τις ευρύτατος πολιτικός και κοινωνικός συνασπισμός κατά του Μνημονίου. Στο εγχείρημα αυτό συμπεριλαμβάνουμε το σύνολο τις Αριστεράς, αλλά και ευρύτερες δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό ή τον οικολογικό χώρο. Η κοινωνία αναζητά το πολιτικό σχέδιο αλλά και τις δυνάμεις που θα την υπερασπιστούν και θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Σε αυτή την ευθύνη καλούμαστε να ανταποκριθούμε και βλέπουμε το δάσος, όχι το δέντρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου