Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αλ.Τσίπρας: Βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια - Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη



Σαφέστατα μηνύματα για την τρέχουσα διαπραγμάτευση και το χρέος, για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ, καθώς και για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και μια ασυνήθιστα εκτενή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον, η ομιλία αυτή χαρακτηρίστηκε από αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ως μια από τις πιο ιδεολογικές ομιλίες του, η οποία έθεσε ένα πλαίσιο για τη συνέχεια του κυβερνητικής κατεύθυνσης. Τέλος, σε σχέση με το επικείμενο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία συνδιαμορφωτή του προγράμματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Τέλος στο θέμα Στουρνάρα
Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μετά τη συνάντηση τους το Σάββατο το απόγευμα, με τις οποίες «απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ», «αναγνώρισε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την διενεργούμενη έρευνα των δικαστικών αρχών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα».
Σύντομα ειδήσεις για το χρέος
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε πως «όχι μόνο θα καταφέρουμε να τελειώνουμε με τη δόση μέχρι το τέλος του μήνα», αλλά και ότι «θα προχωρήσουν τα όσα δεσμευθήκαμε να κάνουμε από το βήμα της ΔΕΘ», κάνοντας ειδική αναφορά στο πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (αποφεύγοντας το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως) και δεσμευόμενος για την «ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Για τις συζητήσεις για το χρέος τόνισε πως «θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαΐου» (όπως είχε πει και ο Γιάννης Δραγασάκης) αλλά και πως «πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας».
Έξοδος από τον διαγωνισμό το επόμενο δευτερόλεπτο
Σε ότι αφορά το ζήτημα με το πόθεν έσχες των τηλεοπτικών αδειών και τα περί προνομιακών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένους από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού, ξεκαθάρισε: «Ο διαγωνισμός για τις άδειες αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τομές στη μεταπολίτευση. Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές -όπως και να λέγεται δεν μας αφορά, κανένας δεν είναι φίλος μας, όλους τους είχαμε κλεισμένους επί τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να δώσουν το μεγαλύτερο τίμημα-  δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».
Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για κοινωνία και οικονομία
Ιδιαίτερα μεγάλη σε έκταση ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε την ομιλία του «όργιο συκοφαντίας» και «καταστροφολογίας», προσθέτοντας πως «εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την οικονομία και κυρίως για τη κοινωνία» βασισμένα στο «τετράπτυχο»: «Περικοπές – Απολύσεις – Ξεπούλημα – Απορρύθμιση».
Επίσης, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποσχέθηκε πως θα μειώσει φόρους 1,9 δισ., 1,2 δισ. τον ΦΠΑ και θα επιστρέψει τα 250 από τις τηλεοπτικές άδειες, μέσω περικοπών σε ωριμάνσεις, ειδικά μισθολόγια, νοσοκομεία, σχολεία, ελεγκτικές υπηρεσίες και στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, «με στόχο να δώσει φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις» και «όχι στην υγιή επιχειρηματικότητα». Επίσης, τον κατηγόρησε ότι «προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει» διαπραγμάτευση, αλλά και ότι «τα δικά μας πρόσωπα δεν του αρέσουν επειδή είναι καθαρά, του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής».
Ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε τη λεηλασία της κοινωνίας
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα πολιτικό πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τονίζοντας πως «έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά, γιατί πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε στα αλήθεια και όχι στα λόγια με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο», καθώς και ότι «όλες οι γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει σήμερα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση μας».
Όπως εξήγησε, «έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, διότι είναι σήμερα που οι ολιγάρχες και το παλιό πολιτικό σύστημα καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνησή μας, όχι μόνο δεν είναι παρένθεση, αλλά ότι έχει βαθιές και γερές ρίζες μέσα στην κοινωνία και είναι πιο σταθερή από ποτέ».
«Ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε ως μοίρα τη λεηλασία της κοινωνίας» τόνισε ίδιος, προσθέτοντας ότι «βγαίνουμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Ο Αλ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ο ελληνικός λαός, προφανώς δεν είναι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι, μέσα στο πλαίσιο αυτής της Ευρώπης, να υλοποιούμε μια συμφωνία προσαρμογής, ηπιότερη μεν, αλλά προσαρμογής, βλέπει ωστόσο σε κάθε μας βήμα, στη πράξη, την έγνοια μας για τη προστασία των πιο αδύναμων και τις τελευταίες μέρες καταλαβαίνει πλήρως ότι όταν λέγαμε ότι ο νόμος επιτέλους σε αυτόν το τόπο θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε και σοβαρολογούσαμε».
Επίσης, χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους και έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο για τον επόμενο ένα χρόνο «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και στα νοσοκομεία».
Να συνδιαμορφώσουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο με την κοινωνία
Σε ότι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ανοίγματος του κόμματος με τους πολίτες «να πουν απόψεις, θέσεις, να καταθέσουν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες» για το «νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» και χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα «να να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο και να αφήσουμε βαθύ το στίγμα μας στην οικονομική δομή» και «όχι βεβαίως να διαχειριστούμε καλύτερα ή πιο έντιμα την μνημονιακή πολιτική».
Όπως εξήγησε, «σε αυτόν ακριβώς τον αγώνα δεν χρειαζόμαστε απλώς καλούς υπουργούς και καλούς τεχνοκράτες», αλλά και «έναν ΣΥΡΙΖΑ μαζικό, ισχυρό και κοινωνικά γειωμένο». «πρέπει να δημιουργήσουμε όρους συνδιαμόρφωσης και ενεργής συμμετοχής ανθρώπων που μπορούν να παίξουν ρόλο στην προσπάθεια για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και δεν ζητάμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων» συμπλήρωσε.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί μια διακριτική αλλά σαφής αιχμή του Αλέξη Τσίπρα προς ορισμένα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε μια αναφορά με αφορμή τη θετική στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Και να ελπίσουμε να αποτελέσει και παράδειγμα και στους υπόλοιπους, εκεί στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες θα έλεγα, μιας και ορισμένοι από αυτούς δεν είναι πιο μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: