Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Να δώσουμε έμφαση στον σύγχρονο πολιτισμό...Τερζής Κώστας

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείο Πολιτισμού, στην Μπουμπουλίνας, έγινε χθες το πρωί η τελετή παράδοσης-ανάληψης καθηκόντων από την πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου στη νέα υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά....
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του υπουργείο Πολιτισμού, στην Μπουμπουλίνας, έγινε χθες το πρωί η τελετή παράδοσης-ανάληψης καθηκόντων από την πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου στη νέα υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά. «Δεν μπορώ να δω τον πολιτισμό σαν ανωτερότητα κάποιων απέναντι σε άλλους, σαν πολυτέλεια», τόνισε στην ομιλία της η νέα υπουργός. «Δεν πρόκειται για ανταγωνιστικό κατόρθωμα αλλά για ανθρώπινη καλλιέργεια, διεργασία, σχέση και διάλογο με τους άλλους, δημιουργικότητα, φαντασία αλλά και προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής. Η έννοια της πολιτισμικής δημοκρατίας, η αντιμετώπιση των καινούργιων και των παλιών ανισοτήτων και διακρίσεων, είναι σταθερή μου επιδίωξη. Ο πολιτισμός έχει ξεπεράσει πια την παλιά αντίληψη να θεωρείται προνόμιο κι έχει γίνει δικαίωμα των πολιτών. Οι ανισότητες πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού και οι διακρίσεις δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας. Ο πολιτισμός δεν είναι κόσμημα για να φαινόμαστε όμορφοι... Η κρίση απέδειξε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι επίμονοι, αμετανόητοι, ευφάνταστοι, δημιουργικοί, ανθεκτικοί. Γι' αυτό και ο πολιτισμός στον καθρέφτη της κρίσης έχει να διδάξει στην κοινωνία μας πολλά για την εφευρετικότητα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συμμετοχής στην κοινότητα».
Για τις προτεραιότητες της θητείας της, στη μετα-μνημονιακή εποχή, τόνισε: "Τώρα, η μεγάλη πρόσκληση είναι να δούμε ποιες αλλαγές έφερε η κρίση στους πολιτισμικούς θεσμούς και στην κουλτούρα που μοιραζόμαστε και να κοιτάξουμε μπροστά, στο όραμα της επόμενης ημέρας, της επόμενης περιόδου. Το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ανταποκριθεί σ' αυτόν τον πιο παραγωγικό και δημιουργικό ρόλο που καλείται να παίξει. Έργο του είναι να προκαλεί τη δημιουργικότητα, να μην αρκείται στα παλιά και καθιερωμένα, να στηρίζει πειραματικές ιδέες, να κινεί την πολιτική οικονομία των νοημάτων.
Θα είμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον διάλογο, να συνεργαστούμε με τις πιο δημιουργικές δυνάμεις για να συγκροτήσουμε και να οργανώσουμε το καινούργιο κοινό όραμα που έχει ανάγκη η κοινωνία μας μετά τα χρόνια της εθνικής κατάθλιψης. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση με τραύματα, με μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, που σημαίνουν επίσης και μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση στον πολιτισμό. Ζούμε σε εποχές που αναδύονται και συγκροτούνται νέες ταυτότητες, που χρειάζεται να συμβιώσουμε με τη διαφορετικότητα, να συνεργαστούμε, να αναπτύξουμε καινούργιες συμμετοχικές πολιτιστικές πρακτικές, να αντεπεξέλθουμε στους νέους όρους παραγωγής, διακίνησης και κατανάλωσης πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα του σύγχρονου πολιτισμού, ώστε να μπορέσει η αρχαία κληρονομιά να 'συζητήσει' μαζί του.
Η πολιτική του πολιτισμού δεν έχει δικαίωμα να είναι ρομαντική, πρέπει να διαθέτει αξιόπιστους και αποτελεσματικούς θεσμούς και δημόσιους οργανισμούς, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, να εξασφαλίζει την ανάπτυξη των πόλεων, να στηρίζει τη δημιουργία και τους καλλιτέχνες... Επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, να συντελεί στη συγκρότηση και την ενίσχυση της πολιτισμικής ιθαγένειας των πολιτών. Πολιτισμική ιθαγένεια που χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια, ιστορική συνείδηση, εξωστρέφεια, αλληλεγγύη, δημοκρατικές αρχές, σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, αντλώντας από τις καλύτερες παραδόσεις που διαθέτει η χώρα. Μια νέα εικόνα του εαυτού μας και της χώρας, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, είναι αναγκαίο να υπάρξει".
Η απερχόμενη υπουργός Λυδία Κονιόρδου έκανε μια μακροσκελέστατη, εξαντλητική παρουσίαση των πεπραγμένων της θητείας της, τονίζοντας πως “αισθάνεται τυχερή που υπηρέτησε τον πολιτισμό, εδώ στα κεντρικά της Μπουμπουλίνας”. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως “έχουν διασφαλιστεί 310 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα πολιτισμού”, ότι «ήδη έχουν ενταχθεί 97 έργα ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ» και «αναμένεται να ενταχθούν και άλλα 60 έργα». Ακόμη ότι “εξασφαλίστηκε κωδικός στον προϋπολογισμό για το θέατρο αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε το ίδιο και για τον χορό”. Ακόμη, αναφέρθηκε σε «θεσμικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των αρχαιολογικών έργων, με κυριότερες την επεξεργασία νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων, με το οποίο εκσυγχρονίζεται, κωδικοποιείται και απλοποιείται η παλαιότερη σχετική νομοθεσία, καθώς και η σύσταση μητρώου προσωπικού αρχαιολογικών έργων».
Κ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: