Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Οι «φρέσκιες ιδέες» του Κ. Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό (avgi.gr)

Είναι πραγματικά ελκυστικός ο τρόπος με τον οποίον ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει την πρότασή του για το ασφαλιστικό. Η λέξη “πυλώνας” δείχνει σταθερότητα, η λέξη “κουμπαράς” δείχνει νοικοκυροσύνη και συνέπεια. Μείωση εισφορών. Ποιος δεν τη θέλει; Και “όποιος δουλεύει περισσότερο θα παίρνει περισσότερα”. Σφύζει από δικαιοσύνη.
Ο Κ. Μητσοτάκης υπόσχεται λοιπόν ένα δίκαιο, σταθερό, έντιμο και παράλληλα φθηνό ασφαλιστικό σύστημα. Σωστά; Όχι. Αυτό που υπόσχεται είναι να δώσει σε ιδιώτες ένα φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης. Και σε αυτό προκαλεί πραγματικά εντύπωση η δογματική εμπιστοσύνη του Κ. Μητσοτάκη στην αξιοπιστία του ιδιωτικού χρηματοοικονομικού τομέα. Δεν έχει δει ασφαλιστικούς κολοσσούς να βαράνε κανόνια ούτε golden boys να κλέβουν τα λεφτά των ασφαλισμένων και να εξαφανίζονται ούτε εισφορές τέτοιων “πυλώνων” να καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους. Και αν έχει δει, δεν τον απασχολεί. Αυτά τα λύνουν η ζωή και η ελεύθερη οικονομία. Αυτό που τον ενδιαφέρει τώρα να πει είναι “θα σας μειώσω τις εισφορές”.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης δεν συναρτά τη μείωση των εισφορών με τη βιωσιμότητα του συστήματος. Αντίθετα βλέπει τη μείωση των εισφορών ως μοχλό για την απορρύθμιση της δημόσιας ασφάλισης. Οριζόντια μείωση των εισφορών σημαίνει μικρότερες συντάξεις, σημαίνει συρρίκνωση των ταμείων και νέους γύρους περικοπών. Σε κάθε γύρο συρρίκνωσης οι ιδιώτες θα καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο. Και όποιος βγάζει λεφτά ας ασφαλίζεται ιδιωτικά. Όποιος δεν βγάζει ας πρόσεχε.
Ο Κ. Μητσοτάκης προτείνει ως φρέσκο αυτό που οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προσπαθούν εδώ και 30 χρόνια να αποτρέψουν. Είναι όμως καλό για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: