Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Για το Σχέδιο Καταστατικού - Παρατηρήσεις και Προτάσεις B'




Σύντροφοι και συντρόφισες
Όπως ανέφερα και στη Ν.Ε. ο κανονισμός εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων δεν μπορεί να καταρτίζεται συγκυριακά από το εκάστοτε απερχόμενο όργανο, αλλά πρέπει να είναι καταστατικός (να περιέχεται στο καταστατικό), ώστε να ακολουθεί τις αρχές του κόμματος και να είναι γνωστός στα μέλη. Το μόνο που μπορούν τα απερχόμενα όργανα να καθορίζουν, είναι το μέτρο αντιπροσώπευσης (για τις ΟΜ τον αριθμό των μελών της γραμματείας) ανάλογα με το πλήθος των μελών, τις δυνατότητες και τις συνθήκες.
Ο κανονισμός περιλαμβάνει και τον τρόπο εκλογής των οργάνων και το ζήτημα που πάει να καταστεί κυρίαρχο, δηλ. του «κεκτημένου δικαιώματος» των τάσεων να υποβάλλουν υποψηφιότητες με ξεχωριστή λίστα, ζήτημα για το οποίο έχω επιχειρηματολογήσει επαρκώς σε προηγούμενο σημείωμά μου «Για τις Αρχές Οργανωτικής Συγκρότησης και Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» το οποίο δημοσιεύτηκε και στην ΑΥΓΗ στις 19-4-13
Γιαυτό προτείνω συγκεκριμένο σχέδιο κανονισμού, για να συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση καταστατικό:

Σας επισυνάπτω λοιπόν το Β΄μέρος των προτάσεών μου για το καταστατικό, που αφορούν τον "Κανονισμό εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων",
Το Α΄μέρος "ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ Ά Μέρος" [μπορεί να διαβαστεί εδώ] και το προηγούμενο σχετικό σημείωμά μου που δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ στις 19-4-13 «Για τις Αρχές Οργανωτικής Συγκρότησης και Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» στο οποίο περιέχεται η επιχειρηματολογία μου για το ζήτημα των τάσεων και των λιστών [μπορεί να διαβαστεί εδώ].
Τούλα Καλογερά
------------------------------------------

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ                                                                           
Β' ΜΕΡΟΣ                                                                                                                     3-6-2013
                                                                                                                                      Τούλα Καλογερά



Κανονισμός εκλογής οργάνων και αντιπροσώπων

Α.   Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι
1.       Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους αντιπροσώπους σε σώματα ή τα όργανα γενικά, έχουν όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί στις αντίστοιχες  ΟΜ τουλάχιστον 2 μήνες πριν από την διεξαγωγή του Συνεδρίου, της Συνδιάσκεψης ή της Συνέλευσης και είναι τακτοποιημένα οικονομικά.  Για το σκοπό αυτό δύο μήνες πριν από όλες τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες οι οργανώσεις του κόμματος ενημερώνουν τις καταστάσεις μελών τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται και τις αποστέλλουν στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή.
2.       Για την εκλογή όλων των οργάνων του Συνεδρίου (Πρόεδρος,   Κ.Ε.  και  Επ. Οικ. Ελέγχου),  το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όλα τα μέλη του κόμματος ανεξάρτητα  αν είναι ή όχι αντιπρόσωποι. Ομοίως για την εκλογή της Ν.Ε όλα τα μέλη  των ΟΜ της Νομαρχιακής Οργάνωσης.
3.       Για την εκλογή της Π.Γραμμ. της Κ.Ε και της Γραμματείας της Ν.Ε. δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα μέλη του αντιστοιχου οργάνου (Κ.Ε. ή Ν.Ε.)
4.       Από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εξαιρούνται γενικά τα μέλη που έχουν ασυμβίβαστο που περιγράφεται σε παραπάνω διατάξεις (σύμβουλοι, συνεργάτες, υπάλληλοι, προμηθευτές)

Β.  Εφορευτική  Επιτροπή

1.       Οι εκλογές πραγματοποιούνται από Εφορευτική Επιτροπή (Ε.Ε.) που εκλέγεται από το αντίστοιχο σώμα(Συνέδριο, Συνδιάσκεψη, Συνέλευση) ή όργανο (Κ.Ε. ή Ν.Ε προκειμένου για εκλογή Π.Γ ή Γραμματείας). Διαίωμα συμμετοχής στην εκλογή της Ε.Ε. έχουν όλα τα μέλη με τους παραπάνω περιορισμούς των 1 και 3. Μέλος της Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος στις αντίστοιχες εκλογές.
2.       Η  Ε.Ε. παραλαμβάνει από το αρμόδιο όργανο την αλφαβητική κατάσταση των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου με σημείωση για τα μέλη που στερούνται το δικαίωμα εκλέγεσθαι όπως αναφέρεται παραπάνω και για τα μέλη  που έχουν  συμπληρώσει τον προβλεπόμενο και συνεχόμενο χρόνο θητειών στο συγκεκριμένο όργανο ή θέση. Επίσης παραλαμβάνει κατάσταση των μελών του απερχόμενου οργάνου με σημειωμένες τις θητείες (χρόνια) που έχει συνολικά ο καθένας στο όργανο αυτό. Φροντίζει για την σύνταξη των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τις κατατεθιμένες δηλώσεις υποψηφιοτήτων και αν χρειαστεί για την διευκόλυνση της διαδικασίας, χωρίζει πάντα αλφαβητικά τους ψηφοφόρους σε διαφορετικές κάλπες. Στο Συνέδριο οι ψηφοφόροι χωρίζονται σε κάλπες ανά περιοχή, για διευκόλυνση των συνέδρων από τις μακρυνότερες επαρχίες.
3.       Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την τήρηση των καταστατικών διατάξεων για τις εκλογές και στην έκδοση των αποτελεσμάτων, παίρνει υπ’όψη της,  τις πρόνοιες για την ποσόστωση των φύλων, την υποχρεωτική ανανέωση του οργάνου κατά 30%  αλλά και την αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των ψηφισάντων που απαιτούνται για την εκλογή μέλους που έχει συμπληρώσει τις θητείες στο όργανο αλλά έχει ξαναθέσει υποψηφιότητα. Για το σκοπό αυτό αν δεν έχει εκλεγεί το προβλεπόμενο ποσοστό φύλου ή ανανέωσης, τότε αρχίζοντας από τους εκλεγμένους που έχουν πάρει τις λιγότερες ψήφους, εξαιρεί όσους απαιτούνται με βάση το φύλο ή τη θητεία στο απερχόμενο όργανο και εισάγει ισάριθμους κατά σειρά επιλαχόντες  που πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις. Προηγείται η κλήρωση μεταξύ των ισοψηφούντων υποψηφίων.
4.       Μετά το πέρας των εκλογών και τη διαλογή των ψηφοδελτίων, συντάσσει πρακτικό εκλογής το οποίο μαζί με τα ψηφοδέλτια και την κατάσταση μελών υπογραμμένη από τους ψηφίσαντες, τα παραδίδει στο αμέσως παραπάνω όργανο. Αντίγραφο του πρακτικού εκλογής και της κατάστασης ψηφισάντων παραδίδει και στον/στην πλειοψηφούντα/σα, ο/η οποίος/α έχει και την ευθύνη της πρώτης συνεδρίασης του νέου οργάνου.
5.       Όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας έχουν δικαίωμα ένστασης, την οποία καταθέτουν στην Ε.Ε.  το αργότερο 3 ημέρες μετά την ψηφοφορία. Η Ε.Ε. πρέπει να απαντήσει στις ενστάσεις εντός των επόμενων 5 ημερών από την κατάθεση της ένστασης.

Γ.    Αριθμός μελών των οργάνων και   Μέτρο αντιπροσώπευσης

Ο  αριθμός μελών των οργάνων και  το μέτρο αντιπροσώπευσης που υπολογίζεται πάντα στη βάση των ψηφισάντων και όχι των εγγεγραμμένων καθορίζεται ως εξής:
1.       Το μέτρο για την εκλογή των αντιπροσώπων για το Συνέδριο καθορίζεται από την απερχόμενη Κ.Ε.
2.       Το μέτρο για την εκλογή των αντιπροσώπων για τη Νομασχιακή Συνδιάσκεψη καθορίζεται από την απερχόμενη Ν.Ε.
3.       Ο αριθμός των μελών της Κ.Ε καθώς και  της  Ε.Ο.Ε  που πρόκειται να εκλεγούν καθορίζονται από το Συνέδριο
4.       Ο αριθμός των μελών της Ν.Ε που πρόκειται να εκλεγούν καθορίζονται από τη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη
5.       Ο αριθμός των μελών της Γραμματείας της ΟΜ απόφασίζεται από τη Συνέλευση
6.       Ο αριθμός των μελών της Π.Γραμμ. της Κ.Ε και της Γραμματείας της Ν.Ε. αποφασίζεται αντίστοιχα από την Κ.Ε και τη Ν.Ε.

Δ.  Τρόπος εκλογής των οργάνων

1.       Η εκλογή των όλων των οργάνων καθώς και των αντιπροσώπων γίνεται με μυστική ψηφοφορία και ενιαίο τρόπο
2.       Για την εκλογή όλων των οργάνων  καθώς και των αντιπροσώπων, ισχύει η ποσόστωση των φύλων αναλογικά και στη βάση των κατά περίπτωση εγγεγραμμένων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογική  διαδικασία.
3.       Οι κάθε είδους εκλογές αντιπροσώπων ή οργάνων γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όπου τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με απόλυτη αλφαβητική σειρά.
4.       Εφόσον κάποιοι υποψήφιοι το επιθυμούν μπορούν να προσθέτουν στο όνομά τους την τάση ή πλατφόρμα με την οποία συμφωνούν ή συμμετέχουν
5.       Οι  σταυροί προτίμησης  που μπορούν να τίθενται αντιστοιχούν μέχρι και το ¼ (25%) των εκάστοτε εκλεγόμενων μελών του οργάνου ή προϋπολογιζόμενων να εκλεγούν αντιπροσώπων.
6.       Τα μονοπρόσωπα όργανα (Πρόεδρος, κόμματος από το Συνέδριο, Ο/Η γραμμ. από τη γραμματεία της Ν.Ε ή της γραμματείας της ΟΜ) εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία του κάθε σώματος.

Ε.  Άκυρα ψηφοδέλτια

1.       Σε κάθε περίπτωση που παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας
2.       Όταν οι σταυροί προτίμησης υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο 25%, το οποίο μεταφράζεται αριθμητικά και ανακοινώνεται με ευθύνη της Ε.Ε.

ΣΤ.  Αντικατάσταση μέλους οργάνου ή αναπλήρωση αντιπροσώπου

1.       Σε οποιαδήποτε περίπτωση και για οποιοδήποτε λόγο αντικατάστασης μέλους οργάνου, η αντικατάσταση γίνεται στην πρώτη συνεδρίαση μετά την χηρεία της θέσης από τον πρώτο/η αναπληρωματικό/ή που προέκυψε από τις εκλογές αλλά και τηρουμένης πάντα της ποσόστωσης των φύλων και της υποχρεωτικής ανανέωσης του οργάνου κατά 30%  .
2.       Η  αναπλήρωση για οποιοδήποτε λόγο (η παραίτηση πρέπει να γίνεται εγγράφως) εκλεγμένου αντιπροσώπου γίνεται από τον πρώτο/η επιλαχόντα/σα σύμφωνα με το επικυρωμένο πρακτικό εκλογής και με τρόπο ώστε να μη διαταράσσεται η ποσόστωση των φύλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: